Zie je de waarschuwing “Specify a Vary: Accept-Encoding Header” in Pingdom, GTmetrix, of Google PageSpeed Insights bij je WordPress website? Deze header is een noodzakelijk onderdeel van elke geoptimaliseerde website. De reden hiervoor is dat deze de browser laat weten of de browser in staat is om om te gaan met gecomprimeerde versies van de opgevraagde content.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een oude browser gebruikt die gzip datacompressie niet ondersteunt en een nieuwe browser die dat wel doet. Wanneer je niet gebruik zou maken van de Vary: Accept-Encoding header, dan bestaat de kans dat je webserver of CDN de niet-gecomprimeerde versie uit de cache haalt en deze vervolgens aan de moderne browser levert. Dit zal de prestaties van je WordPress website uiteraard niet ten goede komen. Door de Vary: Accept-Encoding header te gebruiken, ben je ervan verzekerd dat de juiste versie geleverd wordt door je webserver en CDN.

Afhankelijk van de tool of software die je gebruikt, kan de foutmelding op een aantal verschillende manieren voorkomen.:

• “Specify a Vary: Accept-Encoding Header”
  • The following publicly cacheable, compressible resources should have a “vary: accept-encoding” header
Specify a Vary: Accept-Encoding header warschuwing in Pingdom
Specify a Vary: Accept-Encoding header warschuwing in Pingdom

Voer de komende stappen uit om de “Specify a Vary: Accept-Encoding Header” waarschuwing op te lossen.

De waarschuwing “Specify a Vary: Accept-Encoding Header” oplossen

Het is belangrijk te weten dat je problemen met deze foutmelding alleen op kan lossen als de aanvragen zich op jouw server bevinden. Als de waarschuwing verzoeken aan derde partijen betreft, dan kan je daar niets aan doen, omdat je geen toegang hebt tot deze servers. Het staat je natuurlijk altijd vrij om dit artikel met hun te delen. De Vary: Accept-Encoding header is automatisch toegevoegd aan alle servers van Kinsta (zie hieronder), dus als je een klant van Kinsta bent, hoef je je geen zorgen te maken, omdat je deze foutmelding hoe dan ook niet zal krijgen.

Vary: Accept-Encoding header op Kinsta servers
Vary: Accept-Encoding header op Kinsta servers

De header heeft betrekking op al je WordPress bestanden en op de verzoeken van de originele server. Wat betreft de bestanden, als je gebruik maakt van een CDN, dan staat de Vary: Accept-Encoding vaak al automatisch aan, zoals bij KeyCDN, Cloudflare en CloudFront. Voor veel WordPress caching plugins geldt dit ook.

Mocht het probleem nog niet opgelost zijn, dan is het nodig om een aantal lijnen met code aan je webserver toe te voegen.

De waarschuwing “Specify a Vary: Accept-Encoding Header” in Apache oplossen

Om dit probleem op te lossen in Apache, dien je de volgende code toe te voegen aan het .htaccess bestand via FTP. Dit bestand bevindt zich in de hoofdmap van je server. Je kan het .htaccess bestand ook wijzigen met de Yoast SEO plugin als de permissies goed zijn ingesteld.

Belangrijk! Het wijzigen van .htaccess bestand kan je website beschadigen, als je dit niet goed doet. Als je niet zeker bent van je zaak, vraag dan je webhosting om hulp.
  <FilesMatch ".(js|css|xml|gz|html)$">
    Header append Vary: Accept-Encoding

De waarschuwing “Specify a Vary: Accept-Encoding Header” in Nginx oplossen

Om dit probleem in Nginx op te lossen dien je de volgende code toe te voegen aan je config bestand. Alle Nginx configuratiebestanden bevinden zich in de /etc/nginx/ map. Het hoofdbestand wat betreft instellingen ix bij Nginx  /etc/nginx/nginx.conf.

gzip_vary on

Gebruik maken van de Vary: Accept-Encoding header kan je helpen om je WordPress website sneller te maken, omdat deze garandeert dat gzip datacompressie benut wordt. Als alles goed werkt, en je hebt geen verzoeken van derde partijen op je server die de header niet gebruiken, dan zal je een verbetering van de score moeten zien op website zoals Pingdom (zie hieronder).

Opgelost: de Specify a Vary: Accept-Encoding header waarschuwing
Opgelost: de Specify a Vary: Accept-Encoding header waarschuwing