Du kan hitta Jacob på LinkedIn. Det här är vår senaste intervju med honom, som en del av vår Kinsta Kingpin-serie.

F1: Vad har du för bakgrund och hur kom du i kontakt med WordPress?

Jag avlade examen från Stockholms Universitet 2010. (Kandidatexamen i Kinesiska och MBA). Utöver det har jag bott, jobbat och tränat (kampsport och Budo) i Asien under flera år.

Jag studerade Kinesiska vid Fudan, Shanghai (2005-2006) men har även elit-tränat kampsport i både Kina och Japan under längre perioder. Jag är nämligen före detta atlet och har vunnit SM-titlar i både Karate och Kinesisk Wushu.

Jag hade nog aldrig kunnat förutse själv att jag skulle komma att jobba professionellt med att blogga om WordPress. Jag skapade faktiskt min första hemsida med WordPress relativt sent. Fram tills för några år sedan jobbade jag med Inköp, Upphandlingar och Sourcing. Men när jag träffade min  blivande fru som är Brasilianska förändrades med liv.

Jag bestämde mig för att flytta till Brasilien (Sao Paulo) för att vara tillsammans med min (nuvarande) fru. Det var i samband med att jag flyttade till Brasilien som jag fattade beslutet att satsa mer eller mindre fullskaligt på att försörja mig som entreprenör digitalt.

Jag hörde mig för bland vänner vilket CMS (Content Managment System) som var bäst och det visade sig att de flesta i min vänskapskrets som var insatta på området använde WordPress. Det kändes därför som en självklarhet för mig att välja WordPress som min första plattform. På så vis kunde jag få tips av mina kontakter och vänner som då hade mer erfarenhet än mig.

Trots att det kanske var mer slumpen som avgjorde att det blev just WordPress så är det något jag absolut inte ångrar. Det är min bestämda övertygelse att WordPress är det absolut bästa CMS för mina ändamål.

F2: Vad bör våra läsare känna till om din verksamhet, kopplat till WordPress som du jobbar med för närvarande?

I sverige driver jag bloggen Skapawebbkraft som framförallt riktar sig till personer som inte har allt för mycket erfarenhet av att skapa hemsidor eller bloggar och som på egen hand vill komma igång med sin egna webbplats.

Eftersom att jag även jobbat i flera år med upphandlingar av system har jag bra förståelse för hur man går tillväga för att kravställa, utvärdera och jämföra olika alternativ. Jag har ju dessutom själv genomgått det som många nybörjare upplever som krångligt när det kommer till att välja bästa plattform etc.

Bloggen Skapawebbkraft
Bloggen Skapawebbkraft

På Bloggen Skapawebbkraft delar jag med mig av min erfarenhet av bl.a. hur man använder WordPress men även andra alternativ som riktar sig till den som vill ha ännu enklare lösningar.

Mina tips, guider och råd på bloggen är i princip alltid grundade på vilken typ av behov som läsaren har. Det bästa alternativet för en person behöver exempelvis inte vara det bästa för en annan person. Som ett exempel kan jag nämna min tips avseende val av webbhotell för WordPress. Där försöker jag ge en mer nyanserad bild av vad som är “bäst” baserat på vilken typ av behov man har.

Vill man exempelvis ha ett superbilligt webbhotell då ska man även känna till de nackdelar som kommer på köpet. Det absolut viktigaste rådet jag har att ge är att ha en tydlig kravspec och vision om vad man vill uppnå med sin webbplats. Genom att göra ett smart val från början kan man spara både pengar och undvika en hel del huvudvärk längre fram.

F3: Vilka var de största utmaningarna du stött på på vägen, rent professionellt och vilka utmaningar har du framför dig?

Jag anser det finns en stor efterfrågan på information så som guider och instruktioner relaterade till WordPress i Sverige. Då andra sidan behärskar nästan alla svenskar engelska på en så pass bra nivå att de lika gärna kan söka information på engelska. Min blogg är förhållandevis liten jämfört med riktigt stora webbplatser på den internationella arenan.

En utmaning har därför varit att anpassa och rikta information i min blogginlägg för att enbart nå ut till och hjälpa svenska läsare. Exempelvis har en svensk läsare som funderar på att starta en webbplats i Sverige väldigt liten nytta av att känna till vilka webbhotell som anses vara bäst i exempelvis USA. Läsaren vill ju veta vad det är som är bäst för Sverige och här har jag lyckats ge mina läsare bra tips. En utmaning har varit att hitta lösningar på problem som är specifika för Sverige.

En utmaning som jag har framför mig är att få bloggen att växa. Sverige är ett förhållandevis litet land vilket innebär att man måste vara försiktig med att nischa sig för mycket. Förutom guider för WordPress, Hosting, teman etc. Recenserar jag numera även E-handelsplattformar, där framförallt WooCommerce har fått en rätt stor plats på bloggen. På så vis hoppas jag nå ut till en större grupp läsare.

WooCommerce
Recenserar WooCommerce

F4: Har något överraskat dig på din resa med WordPress?

WordPress slutar inte att förvåna när det kommer till de näst intill obegränsade möjligheter för plattformens användare. Både nybörjare och proffs kan använda plattformen, dessutom utökas systemet konstant med nya tillägg (“plugins”) och teman.

En överraskning med WordPress är hur snabbt funktionalitet utvecklas och tillkommer. Eftersom att det ständigt utvecklas nya program så gäller det att hänga med i utvecklingen. Ett tema för ett specifikt ändamål som är det hetaste på marknaden idag blir snabbt omkört av en ännu mer välutvecklad produkt etc. Man blir på så vis aldrig fullärd, det finns alltid nya saker att lära sig vilket aldrig slutar att förvåna.

F5: Hur ser framtiden ut för dig inom WordPress?

WordPress är så ofattbart stort så jag kommer nog att fortsätta att utveckla bloggen med fler inlägg om exempelvis information om hur man använder vissa teman och inlägg. Just nu håller jag även på att sätta upp en separat webbplats som endast riktar sig till webmasters som använder WordPress. Min nuvarande WordPress guide för Sverige har tagits emot väldigt positivt av mina läsare. Så jag vill helt enkelt fortsätta att utveckla det konceptet.

WordPress guide för Sverige
WordPress guide för Sverige

Den nya webbplatsen kommer att rikta sig mer till mer erfarna användare av WordPress som redan har viss grundläggande kunskaper i hur man använda plattformen. Jag planerar även att testa att skapa instruktionsfilmer på Youtube för den nya webbplatsen. Men det är en helt ny kanal för mig så vi får se hur det tas emot av den svenska publiken.

F6: Vad anser du är viktigt vid val av WordPress Host?

Jag anser att det viktigaste är med ett bra webbhotell är tillit och trovärdighet. Jag brukar säga att man får det man betalar för men det är nog inte riktigt sant. I många fall får man faktiskt mindre än vad man betalar för.

Alla hostingföretag vill marknadsföra sig som det bästa webbhotellet utifrån hastighet, säkerhet, kundtjänst och kvalitet etc. men det är inte ovanligt att många webbhotell använder lockpriser eller att det tillkommer avgifter som inte framgår klart och tydligt från början.

Jag har själv använt mig av hosting-tjänster där min webbplats laddat så långsamt att jag blivit tvungen att uppgradera till bättre tjänstepaket. I slutänden hade jag alltså sparat pengar och dessutom fått en mycket bättre tjänst om jag från början hade valt ett mer pålitligt webbhotell.

Det kan vara svårt att veta vilka hostingtjänster som är pålitliga men generellt sett tycker jag att man ska undvika lågprisbolagen om det inte är så att man ska göra en väldigt enkel webbplats. Hosting som marknadsförs för några kronor i månaden kommer med stor sannolikhet att kosta mer än det smakar i slutänden.

F7: Vad uppskattar du att göra när du inte sitter framför laptopen?

Förutom min blogg driver jag även min egna akademi i traditionell Östasiatisk kampsport. Det är min passion men även ett deltidsarbete som passar bra som omväxling från stillasittandet vid datorn. Vid min kampsports- och budoakademi, Tangshou Academy, undervisar jag i bl.a. Karate och Tai-chi.

F8: Vem ska vi intervjua härnäst & varför?

En intressant person som jag tror många läsare skulle vara intresserade av att lyssna på är Scott Moses. Scott har en annorlunda erfarenhet än jag och är mer av en WordPress-expert i många hänseenden. Han har många års erfarenhet från att jobba i olika CMS och är dessutom en kommunikativ person, vilket gör det intressant att lyssna på honom.

iknowwang.com
iknowwang.com

Dessutom driver han olika WordPress-relaterade projekt över hela världen. Exempelvis är Scott ansvarig för en blogg på kinesiska, iknowwang.com som riktar sig till nybörjare i WordPress i Taiwan. Scott har en gedigen erfarenhet av att WordPress och har publicerat massvis med artiklar på olika språk och för olika målgrupper.

Brian Jackson

Brian har stor passion för WordPress och har använt det i över ett årtionde, han har till och med utvecklat ett par premium-plugins. Brian gillar att blogga, kolla filmer och hiking. Ta kontakt med Brian via Twitter.