In onze ervaring komen de meeste prestatieproblemen voort uit storingen in plugin- of themaupdates, inefficiënte code of een plugin of thema die de nieuwste versie van PHP of WordPress niet ondersteunt. In dit artikel doen we aanbevelingen over waar je op moet letten en over tools om je te helpen bij het oplossen van veelvoorkomende prestatieproblemen op je site.

Aanbevelingen

Controleren op hoog admin-ajax.php gebruik

Zorg ervoor dat Ajax correct is geïmplementeerd op je site. Plugins zijn meestal (maar niet altijd) de reden achter hoge admin-ajax.php gebruik. Dit is meestal aanwezig op de front-end van de site en kan vaak worden gezien in rapporten van snelheidstests.

Een andere veel voorkomende oorzaak voor een hoog admin-ajax.php gebruik is te wijten aan veel ingelogde gebruikers op hetzelfde moment in het WordPress dashboard die de WordPress Heartbeat API triggeren om frequente Ajax calls te genereren.

Plugins en thema’s checken

Minimaliseer het aantal plugins zo veel mogelijk. Zorg ervoor dat de resterende plugins noodzakelijk zijn en nog steeds worden ondersteund en bijgewerkt.

Met behulp van je testomgeving kun je alle plugins deactiveren en overschakelen naar een standaard thema. Als de prestaties verbeteren, activeer je de plugins een voor een opnieuw en activeer je je thema opnieuw totdat het prestatieprobleem zich opnieuw voordoet. Zodra je hebt vastgesteld welke plugin of thema de bron is van de slechtere prestaties (soms is het een combinatie van twee of meer plugins), werk dan samen met de ontwikkelaar(s), zodat zij je kunnen helpen het probleem op te lossen en de wijziging(en) op je live site te implementeren.

Transients Manager plugin

Als je prestatieproblemen worden veroorzaakt door een buitensporig aantal transients die je database vertragen verstoppen, is de gratis Transients Manager plugin een uitstekende bron voor het opruimen van die problemen.

Een WordPress developer of bureau inhuren

Als je niet bekend bent met het oplossen van prestatieproblemen, wordt het aanbevolen om samen te werken met een developer of bureau om je te helpen problemen op te sporen en op te lossen.

Tools voor probleemoplossing

Query Monitor plugin

De Query Monitor plugin is een gratis plugin die helpt bij het debuggen van een aantal verschillende gebieden in WordPress. Het kan je helpen trage databasequery’s, Ajax calls, REST API verzoeken en nog veel meer op te sporen. Voor meer informatie hebben blogposts over hoe je de Query Monitor plugin gebruikt.

Kinsta’s APM tool

Kinsta’s APM tool helpt je met het identificeren van PHP performanceknelpunten op je WordPress site, zonder dat je je hiervoor hoeft aan te melden bij een externe monitoringsdienst als New Relic.

New Relic

New Relic is een monitoringtool die je gedetailleerde prestatiestatistieken op een gedetailleerd niveau geeft. Ga naar het tabblad WordPress > Plugins and themes en sorteer op Most time consuming. Dit kan helpen om te laten zien welke plugins (of een thema) zijn gekoppeld aan de processen die het langst duren om te voltooien. Ga vervolgens naar het tabblad Transactions om te zien welke specifieke transacties het meest tijdrovend zijn.

Serverlogs

Logbestanden zijn beschikbaar in MyKinsta en kunnen ook worden gedownload via SFTP. Deze bestanden kunnen nuttig zijn bij het oplossen van prestatieproblemen op je site.

WP_DEBUG

WordPress heeft een ingebouwde debugmodus om je te helpen opsporen wat er aan de hand is door alle PHP fouten, meldingen en waarschuwingen weer te geven. Er zijn ook extra debugopties die nuttig kunnen zijn bij het onderzoeken van specifieke soorten problemen.

Xdebug

Xdebug is een PHP-extensie die kan worden gebruikt met je favoriete IDE geïntegreerde ontwikkelomgeving in je testomgeving om door de code van je site te stappen om problemen op te lossen. Om Xdebug voor jouw omgeving in te schakelen, start je een nieuwe chat met ons ondersteuningsteam.

Aanvullende resources

Bekijk deze bronnen om dieper in te gaan op het oplossen van enkele veelvoorkomende prestatieproblemen en andere fouten: