Het kan soms frustrerend zijn als je onvoldoende toegang hebt tot data om problemen op je WordPress site op te lossen. Gelukkig kun je nu met de vernieuwde MyKinsta Analytics vanuit het dashboard veel van deze problemen onderzoeken en diagnosticeren. Vandaag gaan we in op elk onderdeel van MyKinsta Analytics en delen we enkele voorbeelden (en praktijkscenario’s) van hoe je kunt profiteren van deze nieuwe rapporten om je WordPress sites te verbeteren en deze weer naar wens te laten functioneren. Ontdek wat er onder de motorkap gebeurt!

Een duik in MyKinsta Analytics

Het hoofddashboard van MyKinsta geeft je een snel overzicht van je resourceverbruik, evenals data-overdracht en unieke bezoeken aan je site. Om meer diepgaande rapporten te bekijken, klik je op Analytics in de zijbalk aan de linkerkant.

Toegang MyKinsta analytics
Toegang MyKinsta analytics

Bovenaan kan je de statistieken individueel filteren of in een keer alle gecombineerde data bekijken. Je kunt dan kiezen om de data te bekijken van de afgelopen 24 uur, 7 dagen of 30 dagen.

Filter MyKinsta analytics.
Filter MyKinsta analytics.

MyKinsta Analytics is opgedeeld in zeven verschillende secties, die we hieronder een voor een zullen uitleggen:

1. Resources

Onder de sectie “Resources” kan je het totaal aantal bezoekers, bandbreedteverbruik, totaal aantal verzoeken per bytes en totaal aantal verzoeken per bezoek bekijken.

Bezoeken

Het rapport met bezoeken laat je zien hoeveel mensen je WordPress site hebben bezocht. Wanneer je een specifiek tijdstip in de grafiek selecteert, laat het je een aantal vergelijkingsstatistieken zien, zoals bijvoorbeeld het totaal aantal websitebezoeken die hoger is dan de dag ervoor, et cetera. Dit is het exacte aantal bezoeken op de webserver. Onthoud dat je Google Analytics filters en regels hier niet werken. In het geval dat je het aantal menselijke bezoekers op je site wil weten, zullen alle services je andere cijfers laten zijn gebaseerd op hun eigen set regels – welke zij als irrelevant/ bot traffic inschatten en welke niet.

Resources - Bezoekers
Resources – Bezoekers

De hostingpakketten van Kinsta zijn gebaseerd op het totale aantal bezoeken aan je site. Lees meer over hoe Kinsta bezoeken telt. Let op: je totale aantal bezoeken in de resources sectie kan verschillen van het totaal dat je ziet in het hoofddashboard van MyKinsta. Dit komt omdat het MyKinsta dashboard bezoeken binnen je huidige factureringscyclus toont.

Bandbreedteverbruik

Het bandbreedteverbruiksrapport laat de totale data die je site heeft gebruikt zien. Kinsta brengt kosten in rekening voor abonnementen op basis van het aantal bezoeken naar je site, maar het bandbreedverbruik kan je helpen bij het oplossen van prestatieproblemen. Als je een specifiek tijdstip in de grafiek selecteert, zie je een aantal vergelijkingsstatistieken, zoals bijvoorbeeld dat het totaal lager is dan de periodegemiddelde, et cetera.

Resources – bandbreedteverbruik
Resources – bandbreedteverbruik

We raden al onze klanten ten zeerste aan om een CDN te gebruiken. Niet alleen omdat je een toename in snelheid zult zien, maar omdat dit ook een geweldige manier is om je bandbreedte en resourcegebruik te verminderen op je site. CDN bandbreedte is erg goedkoop of in sommige gevallen zelfs gratis. Bekijk ons uitgebreide artikel over voordelen van een WordPress CDN  en waarom je deze zou moeten gebruiken. Als je er klaar voor bent, bekijk dan hoe je de Kinsta CDN op je site kunt inschakelen.

.

Belangrijkste bestanden per byte

Een byte is een reeks binaire bits in een geserialiseerde datastroom in datatransmissiesystemen. Als het gaat om je WordPress site, wordt dit meestal gemeten in MB’s, GB’s en TB’s. Het totale aantal bytes dat op je site wordt overgedragen, vormt jouw bandbreedte. In het rapport belangrijkste bestanden per byte kun je precies zien welke verzoeken op jouw site de meeste bandbreedte gebruiken.

