Als je WordPress website een foutmelding zoals “Updating Failed” of “Publishing Failed” geeft wanneer je een verandering probeert te maken, kan dat nogal frustrerend zijn. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je bezoekers geen toegang krijgen tot wat ze zoeken.

Gelukkig zijn er een paar veelvoorkomende oorzaken, en daarmee oplossingen die je dit probleem kunnen helpen oplossen. Met een beetje troubleshooting zou je zo weer terug moeten zijn op je normale publicatieschema.

In dit artikel zullen we het hebben over de oorzaken van de “Updating Failed” en “Publishing Failed” fouten in WordPress. Vervolgens zullen we vier manieren beschrijven waarop je dit probleem kunt oplossen of omzeilen, zodat je bezoekers weer bij je content kunnen.

Laten we snel beginnen!

Waarom WordPress soms problemen heeft met updaten of het publiceren van content

De blok-editor is er nu al een poosje. De meningen hierover zijn nog altijd verdeeld en de nieuwe editor brengt nieuwe uitdagingen en fouten waarmee WordPress gebruikers geconfronteerd worden.

Eén zo’n probleem is de melding “Publishing Failed”, oftewel “publicatie mislukt” binnen de WordPress editor:

Publishing Failed error in de blockeditor
Publishing Failed error in de blockeditor

Deze melding kan tevoorschijn komen nadat je op de blauwe Publiceren knop klikt om je content live te laten gaan. Een variatie van deze foutmelding is de “Updating Failed” melding, oftewel “Updaten mislukt”, die je kunt krijgen wanneer je een artikel of pagina probeert te bewerken die je al eerder gepubliceerd had.

Updating Failed error in de blockeditor
Updating Failed error in de blockeditor

Zoals je je voor kan stellen, kan dit probleem vooral frustrerend zijn voor bloggers, maar ook voor alle andere webbeheerders die belangrijke informatie willen updaten op hun webpagina’s.

Er zijn enkele verschillende oorzaken van de “Publishing Failed” fout, maar een veelvoorkomende fout heeft te maken met de blok-editor. Deze nieuwe WordPress bewerkingsinterface draait op de REST API om artikelen te kunnen maken, bewaren en publiceren. In het geval iets dit proces blokkeert of uitschakelt binnen je website, zul je je nieuwe content niet online kunnen krijgen.

Als je een beginner bent of gewoon een niet al te technisch onderlegde gebruiker, klinkt de REST API nogal intimiderend. Maar in dit geval hoef je je echt geen zorgen te maken.

Het enige dat je moet weten op de “Publishing Failed” fout op te kunnen lossen is dat de REST API gebruikt wordt om de blok-editor en WordPress met elkaar te laten communiceren.

Wanneer deze communicatie misgaat of uitgezet is, houdt de publicatie-functie van de blok-editor ermee op. Als dat is waardoor de fout op jouw website ontstaan is, zul je de REST API weer aan de gang moeten krijgen om het probleem op te lossen.

Zo los je de WordPress fouten “Updating Failed” en “Publishing Failed” op (in 4 stappen)

Als je eenmaal weet waardoor het komt dat je WordPress content niet kan updaten of publiceren, wordt het meteen makkelijker om het probleem op te lossen. Hier zijn vier stappen die je kunt zetten om dit probleem op te lossen op je website.

Stap 1: Bepaal of de REST API geblokkeerd wordt

Een veelvoorkomende oorzaak van de “Publishing Failed” fout in WordPress (sinds de komst van de blok-editor) is dat de REST API geblokkeerd wordt of uitstaat. Als je deze foutmelding ziet, is het testen van de REST API een goede eerste stap om het probleem op te gaan lossen.

Je kunt dit direct binnen WordPress doen via de Site Health tool. Deze vind je onder Gereedschap>Sitediagnose:

De Site Health tool in WordPress.
De Site Health tool in WordPress.

Under the Status tab, WordPress will list any existing problems with your installation. If the REST API is being blocked, you’ll see the following message:

“The REST API encountered an unexpected result.

The REST API is one way WordPress and other applications communicate with the server. One example is the block editor screen, which relies on this to display and save your posts and pages.”

De Sitediagnose tool zal ook een specifieke fout weergeven waardoor dit “onverwachte resultaat” veroorzaakt wordt. Dat kan een “401 Not Authorized” respons zijn, een operation time-out, een “403 Cookie Nonce is Invalid” fout, of een andere foutmelding.

De foutmelding die je hier ziet bepaalt deels hoe je het probleem op kunt lossen en de REST API weer aan de gang krijgt.

Stap 2: Schakel de REST API weer in door de fout op te lossen

Idealiter geeft de Sitediagnose tool je een indicatie over hoe je de REST API weer kunt inschakelen op je WordPress website. Enkele veel voorkomende oplossingen zijn:

• Checken of Cloudflare de REST API blokkeert. Als je een Cloudflare gebruiker bent, kan het zijn dat je firewall per ongeluk goede verzoeken ook blokkeert. Controleer je Rule Set om te bepalen of de REST API geblokkeerd wordt en schakel eventuele regels uit om de REST API te deblokkeren.
  • Controleren dat er geen plugin is die de REST API blokkeert of uitschakelt. Sommige plugins kunnen de REST API ook blokkeren. Het uitschakelen van je plugins, liefst één-voor-één, kan je helpen om te bepalen welke de boosdoener is. Je kunt deze dan verwijderen, vervangen, of de instellingen van de plugin zodanig veranderen dat de REST API weer werkt. Vooral plugins die je beveiliging versterken of je prestaties optimaliseren zijn bekende boosdoeners.
  • Je WordPress website authentiseren met de REST API via je .htaccess bestand. De REST API vereist dat je website zichzelf authentiseert voordat deze verbinding kan maken. In het geval je website dat niet doet, kun je een kleine aanpassing maken aan je .htaccess bestand om dit probleem op te lossen.
  • Bepalen of het probleem te maken heeft met de server. Sommige gebruikers merken dat dit probleem komt doordat ze WordPress draaien op een Windows server. Je moet je web.config bestand aanpassen om het op te lossen.

Plugins en firewalltoepassingen zijn meestal de bron van het probleem, dus je kunt het beste daar beginnen met je oplossingen.

Er is een goede kans dat je daar de tool vindt die de “Publishing Failed” fout in WordPress veroorzaakt, waarna je deze kunt uitzetten of aanpassen.

Stap 3: Schakel de debugging-modus in om naar fouten te zoeken

Als je de REST API niet weer kunt inschakelen door middel van één van de oplossing in stap 2, dan kun je de WordPress debug modus inschakelen. Deze feature is bedoeld om problemen op te lossen – en dient dus tijdelijk gebruikt te worden.

Wanneer je deze modus activeert zullen alle PHP responses gelogd worden binnen een bestand met de naam debug.log binnen de wp-content map van je website. Vervolgens kun je dit bestand afzoeken op fouten waardoor WordPress geen verbinding krijgt met de REST API, en daardoor geen artikelen kan updaten of publiceren.

Om de debug modus te activeren voeg je de volgende code toe aan je wp-config.php bestand voor de regel ” /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */”:

// Enable WP_DEBUG mode

define( 'WP_DEBUG', true );

// Enable Debug logging to the /wp-content/debug.log file

define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

Let erop dat je deze code weer verwijdert uit wp-config.php als je de fout opgelost hebt.

Kinsta klanten kunnen trouwens de error logs ook eenvoudig vinden binnen hun MyKinsta dashboard.

Om de jouwe te vinden ga je naar MyKinsta en navigeer je naar het tabblad Sites:

Tabblad Sites binnen het MyKinsta dashboard.
Tabblad Sites binnen het MyKinsta dashboard.

Klik op de naam van de problematische website in de lijst. Ga vervolgens naar Logs en selecteer error.log in het dropdown-menu:

MyKinsta error log viewer
MyKinsta error log viewer

Je zou dan een lijst met huidige problemen binnen je WordPress website moeten krijgen.

Stap 4: Installeer en activeer de Classic Editor plugin als tijdelijke oplossing

In het onwaarschijnlijke geval dat de bovenstaande stappen de “Publishing Failed” fout binnen WordPress niet opgelost hebben, moet je waarschijnlijk hulp vragen bij één van de volgende plekken:

• Je hostingprovider als je denkt dat het probleem aan de server ligt of als je host ook ondersteuning voor WordPress biedt.
  • Een specifieke plugin of firewalltoepassing zoals Cloudflare als je denkt dat een tool die cruciaal is voor je website de REST API blokkeert, en je het probleem niet opgelost krijgt.
  • De forums voor WordPress support als je meer hulp nodig hebt, zoals bij een gratis plugin die geen ondersteuning biedt.

Terwijl je met de juiste redder in nood werkt om de “Publishing Failed” fout op te lossen, zou je ondertussen alvast de Classic Editor plugin kunnen installeren als tijdelijke oplossing:

Classic Editor plugin
Classic Editor plugin

Aangezien de TinyMCE editor de REST API niet gebruikt om artikelen te publiceren of updaten, zou je zo toch je content kunnen bewerken.

Maar dit is wel echt een noodoplossing. Je zou er alles aan moeten doen om de oorzaak van het probleem in de blok-editor op te moeten lossen zodat je deze weer kunt inschakelen.

Samenvatting

Als je de content van je WordPress website niet kunt publiceren of bewerken is dat een serieus probleem. Gelukkig zijn er een aantal veel voorkomende oorzaken van deze fouten die je eenvoudig kunt oplossen zodat alles weer aan de gang komt.

Als je een melding “Updating Failed” of “Publishing Failed” krijgt binnen de WordPress blockeditor, probeer dan eens:

1. Bepaal of de REST API geblokkeerd wordt
  2. Schakel de REST API weer in door de gemelde fout op te lossen
  3. Schakel de debugmodus in om naar fouten te kunnen zoeken.
  4. Installeer en activeer de Classic Editor plugin als tijdelijke oplossing.