Wanneer je online aan het browsen bent, is het redelijk frustrerend om een foutmelding tegen te komen die je belet een website te bezoeken. Een voorbeeld van zo’n foutmelding is het bericht DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG. Je kan deze fout tegenkomen op elke browser en elk besturingssysteem.

Kom je deze fout tegen terwijl je een website probeert te openen, dan is dat nog geen reden tot paniek. Het betekent alleen maar dat het Domain Name System (DNS) niet in staat was om het IP adres goed te verwerken. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Net als bij de meeste andere DNS gerelateerde problemen, zijn er gelukkig een paar eenvoudige oplossingen die je kan proberen om dit probleem op te lossen.

In dit artikel leggen we uit wat de foutcode DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG betekent en wat de meest voorkomende oorzaken zijn. Daarna geven we je 7 oplossingen voor Windows, macOS, Android en Ubuntu.

Aan de slag!

Wat is de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG fout?

Om de foutmelding uit te leggen, is het allereerst handig om een beter beeld te krijgen van DNS. Specifiek: welke rol het DNS vervult bij het maken van verbindingen tussen bezoekers en websites. Kort gezegd regelt het DNS al het verkeer op het internet en is het verantwoordelijk voor het vertalen en verbinden van nameservers, URL’s, en IP adressen met webservers.

Alle websites hebben een uniek IP adres, zoals 218.3.120.12. Het DNS zorgt ervoor dat je niet het IP adres hoeft te onthouden en in te vullen wanneer je naar een website wilt gaan, maar dat je een gebruiksvriendelijke domeinnaam kan gebruiken, zoals kinsta.com.

Wanneer je de URL intypt in je browser, begint het proces dat DNS name resolution heet. Daarbij zoekt het DNS de URL of het IP adres op en maakt het verbinding met een webserver. Kort door de bocht fungeert DNS dus als een soort telefoonboek: jij hoeft alleen maar een naam in te vullen en DNS zoekt het (web)adres erbij. Als het DNS om een of andere reden dit proces niet kan voltooien, zal het een foutmelding terugsturen.

DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG is een netwerkverbindingsfout die wordt weergegeven wanneer er een probleem optreedt met de DNS instellingen, waardoor het geen verbinding kan maken met een netwerk. Het is niet beperkt tot een bepaalde browser of een specifiek besturingssysteem, wat betekent dat je het tegen kunt komen in Google Chrome, Windows, macOS, of zelfs op een mobiel Android apparaat – of welke apparaat dan ook.

Vergelijkbare DNS foutmeldingen

Een DNS foutbericht ontstaat wanneer je DNS of netwerkinstellingen onjuist zijn. De DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG error is slechts één van de mogelijke foutmeldingen, en er zijn allerlei soortgelijke berichten die je tegen zou kunnen komen.

Zo zou je bijvoorbeeld ook de fout DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN kunnen zien:

De DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN error
De DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN error

In deze foutmelding staat “NXDOMAIN” voor “Non-Existent Domain”. Dat wil zeggen dat de gezochte domeinnaam niet bestaat.

Een andere vergelijkbare DNS fout is DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET:

De fout DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET.
De fout DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET.

Deze foutmelding geeft aan dat er een probleem is opgetreden bij het maken van een internetverbinding, of dat de verbinding verbroken is.

Hoe bovenstaande DNS fouten op jouw scherm te zien zijn, hangt af van welke browser je gebruikt. Zo kan de foutmelding dus ook zaken bevatten als:

• This web page is not available.
  • This site can’t be reached.
  • Safari can’t find the server.
  • We’re having trouble finding the site/web page.
  • There is no internet connection.

Zoals je kunt zien zijn de berichten net wat anders, maar wijzen ze er allemaal op dat er een probleem met het DNS of het netwerk is. Daarom is de oplossing vaak hetzelfde.

Veelvoorkomende oorzaken van DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG

Er zijn veel verschillende oorzaken van het bericht, maar het goede nieuws is dat je tenminste al weet dat het door een DNS of netwerkfout komt. Enkele van de meest gebruikelijke oorzaken van DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG zijn:

• Netwerkinstellingen die per ongeluk veranderd zijn
  • Router instellingen zijn veranderd door een ongeautoriseerde app
  • Browserplugin(s), bijvoorbeeld een VPN app, verstoren het IP of DNS adres.
  • Een problematische firewall of antivirussoftware.
  • Beschadigde bestanden op je apparaten

Het is ook mogelijk dat de onderliggende oorzaak veel simpeler is. Zo kan de foutmelding komen door een kapotte internetkabel of een website die tijdelijk offline is.

Zo los je de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG foutcode op (7 oplossingen)

Nu je beter begrijpt wat de oorzaken van deze fout kunnen zijn, kunnen we beginnen met de oplossingen.

Voordat we een van de onderstaande oplossingen gaan toepassen, raden we je aan om eerst (nogmaals) te controleren dat je internetkabels, modem en router allemaal werken en goed verbonden zijn. Het is ook slim om de webpagina eens te verversen, om even te checken dat het niet een tijdelijke storing was in de verbinding.

Nu je deze simpele dingen hebt uitgesloten, kunnen we beginnen. We kijken naar zeven potentiële oplossingen voor de foutmelding DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG.

1. Start je router opnieuw op

Zelfs als je router op de juiste manier is verbonden, kan een herstart vereist zijn om het IP adres opnieuw in te stellen. Daarom is de eerste stap het opnieuw opstarten van je router.

Om dat te doen, druk je op de uitknop van je router. Nadat de router tenminste een minuut uit heeft gestaan, zet je deze weer aan. Terwijl de router zich opnieuw opstart ,kun je ook je computer even opnieuw opstarten.

Nadat beide apparaten weer actief zijn, maak je opnieuw verbinding met de wifi of het LAN netwerk en probeer je opnieuw naar de website te gaan. Zie je nog steeds de error DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG, dan is het tijd voor de volgende methode.

2. Leeg je browsercache

Alhoewel het waarschijnlijk niet de oorzaak van de DNS fout is, kan het nooit kwaad om je browsercache uit te sluiten als oorzaak. Je kan eerst proberen de website te bezoeken vanuit een andere browser dan je normaliter gebruikt.

Als dat lukt, is de logische oplossing om de browsercache van de problematische browser te legen.

Het wissen van de browser gegevens in Chrome
Het wissen van de browser gegevens in Chrome

Het proces om dit te doen, verschilt per browser en besturingssysteem. Voor uitgebreidere uitleg, kun je ons artikel lezen over hoe je de browsercache leegt.

3. Leeg de DNS cache en ververs je IP adres

Als er recentelijk een verandering is doorgevoerd in de DNS, of dat nou per ongeluk of door een kwaadwillende is gedaan, kan het zijn dat je systeem via de lokale cache verbinding probeert te maken met je netwerk.

Wanneer dit het geval is, kan je mogelijk de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG melding zien.

De volgende oplossing is daarom om je eigen DNS cache te legen, en je IP adres te vernieuwen. Gebruik je Windows 7 of Windows 10, dan kun je dit via de Command Prompt doen.

Om de Command Prompt te openen, klik je op het Windows icoon of de Start knop, en typ je “cmd” in bij het zoekveld. Bij de Command Prompt, selecteer je Run as administrator:

command prompt
The Command Prompt app in Windows

Binnen het venster van de Command Prompt, type je de volgende opdrachten in, waarna je na elke opdracht op Enter drukt:

ipconfig /flushdns

ipconfig /release

ipconfig /renew

Bij macOS kun je dit doen door de Terminal opdrachtregel. Om deze te vinden klik je op het Apple icoon, en daarna op  Applications > Utilities > Terminal:

De Terminal applicatie op een Mac
De Terminal applicatie op een Mac

Binnen de Terminal interface, hangt de specifieke opdracht af van je macOS versie:

• sudo killall -HUP mDNSResponder

(macOS v10.11 of later)

• sudo discoveryutil mdnsflushcache

(Yosemite v10.10 tot v10.10.3)

• sudo killall -HUP mDNSResponder

(Mavericks, Mountain Lion en Lion)

• sudo dscacheutil -flushcache

(Snow Leopard)

Om het IP adres vrij te geven en te verversen, ga je naar het Apple Menu icoon > System Preferences > Network > Advanced > Renew DHCP:

Vernieuwen van DHCP in macOS
Vernieuwen van DHCP in macOS

Wanneer je een Android apparaat gebruikt, kun je de DNS cache legen door te gaan naar  Settings > Applications App info:

App info instellingen in Android
App info instellingen in Android

Uit deze lijst met apps kies je Chrome (of welke browser je ook gebruikt), gevolgd door Storage. Op de pagina Storage, klik je op de knop Clear Cache:

Legen van de Android cache
Legen van de Android cache

Ubuntu gebruikers kunnen het Command Terminal starten door op  CTRL + ALT + T te drukken en de volgende opdracht te typen:

sudo systemd-resolve --flush-caches

Voor meer gedetailleerde uitleg kun je ons artikel lezen over het legen van de DNS cache.

4. Verander handmatig de DNS instellingen

Zie je nog steeds de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG foutmelding, dan kun je de DNS instellingen proberen te veranderen. Je internetprovider wijst standaard DNS servers toe.

Maar je kunt ook tijdelijk naar een openbare DNS server zoals Google wisselen.

Binnen Windows doe je dit door met de rechtermuisknop op het netwerkicoon rechtsonder te klikken, en dan Open Network and Sharing Center te selecteren.

Nadat het Netwerk venster open is, rechtsklik je op je netwerkverbinding en selecteer je Properties in het drop-down menu.

Het menu Network Connections in Windows
Het menu Network Connections in Windows

In het scherm dat opent selecteer je onder het tabblad Networking “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” gevolgd door de knop Properties:

Internet Protocol Version 4 Wi-Fi Properties in Windows
Internet Protocol Version 4 Wi-Fi Properties in Windows

Onder “Use the following DNS server addresses” vul je het volgende in:

• Preferred DNS Server: 8.8.8.8
  • Alternate DNS Server: 8.8.4.4

Nadat je dat gedaan hebt klik je op OK. Ververs je browser en ga opnieuw naar de website.

Om je DNS instellingen te verander bij macOS, klik je op het Apple menu icoon, gevolgd door System Preferences > Network. Selecteer je netwerkverbinding. Je kan nieuwe DNS adressen toevoegen door op (+) te klikken

Toevoegen van een nieuw DNS adres in macOS
Toevoegen van een nieuw DNS adres in macOS

Android gebruikers kunnen deze optie vinden door naar Settings > WiFi te gaan. Druk op het netwerk en houd ingedrukt, klik vervolgens op Modify network:

android modify network
Modifying an Android WiFi network

Klik op Advanced options, daarna onder IP settings, selecteer je Static:

android static network
Android network advanced options

Vul de IP adressen in bij de relevante velden en sla de veranderingen op.

Gebruik je Ubuntu OS, dan kun je de DNS instellingen veranderen door op het tandwieltje naast je netwerk te klikken. Onder het tabblad IPv4 vind je een tekstveld om de nieuwe DNS server adressen in te vullen:

Netwerkinstellingen in Ubuntu OS
Netwerkinstellingen in Ubuntu OS

Nadat je deze hebt ingevuld waarbij je de adressen scheidt met een komma, klik je op de knop Apply.

5. Verwijder tijdelijke bestanden

De meeste browsers en systemen slaan tijdelijk bestanden op op je apparaat om later te gebruiken.

Maar als zo’n bestand beschadigd raakt, kan dat de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG fout veroorzaken. Daarom is het verwijderen van je tijdelijke bestanden een andere mogelijke oplossing.

Om dit binnen Windows te doen, type je “%temp%” in bij de zoekbalk bij de computer taakbalk, en druk je op Enter:

De locatie voor tijdelijke bestanden in Windows
De locatie voor tijdelijke bestanden in Windows

Hierdoor kom je in de map “temp” op je computer, waar je een lijst met tijdelijke bestanden kunt zien.

Windows map met tijdelijke bestanden
Windows map met tijdelijke bestanden

Selecteer deze allemaal en verwijder ze.

Bij macOS kun je dit doen door eerst op Finder te klikken en Home te selecteren (dit kan ook je gebruikersnaam zijn). Daarna druk je op cmd + shift . (de toets voor een punt). Je moet nu je verborgen bestanden kunnen zien, zodat je ze kunt verwijderen.

In plaats daarvan kun je ook de Finder openen en op Shift Cmd + G drukken. In het venster dat dan opent kun je “~Library/caches” intypen en op Enter drukken. Je zou nu de relevant mappen moeten zien, die je dan kan verwijderen.

Ubuntu gebruikers kunnen deze stap overslaan, aangezien de /tmp map bij elke herstart van het systeem automatisch wordt geleegd.

6. Schakel antivirussoftware en firewalls uit

Een van de gebruikelijke problemen bij antivirus, firewalls en VPN’s is dat ze soms conflicten met de netwerkinstellingen opleveren. Specifiek kunnen ze problemen veroorzaken met je DNS servers.

Als je daarom op dit punt nog steeds de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG fout ziet, kan je volgende actie het uitschakelen van je antivirussoftware en firewalls zijn.

Hierbij een voorbeeld in Windows. Klik op het Windows icoon, en type “defender” in het zoekveld. Klik daarna op Virus & threat protection:

Windows virus and threat protection instellingen
Windows virus and threat protection instellingen

Ga naar Real-time protection en zet de schakelaar op Off:

Real-time protection instellingen in Windows
Real-time protection instellingen in Windows

Ben je daar klaar mee, kun je in het linkermenu op Firewall & network protection Domain network klikken:

De Windows Defender Firewall
De Windows Defender Firewall

Onder Windows Defender Firewall, zet je de schakelaar om om de firewall uit te schakelen. Probeer nu opnieuw de website te bezoeken.

Natuurlijk is het proces van hoe je dit doet afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt, en wat voor software voor antivirus en firewalls je gebruikt. Weet je het niet zeker, bekijk dan de documentatie van de ontwikkelaar van je specifieke software.

Je kan ook eventuele beveiligingsplugins binnen WordPress uitschakelen als je die gebruikt, mocht dat een probleem veroorzaken terwijl je op je website werkt.

7. Update je netwerkdrivers

Ben je al zo ver op deze lijst, dan zie je nog steeds de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG foutmelding nadat je bovenstaande oplossingen hebt geprobeerd. Gelukkig hebben we nog één oplossing die je kunt proberen: het updaten van je netwerkdrivers.

Verouderde of beschadigde netwerkdriver kunnen allerlei problemen veroorzaken, waaronder DNS problemen en netwerkstoringen. Windows Updates regelt normaliter alle updates voor je. Maar je kunt dit nog eens controleren om te zien of je nog een latere versie kunt krijgen.

Dit doe je door “device manager” in te typen in de zoekbalk van je taakbalk, en daarna op het instellingenpaneel van Device Manager te klikken.

Het Windows Device Manager instellingenpaneel
Het Windows Device Manager instellingenpaneel

Klik op Network adapters, rechtsklik op de netwerkdriver en selecteer Update driver:

Updaten van de netwerkdriver in Windows
Updaten van de netwerkdriver in Windows

Vervolgens herstart je je systeem, en probeer je weer naar de website te gaan. Je zou nu niet langer de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG melding moeten zien.

Apple regelt ook zelf de updates voor het systeem en drivers, dus ook bij macOS zou je dit probleem niet moeten krijgen. Wil je het toch zeker weten, dan kun je dit doen door naar Apple Menu > About this Mac te gaan en dan te klikken op  Software Update:

Updaten van macOS
Updaten van macOS

Als je Android gebruikt, kun je je apparaten updaten door naar  Settings > About Phone/Tablet/Phone/System > System Updates te gaan. Hoe het pad er precies uitziet hangt van het type apparaat en je Android versie.

Samenvatting

Niets is meer frustrerend dan foutmelding te zien krijgen bij het bezoeken van een website. Maar alhoewel ze irritant zijn, komen DNS fouten vrij vaak voor.

Gelukkig zijn ze relatief makkelijk op te lossen. Kom je de DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG fout tegen, dan los je die zo op:

1. Start je router opnieuw op.
  2. Leeg je browsercache.
  3. Leeg de DNS cache en hernieuw je IP adres.
  4. Verander handmatig de DNS instellingen.
  5. Verwijder tijdelijke bestanden.
  6. Schakel antivirussoftware en firewalls uit.
  7. Update je netwerkdrivers.