Wanneer je een concept opslaat of een reeds gepubliceerde WordPress pagina of post bijwerkt, maakt het Content Management Systeem (CMS) automatisch een revisie aan. Als deze functie is ingeschakeld, kan het voorkomen dat je belangrijk werk verliest. Helaas kunnen WordPress revisies na verloop van tijd onnodige opslagruimte in beslag nemen en uiteindelijk de prestaties van jouw site verminderen.

Gelukkig zijn er manieren om de negatieve effecten die deze opgeslagen revisies op jouw site hebben te minimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld, naast het verwijderen, uitschakelen of beperken, ook je revisiedatabase optimaliseren.

In deze gids zullen we je kennis laten maken met WordPress revisies en uitleggen waar je ze kunt vinden. Daarna zullen we je uitleggen hoe je revisies kunt gebruiken en hoe je kunt voorkomen dat ze een negatieve invloed hebben op je site.

Laten we aan de slag gaan!

Bekijk de videoversie:

Een inleiding tot WordPress revisies

WordPress revisies leggen automatisch alle wijzigingen vast die je aanbrengt in pagina’s of berichten op jouw website. Een nieuwe kopie van een pagina wordt standaard elke 60 seconden aangemaakt, evenals elke keer dat je klikt op de knoppen Concept opslaan, Publiceren, of Bijwerken.

Lijst van WordPress revisies van een bericht
Lijst van WordPress revisies van een bericht

WordPress revisies zijn nuttig voor elke site-eigenaar. Ze dienen als back-ups die je kunt herstellen in het geval van een onverwachte onderbreking, zoals het per ongeluk sluiten van een tabblad of een stroomstoring.

Ze stellen je ook in staat om terug te keren naar oudere versies van jouw inhoud. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat een post niet meer zo goed presteert als vroeger, en je wilt een aantal recente wijzigingen terugdraaien.

Revisies zijn ook erg handig als je een team hebt dat aan de inhoud van je website werkt. Naast het feit dat je kunt zien welke post/pagina wijzigingen zijn gemaakt, registreert de WordPress revisies functie ook de gebruikersnaam en tijdstempel van deze wijzigingen. Dit kan de transparantie verhogen en het samenwerken aan redactioneel werk gemakkelijker maken.

Het probleem met WordPress Revisies

WordPress revisies kunnen een serieus probleem vormen als je ze niet goed beheert. Het komt erop neer dat hoe meer pagina’s en berichten je aan jouw website toevoegt, hoe meer revisies deze zal genereren.

Als je een grote website hebt of vaak wijzigingen aanbrengt, kan dit snel leiden tot onnodige databasebloat. Dat komt omdat elke keer dat een revisie wordt gemaakt, een extra rij wordt toegevoegd aan de WordPress database wp_post tabel, met een post_type waarde van revisie.

Hoe groter jouw database is, hoe meer opslagruimte deze in beslag zal nemen. Helaas kan dit de site vertragen en leiden tot langere laadtijden, wat de gebruikerservaring en de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van jouw site belemmert.

Daarom is het van cruciaal belang om te leren hoe je revisies in WordPress in jouw voordeel kunt beheren. Of je nu revisies volledig wilt verwijderen, uitschakelen of beperken, of jouw revisiedatabase wilt optimaliseren, je hebt genoeg opties om uit te kiezen.

Waar vind ik revisies in WordPress

Voordat we de verschillende manieren bespreken waarop je de revisie-instellingen in WordPress kunt gebruiken en wijzigen, is het belangrijk om eerst te begrijpen waar je ze kunt vinden. Op het editor scherm van jouw bericht of pagina, ga je naar het menu aan de rechterkant en klik je op het tabblad Document.

Als revisies zijn ingeschakeld, en er zijn wijzigingen aangebracht, dan zie je het aantal revisies onder de sectie Status & zichtbaarheid.

De WordPress revisies.
De WordPress revisies

Klik hierop om naar de pagina Revisies te gaan, waar je alle opgeslagen bewerkingen kunt bekijken en twee revisies naast elkaar kunt zetten. Je ziet twee kolommen: de linker toont de vorige versie van de post of pagina, en de rechter toont de versie die je hebt geselecteerd.

De WordPress Revisies pagina
De WordPress Revisies pagina

Je kunt de revisieschuiver gebruiken om door de verschillende herstelpunten te bladeren. Dit systeem benadrukt de inhoud die is toegevoegd (plusteken en groen) of verwijderd (minteken en rood).

Als je de bestaande versie wilt behouden en terug wilt keren naar het editorscherm zonder wijzigingen aan te brengen, dan kun je dit doen door simpelweg te klikken op de titel van het artikel of op de link Terug naar editor bovenaan het scherm.

Terugkeren naar een oudere revisie in WordPress

Soms wil je in WordPress aangebrachte wijzigingen ongedaan maken. Wanneer dit gebeurt, kun je dit met WordPress revisies snel en eenvoudig doen.

WordPress geeft standaard de revisies voor een post of pagina opeenvolgend weer. Als je echter niet opeenvolgende wijzigingen wilt bekijken of vergelijken, kun je dit doen door de optie twee revisies vergelijken boven in het scherm te selecteren:

De optie om WordPress revisies te vergelijken
De optie om WordPress revisies te vergelijken

Selecteer vervolgens de versie waarmee je wilt vergelijken. Wanneer je klaar bent met het bekijken en vergelijken van revisies, kun je een oudere versie terugzetten door op Deze revisie herstellen te klikken.

Terugzetten naar een oude revisie in WordPress
Terugzetten naar een oude revisie in WordPress

Als je op deze knop klikt, wordt automatisch de versie hersteld waarmee je vergelijkt – de versie die in de rechterkolom van het revisiescherm wordt weergegeven.

Hoe WordPress revisies inschakelen

Normaal gesproken zijn WordPress revisies standaard ingeschakeld. Echter, afhankelijk van jouw managed WordPress hostingprovider of het proces dat is gebruikt om WordPress te installeren, kan deze functie zijn uitgeschakeld. Het is ook mogelijk dat jij of iemand anders in jouw team het op een bepaald punt heeft uitgeschakeld.

Hoe dan ook, als je revisies in WordPress wilt inschakelen, kun je dit handmatig doen door het bestand wp-config.php in de hoofddirectory van jouw site te bewerken. Je kunt dit doen via een Secure File Transfer Protocol (SFTP) client. Als je geen Kinsta gebruiker bent en jouw host gebruik maakt van cPanel, kun je in plaats daarvan de File Manager tool gebruiken.

Zodra je het bestand hebt gelokaliseerd en geopend, zoek dan naar de volgende regel code:

define('WP_POST_REVISIONS', false);

Verander de false waarde in true.

Als er geen regel als deze is, voeg dan het volgende toe boven waar "ABSPATH" staat en "/*That’s all, stop editing! Happy publishing. */":

define('WP_POST_REVISIONS', true);
WordPress revisies handmatig inschakelen
WordPress revisies handmatig inschakelen

Vergeet niet om het bestand op te slaan.

Wanneer je nu weer inlogt in WordPress, zou je moeten zien dat de revisies functie is ingeschakeld. Om er zeker van te zijn dat het is ingeschakeld, open je de editor voor een pagina of bericht en controleer je de Revisies optie onder het Document tabblad.

Hoe WordPress revisies uitschakelen

Omgekeerd kan het ook zijn dat je revisies in WordPress helemaal wilt uitschakelen. Houd in gedachten dat je deze functie ook ingeschakeld kunt houden en revisies kunt beperken of verwijderen om de hoeveelheid ruimte die ze innemen in jouw database te minimaliseren. We zullen bespreken hoe dit te doen in de volgende sectie.

Echter, als je geen doel of gebruik vindt voor deze functie, kun je het volledig uitschakelen. Om dit te doen, gebruik je dezelfde methode die we hierboven besproken hebben, namelijk het bewerken van het wp-config.php bestand van jouw site. Het enige verschil is dat de waarde op false moet worden gezet in plaats van true.

Als je je niet op je gemak voelt bij het bewerken van jouw wp-config.php bestand, kun je ook revisies in WordPress uitschakelen met behulp van een lichtgewicht plugin zoals Disable Post Revision. Nadat je deze tool hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je er toegang tot krijgen door naar Instellingen > Schrijven in jouw WordPress dashboard te gaan:

De instellingen van de WordPress plugin Disable Post Revisions
De instellingen van de WordPress plugin Disable Post Revisions

Selecteer de post types waarvoor je revisies wilt uitschakelen, en sla vervolgens je wijzigingen op. Dat is het!

Hoe de Revisiedatabase in WordPress te optimaliseren

Hoe langer je de site beheert, hoe meer revisies je waarschijnlijk in je database hebt opgeslagen. Als je jaren bezig bent met het bijwerken en bewerken van jouw inhoud, zul je natuurlijk veel revisies verzamelen.

Als je bijvoorbeeld een oudere site hebt, is het niet ongebruikelijk dat je meer dan 100 revisies hebt op de oudste of vaak bijgewerkte pagina’s. Laten we zeggen dat je 800 pagina’s en berichten op je site hebt. Als elk van deze 100 revisies heeft, komt dit neer op meer dan 80.000 items in jouw database. Dit is ook een veel voorkomend probleem in WooCommerce winkels.

