Du kan hitta Fredrik på LinkedIn. Det här är vår senaste intervju med honom, som en del av vår Kinsta Kingpin-serie.

F1: Vad har du för bakgrund och hur kom du i kontakt med WordPress?

Jag har alltid gillat att pyssla med webben och byggde redan för tjugofem år sedan egna webbsidor. Sajterna då var extremt enkla och jag gjorde det mest för att jag tyckte det var kul.

Efter ett par års uppehåll, där allt fokus låg på studier och karriär, ville jag för ett par år sedan få utlopp för min kreativa sida igen. Då låg det nära till hands att börja utveckla webbplatser igen.

2013 startade jag min första webbplats baserad på WordPress. Målsättningen var primärt att ha en kul sysselsättning och sekundärt att utforska möjligheterna till en karriär som digital nomad.

F2: Vad bör våra läsare känna till om din verksamhet, kopplat till WordPress som du jobbar med för närvarande?

Sajterna jag startade 2013 blev startpunkten till det som idag är ett mindre företag som sysselsätter en handfull personer.

Under de senaste åren har jag inte bara kunnat leva som en digital nomad och resa runt i världen. Jag har dessutom tillsammans med andra entreprenörer lyckats bygga upp ett företag.  Vårt motto är att göra svåra beslut enkla för våra besökare. Vårt fokus är att hjälpa privatpersoner och småföretagare att komma igång med sin närvaro online.

wordpressguider.se
wordpressguider.se

Vi driver bland annat WordPressguider.se där vi publicerar enkla guider för hur du kommer igång med din webbsajt. Vi kombinerar det med mer avancerade guider, till exempel hur du kan åstadkomma vissa funktioner utan att installera plugins.

Ett annat projekt vi driver är Jämför-Webbhotell.se som enbart fokuserar på hosting. Då jag själv har jobbat med outsourcing av serverdrift för stora företag i flera år, kändes det logiskt att utnyttja den kunskapen för att även hjälpa entreprenörer att hitta rätt lösning för sin hosting.  Idag använder vi oss av mer än 12 olika hostingleverantörer för våra egna sajter och våra kunders och det kan vara stor skillnad mellan olika hosting företag och ännu större skillnad mellan kundernas kunskapsnivå. Här ser vi att företag som Kinsta, som erbjuder Managed WordPress hosting kan spela en stor roll. Dels kan du koncentrera dig på din kärnverksamhet och dels kan du vara säker på att Kinsta tar hand om säkerheten.

Är du på en delad server räcker det inte med att du har hög säkerhet om de andra kunderna på den delade servern inte sköter sin del av säkerheten. Därför är det betydligt tryggare att välja en hostingleverantör som tar ansvar för säkerhetsbiten för samtliga kunder och försäkrar att allt är up-to-date. Det är också därför vi rekommenderar Managed WordPress hosting till alla som har affärskritiska sajter.

F3: Vilka var de största utmaningarna du stött på på vägen, rent professionellt och vilka utmaningar har du framför dig?

Även om jag är civilingenjör och tidigare har sysslat med webbsajter, så har jag svårt att ta till mig tekniska texter. Det har varit en utmaning för mig när jag studerat WordPress officiella dokumentation. Jag har svårt att förstå den och det krävs ofta att jag läser igenom dem flera gånger för att förstå den.

Det är också grunden till att vi har sajterna som jag tidigare nämnt. För mig var det ett enkelt sätt att själv lära mig och förstå saker. Genom att skriva ner steg-för-steg guider av olika moment för mig själv fick jag ett grepp om WordPress. Det blev sedan naturligt att dela med mig av dessa guider. Tillsammans med mina kollegor skapar vi nu guider i samma anda, att vem som helst ska kunna förstå dem och kunna utföra stegen i våra guider på egenhand.

En av det större utmaningarna som vi ser är balansgången mellan att optimera enligt Google riktlinjer och sajten utseende och funktioner.

Att ha en snabbladdad hemsida och samtidigt ha ett grymt utseende på sajten är inte det lättaste. Många gånger måste man göra svåra avvägningar och fråga sig är funktionen värd den extra tiden det tar att ladda sajten?

En annan frågeställning är hur du hanterar kategorier och taggar med WordPress på bästa sätt utan att skapa duplicerat innehåll?

Det finns flera intressanta frågeställningar och utmaningar att jobba med och de kommer knappast att minska framöver.

F4: Har något överraskat dig på din resa med WordPress?

WordPress är fantastiskt att arbete med och hela upplägget med plugins och teman är välgenomtänkt. Men att WordPress skulle bli så dominerande hade jag nog inte räknat med.

I och med att så många sajter nu drivs med WordPress så lägger också utvecklare mer tid på WordPress. Det gör att utvecklingen går allt snabbare och man kan få fram nya och bra funktioner snabbt. Vilket i sin tur gör det än svårare för andra CMS att hänga med.

Det är med spänning jag ser fram emot nya versioner av WordPress.

F5: Hur ser framtiden ut för dig inom WordPress?

Jag tillsammans med mina kollegor kommer att satsa allt mer på videoguider för WordPress som komplement till våra skriva guider.

Det är ett format som vi ser att yngre föredrar.

Vi jobbar också aktivt för att vara en del i WordPress community och se till att driva de frågor som vi anser vara viktiga för oss.

F6: Vad anser du är viktigt vid val av WordPress Host?

Viktigast är att vara medveten om sina egna behov. Är det en sajt som du sätter upp för dina närmaste vänner eller är sajten kärnan i din affärsverksamhet?

Det mest grundläggande är upptiden, dvs hur stor andel av tiden som din hemsida är tillgänglig för besökare.  Kolla upp vad de olika hostingföretagen kan garantera (ibland garanterar de ingenting och ibland är de exemplariska som Kinsta som garanterar 99,9 % upptid) och fundera på vad det innebär för dig och ditt företag om till exempel din hemsida och din e-post inte fungerar under en dag.

Förutom det mest grundläggande så finns det andra viktiga saker att tänka på. Ett modernt hostingföretag med bra optimerade servrar laddar din hemsida snabbare, vilket både Google och dina besökare kommer älska.

Det gäller således att inte vara dumsnål när du tar ett beslut kring hosting – det kan kosta mer än det smakar.

Att förlita sig på ett företag som är experter inom vad de sysslar med är klokt och jag kan varmt rekommendera ett företag som Kinsta som är experter på WordPress och vet vad de sysslar med.

F7: Vad uppskattar du att göra när du inte sitter framför laptopen?

Lika mycket som jag älskar att sitta framför laptopen, älskar jag att röra på mig.

Att resa och utforska världen är bland det bästa jag vet och jag gör det gärna på ett aktivt sätt. Windsurfing, forsränning eller på hästryggen tycker jag är ett bra sätt att utforska världen på.

Jag har också en fantastisk sambo och vänner som jag njuter av att umgås med. Naturligtvis saknar jag mina vänner extra mycket så här i karantäntider när vi inte får gå ut.

F8: Vem ska vi intervjua härnäst & varför?

Matt Mullenweg som grundade WordPress vore väl en drömgäst att intervjua. Han är inspirerande och fortfarande väldigt personligt involverad i WordPress.

Matteo Duò Kinsta

Head of Content at Kinsta and Content Marketing Consultant for WordPress plugin developers. Connect with Matteo on Twitter.