We houden allemaal van WordPress, maar een grote hoeveelheid spam in de reacties na het instellen van een website gooit vaak roet in het eten. Ongeacht het type blog dat een bedrijf gebruikt, moet er een strategie bedacht worden om op gegeven moment een einde te maken aan WordPress-reactiespam.

Gelukkig zijn er veel geweldige plug-ins, trucs en instellingen die je eenvoudig kunt gebruiken en/of installeren om je spam letterlijk met 99% te verminderen! Stop met het verspillen van tijd aan het beheren van spamreacties en focus op het laten groeien van je blog en bedrijf.

Hoe stop je spam in WordPress-reacties

Er zijn verschillende strategieën voor het stoppen van spam op WordPress en deze kunnen verschillen op basis van de instellingen en doelen van je huidige WordPress-site. We raden je aan een van de volgende dingen te proberen en te kijken welke het beste voor je werkt:

Reacties helemaal uitschakelen

De eerste optie is om simpelweg alle reacties uit te schakelen. Misschien gebruikt of wil je bedrijf geen opmerkingen, dus om jezelf te beschermen tegen het ontvangen van spamreacties kun je ze gewoon uitschakelen. Een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen, is door simpelweg de “Allow people to post comments on new articles”-optie uitvinken, die zich bevindt onder ” Settings → Discussion”.

Reacties uitschakelen in WordPress

Reacties uitschakelen in WordPress

Een andere snelle en gemakkelijke manier om dit te doen is om een gratis plug-in te gebruiken zoals Disable Comments. Met de plug-in kunnen beheerders zowel opmerkingen globaal als per berichttype uitschakelen, allemaal met een enkele muisklik. Hiermee worden ook trackbacks en pingbacks uitgeschakeld.

WordPress-plugin Disable Comments

WordPress-plugin Disable Comments

Wil je geen plug-in gebruiken? Je kunt opmerkingen ook met code uitschakelen. Bekijk onze diepgaande handleiding over het uitschakelen van WordPress-opmerkingen.

Anonieme reacties uitschakelen

Een andere optie is om anonieme reacties uit te schakelen. WordPress native comments vraagt de bezoeker standaard om vier stukjes informatie: opmerking, naam, e-mail en website. Als anonieme reacties zijn ingeschakeld, hoeven ze hun naam of e-mailadres niet in te voeren. Hierdoor geef je onmiddellijk vrij spel aan een heleboel spam-bots die voortdurend reactievelden op websites crawlen.

Om anonieme reacties uit te schakelen, vink je de “Comment author must fill out name and email”-optie aan onder “Settings > Discussion”.

Anoniem commentaar uitschakelen in WordPress

Anoniem commentaar uitschakelen in WordPress

Reactiecontrole inschakelen

De volgende optie om WordPress-spam voor reacties tegen te gaan, is om enkele van de ingebouwde controlefuncties te gebruiken. De eerste is de mogelijkheid om elke opmerking handmatig goed te keuren. Hoewel dit geen spam vermindert, kan het een effectieve manier zijn om ervoor te zorgen dat bezoekers aan je site alleen opmerkingen zien die jij hebt goedgekeurd.

De tweede is de wachtrij voor reacties. Je kunt bijvoorbeeld automatisch een opmerking automatisch laten aanmerken voor controle als deze een bepaald aantal links bevat. Je kunt ook een lijst opbouwen van woorden, namen, URL’s, IP-adressen et cetera die ook voor moderatie worden bewaard.

De derde is de zwarte lijst voor reacties. Hier kunt je ook een lijst met woorden, namen, URL’s, IP-adressen et cetera opbouwen, maar in plaats van dat ze meer controle vereisen, gaan ze rechtstreeks naar de prullenbak, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Alle bovenstaande opties zijn te vinden in je dashboard onder “Settings”.

Een link van een WordPress-reactie

Een link van een WordPress-reactie

Als een bezoeker het website-veld invult bij het achterlaten van een reactie, wordt de naam standaard gehyperlinkt. Ook al zijn deze links no-follow, wat betekent dat ze genegeerd worden door Google, zullen sommige bezoekers soms toch reageren om hun link op jou site te hebben staan. Hiermee hopen ze dat andere bezoekers erop zullen klikken.

Een link van een WordPress-reactie

WordPress comment author link

Het is niet moeilijk om een codefragment aan je WordPress-site toe te voegen en de links van de WordPress-reacties te verwijderen. We doen dit ook op ons Kinsta-blog en het helpt om de kwaliteit van de reacties te verbeteren. Als bezoekers zien dat de namen van degenen die de reacties plaatsen geen links zijn, dan worden ze ontmoedigd om uitsluitend voor die reden een reactie te plaatsen. Dit betekent dat je hopelijk alleen reacties krijgt van bezoekers die écht iets willen bijdragen.