Resources – belangrijkste bestanden per byte
Resources – belangrijkste bestanden per byte

Belangrijkste aanvragen per view

Het rapport met belangrijkste aanvragen per view toont je de meest opgevraagde resources van jouw site op de server. Met behulp van dit rapport en de bovenstaande rapporten kun je problemen oplossen en uitzoeken waar jouw bandbreedte naartoe gaat. Vaak kun je gemakkelijk een patroon herkennen.

Resources – belangrijkste aanvragen per view
Resources – belangrijkste aanvragen per view

2. CDN-verbruik

Onder de optie CDN-verbruik kun je jouw CDN bandbreedte, top bestanden per verzoek, top bestanden per bytes, top bestandsextensies per bytes bekijken. Als een bepaald mediabestand van je site al je bandbreedte in beslag neemt, kun je het binnen een paar seconden herkennen.

CDN gebruik in analytics
CDN gebruik in analytics

Onderaan het gedeelte CDN-verbruik zie je de top bestandsextensies per bytes. Dit maakt het gemakkelijk om te zien welk type media op je site verantwoordelijk is voor het grootste deel van je bandbreedtegebruik.

CDN top bestandsextensies.
CDN top bestandsextensies.

3. Spreiding

Onder het gedeelte “Spreiding” kun je verschillende inzichten bekijken over het verkeer op je site.

Mobiel versus desktop

Met het rapport mobiel versus desktop kun je zien welke apparaten je site bezoeken. In het onderstaande voorbeeld zie je dat met een percentage van meer dan 86% dat voornamelijk desktopverkeer is.

Dispersion – mobiel vs desktop
Dispersion – mobiel vs desktop

4. Prestatie

In de “Prestatie” sectie kun je jouw gemiddelde PHP + MySQL responstijd, PHP-doorvoer, AJAX-verbruik, hoogste gemiddelde upstream-tijd en top maximale upstreamtijd bekijken.

Gemiddelde PHP + MySQL responstijd

Telkens wanneer je jouw WordPress site bezoekt, worden PHP en MySQL gebruikt om de gegevens die je op de pagina ziet te compileren en op te vragen. Deze grafiek toont de gemiddelde responstijd van de PHP engine en de MySQL engine voor elk dynamisch verzoek dat niet in de cache is opgeslagen. Door het weten van deze reactietijden kun je traagheid oplossen. Als je hier enorme pieken ziet, maak dan gerust een supportticket aan met ons team.

Performance - Gemiddelde PHP + MySQL-responstijd
Performance – Gemiddelde PHP + MySQL-responstijd

PHP-doorvoer

Doorvoer geeft het aantal transacties per seconde aan dat een applicatie aankan, en in dit rapport verwijst het naar de PHP-doorvoer van jouw WordPress site. Met andere woorden, het laat zien hoe vaak een PHP item is aangevraagd.

Performance – PHP-doorvoer
Performance – PHP-doorvoer

PHP-workerslimiet

De PHP-workerslimietgrafiek laat zien hoe vaak de PHP engine heeft gemeld dat het maximale toegewezen aantal workers in het errorlogboek is bereikt. Als je abonnement bijvoorbeeld 4 PHP workers bevat en jouw site alle 4 PHP workers tegelijkertijd gebruikt en niet onmiddellijk kan reageren op inkomende PHP verzoeken, telt dat als één PHP-workerslimiet.

Elk hostingpakket van bij Kinsta bevat een bepaald aantal of PHP workers. Deze grafiek kan je helpen te meten of jouw site voortdurend de limieten bereikt en hoe het updaten naar een nieuwere PHP-engineversie dit kan beïnvloeden.

PHP worker-limiet
PHP worker-limiet

AJAX-verbruik

AJAX is een client-side script dat communiceert van en naar een server/database zonder dat een postback of een volledige paginavernieuwing nodig is. Als het op WordPress aankomt, hebben velen van jullie dit waarschijnlijk gezien in je snelheidstests. Je kunt zien of er tijdens bepaalde periodes AJAX verbruikspieken zijn. Zorg ervoor dat je ons uitgebreide artikel leest over het diagnosticeren van hoog Admin-AJAX verbruik op je WordPress site.

Admin-Ajax-gebruik
Admin-Ajax-gebruik

Het AJAX-verbruiksrapport in MyKinsta Analytics kan een geweldige manier zijn om je te helpen bij het oplossen van dit soort problemen, omdat je kunt zien of je bepaalde AJAX pieken tijdens bepaalde perioden ziet. Deze grafiek toont het aantal admin-ajax-verzoeken. Om te bepalen waar ze vandaan kunnen komen, kun je een paar van de tips zoals hierboven benoemd gebruiken.

