Niet bij een bepaalde website kunnen is erg vervelend, vooral wanneer je een foutmelding ziet die je niet begrijpt. Wat vaak voorkomt is dat je tijdens het browsen stuit op de foutmelding ‘ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR’.

Deze melding ziet er op het eerste gezicht misschien wat eng en technisch ingewikkeld uit, maar is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen. Om het op te lossen, is het natuurlijk wel zo makkelijk dat je eerst begrijpt wat de foutmelding betekent. Nadat je weet wat het probleem is, zullen we je ook een paar technieken laten zien waarmee je het kan oplossen.

In dit artikel leggen we uit wat het SPDY protocol binnen Google Chrome is en bespreken we waarom dit de fout ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR kan veroorzaken. Vervolgens bekijken we vijf manieren waarmee je de melding kunt oplossen.

Laten we snel beginnen.

Een introductie over SPDY bij Google Chrome

Voordat we het over de foutmelding ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR hebben en hoe je deze kan oplossen, is het handig om eerst te weten wat SPDY überhaupt is. Kort gezegd is SPDY een netwerkprotocol binnen Google Chrome.

SPDY is ontwikkeld om de veiligheid van HTTP webpagina’s te versterken. Net als SPDY is ook HTTP een webprotocol, technologie die de communicatie en verbinding tussen browsers en servers mogelijk maakt. De ‘s’ in SPDY staat voor ‘speedy’, en duidt erop dat het protocol bedoeld is om de laadtijden van webpagina’s te verkorten en vertraging te verminderen.

Enkele andere voordelen van SPDY zijn onder meer:

• Verminderd gebruik van bandbreedte
  • Betere prestaties
  • Betere gebruikerservaring (UX)

SPDY verandert het webverkeer en de data nadat deze de server verlaten, terwijl het tegelijkertijd het gebruik van de bandbreedte optimaliseert. Dit maakt een snellere ervaring mogelijk voor de gebruikers. Het kan ook enkele problemen oplossen die regelmatig voorkomen bij HTTP. HTTP haalt bijvoorbeeld maar één item per keer op, terwijl SPDY diverse downloads tegelijkertijd uitvoert.

Dit betekent ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR binnen Chrome

Sommige foutmeldingen die je tijdens het browsen op internet tegenkomt wijzen erop dat er een probleem is met de website die je probeert bezoeken. Anderen zijn een indicatie van een probleem met je besturingssysteem.

De Chrome-melding ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR
De Chrome-melding ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR

Het goede nieuws van deze laatste groep: dit betekent dat er geen probleem is met de website die de foutmelding veroorzaakte. Het beperkt ook het aantal mogelijke oorzaken van het probleem, waardoor je sneller tot een oplossing kunt komen.

Het slechte nieuws is dat het betekent dat er iets mis is met je browser. En dat kan in de toekomst problemen opleveren met andere websites.

Zoals we al eerder zeiden, is het SPDY protocol ingebouwd binnen Chrome. Daarom is de ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR foutmelding dus ook een Chrome-specifiek probleem. Je zal de foutmelding dus niet tegenkomen in andere browsers (al hebben de meeste browsers wel een eigen versie van hetzelfde probleem).

Hoewel het lijkt alsof de ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR fout je vertelt dat de webpagina die je zoekt niet langer beschikbaar is, betekent het eigenlijk dat het SPDY protocol niet langer ondersteund wordt in de browser. Dit komt vooral vaak voor als je een webpagina van Google bezoekt, zoals Gmail of YouTube. Maar het kan ook voorkomen bij willekeurige websites.

Zo los je de fout ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR op in Chrome (5 manieren)

Nu je weet wat de ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR melding is, kunnen we kijken naar de oplossingen. We bekijken vijf verschillende manieren om het probleem op te lossen.

Onthoud dat dit een Chrome-specifiek probleem is, dus je kunt het ook alleen oplossen binnen Chrome. Als je de stappen hieronder dus toepast in een andere browser zal dat niet helpen.

Methode 1: Update en herstart je browser

De eerste stap voor het oplossen van de fout ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR is het updaten en opnieuw opstarten van je browser. Dat klinkt wellicht erg simpel, maar soms is dit het enige dat je hoeft te doen om de fout te verhelpen en om weer bij de site te komen die je probeerde te bezoeken.

Dit doe je door de browser af te sluiten. Vervolgens open je de browser weer en probeer je naar dezelfde website te gaan. Dit is een quick-fix, en zelfs als je vervolgens inderdaad bij de website kunt, is het onderliggende probleem misschien nog niet opgelost. Daarvoor kun je de volgende methoden gebruiken.

Als je ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR nog steeds ziet, moet je je browser wellicht updaten. Om te kijken of je Chrome browser up-to-date is, klik je op de drie verticale puntjes rechtsboven in je browser. Ga vervolgens naar Help > About Google Chrome:

De sectie Over Google Chrome
De sectie Over Google Chrome

Hierdoor kom je op de pagina About Chrome’. Dit zal je vertellen welke versie van Chrome je momenteel gebruikt, en het zal meteen de browser updaten indien nodig.