Je kan simpelweg de volgende code aan het functions.php-bestand van je WordPress-thema toevoegen. Om te zorgen dat je niet rechtstreeks de themabestanden hoeft te wijzigen, raden we aan om gebruik te maken van de gratis Code Snippets-plug-in.

add_filter( 'get_comment_author_link', 'rv_remove_comment_author_link', 10, 3 );
function rv_remove_comment_author_link( $return, $author, $comment_ID ) {
 return $author;
}
add_filter('get_comment_author_url', 'rv_remove_comment_author_url');
function rv_remove_comment_author_url() {
 return false;
}

Hier is een voorbeeld van hoe het eruit zou zien als je het codefragment zou toevoegen met de plug-in Code Snippets. Zorg er wel voor dat je ‘Only run on site front-end’ selecteert.

Links in WordPress-reacties verwijderen

Links in WordPress-reacties verwijderen

Je kan zelfs een stap verder gaan en het website-veld helemaal uitzetten. Om dit te doen voeg je de volgende code in, onder de code die je net al hebt ingevoerd.

function remove_website_field($fields) {
 unset($fields['url']);
 return $fields;
}
add_filter('comment_form_default_fields', 'remove_website_field');

Na het toevoegen dan deze code, zijn de links verleden tijd (en het website-veld als je de extra code ook hebt toegevoegd)!

Geen links in reacties

Geen links in reacties

Gebruik maken van een WordPress-plug-in tegen spam

Een andere populaire optie die gemakkelijk te implementeren is, is het gebruik van een plug-in tegen spam op WordPress. Er zijn hiervoor veel geweldige plug-ins, en de meesten van hen zijn helemaal gratis.

Akismet Plug-in

De Akismet plug-in wordt standaard meegeleverd bij elke WordPress-installatie en is ontwikkeld door het team van Automattic. Het analyseert gegevens van miljoenen sites en community’s in realtime en beschermt je WordPress-site tegen spam. Het is volledig gratis voor persoonlijk gebruik en begint bij $ 5 / maand voor commerciële sites.

Akismet plug-in tegen WordPress-spam

Akismet plug-in tegen WordPress-spam

We raden deze plug-in ten zeerste aan om als eerste te proberen, omdat deze erg lichtgewicht is en één ding goed doet – en dat is je beschermen tegen spam. Andere functies zijn:

• Automatisch alle reacties controleren en de slechte eruit filteren
  • Een overzicht waarin je kunt zien welke reacties geblokkeerd zijn
  • Een verwijderfunctie om opslagruimte te besparen

Het heeft momenteel meer dan 5 miljoen actieve installaties met een waardering van 5 uit 5 sterren. Je kunt Akismet downloaden van de WordPress-bibliotheek of door ernaar te zoeken in het WordPress-dashboard onder “Add New” (hoewel het al op je site zou moeten staan, tenzij je het hebt verwijderd). Deze plug-in heeft een lange geschiedenis in het opbouwen van regels en filters voor spam die goed werk leveren door ervoor te zorgen dat je alleen de goede reacties ziet, en niet de slechte. Zoals je op de onderstaande site kunt zien, blokkeerde het meer dan 3.800 reacties.

Akismet die een website beschermt tegen spam

Akismet die een website beschermt tegen spam

Hier zijn nog enkele andere populaire anti-spam-plug-ins die je misschien wilt bekijken. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige hiervan de performance van je website kunnen schaden, omdat een aantal van hen proberen om een alles-in-1 beveiligingsfunctie te bieden, en niet alleen maar spambescherming.

Zorg er ook voor dat je deze diepgaande handleiding leest over de 10 beste beveiligingsplug-ins voor WordPress om kwaadwillenden buiten de deur te houden.

Captcha inschakelen

Een andere populaire optie is om een CAPTCHA te gebruiken, wat een formulier of vraag is om te bewijzen dat de bezoeker een mens is. Er zijn veel geweldige plug-ins beschikbaar die je in staat stellen om een CAPTCHA in je WordPress-site te implementeren, en de meeste zijn helemaal gratis.

Google Captcha (reCAPTCHA) by BestWebSoft

We zijn grote fans van Google’s uitvoering van de CAPTCHA, wat ze zelf de reCAPTCHA noemen. De CAPTCHA van Google is waarschijnlijk een van de meest minimale en gemakkelijkste om te gebruiken zonder de gebruikerservaring te schaden door raadselachtige vragen te stellen of moeilijk leesbare letters te tonen. Je wilt absoluut niet dat iemand je site verlaat, alleen omdat ze gefrustreerd raakte door de CAPTCHA. De plug-in Google Captcha (reCAPTCHA) van BestWebSoft werkt uitstekend voor het implementeren hiervan op je WordPress-site.

Google Captcha (reCAPTCHA) WordPress-plug-in

Google Captcha (reCAPTCHA) WordPress-plug-in

Het heeft momenteel meer dan 200.000 actieve installaties met een waardering van 4.5 van de 5. Je kunt Google Captcha (reCAPTCHA) door BestWebSoft plug-in downloaden via de BestWebSoft-plug-in uit de WordPress-bibliotheek of door ernaar te zoeken in je WordPress-dashboard onder “Add New” in het plug-ins-tabblad. Andere kenmerken zijn:

• Werkt ook met o.a. aanmeld-, log-in- en wachtwoordherstelformulieren
  • De CAPTCHA kan verborgen worden voor goedgekeurde IP-adressen.
  • Verschillende thema’s
  • Meertalig en RTL-compatibel

Hier is een voorbeeld van hoe het reactieveld op je WordPress-site eruit zou zien met de reCAPTCHA van Google ingeschakeld. Een bezoeker hoeft slechts eenmaal te klikken om te bewijzen dat hij geen robot is en kan vervolgens zijn of haar commentaar indienen.

Google reCAPTCHA bij WordPress-reacties

Google reCAPTCHA bij WordPress-reacties

Hier zijn enkele andere populaire captcha-plug-ins die je misschien wilt bekijken:

Reactiesysteem van een derde partij gebruiken

En ten slotte is een andere gemakkelijke manier om WordPress commentaar-spam te stoppen om de standaard reactievelden te vervangen door een reactiesysteem van een externe partij. Eerder gebruikten we het Disqus-platform op onze blog hier bij Kinsta en we kunnen eerlijk zeggen dat het 99% van de spam heeft weggefilterd. We hebben nooit tijd hoeven te besteden aan het opschonen van spamreacties.

Volgens Disqus gebruikt het zijn eigen anti-spamsoftware om reactiespam slim te bestrijden. Het is ontworpen om in de loop van de tijd te blijven leren en de controle wordt hierdoor steeds nauwkeuriger. Ze werkten ook samen met Akismet. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het zo krachtig is, omdat je twee verschillende systemen hebt die allebei spam bestrijden. Ze doen ook aanvullende dingen zoals:

• Meerdere controles op dezelfde reactie om de nauwkeurigheid van classificaties over tijd te verbeteren.
  • Opmerkingen vereisen e-mailverificatie. Dit stopt veel nepaccounts met wegwerp-e-mailadressen.
  • Plaatsers van ‘echte’ reacties die ten onrechte als spam zijn gemarkeerd kunnen verzoeken om door moderators te worden beoordeeld. Dit houdt het systeem gezond wanneer de detectie te agressief is.

Disqus heeft ook een aantal handige tools voor het controleren van reacties. Eentje die we persoonlijk erg fijn vinden is dat reacties met links altijd handmatig moeten worden goedgekeurd.

Disqus-reactiecontrole

Disqus-reactiecontrole

Dat wil echter niet zeggen dat Disqus geen minpunten heeft. Je kunt onze blogpost lezen over de aanpassing van het advertentiebeleid van Disqus. En als je Disqus op je blog wilt gebruiken, raden we je ten zeerste aan om de gratis Disqus Conditional Load-plug-in te gebruiken. Dit is ontwikkeld door Joel James als een manier om de reacties ‘lazy’ te laden, zodat het de prestaties van je WordPress-site niet schaadt.

Disqus WordPress-reactie-plug-in

Disqus WordPress-reactie-plug-in

Het heeft momenteel meer dan 200.000 actieve installaties met een waardering van 5 sterren. Je kunt Disqus Conditional Load downloaden van de WordPress-repository of door ernaar te zoeken in je WordPress-dashboard onder “Add New” in het plug-ins-tabblad.

Hier zijn enkele andere WordPress-reactiesystemen en plug-ins met hun eigen manieren van spambestrijding die je misschien wilt bekijken:

WAF-implementatie

Door een webapplicatie-firewall (WAF) toe te voegen, zoals Sucuri of Cloudflare, kan de hoeveelheid spam die je WordPress-site ontvangt, aanzienlijk worden verminderd. Waarom? Omdat deze services tussen je WordPress-host en je website staan om alle slechte proxy-verkeer en bots te blokkeren en uit te filteren. Hiermee kun je ook hele landen eenvoudig blokkeren met slechts een klik op een knop.

Een WAF kan ook helpen om bandbreedte en bezoekgebruik te verminderen, waardoor je op jouw beurt kunt besparen op de maandelijkse webhostingsrekeningen.

Als je deze tutorial leuk vond, dan zul je houden van onze support. Alle hostingpakketten van Kinsta omvatten 24/7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten