Je zult verbaasd zijn hoeveel verschil één kleine verandering kan maken – en hoeveel ergernis zo’n kleine functie kan opleveren als je niet weet hoe je hem moet veranderen.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat gebruikers na het inloggen altijd naar een bepaalde pagina worden doorverwezen, en dat hoeft voor jouw website niet per se de meest logische optie te zijn. Maar waar mensen terechtkomen na het inloggen kan een grotere invloed hebben op de gebruikerservaring dan je zou verwachten, en je kan dus potentieel hen een hoop tijd besparen of verwarring voorkomen.

Maar als je deze kleine, obscure feature wil bewerken, waar moet je dan beginnen? Als je de login redirectpagina in WordPress wilt veranderen, zal deze tutorial je er doorheen leiden, zowel met plugins als handmatig met PHP code.

Waarom WordPress gebruikers omleiden na inloggen?

Standaard worden alle gebruikers na het inloggen naar het admindashboard geleid. Hoewel ze alleen delen van het dashboard kunnen zien waartoe ze toegang hebben (subscribers kunnen bijvoorbeeld alleen hun profiel bewerken), is dit nog steeds niet altijd gewenst gedrag.

Afhankelijk van het type site dat je beheert, kan het zinvoller zijn om nieuwe aanmeldingen ergens anders heen te sturen. Misschien wil je zelfs dat gebruikers met verschillende rollen naar verschillende pagina’s worden doorgestuurd (admin naar het dashboard, gebruikers naar de homepage, enzovoort).

Een paar voorbeelden van wat je zou kunnen willen veranderen:

• Vermijd elke interactie met de back-end door gebruikers rechtstreeks naar de homepage te sturen.
  • Stuur gebruikers naar hun openbare profielpagina.
  • Stuur ze terug naar de pagina waar ze waren voordat ze inlogden.
  • Stuur bij lidmaatschapssites ingelogde gebruikers naar de pagina waarachter je je vergrendelde artikelen of video’s bewaart.
  • Stuur voor forums gebruikers naar de hoofdpagina van het forum.
  • Voor e-commerce sites, stuur shoppers naar de winkelpagina, hun verlanglijstje, hun winkelwagentje, enz.

Veel thema’s en plugins kunnen dit ook veranderen. Misschien heb je gemerkt dat gebruikers bij het inloggen plotseling worden doorgestuurd naar de homepage en wil je dat terug veranderen.

Hoewel dit een kleine wijziging is aan een UX element is en veel websites het waarschijnlijk nooit zullen opmerken of veranderen, kan het een verrassend grote invloed hebben op je gebruikers, doordat ze zich tijdens het navigeren op je site beter kunnen oriënteren.

Helaas is er geen instelling om de in WordPress ingebouwde login omleidingspagina te veranderen. Als je je gebruikers ergens anders heen wilt sturen, zul je of een plugin moeten gebruiken of het zelf moeten coderen (of als je Kinsta hosting gebruikt, onze ingebouwde omleidingsregels moeten gebruiken). Gelukkig zijn we hier om je door het proces te leiden.

Zo leid je WordPress gebruikers om na het inloggen: 2 methodes

Klaar om deze kleine maar cruciale verandering door te voeren? Je hebt twee opties: Download een plugin, of verander de code van je website.

Zelf coderen heeft zeker enkele voordelen. Als je bedreven bent in PHP, heb je volledige controle over hoe de loginredirect werkt. Je hoeft niet te vertrouwen op plugins die misschien niet doen wat je nodig hebt, en je hoeft je site ook niet te verzwaren met nog meer plugins.

Aan de andere kant weet niet iedereen hoe je moet coderen, en één verkeerde regel kan je site helemaal overhoop halen, dus het is niet aan te raden voor beginners om dit handmatig te doen. Plugins zijn veel gemakkelijker te gebruiken en vereisen minder vallen en opstaan om er zeker van te zijn dat je code goed werkt.

Kinsta biedt het beste van beide werelden met redirectregels, waarmee je zonder plugin of code pagina’s kunt omleiden.

Anders is het aan te raden om gewoon een plugin te installeren totdat je comfortabel genoeg bent met code om die zelf te schrijven.

Omleiden met een plugin

Plugins zijn een snelle manier om dingen voor elkaar te krijgen met slechts een kleine eenvoudige installatie. Hier hebben we drie van de beste uitgezocht die je kunt gebruiken om je login redirect URL te bewerken.

Dit zijn niet de enige plugins met deze functionaliteit; bijvoorbeeld WPForms (met zijn User Registration Forms addon) en WP User Manager bieden ook login redirects samen met al hun andere functies.

Sommige thema’s veranderen ook de omleidingspagina, maar het is moeilijk om specifiek te zoeken naar thema’s die dit doen.

Maar deze drie plugins zijn vooral gewijd aan inlog-omleidingen. Het zijn kleine bestanden en voegen geen onnodige functies toe.

LoginWP

LoginWP
LoginWP

De eerste plugin is LoginWP, die je de mogelijkheid geeft om redirectregels in te stellen voor specifieke gebruikers en rollen, en ook de redirect van de gebruikersregistratie te veranderen.

De pro-versie integreert met meer dan een dozijn verschillende plugins en laat je, met name, gebruikers terugverwijzen naar de pagina waarop ze zich hebben aangemeld. Als dat is wat je zoekt, zul je of moeten betalen of een andere plugin moeten proberen.

Anders is LoginWP gratis te gebruiken en krachtig en toch eenvoudig met zijn omleidingsregels.

Om te beginnen installeer je LoginWP via Plugins > Add New, en zoek dan het nieuwe LoginWP menu-item in je zijbalk. Navigeer naar LoginWP > Redirections.

Het instellen van omleidingsregels met de LoginWP plugin.
Het instellen van omleidingsregels met de LoginWP plugin.

Er zijn verschillende instellingen die je hier kunt veranderen, maar kijk naar het kopje All other users en de optie Login URL. Verander dit in de URL die je wilt en klik op Save changes. Dit zal gelden voor alle ingelogde gebruikers.

Wat als je een voorwaardelijke URL omleiding wilt instellen, bijvoorbeeld voor bepaalde gebruikersrollen? In dat geval klik je op de knop Add new om een omleidingsregel in te stellen. Je kunt regels instellen op basis van individuele gebruikers, rollen en zelfs bepaalde gebruikersmogelijkheden die meerdere rollen kunnen omvatten.

Voorwaardelijke regels instellen met de LoginWP plugin.
Voorwaardelijke regels instellen met de LoginWP plugin.

Stel de volgorde zo in dat als twee van je regels conflicteren, degene met het laagste nummer voorrang krijgt. Zet dan de URL waarnaar je wilt doorverwijzen in het vak Login URL en klik op Save rule.

Zo eenvoudig is het. Je kunt deze regels gebruiken om admins vrij te stellen van globale omleidingsregels of om bepaalde gebruikers naar een speciale pagina te leiden.

Sky Login Redirect

Sky Login Redirect
Sky Login Redirect

Voor een gratis plugin is Sky Login Redirect erg krachtig. Alleen hiermee kun je omleidingsregels instellen, het uiterlijk van je inlogpagina aanpassen en kleine tweaks inschakelen, zoals het automatisch aanvinken van het vakje “Onthoud mij” of het verwijderen van bepaalde links op de pagina.

De pro-versie integreert met verschillende plugins zoals WooCommerce of Easy Digital Downloads en voegt ook extra optionele functies toe zoals inhoudsbeperking.

Zodra je Sky Login Redirect hebt geïnstalleerd, ga dan naar de nieuwe Login Redirect zijbalk link en zorg dat je op het tabblad Redirects bent. Klik op Add Entry om te beginnen.

Het instellen van redirect logins en logouts in de Sky Login Redirect plugin.
Het instellen van redirect logins en logouts in de Sky Login Redirect plugin.

Kies of je alle gebruikers, een specifieke gebruiker of een specifieke rol wilt omleiden. Kies dan of je aanmeldingen en uitloggingen wilt doorsturen naar de vorige pagina, een specifieke pagina/URL, of alleen naar de WordPress admin pagina.

Sleep je regels om de volgorde te veranderen waarin je omleidingsregels worden uitgevoerd (zoals wanneer gebruikers meerdere rollen hebben die van toepassing zijn). Lagere nummers hebben een hogere prioriteit, dus stel gebruikersspecifieke eerst in en meer algemene als laatste.

Als je klaar bent, klik je rechtsboven op Save changes.

Als je gebruikers- of rolspecifieke regels wilt maken, moet je ook een extra regel instellen voor de rest van je gebruikers – al is het maar om het standaard gedrag van doorverwijzen naar de beheerpagina te behouden.

WP Login and Logout Redirect

WP Login en Logout Redirect
WP Login en Logout Redirect

Als je op zoek bent naar de eenvoudigste, kleinste plugin mogelijk, dan is WP Login and Logout Redirect misschien wel de juiste. Je bent misschien niet geïnteresseerd in de extra functies die de andere twee plugins bieden, en deze komt direct ter zake.

Na de installatie vind je het nieuwe menu Redirect Options in je zijbalk. Klik erop, en je ziet twee vakjes: Login Redirect URL en Logout Redirect URL. Vul de gewenste URL in en klik op Save changes, en je bent klaar.

Redirect opties in de WP Login en Logout Redirect plugin.
Redirect opties in de WP Login en Logout Redirect plugin.

De plugin voegt ook een extra functie toe: Op Users > All Users zie je een nieuwe Latest Login die je de laatste dag en tijd laat zien waarop de gebruiker heeft ingelogd. Het is een klein maar handig extraatje.

