Bij Kinsta is het mogelijk om IP geolocatie te gebruiken om de content die op je website wordt getoond af te stemmen op bezoekers in verschillende delen van de wereld.

De IP Geolocatie feature zit ingebouwd in MyKinsta. Je kunt het verkeer dus doorsturen op basis van locatie, waardoor je flexibel bent en je bezoekers een ervaring op maat kan bieden.

Wat is IP geolocatie?

IP geolocatie, of internet geolocatie, is een vorm van geolocatie die wordt gebruikt om de fysieke locatie van een computer te bepalen door het IP adres te identificeren.

Dankzij informatie die is verzameld via IP geolocatie, kun je regels instellen die bezoekers automatisch naar verschillende subdomeinen of pagina’s van je site sturen op basis van hun fysieke locatie. Dit zorgt voor oneindige flexibiliteit op je site en je kunt precies bepalen wat elke gebruiker moet zien, allemaal op basis van waar ze zich bevinden.

Door de kracht van IP geolocatie te combineren met die van een edge-gebaseerd cachesysteem zoals Cloudflare, kun je bovendien je tijd tot eerste byte (TTFB) aanzienlijk verkorten door gebruikers automatisch naar caches te sturen die zich in de buurt van hun eigen fysieke locaties bevinden.

Houd er rekening mee dat IP geolocatie niet zo nauwkeurig is als andere geolocatiemethoden zoals GPS. In feite zouden gebruikers pogingen om via IP geolocatie een locatie te verkrijgen, kunnen dwarsbomen door geolocatie in hun browser uit te schakelen of door het gebruik van een IP cloakingservice zoals een virtual private network (VPN).

Dat gezegd hebbende, IP geolocatie is zonder twijfel een tool van onschatbare waarde om je bezoekers van dienst te zijn, aangezien verzorgde, gepersonaliseerde ervaringen essentieel zijn geworden voor betrokkenheid en conversie.

Veelvoorkomend gebruik van IP geolocatie

De drie meest voorkomende implementaties van IP geolocatie zijn:

• Omleidingen op basis van de gedetecteerde locatie van de bezoeker
  • Differentiatie van paginacache op basis van de gedetecteerde locatie van de bezoeker
  • Verkeer van specifieke geografische locaties blokkeren

Laten we deze use cases eens nader bekijken.

Locatiegebaseerde omleiding

Stel dat je een website hebt op voorbeeld.com. Stel je voor dat je een nieuwe pagina bouwt die specifiek gericht is op bezoekers uit het VK, en je wilt dat alle bezoekers uit het VK worden omgeleid naar voorbeeld.com/uk/. Dit kan eenvoudig worden gedaan met de MyKinsta Geolocation tool.

Het is ook mogelijk om deze regeling naar behoefte uit te breiden. Je kunt bijvoorbeeld de volgende regeling instellen voor bezoekers uit verschillende landen:

• Regel 1: Bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk doorgestuurd naar voorbeeld.com/uk/
  • Regel 2: Bezoekers uit de Verenigde Staten (VS) en Canada doorgestuurd naar voorbeeld.com/us/
  • Regel 3: Bezoekers uit Mexico doorgestuurd naar voorbeeld.com/mx/
  • Regel 4: Bezoekers uit India doorgestuurd naar voorbeeld.com/in/
  • Regel 5: Bezoekers uit Australië doorgestuurd naar voorbeeld.com/aus/
  • Geen regel geactiveerd: Alle andere bezoekers blijven op voorbeeld.com

Locatiegebaseerde cachedifferentiatie

Sommige plugins en thema’s bevatten features die de locatie van de bezoeker detecteren en de content aanpassen, zoals taal of valuta, op basis van de locatie van de bezoeker. IP geolocatie kan worden gebruikt om afzonderlijke caches voor elk land te bouwen, aangepaste content weer te geven en de laadtijden voor bezoekers uit dat gebied te verbeteren.

Laten we een voorbeeld nemen. Stel je voor dat je website, voorbeeld.com, prijzen weergeeft in euro’s (€), Britse ponden (£) en Amerikaanse dollars ($).

Je stelt een plugin in om automatisch te schakelen tussen deze drie valuta’s op basis van de gedetecteerde locatie van de bezoeker. Vervolgens zou je IP geolocatieregels gebruiken om drie afzonderlijke cachebuckets te bouwen om het mogelijk te maken om de juiste valuta op basis van locatie weer te geven, terwijl je tegelijkertijd onze servercaching blijft gebruiken om de site snel en schaalbaar te houden.

• Regel 1: Cache bezoekers uit de VS in cachebucket 1. Website geconfigureerd door de gebruiker om US dollars weer te geven.
  • Regel 2: Cache bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk in cachebucket 2. Website geconfigureerd door de gebruiker om Britse ponden weer te geven.
  • Geen regel geactiveerd: Cache bucket 3 indien bezoekers voor alle andere landen. Website die door de gebruiker is geconfigureerd om Euro’s weer te geven voor alle andere bezoekers.

Met deze IP geolocatie configuratie kun je genieten van het extra voordeel van geautomatiseerde btw berekening voor elke shopper op basis van hun locatie.

Hoe minder werk je klanten hoeven te doen om bij je te kopen, hoe beter. Dit houdt in dat ze hen de moeite besparen om hun aankooptotalen zelf nauwkeurig te berekenen.

Op locatie gebaseerde weigering van verkeer (geoblokkering)

Het blokkeren van siteverkeer op basis van geografie, ook wel geoblocking genoemd, is de eenvoudigste use case om te begrijpen.

Stel je voor dat je een bedrijf runt dat alleen kan verkopen aan bezoekers uit een bepaald land. Met een redirectregel in MyKinsta kun je de toegang tot de site alleen beperken tot bezoekers uit één land.

Je kunt een 403 Forbidden melding aan alle andere bezoekers bezorgen of ze doorsturen naar een landingspagina van je keuze.

IP geolocatiefunctionaliteit combineren

Het is ook mogelijk om meerdere soorten op IP geolocatie gebaseerde regels te combineren om een ​nog meer controle te implementeren. De volgende configuratie kan bijvoorbeeld worden ingesteld:

• Regel 1: Bezoekers uit de VS doorgestuurd naar voorbeeld.com/us/
  • Regels 2, 3 en 4: Aparte cachebuckets gemaakt voor bezoekers uit de VS, Canada en Europa
  • Regel 5: Bezoekers uit een ander land waar de geadverteerde dienst niet beschikbaar is, worden volledig geblokkeerd

IP geolocatie en WordPress

WordPress biedt al langer plugins aan die de IP geolocatiefunctionaliteit kunnen vergemakkelijken. Sommige, zoals IP Geolocation Country Redirect of GeoTargetingWP, zijn erop gericht je te helpen het verkeer rond je site te leiden op basis van de locatie van bezoekers. Anderen bieden een bredere spreiding van IP geolocatiefeatures die gericht zijn op het boosten  van je marketing, zoals de CF Geo plugin.

Dus waarom deze functionaliteit in MyKinsta bouwen? Waarom laten we klanten niet gewoon een plugin gebruiken voor hun IP geolocatiebehoeften?

Ten eerste moeten plugins worden onderhouden. Om er zeker van te zijn dat je site soepel blijft werken, moet je letten op updates voor de plugin en de releasenotes volledig begrijpen voordat je bijwerkt naar elke nieuwe versie. En er is altijd het risico dat een update een bepaald aspect van je site verbreekt.

Bovendien kunnen plugins inherente beveiligingsrisico’s voor je site met zich meebrengen. Omdat plugins worden onderhouden door externe auteurs, is het mogelijk dat schadelijke scripts via een plugin op je site worden geïntroduceerd, waardoor je aanwezigheid op het web en zelfs je opgeslagen data worden vernietigd.

Hoewel plugins geweldige functionaliteit voor je site kunnen bieden, raden we over het algemeen aan om het totale aantal plugins tot een minimum te beperken. Installeer alleen plugins van ontwikkelaars die je vertrouwt, met een gevestigde geschiedenis van frequente, goed gedocumenteerde updates.

Zoals je je kunt voorstellen, is het beter om een ​​vertrouwde bron te hebben die je IP geolocatievoorkeuren afhandelt. Door IP geolocatiefunctionaliteit rechtstreeks in MyKinsta te hebben ingebouwd, kun je je geolocatie eisen rechtstreeks op de server van je instantie instellen, waar deze wordt beschermd tegen beveiligingsrisico’s aan de clientzijde.

Wanneer IP Geolocatie is ingeschakeld, worden op IP gebaseerde locatiegegevens doorgegeven aan PHP en beschikbaar gesteld aan de $_SERVER variabele:

• Geoip-Country-Name
  • Geoip-Country-Code
  • Geoip-Country-Code3

Deze kunnen worden gebruikt om custom PHP snippets te schrijven op basis van IP Geolocatie.

IP geolocatie en Nginx

Alle sites die bij Kinsta worden gehost, draaien op Nginx servers. Nginx is een open-source webserver die bekend staat om zijn vele mogelijkheden, waaronder een reverse proxy, load balancer en HTTP cache, naast zijn snelheid.

Een van de voordelen die Nginx servers bieden, is het gebruik van voorgecompileerde MaxMind GeoIP2 databases voor onze GeoIP module. De module verwerkt zowel HTTP als TCP/UDP verkeer, waardoor je flexibele regels kunt maken op basis van de IP-adressen van je bezoekers.

De GeoIP2 databases van MaxMind worden voortdurend bijgewerkt en alle verzoeken worden gescand op frauduleuze activiteiten of gevoelige data (bijv. AVG gerelateerde verzoeken van in de EU gevestigde bezoekers).

Je kunt meer lezen over de GeoIP module van Nginx in hun officiële documentatie.

Zo stel je IP Geolocation in in MyKinsta

Je kunt IP geolocatie toevoegen aan je sites in MyKinsta. Het proces is snel, eenvoudig en in hoge mate aanpasbaar.

Het geolocatieprogramma inschakelen

Om te beginnen log je in op MyKinsta en navigeer je naar Websites > sitenaam > Tools. Zoek Geolocation in de lijst met tools en klik op Enable.

Geolocatie kan worden ingeschakeld in de Tools sectie van MyKinsta.
Geolocatie kan worden ingeschakeld in de Tools sectie van MyKinsta.

Je krijgt een modal/popup te zien met twee opties:

1. Ingeschakeld voor landniveau: Schakel IP geolocatie in op landniveau.
  2. Ingeschakeld voor land en stad: Schakel IP geolocatie in op zowel land als stadsniveau.

Met deze opties kun je Kinsta’s geolocatiefeature inschakelen voor je site. Selecteer de optie die je verkiest en klik dan op de knop Inschakelen:

MyKinsta geolocatie-instellingen voor het kiezen van landniveau of land en stad.
MyKinsta geolocatie-instellingen voor het kiezen van landniveau of land en stad.

Na enkele ogenblikken word je teruggestuurd naar de Tools pagina en krijg je een succesbericht te zien:

MyKinsta geolocatie ingeschakeld bevestigingsbericht.
MyKinsta geolocatie ingeschakeld bevestigingsbericht.

En dat is alles! IP geolocatie is nu ingeschakeld voor je door Kinsta gehoste site, en je bent klaar om verder te gaan met het specificeren welke bezoekers welke pagina’s zien.

Zo voeg je IP geolocatieregels en redirects toe in MyKinsta

Zodra je IP geolocatie voor je site hebt ingeschakeld, heb je de mogelijkheid om je inkomend verkeer te beheren door redirectregels toe te voegen in MyKinsta.

Ga naar Redirects en selecteer Add redirect rule:

De Redirect toevoegen knop in het Redirects gedeelte van MyKinsta.
De Redirect toevoegen knop in het Redirects gedeelte van MyKinsta.

Er verschijnt een popupvenster met de titel Een redirect toevoegen. Hier definieer je de parameters van je redirect:

MyKinsta redirect modaal/pop-up met verkeer uit velden voor geolocatie redirectregels.
MyKinsta redirect modaal/pop-up met verkeer uit velden voor geolocatie redirectregels.

Hier vul je alle velden in om je verkeer om te leiden:

1. Domein: Kies het domein waarvoor je de redirect wilt toevoegen. Om de redirect toe te voegen aan alle domeinen binnen deze site, laat je dit op de standaardoptie (“All domains”).
  2. Redirect van: Voer de pagina of directory in waarvandaan je verkeer wilt omleiden. Je kunt regex in dit veld gebruiken.
  3. Redirect naar: Voer de pagina of map in waarnaar je verkeer wilt omleiden.
  4. Verkeer vanuit: Kies het land (en de stad, als je IP geolocatie op land/stadsniveau hebt ingeschakeld) van het verkeer dat je wilt omleiden.
  5. HTTP status code: Bepaal of de redirect tijdelijk (302) of permanent (301) is. Je kunt meer details vinden in de sectie Best practices voor het implementeren van IP geolocatie hieronder.
De Redirect toevoegen knop zal je redirectregel inschakelen via MyKinsta.
De Redirect toevoegen knop zal je redirectregel inschakelen via MyKinsta.

Als je klaar bent met het invullen van de modaal, klik je onderaan op Redirect toevoegen.

En voilà: je maakt nu optimaal gebruik van IP geolocatie en leidt het verkeer dat van die locatie komt met succes om naar een specifiek deel van je site!

Je kunt alle regels die je hebt gemaakt ook bewerken vanaf deze Redirects pagina.

Bekijk ons ​​artikel over het toevoegen en beheren van redirects voor meer informatie over het toevoegen van redirectregels in MyKinsta.

Best practices voor het implementeren van IP geolocatie

Onjuist gebruik van redirectregels kan onverwachte resultaten opleveren, wat van invloed is op je SEO en gebruikerservaring. Om dit te voorkomen, raden we je aan de volgende praktische tips voor redirectregels te volgen.

1. Begin met de testomgeving

Implementeer je redirectregels op je testserver voordat je je live serverinstellingen aanraakt. Dit geeft je de mogelijkheid om redirectproblemen op te sporen voordat ze het probleem van je gebruikers worden.

2. Zoek naar pluginconflicten

Sommige WordPress plugins kunnen automatisch cookies instellen met hun eigen redirects, dus je kunt conflicten tegenkomen wanneer je deze plugins koppelt aan de MyKinsta geolocatiefeature.

Test je plugins en hun instellingen op je testomgeving voordat je je redirects live naar je productiesite pusht.

3. Gebruik 302 voor locatieredirects

Google raadt aan om 302 redirects te gebruiken (in plaats van 301) voor locatiegebaseerde redirects of omleidingen op je site. Bekijk onze lijst met 300 redirectstatuscodes voor meer details.

4. Test vanaf verschillende locaties

Controleer je locatiegebaseerde regels door je site te openen vanaf een andere geografische locatie met behulp van een VPN of proxyservice. Hierdoor kun je je site (inclusief je redirects) ervaren zoals je internationale gebruikers zouden doen.

5. Vermijd het blokkeren van zoekbots

Zoekmachines crawlen over het algemeen vanuit het land waarin ze zijn gevestigd. Volgens Deepcrawl crawlen de zoekbots van Google en Bing uit de VS, terwijl Baidu uit China en Yandex uit Rusland crawlt.

Het blokkeren van deze zoekmachines met een foutieve locatiegebaseerde redirect kan een negatieve invloed hebben op je SEO. Zodra je hebt besloten welke zoekmachines je toegang wilt geven tot je site, controleer je zorgvuldig je redirectregels om er zeker van te zijn dat je ze niet blokkeert.

Stel dat je een redirect zou toevoegen die in de VS gevestigde gebruikers die je niet-Engelse pagina’s bezoeken, doorsluist naar hun Engelse pagina’s. Dit zou kunnen betekenen dat de bots van Google en Bing ook worden omgeleid, waardoor ze je niet-Engelse pagina’s niet kunnen crawlen en indexeren, waardoor die pagina’s worden uitgesloten van de zoekresultaten.

Houd er rekening mee dat redirects op stadsniveau geen invloed hebben op deze bots – alleen redirects op landniveau. Als je niet zeker weet uit welk land een zoekmachine afkomstig is, kun je een reverse DNS lookup uitvoeren om de oorsprong en authenticiteit van een crawler te controleren.

Het is ook vermeldenswaard dat de meeste zoekmachines een zero cloaking beleid hebben, dus het is belangrijk om geen speciale regels te maken voor zoekbots (d.w.z. gebruikers omleiden maar niet bots).

6. Maak je redirects zichtbaar

Net zo belangrijk als het niet blokkeren van zoekbots, is het zichtbaar maken van je redirects voor hen. Er zijn een paar manieren om dit te doen:

• Genereer een XML sitemap om alle pagina’s te highlighten die je wilt laten indexeren voor elke taalversie. Deze sitemap moet worden ingediend bij Google Search Console, Bing Webmaster Tools en elke andere zoekmachine die je wilt targeten. Je kunt vervolgens de tools van elke zoekmachine gebruiken om crawl- en indexeringsproblemen met je site te beoordelen.
  • Gebruik de Inspect URL tool  in Google Search Console om te controleren of afzonderlijke pagina’s in aanmerking komen om te worden gecrawld en geïndexeerd.
  • Gebruik de Site Search Google search operator om te controleren of je pagina’s zijn geïndexeerd. Je kunt dit doen door “site:” toe te voegen aan je domein of subdomein in je zoekopdracht (bijvoorbeeld  site:voorbeeld.com/pt/ zou alle geïndexeerde URL’s met dit pad retourneren).
  • Implementeer hreflang kenmerken om alle taalversies van je pagina’s te highlighten. Je kunt het rapport Internationale targeting in Google Search Console gebruiken om eventuele problemen met je hreflang configuratie te controleren.
  • Maak Google Search Console property’s voor elk landpad en gebruik de tool voor targeting op landen om specifieke landen in te stellen die je wilt targeten (niet aanbevolen als je meerdere landen met dezelfde taal target).

7. Vertrouw niet op cookies

Hoewel cookies nuttig kunnen zijn voor je bezoekers, is het belangrijk om te onthouden dat niet iedereen ze gebruikt. Sommige bezoekers gebruiken mogelijk zelfs een VPN uit werkgeleateerde of persoonlijke redenen, waardoor native cookies kunnen worden genegeerd en je inspanningen voor locatiedetectie kunnen worden verstoord.

Bovendien worden cookies soms genegeerd door zoekbots, wat je SEO inspanningen teniet kan doen. Om deze redenen raden we aan om niet te vertrouwen op cookies voor redirects.

Bovendien slaan Googlebot en Bingbot geen cookies op, dus houd hier rekening mee als je van plan bent cookies te gebruiken als onderdeel van je oplossing.

Samenvatting

Het opzetten van IP geolocatie voor je sites is een fluitje van een cent met MyKinsta. In het bijzonder kun je de IP geolocatie feature met slechts een paar klikken op land of land/stadsniveau inschakelen. Vervolgens kun je locatiegebaseerde redirects instellen die het beste bij je behoeften passen.

Als je vragen hebt, staat ons supportteam 24/7 voor je klaar.

Verwante documentatie

Inhoud waarnaar wordt verwezen