De meeste mensen zijn wel bekend met het idee van een server. Dit zijn de computers waarop websites, bestanden en diensten gehost worden, zodat jij deze vanaf jouw computer of telefoon kan openen. Edge servers doen min of meer hetzelfde, maar op andere plekken binnen een netwerk.

Moderne netwerken gebruiken verschillende serverclusters op verschillende plekken. Ze hebben daarvoor servers geplaatst op uiteenliggende locaties, aan de “randen” van de netwerken, voor een optimale, gedecentraliseerd resultaat. Edge servers maken het mogelijk om verzoeken van gebruikers sneller af te handelen en verhogen de veiligheid van het netwerk.

In dit artikel leggen we je precies uit hoe edge servers werken. Ook zullen we het hebben over verschillende toepassingen voor edge servers, hoe ze anders zijn dan andere netwerken, en wat goede keuzes voor edge servers zijn.

Laten we daarom snel beginnen!

Wat is een edge server?

In een gecentraliseerd netwerkmodel heb je client-apparaten die verbinding maken met een server (of met meerdere computers) op één enkele locatie. Deze servers verwerken de verzoeken van de clients en bieden de gevraagde informatie aan.

Dit gecentraliseerde model werkt uitstekend voor eenvoudige websites en andere toepassingen. Maar bij bepaalde projecten kan het voordeliger zijn om edge servers te gebruiken.

Dit zijn computers die aan het einde, oftewel de “rand” van het netwerk staan. Met die “rand” of “edge” bedoelen we dat ze zich zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker bevinden.

Stel dat je een server hebt waarop je website gehost wordt, en die een Content Delivery Network (CDN) gebruikt om de inhoud te tonen aan bezoekers, net zoals we dat hier bij Kinsta ook doen. In dat geval zou het CDN de edge server zijn. Door deze server zo dicht mogelijk bij je gebruikers te plaatsen, kan je verzoeken sneller afhandelen, door de lagere latentie, betere laadtijden en verminderde belasting van de originele server.

CDN’s zijn maar één voorbeeld van edge servers. In de praktijk zie je allerlei verschillende modellen en toepassingen, die we in het volgende deel zullen bekijken.

Voorbeelden en toepassingen van edge servers

We hebben al een aantal voordelen langs zien komen van het gebruiken van edge servers in je netwerk. Maar toepassingen voor edge servers hebben nog veel meer te bieden dan alleen betere laadtijden voor je gebruikers.

Stel dat je bijvoorbeeld servers aanbiedt voor internetbankieren. Vanwege de beveiliging wil je dan niet dat elke gebruiker meteen toegang heeft tot je originele servers. Daarom zou je dan edge servers gebruiken om de verzoeken van gebruikers te verwerken, die maken vervolgens verbinding met de originele servers om bepaalde data op te halen, en sturen het resultaat terug naar de eindgebruiker.

Als je apparatuur aanstuurt of monitort op afstand, denk bijvoorbeeld aan offshore olieplatforms, dan kan je edge servers gebruiken om alle data te verwerken en verbinding te maken met de originele bron. Door edge servers te gebruiken kan je verzoeken centraliseren en ze vervolgens efficiënter doorzetten naar de originele servers.

Naarmate steeds meer apparaten ingebouwde internettoegang krijgen (oftewel het Internet of Things), zal het gebruik van edge servers steeds normaler worden. Anders dan traditionele servers kunnen edge servers heel uiteenlopende apparaten zijn. Dat komt omdat ze zoveel verschillende toepassingen hebben te bieden, waarvoor grote, zware servers en infrastructuur lang niet altijd nodig of zelfs mogelijk is.

Hoe werkt een edge server?

Inmiddels heb je een idee van wat een edge server is en wat voorbeelden van toepassingen zijn, al zijn er nog veel meer te bedenken omdat ze zo flexibel zijn. We kijken kort hoe edge servers precies functioneren.

Om te beginnen, stel dat je een netwerk hebt met zowel originele servers als eindservers.

1. Gebruikers proberen verbinding te maken met je website, service of app.
  2. De edge server die het dichtst bij je gebruiker is verwerkt hun verzoek.
  3. Vervolgens maakt de edge server verbinding met de origin server en haalt de benodigde data op.
  4. Gebruikers ontvangen de gevraagde data vanaf de eindserver.

In sommige gevallen zullen eindservers belangrijke informatie cachen of zelfs je hele website, wat precies is wat een CDN doet. CDN’s zijn in feite edge servers die ontworpen zijn om de prestaties van je website of service te verbeteren door de belasting van je servers te verminderen.

De voordelen en nadelen van een edge server

We hebben het al gehad over verschillende voordelen van het gebruik van edge servers. Nog even in het kort wat je ermee kan winnen:

• Originele servers hoeven minder verzoeken te verwerken.
  • Je kan edge servers zodanig configureren dat ze specifieke verzoeken kunnen verwerken.
  • Een gedecentraliseerd netwerkmodel biedt betere beveiliging.
  • Gebruikers kunnen over het algemeen snelle websites en data laden.
  • Edge servers kunnen allerlei verschillende vormen aannemen, en daarom zijn ze makkelijk te installeren op afgelegen plekken.

Uiteraard zitten er ook nadelen aan het gebruik van edge servers. Aangezien je hierbij servers hebt op heel verschillende geografische locaties, moet je processen voor het monitoren, onderhouden en updaten van die apparaten implementeren. In veel gevallen huren bedrijven specifieke providers van edge computing in voor die taken, wat natuurlijk extra kosten en coördinatie kost.

Meer servers betekent ook automatisch meer entry points in je netwerk. Als je edge servers niet goed geconfigureerd zijn of onderhouden worden, kunnen ze juist makkelijker te kraken zijn, waardoor belangrijke informatie alsnog kwetsbaar kan worden.

In het algemeen kan je daarom het beste kiezen voor een externe provider, tenzij je organisatie zelf de kennis en capaciteit heeft om edge servers te configureren en onderhouden.

De verschillen tussen edge servers en andere netwerkmodellen

Nu je weet hoe edge servers werken, kunnen we gaan kijken naar de verschillen tussen dit netwerkmodel en andere opties.

Edge servers of originele servers

Het traditionele netwerkmodel gebruikt één of meer originele servers waar de informatie vandaan komt, en waarmee de eindgebruiker direct verbinding maakt. In een dergelijke constructie is de reis die verzoeken van gebruikers afleggen vrij overzichtelijk:

1. Gebruikers proberen je website, toepassing of service te openen door verbinding met de server te maken.
  2. De server verwerkt die verzoeken en stuurt de gevraagde data terug.
  3. De eindgebruiker ontvangt de data en kan deze weergeven via bijvoorbeeld een browser, app of andere toepassing.

Het proces kan wat ingewikkelder worden, op basis van het gebruikte protocol (HTTPHTTPS, of FTP) dat bezoekers gebruiken voor de verbinding. Maar de structuur van het netwerk blijft vrij overzichtelijk.

Maar wanneer je edge servers toevoegt aan deze structuur, zal het afhandelen van verzoeken afhangen van hoe je de servers instelt. We hebben dat proces al kort gezien in het onderdeel “hoe werkt een edge server” hierboven.

Edge servers en cloudcomputing

Je hebt vast al wel eens gehoord van cloudcomputing, maar wellicht weet je nog niet precies wat het nou eigenlijk is.

In het gecentraliseerde netwerkmodel van hierboven heeft je originele server één specifieke, fysieke locatie. Maar bij cloudcomputing kan je meerdere servers via de cloud met elkaar verbinden. Hierdoor heb je een gedecentraliseerd netwerk, met servers die op verschillende fysieke locaties staan.

Het voornaamste voordeel van cloudcomputing is dat je het nagenoeg oneindig kan opschalen. Je kan je netwerk altijd vergroten door meer servers toe te voegen. Dat is in tegenstelling tot het gecentraliseerde netwerk, waarbij je tegen beperkingen in fysieke ruimte aan zal lopen.

Afhankelijk van je cloudcomputing provider kan je meestal naar wens extra capaciteit aan je netwerk toevoegen, waarbij je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk verbruikt. Daardoor is cloudcomputing veel flexibeler en kosteneffectiever dan het gebruik van traditionele datacenters.

Wat betreft edge servers, die kan je prima toevoegen aan je model voor cloudcomputing. Edge servers voeren dan nog dezelfde functie uit als in een gecentraliseerd netwerk, maar dan krijg je als bonus de voordelen van cloudcomputing.

Samenvatting

Veel online platforms en apps gebruiken edge servers om hun data sneller bij hun gebruikers te krijgen. Edge servers zijn ook een veiliger alternatief dan al je data centraal in één enkel datacenter op te slaan. Zelf als je een relatief eenvoudige WordPress website hebt, biedt het gebruik van een CDN nog allerlei voordelen, doordat je daarmee edge servers kan gebruiken om de laadtijden voor je bezoekers te verkorten.

Klanten van Kinsta krijgen toegang tot Cloudflare binnen al onze pakketten. Je hoeft je niet eens aan te melden voor een Cloudflare account, aangezien we de mogelijkheid bieden om Cloudflare in te schakelen met één klik op de knop.