Omleiden met aangepaste code

Als je liever geen plugin gebruikt, de plugins werken niet voor je, of je wilt iets doen wat zij niet kunnen, dan moet je misschien je eigen aangepaste code schrijven. Dit is alleen aan te raden voor gevorderde gebruikers en degenen die bekend zijn met PHP. Je kunt natuurlijk altijd een ontwikkelaar inhuren als je dat niet ziet zitten.

Voordat je code invoegt en uitvoert, moet je een backup maken van je website – voor het geval dat. Als er iets misgaat, zoals je in de onderhoudsmodus terechtkomt of vastloopt in een eindeloze redirect-loop, kun je altijd een backup terugzetten.

Om je eigen aangepaste redirect-code te schrijven, moet je je vertrouwd maken met het login_redirect filter. Deze pagina legt uit hoe het filter werkt, en in de opmerkingen staan een paar voorbeelden van hoe je deze kennis kunt toepassen.

Hier is een heel eenvoudig voorbeeld om je op weg te helpen:

function custom_login_redirect() {

return 'home_url()';

}

add_filter('login_redirect', 'custom_login_redirect');

Deze code zorgt ervoor dat alle gebruikers worden omgeleid naar de homepage als ze inloggen op je site. Dat is alles wat het doet! Als je wilt, kun je “home_url()” veranderen in een URL naar keuze. Door bijvoorbeeld “home_url() ” te vervangen door “/blog” worden gebruikers naar de blogpagina van je site geleid.

Nu je je code hebt, waar moet je hem plaatsen? Je hebt hier twee mogelijkheden: De eerste is om je themabestanden rechtstreeks te bewerken, en de tweede is om een plugin te gebruiken waarmee je code kunt invoegen.

Als je ervoor kiest om themabestanden te bewerken, moet je eerst een childthema maken, anders kun je bij de volgende update van je WordPress (thema) ontdekken dat je omleidingsregels ineens verdwenen zijn.

Hoewel je WordPress bestanden kunt bewerken via FTP of een code-editor, is dit niet nodig. WordPress komt met een ingebouwde bestandseditor in je dashboard. Begin door te gaan naar Appearance > Theme file editor. Zoek rechts in de zijbalk Theme files naar Theme functions (functions.php) en klik erop. Scroll naar beneden en zet daar bovenstaande code neer. Klik dan op Update file.

Test het hierna uit door uit en weer in te loggen. Alles zou moeten werken zoals verwacht.

Als je niet met childthema’s wilt werken, is een eenvoudigere optie om een plugin te installeren waarmee je code kunt invoegen. Hiervoor gebruiken we Code Snippets.

Code Snippets
Code Snippets

Een groot voordeel hierbij is dat als je ooit je code wilt bewerken of snel wilt uitschakelen, deze heel gemakkelijk te vinden is. Elke code snippet staat op zijn eigen, gemakkelijk toegankelijke pagina.

Installeer de Code Snippets plugin en ga dan naar Snippets > Add new. Zorg dat je op het tabblad Functions staat, en plak je code of ons voorbeeld erin. Laat het op Run snippet everywhere staan. Klik op Save changes en Activate als je klaar bent.

Een nieuwe snippet toevoegen met behulp van de Code Snippets plugin.
Een nieuwe snippet toevoegen met behulp van de Code Snippets plugin.

Welke methode je ook kiest, je zou moeten merken dat de nieuwe inlogregels perfect werken.

Tot slot, als je niet comfortabel bent met code maar geen plugin wilt gebruiken, kun je de omleidingsregels van Kinsta proberen. Dit is het meest geschikt als je probeert alle gebruikers helemaal weg te leiden van /wp-admin, zoals als je een apart dashboard gebruikt.

Dit zal zowel jou als alle anderen treffen, dus wees voorzichtig en zorg ervoor dat je je nieuwe regel uittest. Je kan ook de HTTP Status en Redirect Checker gebruiken om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.

Samenvatting

Gebruikerservaring is een cruciaal onderdeel van webdesign. Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar de pagina waarop je gebruikers terechtkomen als ze inloggen kan een grote impact hebben. Je kunt het gebruiken om ze naar de plaatsen te leiden waar je ze wilt hebben of om verwarring te voorkomen en ze tijd te besparen.

Als de standaard login redirect regels van WordPress niet voldoen, dan kun je ze zelf instellen, handmatig of met een plugin. Dat laatste is het gemakkelijkst, maar elke methode heeft zijn voordelen.

En vergeet niet de omleidingsregels van Kinsta binnen MyKinsta. Dit kan je voorkomen dat je een plugin moet downloaden of PHP moet leren om een kleine verandering door te voeren. Over redirects gesproken, als je toegang wilt tot Kinsta hosting en al zijn voordelen, bieden we onbeperkte gratis migraties voor alle pakketten.