Jaap Wiering is al sinds 1996 zelfstandig ondernemer en maakte zijn eerste website in 1997. in 2008 ontdekte hij WordPress en tegenwoordig ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt hij diverse WordPress websites voor klanten vanuit zijn bedrijf Fanagalo (als je wilt weten waar die naam vandaan komt, lees dan dit stukje op zijn site).

Jaap zoekt altijd naar structuur in dingen, verdiept zich in onbekende technieken, en vindt dat vorm, inhoud en techniek de pijlers van grafisch ontwerp zijn en dus alle drie voldoende aandacht moeten krijgen.

Verder:

  • duikt Jaap in zoet en zout water bij Down Under
  • zingt hij bas (of soms tenor) en Bach in het Westerkerkkoor
  • studeerde hij Chinees, en spijkert dat zo af en toe bij
  • … en is hij eigenlijk nieuwsgierig naar alles.

In onderstaand interview kan je meer te weten komen over Jaap, die je online onder andere hier kan vinden: Twitter, Linkedin en Mastodon.

Wat is je achtergrond en hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met WordPress?

Rond mijn achttiende voelde ik weinig bij computers. De enige computer waarmee ik overweg kon was die met de catalogus in de bibliotheek. Ik wilde grafisch vormgever worden en ging studeren aan de Grafische MTS. Dat bleek niet helemaal de juiste plek voor mijn ambities en na een jaar werd ik aangenomen aan wat nu de Willem de Kooning-Academie heet. Mijn propedeuse was geweldig, maar in het tweede jaar bleek ik toch meer een praktijkmens te zijn en ging ik werken.

In de banen die volgden werkte ik steeds vaker met computers. Ik leerde desktop publishing en vond het steeds leuker om slimmigheidjes te verzinnen en problemen op te lossen. Na een slechte ervaring bij een reclamebureau in Lelystad werd ik in 1996 zelfstandig ondernemer.

Vrij gauw ontdekte ik “internet” en HTML deed me denken aan codegestuurd fotografisch zetten uit de drukkerij en het “onderwaterscherm” van WordPerfect. Mijn eerste website maakte ik in 1997. In 2001 kwam ik voor het eerst in aanraking met een CMS dat erg rigide was, maar waar ik met mijn HTML- en CSS-kennis toch mooie dingen voor de klant mee kon maken. In 2007 werkte ik mee aan een project in Joomla, maar vond dat een onvoorspelbaar systeem.

In mijn hoofd had ik inmiddels een concept hoe mijn “ideale” CMS eruit zou moeten zien. En toen ik in 2008 naar WordPress keek leek dit aardig op wat ik wilde. De liefde is gebleven en door de jaren heen dieper geworden. Zoals in iedere relatie zijn er teleurstellingen en hoogtepunten. WordPress biedt me nog steeds uitdagingen en oplossingen en daar word ik best blij van.

Wat zouden onze lezers moeten weten over alles wat jij vandaag de dag zoal met WordPress doet?

Op dit moment is ongeveer de helft van mijn werk gerelateerd aan WordPress. Voor een aantal klanten ontwerp, ontwikkel en onderhoud ik websites. Dat is – op enkele core HTML sites na – alleen maar WordPress. Mijn grootste project is een wetenschappelijke site met meer dan 50.000 pagina’s. Vanuit mijn achtergrond begrijp ik het meest van frontend. Maar werken met PHP vind ik heel leuk en ik word er steeds wat beter in.

Ik doe best wat vrijwilligerswerk voor de WordPress community. Met Sabine Visser en Stephanie Scholte organiseer ik samen de WordPress Meetup Amsterdam. Ik lever wel eens bijdragen aan Polyglots, Documentation, Design en Accessibility en ga graag naar Contributor Days tijdens WordCamps. Ik vind het heel leuk om vrijwilliger te zijn op WordCamps want het is een goede manier om met mensen in contact te komen.

Welke uitdagingen ben je tegengekomen om te komen waar je nu bent op professioneel vlak?

De grootste uitdaging is om te begrijpen hoe WordPress precies werkt en hoe je er het gewenste uit kunt halen. Er zijn zo verschrikkelijk veel opties en welke is de beste? En is WordPress wel altijd de juiste oplossing? Want het lukt wel om met een zaag een spijker in een plank te slaan, maar een hamer is handiger.

De wetenschappelijke site bevat al een paar oplossingen die de standaard WP_Query omzeilen omdat anders de snelheid onacceptabel laag wordt. We denken nu na over een oplossing met bi-directional links en Advanced Custom Fields en ik verheug me al op het uitzoeken. Zo’n onderzoek kost veel tijd en moeite en het vinden van de juiste informatie is lastig. Maar als het resultaat uiteindelijk werkt is de voldoening heel groot.

Een andere uitdaging is mijn tijd zo effectief mogelijk gebruiken. Ik ben in te veel dingen geïnteresseerd, dus ik moet keuzes maken om iets te kunnen bereiken. Als een klant haast heeft lukt alles altijd wél. Maar juist de dingen die ook belangrijk zijn, maar niet urgent blijven te makkelijk liggen. Zo moet er echt iets aan mijn website gebeuren, wil ik mijn kennis van PHP en SQL uitdiepen, wil ik de talks die ik miste op WordCamp bekijken op wordpress.tv… Enzovoorts.

Heeft jou iets verrast naarmate je bekender werd met en in de WordPress wereld?

Mijn eerste verrassing was dat WordPress leek op wat ik zocht als CMS: HTML met wat code ertussen voor variabele content. Dat is inmiddels wel gecompliceerder geworden, maar nog steeds de kern van WordPress.

De tweede verrassing was mijn kennismaking in 2017 bij Meetups en WordCamps. Horen en zien wat anderen met WordPress doen heeft mijn leven echt verrijkt. Iemand als Rian Rietveld heeft me niet alleen veel geleerd over accessibility, maar me op het spoor gezet van grotere zaken als universal design, diversiteit en inclusie. De presentaties van Milana Cap hebben me veel geleerd over technieken, maar net zoveel over het presenteren zelf. En dat zijn maar twee voorbeelden van de rijkdom van de community.

De derde verrassing zijn de talloze, ontzettend aardige mensen in de WordPress community. Uitwisseling van kennis is zo vanzelfsprekend. Iedereen wil een kijkje in de keuken geven, er zijn geen keukengeheimen en als het moet wordt er samen met je gekookt. En gelukkig blijk ik ook anderen te kunnen helpen en dat voelt heel goed.

Hoe ziet jouw toekomst in de WordPress wereld er uit?

Meer van hetzelfde, maar dan steeds een beetje beter. Ik zal blijven werken met WordPress en betrokken blijven bij de community. Steeds nieuwe dingen leren is de basis van werken met WordPress en ook de basis van een boeiend leven. Het werken met en aan WordPress zal nooit voltooid zijn. En dat vind ik een heel prettig vooruitzicht.

Ik heb nog wel een grote wens: ik zou een tijdje gesponsord willen worden voor werken aan een community project. Ik ben nu een jaartje bezig met een aangepaste glossary voor Documentation. Doordat ik prioriteit moet geven aan klanten ligt dat vaak een langere tijd stil, terwijl ik bijvoorbeeld een dag per week eraan zou willen werken.

Wat zoek jij in een WordPress host?

De basisvoorwaarden zijn veiligheid en snelheid. Als dat niet klopt, dan kan je wel inpakken. Natuurlijk wil ik hosting volgens mijn eigen ideeën kunnen inrichten. Een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk control panel is daarvoor essentieel. Ik word heel gelukkig als hosting steeds inspeelt op de ontwikkelingen en dingen blijven verbeteren.

Er gaan ook wel eens dingen mis en dan kan je pas echt zien wat een bedrijf waard is. Bij een goede reactie op problemen wordt de band versterkt. En een inadequate reactie is voor mij vaak een reden om – op termijn – de relatie te beëindigen.

Wat vind je leuk om te doen wanneer je niet op je laptop werkt?

Ik hou veel van mijn werk en denk buiten werktijd vaak aan uitdagingen en mogelijke oplossingen. Inspiratie komt zelden als je het direct nodig hebt, maar juist wél op momenten dat je met iets anders bezig bent of je ontspant. Die ideeën noteer ik altijd en werk ik later uit.

Drie keer week ga ik hardlopen: een keer een groepstraining, twee keer een duurloop van ongeveer 10 kilometer. Als ik in m’n eentje hardloop denk ik vaak na over iets waar ik op dat moment mee bezig ben, een goede manier om inspiratie op te doen.

Het hele jaar door duik ik met perslucht: vooral in zoet water in Nederland, maar ook in Zeeland en het buitenland. Iedere keer als ik ga duiken voelt het als een halve dag vakantie. Doordat ik zo veel duik kijk ik naar de natuur onderwater en hoe die verandert door de seizoenen heen. Als PADI Divemaster en geef ik o.a. introducties voor duiken. Heel leuk om iets te leren aan mensen die het spannend vinden. Je ziet cursisten in een uur een enorme ontwikkeling doormaken. Na de introductie willen cursisten dan meestal echt leren duiken.

Ik hou ontzettend veel van klassieke muziek. Ik zing als bas (en soms tenor) in een klassiek koor dat iedere maand cantates van Bach uitvoert tijdens een kerkdienst in de Amsterdamse Westerkerk. Het fijne aan muziek maken is dat je de “backend” van de muziek leert kennen: je beseft hoe die is opgebouwd, wat je moet doen om het zo overtuigend mogelijk uit te voeren, hoe je samen iets kunt maken dat veel mooier, groter en complexer is dan je ooit alleen kunt doen. Muziek maken vergt bovendien ontzettend veel concentratie, dus je kunt nergens anders meer aan denken: ontspanning door inspanning.

Veel van mijn zakelijke contacten zijn ooit ontstaan via de mensen die ik buiten mijn werk heb leren kennen. Als freelancer ben je altijd reclame voor jezelf. Dat heeft vaak werk opgeleverd met dingen die me oprecht interesseren.

Wie zouden wij volgens jou ook moeten interviewen en waarom?

Ik heb veel interessante mensen leren kennen in de WordPress community en een aantal hebben jullie al geïnterviewd. Sommige mensen doen ontzettend veel en zijn daar best bescheiden over, ik denk bijvoorbeeld aan mensen die veel vertalen. De laatste jaren spreek ik regelmatig met Jan Willem Oostendorp. Hij is – net als ik – vaak op Meetups en WordCamps. Hij werkt aan veel dingen in WordPress: support, plugins, CLI, vertalen en is Meetup organizer. Hij heeft me talloze tips over backend gegeven waarmee ik verder kon.

Marcel Bootsman Kinsta

Marketing Manager Dutch Market voor Kinsta.