Een probleem waar veel website-eigenaars mee te maken krijgen, is dat WordPress e-mails niet (juist) verzendt. Veel Managed WordPress hostingproviders, inclusief Kinsta, bieden geen e-mailhosting. Toch betekent dat niet dat je geen e-mails kan verzenden. Vaak is het niet of onjuist versturen van e-mails vanuit WordPress niet server gerelateerd, maar ligt de oorzaak in een foutieve installatie van de e-mailinstellingen of is het een compabiliteitsprobleem.

Voer de volgende stappen uit om te zorgen dat je e-mails weer werken op je WordPress website. Deze stappen zullen werken op bijna alle WordPress hostingproviders en ook op WooCommerce websites.

Hoe WordPress weer e-mails te laten verzenden

Typische gevallen waarin WordPress geen e-mails verstuurt, zijn onder andere het niet verzenden van de inhoud als een bezoeker het contactformulier invult of een plug-in notificatie. Ook met WooCommerce kan dit probleem voorkomen, bijvoorbeeld als je het overzicht van meest recente bestellingen of vragen van klanten niet ontvangt. Doorgaans worden deze problemen veroorzaakt door foutieve instellingen of een incompatibiliteit met bijvoorbeeld HHVM of PHP 7. Hieronder vind je een aantal oplossingen zodat je je e-mails snel weer kan verzenden.

E-mails testen op je website

Het eerste dat je kan doen is om een test op je website uit te voeren met de Check Email plug-in. Dit is een vrij simpele plug-in die je WordPress website test en/of server in staat is om e-mails te versturen. Ten tijde van het schrijven van dit artikel heeft de plug-in meer dan 40.000 actieve installaties en een 4.9 uit 5 score. Na installatie klik je op ‘Check Email’ in de ‘tools’ menu van je WordPress dashboard. Vul een e-mailadres in en klik op ‘Send test email’.

Teste-mail op je WordPress website

Teste-mail op je WordPress website

Vervolgens zie je een bevestiging.

Test email bevestiging

Test email bevestiging

Ga nu naar je e-mailprovider en kijk of je de teste-mail hebt ontvangen. De onderwerpregel zal er uitzien als ‘Test email from https://yourdomain.com.’ Kijk voor de zekerheid ook even de spamfolder wanneer de e-mail niet in je reguliere in-box te vinden is. Als je een e-mail hebt ontvangen, dan kan WordPress zonder problemen e-mails versturen vanuit je server. Dat betekent dat het probleem waarschijnlijk te maken heeft met de Contact Form plug-in zelf, of dat er sprake is van een compabiliteitsprobleem. In dit geval kan je altijd de plug-inontwikkelaar vragen om hulp. Laat hen weten dat je bovenstaande test hebt uitgevoerd en dat je WordPress installatie zonder problemen e-mails kan versturen.

Als je klant bij Kinsta bent en HHVM gebruikt, dan kan je tijdelijk overstappen naar PHP 7 om te kijken of er een compabiliteitsprobleem is. Dit kan je doen door naar het MyKinsta dashboard te gaan en daar naar PHP 7 over te stappen. Na de tests kan je weer terug naar HHVM.

Voor zowel Kinsta gebruikers als klanten van andere hostingbedrijven geldt dat ze misschien een andere poort moeten proberen wanneer er verbindingsproblemen optreden. Sommige hostingbedrijven blokkeren de poorten namelijk.

Kinsta maakt gebruik van het Google Cloud Platform die standaard de uitgaande connecties van poort 25. Volgens Google zijn deze poort geblokkeerd, omdat er van deze SMTP poorten het vaakst misbruik gemaakt worden. Als alternatief kan er gebruik worden gemaakt van alternatieve poorten, zoals 2525. Poorten 587 en 465 zijn open bij Kinsta.

SMTP instellen in WordPress

Als de bovenstaande aanwijzingen niet werkten, dan is de mail uitbesteden aan een derde partij de beste optie. Er zijn tal van SMTP providers die (gratis) je e-mails kunnen hosten. Hier zijn drie alternatieven waaruit je kan kiezen inclusief instructies over hoe ze te op te zetten:

Hier zijn nog een aantal andere SMPT/e-mail diensten die je zou kunnen overwegen:

• SparkPost (gratis tot 100.000 e-mails per maand)
  • Mailjet (gratis tot 6.000 e-mails per maand)
  • Amazon SES
  • SendWP ($ 9 / maand per site, zeer eenvoudig in te stellen)

Optie 1: Gmail SMTP instellen in WordPress

Je kan Gmail TMTP gebruiken om e-mails te versturen binnen WordPress. Een bijkomend voordeel is dat dit soms ook betekent dat de deliverability van je e-mails verbetert en dat er minder e-mails in de spambox zullen belanden. Toch is het goed om in de gaten te houden dat in de gratis versie je maar 100 e-mails over een periode van 24 uur mag versturen, wat neerkomt op 3.000 e-mails per maand. Dit limiet wordt verhoogd wanneer je betaalt voor G Suite.

