Of je nou een gratis thema gebruikt of jezelf hebt getrakteerd op een premium thema, de kans is groot dat de standaard layout van het thema een zijbalk bevat. Helaas is het verwijderen van zo’n zijbalk in WordPress vaak nog niet eens zo simpel.

Maar er zijn gelukkig diverse manieren om de look te krijgen die jij wilt. Het is zeker mogelijk om met weinig moeite de zijbalk uit je gehele website te verwijderen of alleen uit specifieke content weg te halen.

In dit bericht beginnen we met uitleggen van de voordelen van het verwijderen van de zijbalk uit je WordPress website. Daarna laten we verschillende manieren zien hoe je van je zijbalk af kunt komen. Laten we er meteen mee beginnen!

Waarom je je zijbalk wilt verwijderen van je WordPress website

Zijbalken zijn heel normaal binnen WordPress websites. Ze bevinden zich meestal links of rechts van de hoofdcontent, al zie je soms ook balken onderaan de pagina.

WordPress zijbalken (ook wel sidebars genoemd) bevatten meestal “widgets”, kleine stukjes content die op elke pagina van je website te zien zijn. Dat maakt zijbalken dan ook een populaire plek voor Calls to Action (CTA’s) zoals inschrijfformulieren voor mailinglijsten of zoekbalken:

Sidebar widget voorbeeld
Sidebar widget voorbeeld

Sommige websites gebruiken hun zijbalken zelfs om de navigatiemenu’s weer te geven. Dat kan superhandig zijn, omdat gebruikers zo altijd hun weg op je website kunnen vinden:

Voorbeeld van navigatie in een zijbalk
Voorbeeld van navigatie in een zijbalk

Daarnaast zijn zijbalken een populaire plek voor advertenties. Het is eenvoudig om een advertentie goed zichtbaar te maken in de zijbalk, terwijl ook de andere delen van een pagina goed leesbaar zijn:

Voorbeeld van een advertentie in de sidebar
Voorbeeld van een advertentie in de sidebar

Nu we je misschien wel hebben overtuigd van hoe handig zijbalken kunnen zijn, klinkt het misschien raar om er vanaf te willen. Maar ondanks de verschillende soorten converterende content die je in je zijbalkwidgets kunt stoppen, hebben ze ook nadelen.

Het belangrijkste is dat alles wat zich buiten je voornaamste contentgebied te zien is, je bezoekers af kan leiden van het hoofddoel van je website. Als je bijvoorbeeld op je blog een zijbalk hebt, kan dit mensen afleiden van je berichten wanneer je opvallende widgets in je zijbalk zet.

Daarnaast kan een zijbalk leiden tot visuele overkill. Contentrijke websites zoals nieuwssites of online magazines kunnen al snel rommelig aanvoelen of moeilijk te oriënteren zijn wanneer je ook nog een zijbalk op de site zet. Aan de andere kant zorgt het verwijderen ervan dat je website strak en begrijpelijk oogt.

Daarnaast is het belangrijk te bedenken dat zijbalken weinig zin hebben op mobiele sites. De meeste responieve thema’s verplaatsen de zijbalk voor mobiele gebruikers dan ook naar de onderkant van de pagina. Aangezien het mobiel gebruik van internet flink aan het toenemen is, kan het vasthouden aan een design met een zijbalk wel eens zijn langste tijd gehad hebben.

Zo verwijder je de zijbalk in WordPress (4 manieren)

Ook al maken de meeste bezoekers inmiddels dus eigenlijk al geen gebruik meer van de zijbalk, toch gebruiken de meeste thema’s deze feature nog altijd in hun standaard layouts. Het kan daardoor lastig zijn om de zijbalk te verwijderen als je niet precies weet wat je aan het doen bent. Om het proces wat te vereenvoudigen, zijn hier vier methoden die je kan volgen, afhankelijk van je situatie en voorkeuren.

1. Verwijder de zijbalk helemaal van je WordPress website

Als je de zijbalk helemaal van je website wilt verwijderen, zul je je thema moeten bewerken. Voordat je daarmee begint, raden we je sterk aan dat je eerst een back-up maakt van je site, mocht er iets misgaan. Daarnaast is het verstandig een child-thema aan te maken en te gebruiken, zodat je geen permanente veranderingen aanbrengt aan het thema zelf.

Nadat je je website beschermd hebt en klaar bent om te beginnen, moet je naar de bestanden van je thema gaan. Dit kun je doen via Secure File Transfer Protocol (SFTP), bijvoorbeeld via een FTP client zoals FileZilla. In plaats daarvan kun je ook je bestanden bewerken vanuit je WordPress dashboard.

Om deze laatste techniek te gebruiken ga je naar Weergave > Thema editor in de back-end van je site. Daar zul je een waarschuwing zien zoals deze:

Waarschuwing template-editor
Waarschuwing template-editor

Klik op de knop I Understand en onthoud dat je vanaf dit punt voorzichtig wilt zijn. Vervolgens moet je naar de templatebestanden van je thema gaan. Dit is waar je thema informatie opslaat over de weergave van bepaalde typen content, zoals berichten, pagina’s en producten.

Er zijn waarschijnlijk verschillende templates in je thema. De namen zullen onder meer index.php, single.php, archive.php zijn (en ga zo maar door). Je moet deze allemaal aanpassen, één voor één. Nadat je het eerste bestand geopend hebt, zoek je een regel die hierop lijkt:

<?php get_sidebar ('sidebar-name'); ?>

Verwijder de code tussen de haakjes, in dit geval dus “sidebar-name”, om de zijbalk uit het template te verwijderen. Herhaal dit voor alle bestanden binnen je thema.

Helaas zal je thema nu waarschijnlijk een grote witte balk laten zien waar de zijbalk eerst zat. Dat kan er nogal ongemakkelijk en scheef uitzien, zo bijvoorbeeld:

Voorbeeld van een verwijderde sidebar
Voorbeeld van een verwijderde sidebar

Dit komt omdat de styling niet aangeeft dat de pagina een layout van over de gehele breedte moet gebruiken (ook al is de zijbalk nu weg). Je zult dus aangepaste CSS moeten gebruiken om de breedte van je contentgebied opnieuw te definiëren. Hoe je dit doet, verschilt per thema. Gelukkig kun je de instructies voor de meeste populaire thema’s makkelijk vinden, zoals voor Divi en Avada, of een developer inhuren om het voor je te doen.

2. Verwijder de zijbalk van een statische WordPress pagina

In sommige gevallen wil je de zijbalk in sommige plekken op je site wél hebben en in andere weer niet. Om je zijbalk uit een enkele statische pagina te verwijderen, bijvoorbeeld je pagina’s Home, Over ons of Blog, moet je beginnen met kijken of je thema ook een full-width template heeft.

Dit doe je door naar de pagina te gaan waar je de zijbalk van wilt verwijderen. In het deel Pagina-attributen, zoek je binnen het dropdown-menu van het template naar een optie voor de volledige breedte:

Bekijken van beschikbare sjablonen
Bekijken van beschikbare sjablonen

Als er inderdaad een full-width template beschikbaar is, kun je deze selecteren en de pagina bijwerken om de zijbalk te verwijderen. In het geval je thema deze feature niet heeft, kun je je eigen template aanmaken.

Dit doe je door een nieuw bestand aan te maken in je favoriete tekstverwerker en het bijvoorbeeld fullwidth.php noemen, of iets dat daarop lijkt.

Ga vervolgens naar je page.php bestand. Kopieer alle code uit dat bestand en plak het in je nieuwe fullwidth.php bestand. Na de PHP openingstag voeg je de bestandsnaam toe:

Template Name: Fullwidth

Daarna zoek je en verwijder je elke keer dat dit stukje code voorkomt:

<? php get_sidebar ('side-name') ?>

Sla je wijzigingen op en upload je nieuwe template naar de map van je (child-)thema via FTP. Je zou nu een full-width template moeten hebben voor de pagina’s van je site.

3. Verwijder de zijbalk voor individuele blogberichten

Als je graag individuele berichten wilt zonder zijbalk, zul je eerst weer moeten controleren of je thema een full-width template biedt, net zoals we dat zonet deden voor pagina’s. Sommige paginabuilders bieden deze feature ook:

Voorbeeld van een bericht over de volledige breedte
Voorbeeld van een bericht over de volledige breedte

In het geval je thema template hiervoor heeft en je geen paginabuilder gebruikt, kun je nog altijd zijbalk-vrije berichten maken door je eigen template aan te maken voor individuele berichten.

Dit proces lijkt sterk op het maken van een template voor pagina’s. Begin met het maken van een nieuw tekstbestand, en de volgende code toe te voegen:

<?php

/*

* Template Name: Featured Article

* Template Post Type: post, page, product

*/

get_header();  ?>

Ga vervolgens naar het single.php bestand van je thema via FTP of de WordPress Thema editor. Kopieer alles onder de regel get header en plak het in je nieuwe tekstbestand.

Nu heb je een basis om op te werken, en kun je het template voor je berichten aan gaan passen.

Begin weer met het verwijderen van de zijbalkcode, net zoals we dat hierboven deden. Daarna kun je aangepaste CSS gebruiken om andere veranderingen door te voeren, of het bestand gewoon opslaan. Let erop dat je het bestand een duidelijke en eenvoudige naam geeft, zodat het in de toekomst makkelijk te vinden is.

Als laatste upload je je nieuwe template naar de map van je (child-)thema via SFTP. De template-optie verschijnt zoals je deze genoemd hebt (zoals in het voorbeeld hierboven “Featured Article”) in het dropdown-menu van Template binnen het deel Berichtattributen in al je berichten.

4. Gebruik een plugin om je WordPress zijbalk te verwijderen

Als je liever niet zelf met code aan de slag gaat of je niet prettig voelt bij het aanpassen van de bestanden van je thema, dan kan je ook een plugin gebruiken om je WordPress zijbalk te verwijderen. Er zijn verschillende oplossingen die je hierbij kunnen helpen.

Een erg handige mogelijkheid is Content Aware Sidebars:

Content Aware Sidebar WordPress plugin
Content Aware Sidebar WordPress plugin

Deze plugin geeft je volledige controle over widgets in je zijbalk. Zo kun je specifieke zijbalken samenstellen voor verschillende delen van je site. Daarnaast kun je voor elk bericht of pagina je zijbalken aan- of uitzetten.

Daarnaast biedt Simple Page Sidebars een meer recht-door-zee aanpak:

Simple Page Sidebar WordPress plugin
Simple Page Sidebar WordPress plugin

Content Aware Sidebars biedt allerlei handige toeters en bellen voor mensen die op sommige pagina’s geen WordPress zijbalk willen, en op andere pagina’s juist een aangepaste zijbalk. Aan de andere kant geeft Simple Page Sidebars je dezelfde controle, maar zonder onnodige features.

Maar als je echt een simpele manier wilt om de zijbalk van je WordPress site te verwijderen, is Widget Disable waarschijnlijk een betere keuze.

Widget Disable WordPress plugin
Widget Disable WordPress plugin

Met deze plugin kun je met een paar klikken zijbalken of dashboardwidgets verwijderen. Het is eenvoudig en soepel en kan een perfecte snelle oplossing zijn als je verder niks wilt veranderen aan je zijbalken, maar er gewoon vanaf wilt.

Samenvatting

Alhoewel ze erg handig kunnen zijn, leiden WordPress sidebars soms de aandacht af van je content, maken ze je pagina’s rommelig, en verslechteren ze je mobiele sites. Maar toch zijn ze nog altijd erg prominent aanwezig in veel WordPress thema’s. Als je de ideale layout voor je pagina’s zoekt, is het dus handig om te weten hoe je ze verwijdert.

Hier zijn vier manieren om snel van je WordPress zijbalk af te komen:

1. Verwijder de zijbalk helemaal van je WordPress website door je bestanden van je thema te bewerken.
  2. Verwijder de zijbalk van een statische pagina door een nieuwe template te maken.
  3. Maak individuele berichten zonder zijbalk via een aangepast bericht-template.
  4. Gebruik een plugin om je WordPress zijbalk te verwijderen.