Als je regelmatig met WordPress werkt, heb je wellicht gehoord van een paar veel voorkomende CMS foutmeldingen, zoals de white screen of death of fouten in de databaseverbinding. Maar een ander type foutmelding die je ook kunt tegenkomen heeft te maken met je internetverbinding en DNS. Zo is er de veel voorkomende melding die Google Chrome-gebruikers krijgen als ze naar een webpagina proberen te gaan: DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. Dit kan ronduit frustrerend zijn, omdat je ineens niet meer naar naar die website kunt of misschien zelfs nergens anders. 😫

Zie je deze foutmelding als je probeert om op je WordPress-site te komen? Maak je dan geen zorgen: dit is vrij eenvoudig op te lossen. Bekijk de onderstaande tips over hoe je weer verbinding kunt maken. Dit kan ook werken in andere browsers, zoals Firefox, Edge, enz.

Wat is DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN?

Wanneer een gebruiker een URL invoert in zijn webbrowser, gaat het DNS aan de slag om die URL te verbinden met het IP-adres van de betreffende server. Dit wordt DNS-naamresolutie genoemd en omvat een DNS-recursor die verschillende nameservers opvraagt om het betreffende IP-adres van een server te achterhalen. Als het DNS er niet in slaagt om de domeinnaam of het adres te vinden, dan kun je de foutmelding DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN krijgen. Het gedeelte NXDOMAIN staat voor Non-Existent Domain. Lees meer over DNS en hoe het werkt.

Er zijn verschillende variaties op deze fout, afhankelijk van de browser die je gebruikt.

Google Chrome

In Google Chrome zal deze foutmelding worden weergegeven met DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN (zoals hieronder is te zien) en zal het DNS-adres niet gevonden kunnen worden.

Deze site is niet bereikbaar of deze webpagina is niet beschikbaar.

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-foutmelding in Chrome

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-foutmelding in Chrome

Mozilla Firefox

In Mozilla Firefox zal de melding gewoon zijn: Hmm. We hebben moeite om die site te vinden (zoals hieronder te zien).

We kunnen geen verbinding maken met de server op domain.com.

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-foutmelding in Firefox

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-foutmelding in Firefox

Microsoft Edge

In Microsoft Edge staat simpelweg Hmmm…. kan deze pagina niet bereiken (zoals hieronder te zien is). Niet bepaald behulpzaam.

Zorg ervoor dat je het juiste webadres hebt: domain.com.

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-foutmelding in Edge

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-foutmelding in Edge

Safari

In Safari staat alleen Safari kan de server niet vinden (zoals hieronder te zien is).

Safari kan de pagina “domain.com” niet openen omdat Safari de server “domain.com” niet kan vinden.

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-foutmelding in Safari

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-foutmelding in Safari

Hoe je DNS_PROBE_FINISHED_FINISHED_NXDOMAIN kunt oplossen

Hieronder staan enkele tips en dingen die je kan proberen om deze fout op te lossen (gerangschikt op de meest voorkomende redenen die we tegenkomen):

1. IP-adres vrijgeven en hernieuwen
  2. DNS-clientservice opnieuw opstarten
  3. DNS-servers veranderen
  4. Chrome Flags resetten
  5. VPN en antivirus tijdelijk uitschakelen
  6. Je local hosts-bestand controleren
  7. Het DNS van je domein controleren
  8. Je computer opnieuw opstarten

1. IP-adres vrijgeven en hernieuwen

Aangezien dit meestal een DNS-probleem is aan de kant van de gebruiker, moet je als eerste proberen het IP-adres van je computer vrij te geven en te vernieuwen. Dit betekent ook het legen van je lokale DNS-cache, wat vergelijkbaar is met de cache van je browser.

Windows

Open simpelweg de Command Prompt / Uitvoeren door op de Windows logo toets en R te drukken. Typ dan “cmd” en druk op Enter.

CMD

CMD

Typ ipconfig /release en druk uo Enter. Zo wordt  je huidige IP adres getoond..

ipconfig/vrijgave

ipconfig/vrijgave

Typ vervolgens /ipconfig/flushdns en druk op Enter. Hiermee leeg je de lokale DNS-cache. Als dat werkt, zie je de melding “De DNS-resolver Cache is succesvol geleegd”.

ipconfig /flushdns

ipconfig /flushdns

Typ vervolgens /ipconfig/renew  en druk op Enter. Hiermee vernieuw je je IP adres.

ipconfig /renew

ipconfig /renew

Je kunt ook proberen je IP-instellingen en Winsock catalogus te resetten met de volgende commando’s: netsh int ip set dns en netsh winsock reset.

Een alternatieve manier om je DNS te legen en te vernieuwen is door gewoon je netwerkadapter uit te schakelen en weer in te schakelen.

Mac

Ga naar Systeemvoorkeuren om je IP-adres op een Mac vrij te geven en te vernieuwen.

Mac-systeemvoorkeuren

Mac-systeemvoorkeuren

Klik op het netwerkpictogram en klik vervolgens op “Geavanceerd”.

Mac-netwerk geavanceerd

Mac-netwerk geavanceerd

Klik op het TCP/IP tabblad als je hier nog niet zit. Klik vervolgens op de knop “Vernieuw DHCP”.

Net als hierboven in Windows, kunnen Mac-gebruikers ook hun lokale DNS-cache wissen. Dit gebeurt overigens op een andere plek. Ga naar Hulpprogramma’s en klik op “Terminal”.

Mac-terminal

Mac-terminal

Voer het volgende commando in:

dscacheutil -flushcache
Verzonken DNS-cache op de Mac

Verzonken DNS-cache op de Mac

Opmerking: Op een Mac wordt geen bericht ter bevestiging getoond.

2. DNS-clientservice opnieuw opstarten

Als je Windows gebruikt, kun je proberen de DNS-clientservices opnieuw op te starten voor het herstellen en cachen van DNS-domeinnamen.

Open simpelweg de Opdrachtprompt door op de Windows logo toets en R te drukken. Typ vervolgens “services.msc” en druk op Enter.

services.msc

services.msc

Scroll naar beneden naar “DNS Client”, klik er met de rechtermuisknop op en kies “Herstart”.

Herstart DNS-clientservice in Windows

Herstart DNS-clientservice in Windows

Als de herstartoptie (net als hierboven) in lichtgrijs wordt weergegeven, is er een alternatieve manier om dit te doen via de Opdrachtprompt.

Open de Opdrachtprompt door op de Windows logo toets en R te drukken. Typ vervolgens “cmd” en druk op Enter.

CMD

CMD

Voer vervolgens deze commando’s in:

net stop dnscache
net start dnscache

Afhankelijk van de versie van Windows die je gebruikt, kan er een fout optreden:

De gevraagde pauze, voortzetting of stop is niet geldig voor deze dienst.

Dit komt waarschijnlijk doordat je CMD moet uitvoeren als een netwerkdienst om het commando te geven. Als je deze fout krijgt, raden we aan om eerst de andere alternatieven hieronder te proberen.

3. Verander DNS-servers

Je kunt ook proberen om je DNS-servers te veranderen. DNS-servers worden standaard automatisch toegewezen door je ISP. Maar je kunt proberen deze tijdelijk te wijzigen naar een publieke DNS-server, zoals Google of Cloudflare.

• Sommige mensen geven de voorkeur aan het openbare DNS van Google (8.8.8.8 en 8.8.4.4) voor de lange termijn, omdat deze soms betrouwbaarder zijn.
  • Cloudflare heeft net ook hun nieuwe veilige, snelle gratis DNS (1.1.1 en 1.0.0.1) gelanceerd, welke we in dit voorbeeld zullen gebruiken. Als je gebruik wilt maken van Google, zijn de stappen hetzelfde: je vervangt gewoon de DNS server adressen door die van Google.

Tip: Als je al een gratis DNS-server gebruikt en problemen hebt, kan je ook proberen om de DNS-servers te verwijderen en te herstellen naar die van je ISP. Google en Cloudflare zijn niet altijd 100% perfect en we hebben een paar keer gemerkt dat het probleem wordt opgelost door terug te gaan naar de standaardinstelling.

Windows

In Windows open je simpelweg de Opdrachtprompt door op de Windows logo toets en R te drukken. Typ vervolgens “configuratiescherm” en druk op Enter.

Configuratiescherm uitvoeren in Windows

Configuratiescherm uitvoeren in Windows

Klik op “Netwerk en internet” en vervolgens op “Netwerkcentrum”. Klik aan de linkerkant op “Adapterinstellingen wijzigen”.

Adapterinstellingen wijzigen

Adapterinstellingen wijzigen

Klik met de rechtermuisknop op je huidige verbinding, dit is ofwel LAN of Wi-Fi, afhankelijk van je verbinding. Klik vervolgens op “Eigenschappen”.

Eigenschappen draadloze verbinding

Eigenschappen draadloze verbinding

Selecteer Internet Protocol versie 4 (of eventueel versie 6) en klik op “Eigenschappen”.

IPV 4 eigenschappen

IPV 4 eigenschappen

Noteer de bestaande instellingen voor het geval je deze moet herstellen. Klik op “Gebruik de volgende DNS-serveradressen”. Voer het volgende in, of vervang de bestaande door deze:

Voor IPv4: 1.1.1.1 en1.0.0.1
Voor IPv6: 2606:4700:4700::1111 en2606:4700:4700::1001

DNS-serveradressen

DNS-serveradressen

Klik op OK en vervolgens op Sluiten. Start je browser opnieuw op.

Mac

Om DNS-servers op een Mac te wijzigen, ga naar Systeemvoorkeuren….

Mac system preferences

Mac system preferences

Klik op het netwerkpictogram en klik vervolgens op “Geavanceerd”.

Mac network advanced

Mac network advanced

Klik op de “DNS” tab.

Mac DNS

Mac DNS

Voeg vervolgens de DNS-serveradressen van Cloudflare toe.

VoorIPv4: 1.1.1.1 en1.0.0.1
Voor IPv6: 2606:4700:4700::1111 en 2606:4700:4700::1001

4. Chrome Flags resetten

Soms kunnen Chrome-instellingen of experimentele functies per ongeluk worden gewijzigd of door de war raken. Je zet deze terug naar de standaardinstelling door chrome://flags in je browser in te voeren en op “Reset all to default” te klikken.

Het herstellen van Chrome Flags

Het herstellen van Chrome Flags

Start vervolgens je browser opnieuw op.

5. Schakel VPN en antivirus tijdelijk uit

Soms kunnen VPN’s en antivirussoftware je netwerkinstellingen, inclusief je DNS-servers enz., in de war schoppen of overschrijven. Als er een actief is, probeer deze dan tijdelijk uit te schakelen (sluiten) om te zien of de DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-fout in Chrome wordt opgelost.

6. Controleer je local hosts-bestand

Elke computer heeft wat ze noemen een local hosts-bestand. Dit is een bestand dat handmatige DNS-gegevens bevat die aan specifieke IP-adressen zijn toegewezen. Meestal wordt dit alleen bewerkt als je een voorbeeld van je DNS wilt bekijken voordat je domein naar een nieuwe host overschakelt. Er zijn echter veel verschillende manieren waarop dit bestand gewijzigd of bewerkt kan zijn. Als geen van deze opties heeft gewerkt, is het de moeite waard om je local hosts-bestand te checken om er zeker van te zijn dat de website die je probeert te openen er niet in staat.

Windows

Het hosts-bestand vereist meestal extra toegang. De eerste stap is dus het openen van je tekstbewerker als admin. Klik gewoon op het startmenu, zoek naar je tekstverwerker, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer “Uitvoeren als administrator”. Dit kan gedaan worden in elke tekstverwerker zoals Kladblok, Kladblok++, Atom, enz. We gebruiken Sublime in ons voorbeeld hieronder.

Tekstbewerker uitvoeren als administrator

Tekstbewerker uitvoeren als administrator

Klik in je tekstbewerker op Bestand → Openen en blader naar de volgende locatie:

C:\Windows\System32\drivers\etc\

Klik op het hosts-bestand en “Openen”.

open hosts bestand

Open hosts bestand

Controleer of de website die je probeert te bezoeken niet in de lijst staat. Als dat zo is, verwijder deze dan.

Mac

Om je host-bestand op een Mac te controleren, raden we je aan om Gas Mask te kopen. Het is een gratis applicatie die je kunt gebruiken als host file manager, host file editor, en hiertussen kan schakelen. Het maakt alles snel en gemakkelijk! Anders kun je de onderstaande stappen volgen om je hosts-bestand op de Mac handmatig te bewerken.

Ga naar Hulpprogramma’s en klik op “Terminal”.

Mac terminal

Mac terminal

Voer de volgende opdracht in en druk op Enter (waarschijnlijk wordt je ook om je administrator wachtwoord gevraagd).

sudo nano /private/etc/hosts
Gastheerbestand Mac

Gastheerbestand Mac

Controleer of de website die je probeert te bezoeken niet voorkomt in je host-bestand. Als dat zo is, verwijder het dan.

7. Controleer DNS van je domein

Als je alleen de DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN foutmelding op een enkel domein krijgt, zelfs na het controleren van je hosts-bestand, moet je misschien de DNS-instellingen op de domeinnaam zelf controleren. Als je een Kinsta klant bent, hebben we een uitgebreid artikel over hoe je jouw domein en of DNS naar Kinsta kunt verwijzen. Als je onlangs jouw website hebt gemigreerd naar een nieuwe hostingprovider, kan het zijn dat de DNS niet correct op je computer is gecached. In dat geval had stap 2 hierboven dat moeten oplossen.

8. Start je computer opnieuw op

We weten dat het vervelend is, maar het moet gezegd worden. 😬 Als géén van de bovenstaande opties werkt, probeer dan je computer en zelfs je router opnieuw op te starten. We realiseren ons dat velen van jullie waarschijnlijk honderden tabbladen of applicaties open hebben en daarom hebben we dit als laatste optie genoemd. Maar het herstarten van de apparaten zorgt ervoor dat er veel tijdelijke cache wordt verwijderd.

Samenvatting

Hoewel het frustrerend is, is de DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN-fout meestal vrij eenvoudig op te lossen. Na het legen van je DNS-cache, het vernieuwen van je IP en het uitproberen van verschillende DNS-servers, heb je hopelijk in een mum van tijd een back-up en kun je weer op het web surfen. Als we iets gemist hebben, laat het ons dan hieronder weten in de reacties.

Als je deze tutorial leuk vond, dan zul je houden van onze support. Alle hostingpakketten van Kinsta omvatten 24/7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten