Tegenwoordig is het maken van back-ups en migraties met standaard WordPress-sites vrij eenvoudig. Er zijn duizenden stapsgewijze tutorials op internet te vinden en plug-ins te downloaden die het hele proces automatiseren, waardoor het een snel en pijnloos proces is. Als het gaat om een WordPress-installatie op meerdere locaties (WordPress multisite), zijn taken zoals back-ups en migraties complexer.

Dit komt vooral doordat multisite-instellingen dezelfde WordPress-installatie en database delen. Daarom moet je, tenzij je migreert of een back-up maakt van de hele multisite, de taak segmenteren tot op het niveau van de subsite. Of erger nog, misschien wil je van een subsite weer een normale WordPress-installatie maken.

Vandaag delen we een paar WordPress multisite-plug-ins die we aanbevelen voor Kinsta-klanten om de volgende taken uit te voeren:

1. Back-up multisite-subsites
  2. Een multisite-subsite migreren naar standaardinstallatie (of vice versa)
Bekijk deze aanbevolen multisiteplug-ins voor WordPress waarmee je back-ups kan maken van subsites en subsites kan migreren naar een standaardinstallatie en vice versa. Click to Tweet

Back-up multisite-subsites

Onze geautomatiseerde back-ups bij Kinsta dekken je voor wat betreft het altijd hebben van een kopie van de gegevens voor je hele multisite. Er zijn echter momenten waarop je mogelijk alleen een back-up van de subsite zelf moet maken.

Hiervoor raden we het gebruik van ManageWP aan. Dit zijn back-upplug-ins die zijn goedgekeurd om te werken binnen de infrastructuur van Kinsta, omdat ze incrementele back-ups uitvoeren en uitstekend werken met multisite-instellingen en subsites.

ManageWP WordPress back-up plug-in

ManageWP WordPress back-up plug-in

Volgens de documentatie van ManageWP zijn hier een paar dingen waar je op moet letten:

• Wanneer een back-up wordt uitgevoerd op een subsite, wordt er een back-up gemaakt van het hele multisite-netwerk. Je betaalt echter alleen voor die ene subsite.
  • Je hoeft geen back-up van de bovenliggende website te maken om een succesvolle back-up van de subsite te hebben.
  • Als je besluit de back-up naar een externe bestemming te uploaden, uploadt je het hele multisite-netwerk.
  • Het heeft drie herstelopties, waaronder de mogelijkheid om alleen de geselecteerde subsite te herstellen. Plug-ins en thema’s worden niet hersteld omdat deze zich op het netwerkniveau voor multisites bevinden.

Een multisite-subsite migreren naar standaardinstallatie (of vice versa)

Het kan voorkomen dat je een subsite moet migreren naar een standaard WordPress-installatie of een standaard WordPress-installatie naar een subsite. Hier zijn twee aanbevolen opties:

Optie 1 – Migrate DB Pro + Multisite Tools Addon

De eerste optie die we aanbevelen is de Migrate DB Pro-plug-in van Delicious Brains. Het telt met meer functionaliteit en geavanceerde functies dan de meeste plug-ins op de markt, voor wat betreft de verschillende manieren waarop je de WordPress-gegevens kunt migreren.

WP Migrate DB Pro plug-in

WP Migrate DB Pro plug-in

Je hebt ook hun Multisite Tools Addon nodig. De Multisite Tools Addon breidt WP Migrate DB Pro uit met WordPress multisite-specifieke functionaliteit. Hiermee kun je het volgende doen:

• Verzend een subsite (inclusief media) naar een single-site-installatie.
  • Ontvang een single-site-installatie (inclusief media) in een subsite.
  • Verzend een single-site-installatie (database en media) naar een multisite-installatie als een subsite
  • Onvang een single-site-installatie (database en media) in een multisite-installatie als een subsite.

Bekijk hun documentatie voor meer informatie.

Optie 2 – Duplicator Pro

De andere optie die je hebt is de WordPress Duplicator Pro-plug-in van SnapCreek. Duplicator Pro ondersteunt multisite-netwerkback-up en migraties. Je kunt zelfs een subsite installeren als een zelfstandige site.

WordPress Duplicator Pro-plug-in

WordPress Duplicator Pro-plug-in

Je kunt een subsite naar een standaard WordPress-installatie verplaatsen met slechts een paar eenvoudige stappen:

1. Maak een pakket op je broncomputer, net zoals je zou doen op een standaard single-site.
  2. Kopieer het installatieprogramma of archief naar de nieuwe locatie en maak je database en gebruiker aan
  3. Blader naar het installatieprogramma
  4. Je ziet een vervolgkeuzelijst met alle subsites in het pakket. Kies er een en ga door met de installatie.
  5. De in stap 4 gekozen subsite wordt geïnstalleerd als een nieuwe zelfstandige site.

Optie 3 – NS Cloner

De laatste optie is de plug-in NS Cloner van Never Settle. Het doel van deze plug-in is om moeiteloos WordPress-sites te migreren, inclusief database-inhoud en mediabestanden en werkt voor zowel multisite als niet-multisite (inclusief heen en weer tussen deze twee opstellingen). Het heeft zowel een gratis als betaalde versie, maar in tegenstelling tot de andere twee plug-ins hierboven biedt NS Cloner volledige ondersteuning voor multisite in de gratis versie.

De WordPress multisite plug-in NS Cloner

De WordPress multisite plug-in NS Cloner

Andere features van NS Clonder zijn onder andere:

• NS Cloner is specifiek ontworpen voor multisite (de functionaliteit is dus niet pas later toegevoegd), dus is bijzonder geschikt en afgesteld als een multisite-tool. Je kan eenvoudig sites/blogs kopiëren binnen een multisite-netwerk, een belangrijke feature die mogelijk van pas kan komen.
  • Het is een stabiele, gevestigde en actief ontwikkelde plug-in – meer dan 6 jaar oud.

Andere oplossingen

Voor degenen die bekend zijn met WP-CLI, je kunt ook de MU-Migration-plug-in van het 10up-team gebruiken. Opmerking: dit ondersteunt multisite-versies 3.5 en lager niet, vanwege de oude mappenstructuur van  blogs.dir .

Mocht je je afvragen waarom sommige van de andere populaire migratie plug-ins, zoals All-in-One WP Migration, BackupBuddy of UpdraftPlus, niet in onze lijst worden genoemd, dan komt dit omdat we hebben kunnen vaststellen dat ze prestatieproblemen voor onze klanten veroorzaken. Bekijk onze volledige lijst met verboden plug-ins op Kinsta.

Als je deze tutorial leuk vond, dan zul je houden van onze support. Alle hostingpakketten van Kinsta omvatten 24/7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten