Als je rechtstreeks verbinding wil maken met je MySQL database of een andere toepassing wil verbinden met je database, dan moet je onder andere weten welke MySQL poort wordt gebruikt.

De standaard MySQL poort is 3306, dus als je “3306” als poort invult, zou dit in de meeste gevallen moeten werken. In dit korte artikel vertellen we je hoe je MySQL poort kan vinden en hoe je verbinding kan maken met je database. Ook beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over MySQL en poort 3306.

Als je WordPress site wordt gehost door Kinsta, dan kan je toegang krijgen tot je database met phpMyAdmin of een directe verbinding. Tevens optimaliseert Kinsta de database van je WordPress site wekelijks.

Veelgestelde vragen over MySQL poorten

Laten we beginnen met het beantwoorden van de meest gestelde vragen over MySQL poorten.

Welke poort gebruikt MySQL?

MySQL gebruikt standaard poort 3306.

Wat kan ik met poort 3306?

Poort 3306 is de standaardpoort die wordt gebruikt voor het MySQL protocol. Je gebruikt deze om verbinding te maken met MySQL clients en tools zoals mysqldump.

Is MySQL poort 3306 TCP of UDP?

De standaard MySQL poort 3306 is TCP (Transmission Control Protocol).

Kunnen er beveiligingslekken ontstaan in MySQL poorten? Kan ik poort 3306 veilig openen?

Over het algemeen wil je poort 3306 niet openen, omdat dit je server kwetsbaar kan maken voor aanvallen.

Als je per se op afstand verbinding moet maken met je database, dan zijn er veiligere opties dan poort 3306 te openen, zoals het gebruik van een SSH tunnel.

Als je poort 3306 per se wil openen, zorg er dan voor dat je beperkt welke IP adressen er toegang toe hebben, zodat deze niet toegankelijk is voor hosts die je niet vertrouwd.

Zo vind je de MySQL poort met SQL

Ook al is de MySQL standaardpoort 3306, dat betekent niet altijd dat jouw MySQL service altijd die poort zal gebruiken. Als je de poort wil verifiëren of wil zien of MySQL een andere poort gebruikt, kan je de MySQL poort vinden met een korte SQL query.

Bij Kinsta kun je deze query uitvoeren met phpMyAdmin, die je kunt openen via het Kinsta dashboard. In de volgende sectie zullen we je vertellen hoe je op afstand kan verbinden met een MySQL database.

In de volgende sectie zullen we je vertellen hoe je op afstand kan verbinden met een MySQL database.

Voer in het vak Run SQL query het volgende in:

SHOW VARIABLES WHERE Variable_name = 'port';

Klik vervolgens op Go:

Hoe vind je de MySQL poort in phpMyAdmin
Hoe vind je de MySQL poort in phpMyAdmin

Op de volgende pagina zou je het poortnummer in de kolom Value moeten zien. Nogmaals, de standaard MySQL poort is 3306, zoals je kan zien in de onderstaande schermafbeelding:

Het MySQL poortnummer na het uitvoeren van de query
Het MySQL poortnummer na het uitvoeren van de query

Zo maak je verbinding met een MySQL database

Als je je site host bij Kinsta, heb je eenvoudig toegang tot je database via je MyKinsta dashboard. Bekijk voor meer informatie ons volledige artikel over hoe je phpMyAdmin gebruikt om bij Kinsta toegang te krijgen tot je WordPress database.

Kinsta ondersteunt ook rechtstreekse databasetoegang als je liever andere tools gebruikt zoals  TablePlusHeidiSQL, Sequel Pro, MySQL Workbench, enz.

De veiligste methode om op afstand verbinding te maken met je MySQL database is met een SSH tunnel. Kinsta levert SSH toegang bij alle WordPress hostingpakketten, dus je kan altijd deze veilige methode gebruiken om verbinding te maken met je database.

Om met een van deze methodes verbinding te maken, heb je vaak het volgende nodig:

• MySQL host– leer wat het is en hoe je het kan vinden
  • Database gebruikersnaam, wachtwoord en naam – je kunt deze vinden in je Kinsta dashboard
  • MySQL poort – Kinsta gebruikt de standaardpoort 3306
  • SSH inloggegevens – je kunt deze vinden in je Kinsta dashboard

Voor stap-voor-stap instructies over waar je deze informatie kan vinden en hoe je verschillende tools kan gebruiken om rechtstreeks verbinding te maken met een MySQL database, kan je onze tutorial lezen over hoe je rechtstreeks verbinding maakt met je database.