Een 504 fout wordt meestal weergegeven als de verbinding tussen je browser en de webserver langer dan 180 seconden open wordt gehouden, waardoor een HTTP timeout optreedt.

Wanneer meerdere verzoeken op of nabij hetzelfde moment binnenkomen, kan het nodig zijn dat sommige verzoeken in de rij moeten wachten om te worden afgehandeld. Dus, ook al kan de server verzoeken verwerken, als het allemaal lang duurt om ze te verwerken, kan een groot aantal verzoeken zich opstapelen. Wanneer de wachtrij te groot wordt en processen te lang wachten, worden de oudere verzoeken door de server genegeerd, waardoor een 504 Gateway fout wordt teruggestuurd.

Zoals bij de meeste probleemoplossingen is de eerste stap het uitzoeken van de hoofdoorzaak van de fout.

Het vinden en oplossen van een 504 Gateway Timeout fout

Fouten tijdens het importeren

Als de fout optreedt tijdens een import, probeer dan de import rechtstreeks op de server uit te voeren met WP-CLI of een lokaal PHP- of Bash script. Dit zal de HTTP verbinding volledig omzeilen, zodat je de import kunt voltooien zonder een 504 fout.

Externe CDN

Als je site een externe CDN gebruikt naast Kinsta’s Cloudflare integratie, schakel dan CDN tijdelijk uit of omzeil het.

Uploadpad checken

Als je een fout ziet met betrekking tot het bestandspad wanneer je een bestand probeert te uploaden (bijv. een afbeelding uploaden en toevoegen aan je content), dan is het uploadpad mogelijk onjuist. Dit komt het meest voor direct na het migreren van een site. Afhankelijk van de configuratie op je vorige host, is het uploadpad mogelijk aangepast. Dit kan je checken in de wp_options tabel of in het WordPress dashboard (Settings > Media > Uploading Files).

Als je in het WordPress dashboard opties ziet met het label Store uploads in deze map en Full URL path to files, dan zijn ze aangepast. De bijbehorende gegevens in de database zijn te vinden in de tabel wp_options in de options upload_path en upload_url_path.

Je kunt alles in die velden verwijderen (in het WordPress dashboard of de database) om ze terug te zetten naar hun standaardinstellingen.

Bestandsgrootte van uploads

Als er een fout optreedt met betrekking tot de bestandsgrootte wanneer je een bestand probeert te uploaden, controleer dan de grootte van de bestanden die je probeert te uploaden. Sommige CDN’s beperken de grootte van bestanden die je kunt uploaden. Als je een externe CDN gebruikt, controleer dan de maximale uploadgrootte in je CDN instellingen en zorg ervoor dat je uploads minder zijn dan het maximum. Of, als je site vereist dat de bestandsgrootte zo groot is, pas dan de maximale uploadgrootte van je CDN aan (indien mogelijk).

Beschadigde database

Af en toe kan een beschadigde database de bron zijn van 504 fouten. Als je fouten ziet die een beschadigde database aangeven (bijv. “One or more database tables are unavailable. The database may need to be repaired.” bij het inloggen op het WordPress dashboard) zie dan onze gids over het repareren van een corrupte database.

Plugins en thema’s

Hoewel het niet zo gebruikelijk is, kan een plugin of thema soms de bron zijn van een 504 fout. De beste manier om dit te testen is door alle plugins te deactiveren en over te schakelen naar een standaard thema. Als hiermee het probleem is opgelost, activeer je plugins een voor een opnieuw en activeer je je thema opnieuw totdat het probleem zich opnieuw voordoet. Zodra je hebt vastgesteld welke plugin of thema de bron van alle ellende is, stuur je een kopie van de fout naar de plugin of thema-ontwikkelaar, zodat deze je kan helpen het probleem op te lossen.

Foutenlogboek

Controleer de error.log voor je site in MyKinsta (of download via SFTP) om de bron van de fout te beperken. Als er niets duidelijks opvalt, kan het nuttig zijn om WP-DEBUG in te schakelen.

Verkeer en caching

Controleer het Bezoekers rapport in MyKinsta Analytics om te zien of je site een verkeerspiek ervaart en/of een groot aantal niet-gebufferde verzoeken. Het openen van een chatgesprek met ons ondersteuningsteam kan in dit geval nuttig zijn, zodat we je kunnen helpen bepalen of de verzoeken legitiem zijn en of er mogelijk meer middelen nodig zijn (zoals PHP workers).

Verhoog het aantal PHP workers

In sommige gevallen kunnen meer PHP workers nodig zijn. Als je het niet zeker weet, kan ons ondersteuningsteam je helpen bepalen of het toevoegen van meer PHP workers nodig is voor je site.

Beperking verkeer

Als je site een verkeerspiek ervaart of gewoon meer verkeer in het algemeen, en het verhogen van de middelen is geen optie, is een alternatief om te veel aanvragen te voorkomen dat ze in één keer naar de server komen, een wachtrijsysteem zoals Queue-itQueue-Fair, of Crowdhandler.