Et underdomæne er et ekstra afsnit af dit domænenavn, der kommer før dit hoveddomæne. For eksempel subdomæne.maindomain.com.

Du kan tilføje så mange underdomæner, som du ønsker, og hvert underdomæne behandles som sit eget særskilte domæne (dog ikke altid for SEO – mere om dette i indlægget).

I dette indlæg starter vi med en generel diskussion af underdomæner og deres SEO-effekt samt fordele og ulemper ved at bruge et underdomæne.

Derefter svinger vi fra “hvad” til “hvordan” og viser dig, hvordan du bruger et WordPress-underdomæne til at oprette forskellige WordPress-installationer på forskellige underdomæner. Eller du kan også bruge en WordPress-installation til at drive flere websteder på underdomæner.

SEO-virkningerne af at bruge et underdomæne

Når det kommer til SEO-påvirkningerne af at bruge et underdomæne, finder du folk på begge sider af sagen.

Debatten er typisk mellem at bruge en undermappe (yoursite.com/topic) og et underdomæne (topic.yoursite.com).

For eksempel bruger vi her på Kinsta en undermappe til Kinsta-bloggen – “kinsta.com/blog”. Dog finder du masser af andre succesrige virksomheder, der i stedet vælger at bruge et underdomæne til deres blog. For eksempel bruger HubSpot “blog.hubspot.com”.

Nogle eksperter siger, at der er ringe eller ingen indflydelse mellem de to tilgange, mens andre siger, at du skal forsøge at undgå et underdomæne i de fleste tilfælde, da det kan påvirke SEO negativt. Ifølge John Mueller hos Google:

“Google Web Search har det fint med at bruge enten underdomæner eller undermapper.”

Han siger, at det kan tage Google lidt længere tid at finde ud af underdomæner, men at på lang sigt er der ingen forskel mellem de to, og du skal vælge det, der fungerer bedst for dig. Hans eneste forsigtighed er, at du skal prøve at blive ved dit valg på lang sigt, uanset hvilken du vælger.

På trods af hvad Google siger, er der dog en række SEO-casestudier, der peger på, at undermapper er en overlegen tilgang til tæt forbundne emner i de fleste situationer.

For eksempel så Monster.co.uk et stort spring i trafikken efter at have flyttet fra et underdomæne til en undermappe:

Monster.co.uk før/efter at have flyttet til underdomæner
Monster.co.uk før/efter at have flyttet til underdomæner

Selvfølgelig finder du også nogle casestudier, der går i den anden retning, og HubSpot-bloggen er en ret god indikator for, at du kan bruge et underdomæne og stadig have succes.

Faktisk er dette et så splittende emne, at John Muellers video ovenfor startede en hel debat på Twitter, som Search Engine Roundtable dokumenterede her.

Så hvor ligger sandheden? Desværre har vi ikke adgang til Googles algoritme, så vi kan aldrig rigtig vide det med sikkerhed.

Google siger, at det ikke betyder noget, men de fleste SEO-eksperter ser ud til at favorisere undermapper frem for underdomæner, når indholdet er tæt knyttet til det vigtigste domænenavn.

En god tommelfingerregel er, at:

  • Hvis indholdet er tæt knyttet til roddomænet, skal du bruge undermapper. For eksempel bruger vi her på Kinsta en undermappe til vores blog (com/blog), fordi den hænger tæt sammen med resten af ​​indholdet på Kinsta-roddomænet.
  • Hvis indholdet er ret adskilt fra roddomænet, skal du overveje et underdomæne. For eksempel bruger vi kinsta.com som URL til vores kunders hosting-dashboards, fordi disse dashboards er private og ikke relateret til frontend-indholdet på Kinstas websted.

Fordele og ulemper ved at bruge et underdomæne

For at afslutte teorien om at bruge underdomæner, så lad os se på fordele og ulemper ved at bruge et underdomæne:

Fordele:

  • Der er ingen ekstra omkostninger. Du kan oprette så mange underdomæner, som du vil uden behov for at købe nye domæner.
  • Google siger, at der ikke er nogen langvarig forskel mellem at bruge underdomæner og undermapper til at adskille dit websteds indhold.
  • Underdomæner gør det nemt at oprette separate WordPress-installationer, der bruger det samme roddomæne. Mens du kan installere WordPress i en undermappe, gør det det lidt vanskeligere på grund af potentialet for URL-konflikter.
  • Du kan starte flere separate produkter fra det samme roddomæne, som hjælper dig med at bevare din branding. For eksempel amazon.com.

Ulemper:

  • Mange SEO-eksperter mener, at underdomæner er underordnede under undermapper til SEO, især hvis det indhold, du planlægger at lægge på underdomænet, knytter sig tæt til roddomænet.
  • Selv hvis Google behandler underdomæner lige, kan det stadig tage en større indsats for at oprette links til det underdomæne.
  • Da underdomæner er separate domæner, kan det være sværere at integrere dem i resten af ​​dit websted. For eksempel, hvis du bruger et enkelt websted, WordPress-installation, har du brug for to separate installationer – en til dit hoved-domænenavn og et til underdomænet.
  • Du skal tilføje hvert underdomæne som en separat websteds-egenskab i Google Search Console.

Sådan konfigureres et WordPress-underdomæne-sted

Nu hvor du ved lidt mere om fordele og ulemper ved underdomæner, lad os grave i, hvordan du anvender underdomæner på dit WordPress-sted (er).

Der er to hovedmåder til at konfigurere en WordPress-underdomæne-installation. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, du skal bare vælge den metode, der bedst opfylder dine behov:

  1. Separate WordPress-installationer – med denne fremgangsmåde opretter du en 100% separat WordPress-installation på et underdomæne. F.eks. en WordPress-installation på com og en anden WordPress-installation på sub.yoursite.com (eller bare en installation på underdomænet).
  2. WordPress Multisite – med denne tilgang kan du bruge en WordPress-installation til at drive et eller flere underdomæne-websteder. For eksempel kan du have com sammen med sub.yoursite.com og example.yoursite.com alle kører fra den samme WordPress-installation.

Sådan begynder du at arbejde med begge tilgange:

Sådan installeres WordPress på underdomæne

Hvis du vil installere WordPress på et underdomæne, er processen generelt den samme som at installere WordPress på dit roddomæne – du skal bare tilføje dit underdomæne til dit domænes DNS eller via dit hosting-dashboard.

Hvis du er vært hos Kinsta, kan du tilføje et underdomæne ved at tilføje en A record eller CNAME record i Kinsta DNS-området. Lær mere om brug af DNS på Kinsta.

Sådan tilføjes et underdomæne i Kinsta DNS
Sådan tilføjes et underdomæne i Kinsta DNS

Hvis du bruger en anden vært, der bruger cPanel, kan du bruge cPanels underdomæne værktøj til at føje et underdomæne til ethvert roddomæne, som du allerede har føjet til cPanel:

Sådan tilføjes et underdomæne i cPanel
Sådan tilføjes et underdomæne i cPanel

Når du har konfigureret dit underdomæne, kan du installere WordPress på det underdomæne, ligesom du ville gøre dit roddomæne.

Hvis du f.eks. Er vært hos Kinsta, kan du bruge Kinsta’s værktøj til tilføj websted til at oprette et nyt sted på det underdomæne:

Sådan installeres WordPress på et underdomæne hos Kinsta
Sådan installeres WordPress på et underdomæne hos Kinsta

Eller, hvis du er vært andetsteds, giver de fleste WordPress auto-installationsværktøjer dig også mulighed for at oprette en ny WordPress-installation på et underdomæne:

Sådan installeres WordPress på et underdomæne med en auto-installatør
Sådan installeres WordPress på et underdomæne med en auto-installatør

Endelig kunne du også bare manuelt installere WordPress på det underdomæne.

Sådan konfigureres WordPress multisite underdomæne-installationer

Med WordPress Multisite kan du oprette et netværk af WordPress-websteder, der alle drives af den samme WordPress-installation.

Din “vigtigste” WordPress-installation vil være yoursite.com, og så kan du give hvert netværksside sit eget underdomæne som:

  • site1.yoursite.com
  • site2.yoursite.com
  • Etc.

Når du installerer et WordPress Multisite, får du muligheden for at vælge mellem underdomæner eller undermapper under installationsprocessen som denne:

Sådan vælges underdomæner under WordPress Multisite-installation
Sådan vælges underdomæner under WordPress Multisite-installation

Hvis du er vært hos Kinsta, giver Kinstas værktøj til tilføj websted dig mulighed for at aktivere WordPress Multisite med det samme og giver dig også muligheden for at vælge underdomæner:

Kinsta Multisite installationsværktøj
Kinsta Multisite installationsværktøj

Ud over at vælge indstillingen underdomæne under opsætningen af Multisitet, skal du også oprette en subdomæne-indgang med wildcard. Med denne indgang kan du oprette nye netværks-websteder og automatisk dirigere trafik til det rigtige sted.

Du kan oprette en wildcard-underdomæne-post ved at tilføje en A-post eller CNAME-post med en “*” (stjerne) til dit domænes DNS. For eksempel er det sådan, det ser ud på Kinsta:

Sådan tilføjes et wildcard-underdomæne
Sådan tilføjes et wildcard-underdomæne

For et meget dybere kig på, hvordan du konfigurerer WordPress Multisite, kan du se vores fulde guide til opsætning af WordPress Multisite.

Sådan flyttes WordPress fra underdomæne til root

Hvis du installerer WordPress på et underdomæne og derefter vil flytte WordPress fra underdomænet til dit roddomæne på et tidspunkt i fremtiden, er processen den samme, som hvis du migrerede et WordPress-sted fra et roddomæne til et helt separat roddomæne .

Igen er et underdomæne i det væsentlige bare et separat domænenavn. Så at flytte fra “sub.yoursite.com til anothersite.com” er det samme som at flytte fra “yoursite.com til anothersite.com”.

For en detaljeret gennemgang af, hvordan du gør dette, se vores komplette guide til, hvordan du ændrer dit WordPress-domæne.

Resumé

Et underdomæne giver dig mulighed for at oprette et ekstra domænenavn “nedenfor” dit roddomæne.

Underdomæner kan være specielt nyttige, når du vil tilføje en vis adskillelse mellem indholdet på et underdomæne og det på det overordnede domæne. For eksempel lægger Kinsta sit hosting-dashboard på my.kinsta.com, og Amazon adskiller sin musiktjeneste i music.amazon.com.

Mange SEO-eksperter foretrækker dog undermapper i situationer, hvor indholdet er tæt forbundet, som din blog.

Hvis du vil bruge et underdomæne med WordPress, kan du enten oprette helt separate WordPress-installationer på hvert underdomæne, eller du kan bruge et WordPress Multisite-netværk til at oprette separate websteder på underdomæner, der alle drives af den samme WordPress-installation.

Har du stadig spørgsmål om, hvordan du bruger underdomæner med WordPress? Efterlad en kommentar, og lad os vide det!

Matteo Duò Kinsta

Head of Content at Kinsta and Content Marketing Consultant for WordPress plugin developers. Connect with Matteo on Twitter.