Als je een compleet gratis SMTP provider zoekt met een hoog limiet, dan kunnen we je Mailgun aanbevelen. Voer onderstaande stappen uit om Gmail SMTP in te stellen binnen WordPress.

Stap 1

Het eerste dat je moet doen is het downloaden en installeren van de gratis Post SMTP plug-in (dit was eerst de Postman SMTP plug-in). Op het moment van schrijven heeft deze plug-in meer dan 30.000 actieve installaties en een 5 uit 5 score en wordt deze actief bijgehouden. Deze plug-in werkt ook goed samen met WooCommerce en Easy Digital Downloads.

Post SMTP WordPress plug-in

Post SMTP WordPress plug-in

In het voorbeeld hieronder, gebruiken we Gmail als SMTP server om e-mails te zenden voor onze WordPress website. Hierbij maken we gebruik van het OAuth 2.0 protocol om onze toegang tot de Gmail API te autoriseren. Dit zorgt voor een veiliger login systeem en daarnaast hoeven gebruikers niet in te loggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze plug-in ondersteunt niet alleen Gmail, maar ook talloze andere diensten en providers, zoals Mandrill, Sendgrid en zelfs MailGun. Ook als je niet gebruik maakt van Gmail, dan kan je deze plug-in dus gebruiken om je website met een SMTP provider te verbinden.

Stap 2

In het ‘Post SMTP Setup’ scherm, klik je op ‘Start the Wizard’.

Post SMTP setup Wizard

Post SMTP setup Wizard

Stap 3

Vul het e-mail adres en de naam in waarmee je e-mails wil versturen. Klik vervolgens op ‘Next’. Let op: Veel e-mail providers staan niet toe om e-mails te versturen van niet-geauthentiseerde e-mailadressen.

Post SMTP sender details

Post SMTP sender details

Stap 4

Op het volgende scherm moet je de hostname invullen van de uitgaande mail server. In ons geval gebruiken we smtp.gmail.com. Let op: Sommige WordPress providers staan niet toe dat je externe mail servers gebruikt en verplichten je om hun eigen mail servers te gebruiken. Als dit het geval is, vraag dan je provider voor hun uitgaande adres. Klik nu op ‘Next’.

Post SMTP uitgaande e-mail server hostname

Post SMTP uitgaande e-mail server hostname

Stap 5

Vervolgens moet je instellen hoe de verbinding met de e-mail server tot stand komt. In dit voorbeeld gaan we gebruik maken van de ‘Gmail API’. Dit doen we omdat sommige hosts de standaardpoorten blokkeren. Kinsta maakt gebruikt van het Google Cloud Platform die standaard uitgaande verbindingen op poort 25. Klik nu op ‘Next’.

Post SMTP Gmail API

Post SMTP Gmail API

Stap 6

De volgende stap is om een nieuw tabblad in je browser te openen en een nieuw project in Google te starten. Ga hiervoor naar console.developers.google.com en log in met het Gmail-account waarmee je e-mails wil versturen. Vervolgens maak je een nieuw project aan.

Google Developer Console – Create new project

Google Developer Console – Create new project

Stap 7

Geef je project een naam (noem het zoals je wil) en klik op ‘Create’.

Geef je Google project een naam

Geef je Google project een naam

Stap 8

In het dashboard van je nieuwe project klik je op ‘Enable APIS and Services’.

Google Project enable APIs

Google Project enable APIs

Stap 9

Klik nu op ‘Gmail API’ onder G Suite APIs.

Gmail API

Gmail API

Stap 10

Klik vervolgens op ‘Enable’.

Enable Gmail API

Enable Gmail API

Stap 11

Klik nu op ‘Credentials’ aan de linkerkant. Onder ‘Create credentials’ kies je nu voor ‘OAuth client ID.’

OAuth client ID

OAuth client ID

Stap 12

Op het volgende scherm klik je op ‘Configure consent screen’.

Configure consent screen

Configure consent screen

Stap 13

Vul dan je e-mailadres in, een productnaam (mag van alles zijn) en tenminste een privacy policy URL. We bevelen aan om alles in te vullen. Let op: Een privacy policy is nodig om alles werkend te krijgen.

Oauth credentials

Oauth credentials

Stap 14

Op het volgende scherm zal gevraagd worden naar wat voor type je applicatie is. Hier kies je ‘web application’. Vul een naam in (mag van alles zijn). Vul daarna de ‘Authorized JavaScript origins’ URL en de ‘Authorized redirect URIs’ van het Post SMTP Wizard scherm in. Klik vervolgens op ‘Save’.