Zo’n opeenhoping kan snel gebeuren en vindt plaats achter de schermen. Gelukkig zijn er, naast het volledig uitschakelen van revisies, een paar methoden die je kunt gebruiken om je WordPress revisies te optimaliseren. Deze omvatten:

• WordPress revisies verwijderen
  • WordPress revisies beperken

In de volgende secties zullen we je laten zien hoe je elk van deze taken kunt uitvoeren, zowel handmatig als met een plugin.

Als je aan een nieuwe website werkt, kun je naar het volgende gedeelte over het beperken van WordPress revisies gaan, omdat je geen bestaande revisies hoeft te verwijderen. Als je echter een bestaande site hebt die al een tijdje in de lucht is, is het de moeite waard om jouw revisies op te schonen en alle ongebruikte of verouderde revisies te verwijderen.

Hoe WordPress revisies verwijderen

Je kunt twee methoden gebruiken om revisies van jouw site te verwijderen: handmatig of via een plugin. Wij raden het gebruik van een plugin aan omdat dit sneller is en je de bestanden van jouw site niet hoeft aan te passen.

Als je echter een ontwikkelaar bent en een meer geavanceerde methode wilt gebruiken, kun je revisies ook handmatig verwijderen. We zullen beide methoden hieronder bespreken.

Hoe WordPress Revisies Verwijderen met behulp van een plugin

Als je jouw revisies in WordPress wilt verwijderen met behulp van een plugin, zijn er een paar opties om uit te kiezen.

Wij raden je aan WP-Sweep te gebruiken.

De WP-Sweep WordPress plugin
De WP-Sweep WordPress plugin

WP-Sweep is een gratis, eenvoudig te gebruiken tool waarmee je snel en eenvoudig oude revisies in je database kunt opschonen. Om het te installeren, navigeer je naar Plugins > Nieuwe toevoegen in jouw WordPress dashboard. Zoek naar de plugin en selecteer vervolgens Nu installeren en Activeren:

Activeer de WP-Sweep WordPress plugin
Activeer de WP-Sweep WordPress plugin

Navigeer vervolgens naar Tools > Sweep:

De instellingen van de WP-Sweep plugin in WordPress vinden
De instellingen van de WP-Sweep plugin in WordPress vinden

Op dit scherm zie je een lijst met revisies en het totale aantal dat bestaat. Als je op Details klikt, krijg je toegang tot een lijst van berichten die zullen worden beïnvloed.

Het WP-Sweep pluginscherm
Het WP-Sweep pluginscherm

Als je deze informatie hebt bekeken en er zeker van bent dat er niets belangrijks zal worden verwijderd, klik dan op de Sweep knop. Herhaal dit proces voor elk item op de lijst. Terwijl je door jouw revisies ‘sweept’, zal een dialoogvenster het aantal revisies weergeven dat wordt verwerkt.

WordPress revisies verwerkt met behulp van de WP-Sweep plugin
WordPress revisies verwerkt met behulp van de WP-Sweep plugin

Let erop dat om prestatieredenen, deze plugin slechts 500 items per keer weergeeft. Als je een oudere site hebt, kun je verwachten dat er veel meer revisies worden weergegeven dan in ons voorbeeld, aangezien we een test site gebruiken voor deze demonstratie.

Hoe WordPress revisies handmatig verwijderen

Je kunt WordPress revisies ook handmatig verwijderen. Er zijn twee manieren om dit te doen: met behulp van een plugin, of het verwijderen van vermeldingen rechtstreeks uit de database. Wij raden het gebruik van de tweede methode alleen aan als je een ontwikkelaar bent en de installatie van een andere plugin wilt vermijden.

Voor de eerste methode, download en activeer de gratis Simple Revisions Delete plugin. Het heeft geen admin of instellingenpagina. Om het te gebruiken, ga naar de pagina/post editor, en je zult een Delete link vinden naast elke revisie.

De Simple Revisions Delete plugin gebruiken
De Simple Revisions Delete plugin gebruiken

Nu kun je revisies controleren en handmatig verwijderen die je niet nodig hebt. Het is een goede oplossing voor het microbeheer van je revisies.

Als je de voorkeur geeft aan de tweede, meer geavanceerde aanpak, dan kun je verder gaan door phpMyAdmin te openen en een SQL query uit te voeren. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met deze methode. Er zijn veel slechte stukjes code die rondzwerven op de WordPress repositoryforums. Sommige daarvan kunnen uiteindelijk iets belangrijks op jouw site verwijderen. Of erger nog, ze kunnen jouw site helemaal plat leggen.

Om veilig postrevisies te verwijderen in WordPress via een query, log je in op jouw phpMyAdmin account, selecteer je jouw WordPress database in het linkerpaneel, en klik je op het SQL tabblad.

De SQL tab in phpMyAdmin
De SQL tab in phpMyAdmin

Vervolgens kun je een opdracht invoeren om op jouw WordPress database uit te voeren. In het opdrachtvak voer je het volgende in:

DELETE FROM wp_posts WHERE post_type=”revision”;

Je moet wp_ vervangen door wat jij gebruikt als voorvoegsel voor jouw WordPress database. Klik dan op Go om het commando uit te voeren. Alle revisies die je in jouw database had zullen nu worden verwijderd.

Een andere optie die je wellicht zal bevallen als je een WordPress ontwikkelaar bent, is het verwijderen van jouw post revisies met WP-CLI. Hier is een voorbeeld van een WP-CLI commando dat je zou kunnen gebruiken:

$ wp post delete $(wp post list --post_type='revision' --format=ids)

Je kunt meer lezen over het wp post delete commando in de WP-CLI documentatie.

Houd in gedachten dat het verwijderen van oude revisies uit je database WordPress er niet van zal weerhouden om deze voor toekomstige pagina’s en posts aan te maken. Daarom is het een slim idee om het aantal opgeslagen revisies te beperken, zodat ze niet uit de hand lopen in de toekomst.

Hoe revisies in WordPress te beperken

Door het aantal toegestane WordPress revisies te beperken, kun je het aantal keren dat je jouw database moet opschonen tot een minimum beperken. Net als bij het verwijderen van WordPress revisies, kun je dit handmatig doen of met behulp van een plugin.

Hoe WordPress revisies beperken met gebruik van een plugin

Als je liever een plugin gebruikt om WordPress revisies te beperken, dan kun je de gratis WP Revisions Control plugin gebruiken. Deze plugin stelt je in staat om het aantal WordPress revisies te beperken of helemaal uit te schakelen.

Zodra het is geïnstalleerd en geactiveerd op jouw site, kun je post revisies beperken door te navigeren naar Instellingen > Schrijven in jouw admin dashboard, en vervolgens te klikken op het tabblad:

WP Revisies Control instellingen
WP Revisies Control instellingen

Stel vervolgens het aantal revisies in voor elk post type. Als je een aangepast post type hebt, kan je het hier ook onder zien staan.

Er is geen limiet aan het aantal revisies dat je kunt instellen. Aan de andere kant, het instellen op 0 zal revisies voor dat post type helemaal uitschakelen. Als je klaar bent, klik dan op de Wijzigingen opslaan knop onderaan het scherm, en je bent klaar om te gaan.

Hoe revisies in WordPress handmatig te beperken

Om handmatig een limiet in te stellen voor het aantal revisies dat je in WordPress toestaat, kun je de code in jouw wp-config.php bestand bewerken. Zoals we eerder vermeldden, afhankelijk van jouw host, kun je dit doen via cPanel en Bestandsbeheer of een SFTP client.

Na het openen van uw wp-config.php bestand, voeg je de volgende regel code toe:

define('WP_POST_REVISIONS', 3);

Wij hebben 3 als voorbeeldwaarde gebruikt hierboven, maar je kunt dit getal veranderen om aan te geven hoeveel revisies je wilt dat jouw database opslaat per pagina of post. Sla het bestand op als je klaar bent, en laad het opnieuw naar de server.

Samenvatting

WordPress revisies zijn een handige functie die kan voorkomen dat je jouw werk verliest. Ze maken het gemakkelijker om oudere versies van pagina’s en berichten te herstellen. Echter, wanneer je een grote of goed gevestigde site hebt, kunnen revisies zich snel opstapelen en onnodige bloat toevoegen aan jouw database. Dit kan uiteindelijk de prestaties van de site verminderen.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt veranderen hoe je site omgaat met revisies, zodat ze geen negatieve invloed hebben op je site. Dit omvat:

1. Het uitschakelen van de revisies functie door het bewerken van jouw site wp-config.php bestand.
  2. Het handmatig verwijderen van individuele revisies via een plugin zoals Simple Revisions Delete, of bulk verwijderingen van revisies direct uit de database via phpMyAdmin of WP-CLI, of door gebruik te maken van een plugin zoals WP-Sweep.
  3. Het beperken van revisies in WordPress door het bewerken van jouw wp-config.php bestand, of door het gebruik van een gratis plugin zoals WP Revisions Control.

De prestaties van een WordPress site zijn afhankelijk van de database. Begin vandaag nog met het optimaliseren ervan!

Heb je nog vragen over het gebruik en het optimaliseren van WordPress revisies? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Salman Ravoof

Salman Ravoof is a self-taught web developer, writer, creator, and a huge admirer of Free and Open Source Software (FOSS). Besides tech, he's excited by science, philosophy, photography, arts, cats, and food. Learn more about him on his website, and connect with Salman on Twitter.