Performance – AJAX-gebruik
Performance – AJAX-gebruik

Top gemiddelde PHP + MySQL responstijd

Upstream tijd is de totale tijd die NGINX (en upstream-servers) nodig heeft om een ​​verzoek te verwerken en een reactie te verzenden. De tijd wordt gemeten in seconden, met een resolutie van milliseconden. Lees meer over NGINX-statistieken. Deze lijst toont de hoogste gemiddelde PHP- en MySQL responstijden (gecombineerd) voor jouw verzoeken.

Performance - Top gemiddelde PHP + MySQL-responstijd
Performance – Top gemiddelde PHP + MySQL-responstijd

Top maximale upstreamtijd

Deze lijst toont de top responstijden van PHP en MySQL. Houd er rekening mee dat deze aantallen eenmalige pieken kunnen zijn. Het wordt aanbevolen om deze lijst te vergelijken met Top gemiddelde upstreamtijd.

Performance - top maximale upstreamtijd
Performance – top maximale upstreamtijd

5. Response

In de responsanalysesectie kun je de responscode-analyse, responsstatistieken, uitsplitsing van 500 errors, uitsplitsing van 400 errors, uitsplitsing van omleidingen en top 404 errors bekijken.

Responscode analyse

In het rapport Responcode analyse zie je een overzicht van de distributie van HTTP statuscodes die voor de gevraagde bronnen worden geleverd. Responscodes, ook wel HTTP statuscodes genoemd, zijn niet altijd slecht. Een HTTP-statuscode van 200 betekent bijvoorbeeld dat “Alles OK is”. Dit is de code die wordt geleverd wanneer een webpagina of bron precies werkt zoals verwacht. We zullen hieronder verder ingaan op de andere responscodes.

Response – uitsplitsing van de reactiecode
Response – uitsplitsing van de reactiecode

Respons statistieken

In het rapport met responsstatistieken kun je het totale aantal omleidingen, fouten, succespercentage en foutratio zien. Elke WordPress site heeft meestal een kleine foutratio, en dit is volkomen normaal.

Response – Reactiestatistieken
Response – Reactiestatistieken

500-error analyse

Het 500-error analyse rapport toont je het totale aantal 500 errors die op de server zijn opgetreden. Hieronder volgt een uitgebreidere uitleg van wat elk van deze betekent:

• 500: “Er was een fout op de server en het verzoek kon niet worden voltooid.” Een generieke code die simpelweg “interne serverfout” betekent. Er is iets misgegaan op de server en de gevraagde bron is niet afgeleverd.
  • 502 “Slechte gateway.” Deze errorcode betekent meestal dat de ene server een ongeldig antwoord van een andere heeft ontvangen. Soms duurt een query of verzoek te lang en wordt deze door de server geannuleerd of afgebroken. Lees meer over waarom een ​​502 bad gateway-error  optreedt.
  • 503: “De server is momenteel niet beschikbaar om dit verzoek te verwerken. Het verzoek kan nu niet worden voltooid. Deze code kan worden geretourneerd door een overbelaste server die geen aanvullende verzoeken kan verwerken. We hebben een stapsgewijze handleiding voor het oplossen van een 503 Service Not Available foutmelding in WordPress.
Response - 500 error breakdown
Response – 500 error breakdown

400-error analyse

Het 400-error analyserapport toont je het totale aantal van 400 errors die op de server zijn opgetreden. Hieronder volgt een meer diepgaande uitleg van wat elk van deze betekent:

• 401: “Onbevoegd Deze errorcode krijg je te zien door de server wanneer de doel resource geen geldige authenticatiereferenties heeft.
  • 403: “Toegang tot die resource is verboden.” Deze errorcode krijg je te zien wanneer een gebruiker probeert toegang te krijgen tot iets waartoe hij geen toegang heeft. Als je bijvoorbeeld probeert om met een wachtwoord beveiligde inhoud te bekijken zonder je aan te melden, kan dit een 403 error veroorzaken.
  • 404: “De gevraagde resource is niet gevonden.” De meest voorkomende errormelding van allemaal. Deze code betekent dat de gevraagde bron niet bestaat en dat de server niet weet of deze ooit heeft bestaan.
  • 405: “Methode niet toegestaan Deze errorcode krijg je te zien wanneer de hostingserver (origin server) de ontvangen methode ondersteunt, maar de doelbron niet.
  • 429: “Te veel verzoekenDeze errorcode wordt meestal door de server aangemaakt wanneer de gebruiker te veel verzoeken in een bepaalde tijd heeft verzonden (snelheidsbeperking). Vaak kan dit gebeuren door bots of scripts die met brute kracht een weg proberen te banen naar jouw standaard WordPress inlogpagina. Je kunt helpen je site te vergrendelen door je WordPress inlog URL te wijzigen
  • 499: “Client sloot verzoek.” Deze errorcode wordt door NGINX aangemaakt wanneer de client het verzoek sluit terwijl NGINX het nog aan het verwerken is.
Response - 400 foutanalyse
Response – 400 foutanalyse

Uitsplitsing naar omleiding

Het 300 erroranalyserapport toont je het totale aantal 300 errors die op de server zijn opgetreden. Onthoud dat, net als 200 antwoordcodes, niet alle errors slecht zijn. 300 errors betekenen meestal dat je de inhoud eenvoudigweg hebt verplaatst. 301-omleidingen zijn bijvoorbeeld erg belangrijk omdat ze je SEO-ranglijst voor URL- en sitewijzigingen helpen behouden. Hier is een meer diepgaande uitleg van wat elk van deze betekent.

• 301: “De gevraagde bron is permanent verplaatst.” Deze errorcode krijg je te zien wanneer een webpagina of bron permanent is vervangen door een andere bron. Het wordt gebruikt voor permanente URL-omleiding.
  • 302: “De gevraagde bron is verplaatst, maar is gevonden.” Deze errorcode wordt gebruikt om aan te geven dat de gevraagde resource is gevonden, alleen niet op de locatie waar deze werd verwacht. Het wordt gebruikt voor tijdelijke URL-omleiding
  • 304: “De gevraagde bron is niet gewijzigd sinds de laatste keer dat u deze gebruikt.” Deze errorcode vertelt de browser dat de resources die zijn opgeslagen in de browsercache niet zijn gewijzigd. Het wordt gebruikt om de levering van webpagina’s te versnellen door eerder gedownloade bronnen opnieuw te gebruiken.
Response – Uitsplitsing naar omleiding
Response – Uitsplitsing naar omleiding

Top 404-fouten

Met het rapport met de top 404-fouten kun je problemen oplossen met de meest gevraagde resources die bezoekers of geautomatiseerde bots tegenkomen en die niet meer op je site aanwezig zijn.

Top 404 foutmeldingen
Top 404 foutmeldingen

Als je een groot aantal 404 fouten ziet, is het raadzaam om je site goed te doorlopen en deze op te lossen voor SEO- en bruikbaarheidsdoeleinden. Je kunt ze ook opzoeken in Google Search Console onder crawlfouten.

404 foutmeldingen oplossen
404 foutmeldingen oplossen

6. Cache

Onder de sectie Cache kun je je Cache Component stack, totale cache-bypasses en Cache Component grafiek bekijken.

Cache Component Stack

Telkens wanneer een bestand of resource wordt opgevraagd van de Kinsta-servers, stuurt het een waarde in de HTTP responsheader (X-Kinsta-Cache) om je de status van de cache te laten weten.

HTTP-antwoordheader
HTTP-antwoordheader

Er zijn vier typen cache-responsheaders die worden teruggestuurd:

• HIT: Een HIT betekent dat de bron wordt geleverd vanuit de cache op de servers van Kinsta. Meestal is dit wat je wilt zien.
  • BYPASS: Dit betekent dat er waarschijnlijk een regel of conflict is waardoor de bron niet in de cache kan worden opgeslagen. We hebben regels opgesteld zodat bepaalde dingen op je WordPress site niet in de cache worden opgeslagen. Jouw /wp-login.php pagina is er bijvoorbeeld één. Dit is om een ​​goede functionaliteit te garanderen wanneer je inlogt op je dashboard.
  • MISS: Dit betekent dat de inhoud nog niet in de cache was, maar dit na het eerste verzoek zal zijn. Het tweede verzoek aan dat bestand is een cache HIT. Onthoud dat elke keer dat je de cache op je WordPress site leegmaakt, deze opnieuw moet worden opgebouwd door mensen die deze bezoeken. Daarom raden we aan om niet constant de hele cache te wissen. De Kinsta MU plugin verwijdert automatisch alleen bepaalde delen van je site, zodat de rest in de cache kan blijven. Lees meer over hoe Kinsta omgaat met caching.
  • VERLOPEN: Dit betekent dat de inhoud in de cache is verlopen en dat de nieuwe inhoud van de hostingserver is opgehaald.

Met het rapport Cache Component stack kun je het totale aantal responsheaderwaarden zien die vanaf je site zijn gegenereerd.

Cache – cachecomponententabel
Cache – cachecomponententabel

Cache Component grafiek

De Cache Component grafiek is weer een andere manier om je totale cacheverzoeken te bekijken.

Cache - cache-componentdiagram
Cache – cache-componentdiagram

Top cache-bypasses

In het rapport Top cache-bypasses kun je een paar van de top verzoeken zien die de cache op Kinsta’s servers omzeilen. Het is goed om hiernaar te kijken en ervoor te zorgen dat ze dat ook zijn. In het voorbeeld hieronder kunnen we zien dat de OneSignal plugin voor pushmeldingen een paar bestanden heeft die de cache omzeilen. Vanwege de manier waarop de plugin werkt, is dit prima. We kunnen ook zien dat /wp-cron.php niet in de cache is opgeslagen, wat ook niet zo zou moeten zijn.

Cache - topcache omzeilingen
Cache – topcache omzeilingen

7. Geo-analyse & IP

Onder het gedeelte Geo-analyse & IP kun je je top landen, top regio’s, top steden en de top klant IP’s adres dat je site bezoekt, bekijken.

Top landen

Het rapport met de top landen kan een goede manier zijn om te bepalen waar je je WordPress site moet plaatsen. Dit is een geografische analyse per land van de verzoeken van IP adressen van bezoekers. In het voorbeeld hieronder moet de site waarschijnlijk op een server in de Verenigde Staten worden geplaatst, aangezien het grootste deel van het verkeer daarvandaan komt. Zorg ervoor dat je ons diepgaande bericht leest over netwerkvertraging en waarom het belangrijk is om je site strategisch te plaatsen. Kinsta heeft nu 33 Google Cloud Platform locaties over de hele wereld waar je je WordPress site kunt hosten.

Geo & IP – toplanden
Geo & IP – toplanden

Top regio’s

Dit rapport is een geo-analyse per regio van de verzoeken van IP adressen van bezoekers.

Geo & IP – top regio’s
Geo & IP – top regio’s

Topsteden

Het top steden rapport is een geo-analyse per stad van de verzoeken van IP adressen van bezoekers.

Geo & IP – top steden
Geo & IP – top steden

Top klant IP’s

Het rapport van de top klant IP’s kan erg handig zijn als je site plotseling veel bandbreedte genereert of wordt geconfronteerd met bots. Dit toont de top IP adressen, gerangschikt op aantal aanvragen.

Geo & IP - top client IPs
Geo & IP – top client IPs

Hoe kun je deze gegevens gebruiken? Nou, we hebben onlangs een casestudy gedaan naar een kleine e-commerce WordPress site. Het analyseren van de top 10 klant IP’s op de site van de afgelopen 7 dagen  toonde onmiddellijk verdachte activiteiten aan. Een meerderheid van hen had meer dan 10.000 verzoeken, en dat waren er nogal wat. Het was hoogstwaarschijnlijk een DDoS of brute force-aanval. Door een paar van de top IP’s in Google Search in te voeren, konden we zien dat de meeste hiervan proxy-adressen waren, wat betekent dat iemand waarschijnlijk zijn verkeer wilde verbergen.

Proxy IP
Proxy IP

De volgende stap in dit scenario die we aanbevelen, is ofwel contact opnemen met ons suportteam om de IP’s voor je te blokkeren, of een webapplicatie-firewall zoals Cloudflare of Sucuri overwegen. Je kunt onze casestudy bekijken waarin Sucuri al dit slechte website verkeer meteen blokkeerde.

Aanvullende opmerkingen

Volledige loggegevens met betrekking tot analyses worden 30 dagen bewaard. We raden aan om het dashboard en de analysesectie vaker te controleren na de eerste migratie naar Kinsta. Als je een onverklaarbare verkeerspiek of inconsistentie ziet die je zorgen baart, laat het ons team dan weten, zodat we de logboeken verder kunnen onderzoeken om de oorzaak te achterhalen.

Met alle bovenstaande gegevens heb je hopelijk nu een beter begrip van hoe Kinsta inhoud aan je bezoekers levert.