Client ID application type

Client ID application type

Weet je niet zeker waar je deze ‘Authorized JavaScript origins URL’ en ‘Authorized redirect URIs’ kan vinden? In de Wizard zijn het de twee bovenste.

Authorized redirect URI

Authorized redirect URI

Stap 15

In het volgende scherm, krijg je je Client ID en je client secret te zien.

OAuth client ID en geheime ID

OAuth client ID en geheime ID

Stap 16

Kopieer en plak deze gegevens in de ‘Client ID’ en ‘Client Secret’ velden van de Post SMTP Wizard. Klik vervolgens op ‘Next’ en ‘Finish’.

Post SMTP authenticatie

Post SMTP authenticatie

Stap 17

Nu gaan we terug naar de Google Developer Console. Het is aan te raden om je domeinnaam toe te voegen zodat deze geverifieerd is. Let op: het is ook aan te raden om deze te configureren in de Google Search Console.

Verifieer je domein in Google Developer Console

Verifieer je domein in Google Developer Console

Stap 18

Hierna klik je op “Grant permission with Google” om toegang tot je Gmail account toe te staan.

Post SMTP toegang

Post SMTP toegang

Omdat je je domeinnaam hebt geverifieerd, zou je dit niet moeten zien. Toch bestaat de mogelijkheid dat Google deze pagina laat zien, omdat ze sinds kort hun beveiligingsmaatregelen betreffende nieuwe webapplicaties hebben aangescherpt. Door deze nieuwe maatregelen is er een kans dat je verzoek handmatig bekeken zal worden, voordat deze werkend zal zijn. Totdat je app is goedgekeurd zul je een ‘invalid_scope, of een andere foutmelding te zien krijgen wanneer je naar de ‘permissions consent’ pagina gaat.

Deze app is niet goedgekeurd

Deze app is niet goedgekeurd

Je kan nu op ‘Advanced’ klikken, maar om ook op lange termijn toegang tot de app te krijgen, is het verstandig om een ‘developer application’ in te dienen. Als je op ‘Advanced’ hebt geklikt, zou je een ‘Access Granted Successfully’ bericht moeten zien en zou je verbinding moeten werken.

Een test e-mail verzenden

Het volgende dat je kan doen is het verzenden van een test e-mail om er zeker van te zijn dat alles zonder problemen werkt.

Post SMTP test e-mail

Post SMTP test e-mail

Als alles goed werkt, dan krijg je een e-mail dat er uitziet als onderstaande:

Geslaagd! De test e-mail is gelukt

Geslaagd! De test e-mail is gelukt

Optie 2: MailGun SMTP opzetten in WordPress

Mailgun is een e-mail API dienst die zich voornamelijk richt op webontwikkelaars. Toch kunnen ook niet-ontwikkelaars zonder veel moeite gebruik maken van hun diensten. Hier laten we je zien hoe makkelijk dit is! Een van de grootste voordelen van Mailgun is dat ze je toestaan zonder enige kosten 10.000 e-mails per maand te versturen. Voor de volgende 500.000 e-mails betaal je slechts $0.0005 per stuk, wat erg goedkoop is. Voor de meeste kleine bedrijven en WordPress ontwikkelaars is 10.000 echter meer dan voldoende.

Mailgun WordPress plug-in

MMailgun WordPress plug-in

Bekijk hier onze uitgebreide tutorial waarin we uitleggen hoe je Mailgun in WordPress kan opzetten.

Optie 3: SendGrid SMTP opzetten in WordPress

Een ander goed alternatief is SendGrid. Je kan ze gratis proberen voor 30 dagen en hierbij krijg je 40.000 e-mails cadeau. In de WordPress plug-in bibliotheek kan je hun gratis WordPress plug-in downloaden. Op het moment van schrijven, had deze plug-in meer dan 80.000 actieve installaties met een score van 4.5 met een maximum van 5. Deze plug-in vervangt de standaard WordPress functie van wp_mail() met een SMTP of API integratie.

SendGrid WordPress plug-in

SendGrid WordPress plug-in

SendGrid bestaat al lang en heeft een uitstekende reputatie als het gaat om deliverability en beveiliging van e-mails. Ze werken samen met grote namen als Airbnb, Spotify en Uber. Wij van Kinsta gebruiken SendGrid ook voor het versturen van e-mails naar onze klanten. Zodra je de plug-in geïnstalleerd hebt, klik je onder je WordPress dashboard op de plug-in en configureer je de plug-in met je API sleutel. Voor meer informatie kan je de SendGrid’s API documentatie bekijken.

Raadpleeg voor meer informatie en stapsgewijze instructies deze handleiding: Configuratie SendGrid in WordPress om e-mails te verzenden

SendGrid WordPress plug-in instellingen

SendGrid WordPress plug-in instellingen

Als je deze tutorial leuk vond, dan zul je houden van onze support. Alle hostingpakketten van Kinsta omvatten 24/7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten