‘Nofollow‘ is een HTML-attribuut die je in staat stelt om Google en andere zoekmachines te vertellen dat ze geen SEO-waardes moeten toekennen aan een bepaalde link. In essentie, zoals de naam doet vermoeden, vertelt het de crawlers van Google dat ze de link niet moeten volgen.

Hier zijn een paar situaties waarin je een nofollow-attribuut zou willen toepassen op externe links:

• Gesponsorde links/advertenties – Als je betaald wordt voor een link, door bijvoorbeeld een affiliate programma, is het een best practice om een nofollow-label eraan te hangen, zodat het niet lijkt alsof je je schuldig maakt aan linkfraude.
  • Inhoud die je niet vertrouwt – nofollow geeft aan: “ik link naar deze pagina, maar ik wil niet geassocieerd worden met de inhoud ervan”. Dit is vooral handig wanneer je te maken krijgt met spam-links, maar je zult het ook willen toepassen op je eigen links.

Terwijl sommige webmasters aanraden om nofollow toe te passen op alle externe links als SEO-tactiek, heeft Matt Cutts, bekend van Google, laten weten dat dit niet nodig is.

In dit artikel laten we je twee manieren zien waarop je nofollow kunt toepassen op je website. Je kunt op de links klikken om meteen naar de gewenste methode te gaan:

Handmatig nofollow-links toevoegen op WordPress

Als je zelden gebruik hoeft te maken van een nofollow-attribuut, is het niet moeilijk om handmatig de code hiervoor toe te voegen.
Deze methode is goed voor de links die je toevoegt in je gebruikelijke WordPress-inhoud. Maar als je nofollow-links in je reacties wilt toevoegen, is de plug-in in het volgende hoofdstuk een simpelere optie.

Om te beginnen voeg je een normale hyperlink toe (we maken er straks een nofollow van!):

Voeg een normale WordPress-link toe

Voeg een normale WordPress-link toe

Ga daarna naar het Text-tabblad van de WordPress-editor. Je zou de HTML van je link te zien moeten krijgen:

Open het text-tabblad en bekijk de HTML

Open het text-tabblad en bekijk de HTML

Voeg dan het nofollow-attribuut toe:

• Zoek het stukje HTML href="examplesite.com"
  • Voeg rel="nofollow" toe na dat stuk, met een spatie ertussen.
nofollow-attribuut toevoegen aan de HTML van een link

nofollow-attribuut toevoegen aan de HTML van een link

En dat is het! Je kunt nu terugkeren naar het Visual-tabblad van de WordPress-editor en doorgaan met je bericht.

Je link zal er normaal uitzien in het Visual-tabblad, maar het nofollow-attribuut zal behouden worden.

Je kunt een vergelijkbaar proces volgen voor link in andere delen van je website die de WordPress-teksteditor gebruiken, zoals de Tekst-widget.

Nofollow-links toevoegen op WordPress met een plug-in

Als je vaak een nofollow-link moet toevoegen of als je automatisch een nofollow-attribuut wilt toepassen aan bepaalde soorten links (zoals degenen in blog-reacties), dan is de Ultimate Nofollow-plug-in een uitkomst voor het beheren van nofollow-links in WordPress.

De plug-in:

• Voegt een nofollow-keuzevakje toe aan het standaard “link toevoegen”-dialoog van WordPress.
  • Laat je automatisch nofollow toevoegen aan alle links in de reacties.
  • Geeft je verschillende voorbeeldcodes voor nofollow

De plug-in staat op WordPress.org, dus je kunt hem installeren zoals elke andere WordPress-plug-in:

De Ultimate Nofollow-plug-in installeren

De Ultimate Nofollow-plug-in installeren

Wanneer je de plug-in hebt geïnstalleerd gebruik je hem als volgt:

Nofollow toevoegen aan individuele links met de plug-in

Om de plug-in te gebruiken om nofollow toe te voegen aan een link, voeg je eerst zoals gebruikelijk een link toe met de Link toevoegen/bewerken knop op de WordPress-taakbalk.

Druk daarna op het Potlood-icoon om de link te bewerken:

Voeg een link toe, en druk op het Potlood om hem te Bewerken.

Voeg een link toe, en druk op het Potlood om hem te Bewerken

Druk daarna op het Tandwiel-icoon om de gedetailleerde Link Options te openen:

Open het link-opties dialoog

Open het link-opties dialoog

Als het goed is zie je nu een nieuw keuzevakje om rel=”nofollow” toe te voegen aan de link. Vink dat vakje aan en druk op Link toevoegen:

Check the new box to add the nofollow attribute

Vink het vakje aan en voeg het nofollow-attribuut toe

Dat is alles! Je link heeft nu het nofollow-attribuut.

Lofollow toevoegen aan alle links in de reacties

Als je automatisch nofollow wilt toevoegen aan alle links in de reacties op je WordPress-blog, ga dan naar Instellingen → Nofollow in je WordPress-dashboard.

Plaats een vink in het vakje naast Nofollow all links in comments? En druk op Wijzigingen opslaan:

De optie inschakelen om automatisch nofollow toe te voegen aan links in reacties

De optie inschakelen om automatisch nofollow toe te voegen aan links in reacties

Wanneer je deze inschakelt, krijgen alle links in de reacties op je blog automatisch het nofollow-attribuut.

Bekijk voor meer informatie over nofollow- en dofollow-links onze SEO-checklist.

Delen