Zoek je een manier om je content beter te beschermen? Dit is belangrijk als je een site met veel content hebt, vooral een met veel originele afbeeldingen zoals een fotografiewebsite. Helaas kan het, of het nu met opzet is of niet, gemakkelijk zijn voor gebruikers om je afbeeldingen te kopiëren, op te slaan en te hotlinken.

Gelukkig kun je in WordPress het rechtsklikken uitschakelen om te voorkomen dat bezoekers je afbeeldingen zonder toestemming gebruiken. Hoewel het belangrijk is je bewust te zijn van de gevolgen van deze actie, is het een snelle en eenvoudige manier om je website te beschermen tegen diefstal van inhoud.

In dit artikel gaan we nader in op de vraag waarom je zou overwegen het rechtsklikken in WordPress uit te schakelen. Daarna verkennen we drie manieren om dit te doen en bespreken we enkele andere nuttige manieren om je content te beschermen. Laten we beginnen!

Wanneer kun je overwegen de rechtermuisknop in WordPress uit te schakelen?

Als je website veel originele content bevat, zoals afbeeldingen, wil je misschien rechtsklikken in WordPress uitschakelen. Omdat online eigendommen met één klik gestolen kunnen worden, kan dit diefstal van content voorkomen.

Sterker nog, het uitschakelen van rechtsklikken kan ook het hotlinken van afbeeldingen tegengaan. Dit gebeurt wanneer gebruikers jouw afbeeldingen stelen en ze op een andere website weergeven, terwijl ze jouw serverresources daarvoor gebruiken. Daardoor schendt hotlinking niet alleen je auteursrecht, maar zorgt het ook nog dat je server onnodig wordt belast.

Het uitschakelen van rechtsklikken in WordPress is echter geen beslissing om lichtvaardig te nemen. Het kan bijvoorbeeld je de gebruikerservaring, de User Experience (UX), verstoren. Dit is vooral relevant op sites waar lezers baat hebben bij het kopiëren en opslaan van content, zoals recepten of doe-het-zelf-instructies.

Bovendien is het uitschakelen van rechtsklikken geen volledig waterdichte maatregel. In feite kunnen bezoekers blokkades omzeilen door de sourcecode van je site te bekijken of met een eenvoudige JavaScript truc de rechtermuisknop weer aan te zetten. Zelfs voor beginners is het eenvoudig om screenshots van je afbeeldingen te maken of je inhoud te herschrijven.

Zo schakel je rechtsklikken in WordPress uit (3 methoden)

Nu je weet hoe het uitschakelen van rechts klikken de content op je website kan beschermen, is het tijd om eens te kijken naar drie manieren waarop je dit in WordPress kunt doen.

Methode 1: gebruik de WP Content Copy Protection & No Right Click Plugin

Met de WP Content Copy Protection & No Right Click plugin kun je rechtsklikken in WordPress uitschakelen en opdrachten als CTRL+C uitschakelen. Omdat de plugin ook CTRL+U in Chrome uitschakelt, kunnen gebruikers de code van je pagina niet bekijken (wat een andere manier is om inhoud te stelen).

Je kunt ook de mogelijkheid om tekst te selecteren uitschakelen, zodat je meer dan alleen je afbeeldingen kunt beschermen. Als je opwaardeert naar de premium versie van de tool, krijg je toegang tot nog meer functies. Zo kun je bijvoorbeeld watermerken en jQuery overlay bescherming gebruiken.

Om te beginnen moet je de plugin installeren en activeren in WordPress:

WP Content Copy Protection and No Right Click
WP Content Copy Protection and No Right Click

Als het eenmaal werkt op je site, ga dan naar Settings > WP Content Copy Protection. Je zou Copy Protection moeten zien verschijnen in je beheerdersgedeelte. Onder Main Settings kun je bescherming inschakelen voor je homepage, berichten en meer:

WP Content Copy Protection plugin Instellingen
WP Content Copy Protection plugin Instellingen

Als je klaar bent, sla dan je instellingen op. Je kunt deze wijzigingen vervolgens aan de voorkant testen. Je zou bijvoorbeeld een waarschuwing kunnen zien als je een afbeelding probeert te selecteren of te kopiëren:

Content is protected bericht
Content is protected bericht

Je kunt dit bericht zelf aanpassen binnen je instellingen. Navigeer naar Copy Protection > Main Settings en scroll naar beneden naar Selection disabled message om je eigen waarschuwing te schrijven.

Methode 2: gebruik de Disable Right Click For WordPress Plugin

Met de Disable Right Click For WordPress plugin kun je acties als knippen, kopiëren, plakken, bron bekijken, afbeelding opslaan en element inspecteren voorkomen. Bovendien biedt het site-brede bescherming, hoewel dit misschien niet ideaal is als je alleen specifieke pagina’s op je website wilt beschermen.

Eerst moet je de tool installeren en activeren in WordPress:

Rechts klikken uitschakelen voor WP
Rechts klikken uitschakelen voor WP

Ga vervolgens naar Settings binnen je dashboard en selecteer Disable Right Click For WP. Vink dan de knop Yes aan voor Show messages on Disable Events en klik op Save Settings:

Instellingen configureren om waarschuwingsberichten te tonen in Disable Right Click For WP
Instellingen configureren om waarschuwingsberichten te tonen in Disable Right Click For WP

Front-end gebruikers zullen nu een waarschuwing zien die hen informeert dat rechtsklikken is uitgeschakeld. Deze verschijnt wanneer bezoekers proberen je afbeeldingen te selecteren, op te slaan of te kopiëren.

Methode 3: Rechtsklik uitschakelen zonder plugin

Plugins bieden snelle oplossingen voor wie geen technische vaardigheden heeft. Ze kunnen echter je site vertragen. Gelukkig kun je rechts klikken ook uitschakelen door de code van je site te bewerken.

Ga in je dashboard naar Appearance > Theme File Editor. Scroll dan naar beneden om je footer.php bestand te vinden aan de rechterkant van je scherm:

Thema bestanden bewerken in WordPress
Thema bestanden bewerken in WordPress

Klik op het bestand en zoek de </body> tag. Voeg dan de volgende JavaScript code toe:

<script type="text/javascript">

jQuery(document).ready(function () {

//Disable cut copy paste

jQuery('body').bind('cut copy paste', function (e) {

e.preventDefault();

});

//Disable mouse right click

jQuery("body").on("contextmenu",function(e){

return false;

});

});

</script>

Het bestand zou er nu ongeveer zo uit moeten zien:

Rechts klikken in WordPress uitschakelen met JavaScript code
Rechts klikken in WordPress uitschakelen met JavaScript code

Druk vervolgens op Update File om de wijzigingen op te slaan. Met deze code op zijn plaats kunnen gebruikers niet meer rechts klikken op de pagina’s van je website.

Andere nuttige manieren om je content te beschermen

Hoewel de keuze om rechtsklikken in WordPress uit te schakelen het moeilijker kan maken voor gebruikers om je content te stelen, zijn er nog enkele andere maatregelen om je te helpen de bescherming te verbeteren.

1. Voeg een duidelijke copyrightmelding toe

Door een copyrightmelding aan je website toe te voegen, kun je bezoekers laten weten dat je inhoud jouw intellectuele eigendom is en dat die niet zonder toestemming gebruikt mag worden. Dit is nuttig omdat niet alle gebruikers weten wat de gevolgen zijn van het kopiëren van inhoud en misschien volkomen onschuldige bedoelingen hebben:

De Kinsta copyrightmelding
De Kinsta copyrightmelding

Je mededeling hoeft niet overdreven ingewikkeld te zijn. Laat bezoekers gewoon weten wat voor soort gebruik je wel en niet toestaat.

Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat bepaalde inhoud, zoals uittreksels en links, door anderen gebruikt mag worden. Je kunt echter duidelijk maken dat de volledige credits aan jou of je website moet worden gegeven en vragen om een link naar het oorspronkelijke stuk inhoud.

We raden je aan om je auteursrechtvermelding op een plaats te zetten die zichtbaar is op al je webpagina’s, zoals de footer of de zijbalk. Je hebt dan ook het wettelijke recht om actie te ondernemen als dat nodig is. Je kunt bijvoorbeeld een DMCA kennisgeving indienen.

2. Gebruik een Creative Commons licentie

Je kunt precies bepalen welk soort gebruik je wel en niet toestaat op je website door een erkende licentie aan te nemen die aan je eisen voldoet. We raden nog steeds aan om een copyrightmelding te gebruiken om je inhoud te beschermen. Je kan misschien een gratis licentie van Creative Commons krijgen voor extra gemoedsrust.

3. Watermerk afbeeldingen

Je kunt afbeeldingen voorzien van een watermerk met je logo of sitenaam om te voorkomen dat gebruikers ze kopiëren. Bovendien kan dit bezoekers ervan weerhouden een uitgeschakelde rechtsklik te omzeilen door screenshots van je afbeeldingen te maken. Omdat watermerken niet verwijderd kunnen worden zonder de kwaliteit van de afbeelding te beschadigen, wordt dit beschouwd als een effectieve manier om diefstal van inhoud te voorkomen.

Je kunt plugins vinden zoals Image Watermark om dit voor je te verzorgen. Als je naar Settings > Watermark gaat, kun je kiezen waar je het watermerk wilt laten verschijnen, de schaal en transparantie van het merk instellen, en een backup maken van de originele afbeelding:

Plugin instellingen voor Image Watermark
Plugin instellingen voor Image Watermark

Deze plugin bevat ook basisbescherming van afbeeldingen. Hieronder valt het uitschakelen van rechtsklikken in WordPress en het voorkomen van drag-and-drop.

Een van de grootste voordelen van het gebruik van watermerken is dat zelfs als gebruikers besluiten je afbeeldingen te kopiëren, je kunt profiteren van de gratis reclame voor je merk. Het is echter belangrijk op te merken dat watermerken je afbeeldingen er minder aantrekkelijk uit kunnen laten zien.

4. Hotlinking uitschakelen

Hotlinking is wanneer gebruikers afbeeldingen van jouw server laden. Deze onethische praktijk verbruikt je bandbreedte omdat andere websites indirect naar jouw website worden gelinkt.

Als je een Content Delivery Network (CDN) hebt zoals Cloudflare, krijg je gratis ingebouwde hotlinkbescherming. Als alternatief kun je een plugin gebruiken zoals All In One WP Security & Firewall:

All In One WP Security & Firewall plugin
All In One WP Security & Firewall

Om hotlinking handmatig uit te schakelen, moet je de hoofdmap van je website vinden. Je kunt dit doen door in te loggen op je hostingaccount en te navigeren naar je File Manager. Je kunt ook een File Transfer Protocol (FTP) client zoals FileZilla gebruiken.

Open vervolgens simpelweg je .htaccess bestand en voeg het volgende toe:

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?yourdomain.com [NC]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?google.com [NC]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?bing.com [NC]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?yahoo.com [NC]

RewriteRule .(jpg|jpeg|png|gif|svg)$ http://dropbox.com/hotlink-placeholder.jpg [NC,R,L]

Als je klaar bent, sla dan je wijzigingen op. Als je van gedachten verandert, hoef je alleen maar de code uit het bestand te verwijderen.

5. Installeer bescherming tegen plagiaat

Een plagiaatbeschermingsprogramma als Copysentry scant het internet op gestolen content. Je kunt dagelijkse of wekelijkse scans instellen, en het programma zoekt dan naar sites die jouw pagina’s hebben gekopieerd.

Je kunt ook handmatig naar fragmenten van je inhoud zoeken met behulp van zoekmachines. Selecteer hiervoor een stuk tekst en plaats het tussen aanhalingstekens. Deze methode is iets tijdrovender, hoewel het een prima alternatief is als je niet wilt betalen voor een tool.

Samenvatting

Helaas komt diefstal van content vrij veel voor. Zelfs met de beste bedoelingen kunnen gebruikers afbeeldingen gebruiken zonder zich bewust te zijn van de gevolgen van hun acties. Maar door rechtsklikken in WordPress uit te schakelen, kun je je inhoud beveiligen om te voorkomen dat bezoekers hem zonder toestemming gebruiken.

Een andere manier om je website te beschermen is door over te stappen op een veilige WordPress hostingprovider. Met de geavanceerde infrastructuur van Kinsta kun je een grondig beveiligde omgeving handhaven. Bovendien kun je profiteren van SSL certificaten met één klik, een speciaal malwareteam en automatische backups.