HTTPS is een protocol voor veilige communicatie over een computernetwerk dat veel wordt gebruikt op het internet. Steeds meer WordPress-gebruikers maken de overstap van HTTP naar HTTPS, voornamelijk voor de volgende 5 redenen:

1. Google heeft aangekondigd dat websites die HTTPS gebruiken hierdoor een andere ranking krijgen in Google-zoekopdrachten.
    2. Je kunt snellere prestaties krijgen uit het nieuwe HTTP/2-protocol dat HTTPS vereist voor browserondersteuning. En ja, Kinsta ondersteunt HTTP/2 op alle servers.
    3. HTTPS is veiliger en alle data van je bezoekers wordt volledig versleuteld.
    4. HTTPS wekt vertrouwen door het inschakelen van het groene hangslot in de adresbalk van de bezoeker.
    5. Wanneer iemand een HTTPS-website bezoekt en overgaat op een HTTP-website, gaat de referraldata van Google Analytics verloren. Meestal raakt het kwijt in de “direct traffic”. Wanneer iemand van een HTTPS-website naar een andere HTTPS-website overgaat, gaat de referraldata ook mee. Dus door het overstappen van HTTP naar HTTPS kun je meer nauwkeurige referraldata verzamelen.

Kijk je liever de videoversie?

Een HTTP naar HTTPS redirect instellen in WordPress

Je hebt een aantal verschillende opties wanneer je HTTP naar HTTPS wilt laten doorverwijzen in WordPress.

Als je klant bij Kinsta bent, dan is de gemakkelijkste manier om onze Force HTTPS-tool te gebruiken (aanbevolen). Een andere manier is om het op serverniveau te doen. Je kan zelfs gebruikmaken van een gratis WordPress-plugin. Opmerking: onze voorbeelden bevatten allemaal een 301-omleidingsrichtlijn – dit is de enige en juiste manier om deze te implementeren met betrekking tot SEO. Als je een ander type omleiding gebruikt, dan kan dit je rankings in gevaar brengen.

HTTP-naar-HTTPS-redirect instellen in MyKinsta

Het goede nieuws is dat je geen plugin hoeft te installeren of contact hoeft te zoeken met ons supportteam. Je kan zelf namelijk al je HTTP-verkeer omleiden naar HTTPS met MyKinsta. Meld je aan bij het MyKinsta-dashboard, ga naar je website en klik op ‘Tools’. Klik vervolgens op de knop ‘Inschakelen’ onder HTTPS forceren.

HTTPS forceren in MyKinsta
HTTPS forceren in MyKinsta

Je kan je hoofddomein als bestemming kiezen, of een alternatief domein instellen. Klik vervolgens op ‘HTTPS forceren’.

Opties HTTPS forceren
Opties HTTPS forceren

Let op: als je gebruik maakt van externe proxy’s of aangepaste HTTPS-regels ingeschakeld had, dan kan dit leiden tot fouten. Als je problemen tegenkomt, schakel het forceren van HTTPS dan uit en neem contact op met support.

HTTP naar HTTPS redirect in Nginx

Volgens W3Techs is Nginx de snelst groeiende webserver, en houdt deze in 2017 een marktaandeel van meer dan 30%. Gemiddeld stapt er elke minuut een van de top tien miljoen-websites over op Nginx.

redirect http to https in nginx

Als je webserver op Nginx draait, kun je gemakkelijk al je HTTP-verkeer overzetten naar HTTPS door de volgende code toe te voegen aan het Nginx-configbestand. Dit is de aanbevolen methode voor HTTPS-redirects op WordPress-websites die gebruik maken van Nginx.

server {
listen 80;
server_name domain.com www.domain.com;
return 301 https://domain.com$request_uri;
}

Wij gebruiken Nginx voor iedereen die aangesloten is bij Kinsta. Het goede nieuws is dat je je dan geen zorgen hoeft te maken over het toevoegen van de code. Wanneer je een redirect nodig hebt, kun je simpelweg een support ticket aanmaken en ons laten weten voor welk domein je een redirect nodig hebt. Daarna voegen wij de redirect aan toe aan het Nginx-configbestand.

Redirect HTTP to HTTPS in Apache

redirect http to https in apache

Als je webserver op Apache draait, kun je gemakkelijk al je HTTP-verkeer overzetten naar HTTPS door de volgende code toe te voegen aan het .htaccess bestand. Dit is de aanbevolen methode voor HTTPS-redirects op WordPress-websites die gebruik maken van Apache.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Geen van Kinsta’s server maken gebruik van Apache.

HTTP naar HTTPS redirect met de Really Simple SSL plugin

De derde optie die je hebt om een HTTP-naar-HTTPS-redirect in te stellen is om de gratis Really Simple SSL WordPress plugin te gebruiken.

Wij bevelen deze methode niet aan als permanente oplossing omdat plugins van een derde partij een nieuwe laag van (compatibiliteits)problematiek kunnen opleveren. Daarnaast hoor je voor het uitvoeren van een HTTPS-migratie alle HTTP-URL’s bij te werken in de database, in plaats van afhankelijk te zijn van een plugin. Echter, dit kan een goede tijdelijke oplossing zijn.
Really Simple SSL WordPress plugin
Really Simple SSL WordPress plugin

De plugin heeft meer dan 2+ miljoen actieve installaties met een beoordeling van 4.9 uit 5 sterren, en hij wordt actief up-to-date gehouden door de ontwikkelaar Rogier Lankhorst. Je kunt Really Simple SSL downloaden van de WordPress-bibliotheek or door ernaar te zoeken binnen je WordPress-dashboard onder “Add New” plugins.

De plugin doet het volgende:

• Alle binnenkomende HTTPS-verzoeken worden doorverwezen van HTTP naar HTTPS. Zo mogelijk met .htaccess, en anders met JavaScript.
  • De WordPress-URL en Home-URL worden veranderd naar HTTPS.
  • Je onveilige inhoud wordt hersteld door alle HTTP://-URLs te vervangen met HTTPS://, behalve bij links naar externe domeinen. Alles gebeurt dynamisch. Op de WordPress-URL en Home-URL na worden er geen databasewijzigingen gemaakt.

De plugin vereist weinig stappen om hem werkend te krijgen. Je kunt hem simpelweg installeren en klikken op “Go ahead, activate SSL”, en je bent gereed.