De Google Chrome update pagina
De Google Chrome update pagina

Als dit klaar is, druk je op de knop Relaunch. Vervolgens ga je opnieuw naar de website waar je het probleem tegenkwam om te kijken of het nu opgelost is. Zo niet, dan ga je door met de volgende methode.

Methode 2: Gebruik de incognitomodus van Google Chrome

Een andere eenvoudige maar vaak effectieve oplossing is je browser te gebruiken in de incognitomodus. Dit doe je door naar het menu van de browser te gaan en te klikken op New incognito window:

Incognitomodus in Google Chrome
Incognitomodus in Google Chrome

Je kunt ook op Ctrl+Shift+N drukken. Nadat de incognitomodus actief is, voer je in de adresbalk de URL van de site in. Is het probleem niet opgelost, ga dan naar de volgende methode.

Als het probleem nu wel opgelost is, ben je aanbeland op je website. Maar net als bij het opnieuw starten van je browser, is dit slechts een tijdelijke oplossing. Lees dus verder om ook de onderliggende problemen op te lossen.

Methode 3: leeg je browsercache

Als je na het opnieuw starten van je browser en het activeren van de incognitomodus de webpagina nog steeds niet kunt bezoeken kun je proberen de cache van de browser te legen. Om dit te doen, ga je binnen Chrome naar Settings. Vervolgens scrol je naar beneden, en klik je helemaal onderaan op Advanced.

Je ziet nu een dropdown-menu met meer instellingen. Selecteer Clear browsing data:

De instelling om browsegegevens te wissen binnen Google Chrome
De instelling om browsegegevens te wissen binnen Google Chrome

Je zult vervolgens naar een nieuw venster gaan met twee tabbladen: Basic en Advanced:

Het venster voor het wissen van browsegegevens bij Google Chrome
Het venster voor het wissen van browsegegevens bij Google Chrome

We raden je aan om in het tabblad Basic te blijven. Op die manier zal je browser je wachtwoorden, het automatisch aanvullen van data en dergelijke bewaren. Klik op Clear data en geef de browser even de tijd uit om proces uit te voeren.

Als je browser klaar is, start je hem opnieuw en kijk je op het probleem is opgelost.

Methode 4: leeg de SPDY pockets

Een andere oplossing voor de fout ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR kan het legen van de SPDY pockets zijn. Dit doe je door de Chrome browser te openen en het volgende in de adresbalk te typen of te plakken:

chrome://net-internals/#events&q=type:SPDY_SESSION%20is:active.

Druk vervolgens op Enter. Daardoor ga je naar een pagina die er zo uitziet:

De pagina met SPDY instellingen in Google Chrome
De pagina met SPDY instellingen in Google Chrome

Vanuit daar daar klik je op Sockets in het menu aan de linkerkant:

De instellingenpagina met "Sockets" in Google Chrome
De instellingenpagina met “Sockets” in Google Chrome

Daar klik je op de knop “Flush sockets pool”. Daarna ga je weer naar de website om te kijken of het probleem weg is. Zo niet, dan is er nog één methode over.

Methode 5: leeg de DNS en hernieuw het IP adres

Als je alle bovenstaande manieren hebt geprobeerd en je ziet nog steeds de foutmelding ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR, dan kan het probleem worden veroorzaakt door je Domain Name System (DNS). Om je DNS te legen moet je eerst de opdrachtprompt openen.

In Windows doe je dit door op Win + R te drukken, en vervolgens “cmd” in te typen in het venster dat verschijnt. Daarna druk je op Enter. Je kan ook het Start menu openen en “Command Prompt” intypen in de zoekbalk. Vervolgens selecteer je Run as administrator:

De knop "Run as administrator" in Windows
De knop “Run as administrator” in Windows

Op een Mac kun je de opdrachtprompt openen via de Terminal. Dit doe je door de Finder te openen en op Applications aan de linkerkant te klikken.

Het venster Applications op een Mac
Het venster Applications op een Mac

Vervolgens scrol je naar beneden en klik je op de map Utilities, en daarna op Terminal:

De Terminal-applicatie op een Mac
De Terminal-applicatie op een Mac

Bekijk verder onze gedetailleerde uitleg voor alle details van hoe je je DNS cache leegt afhankelijk van je besturingssysteem en browser.

Als dit gedaan is kun je de browser opnieuw opstarten en de betreffende pagina weer openen om te zien dat het probleem is opgelost.

Samenvatting

Google Chrome is een bijzonder populaire browser, en in de meeste gevallen draait het erg soepel. Maar af en toe kun je de ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR-foutmelding tegenkomen waardoor je niet bij een bepaalde website kunt komen.

Alhoewel dit zeker irritant kan zijn, is het eenvoudig op te lossen, zonder technische kennis. Er zijn in feite vijf manieren die je kunt proberen om de melding ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR binnen Chrome op te lossen:

1. Het updaten en herstarten van je Google Chrome browser.
  2. De incognitomodus van Google Chrome gebruiken om naar de website te gaan.
  3. Het legen van de cache van je browser.
  4. De SPDY sockets van je Chrome browser legen.
  5. Je DNS cache legen het IP adres vernieuwen.