Als je een lokale ontwikkelomgeving gebruikt, dan bestaat de kans dat je tegen dezelfde soort problemen aanloopt als op een live server. In sommige gevallen kan je WordPress site wellicht niet verbinding maken met de database omdat MySQL niet draait of plotseling is afgesloten.

Hoe je het probleem precies oplost binnen jouw MySQL database, hangt er grotendeels vanaf welke lokale omgeving je gebruikt. Met XAMPP is het proces gelukkig verrassend helder, omdat je toegang krijgt tot een configuratiescherm in plaats van dat je alleen met de opdrachtregel bezig moet.

In dit artikel leggen we uit wat XAMPP is en wat de foutmelding “MySQL shutdown unexpectedly” betekent. Vervolgens leggen we drie methodes uit waarmee je het kan oplossen. Aan de slag!

Een inleiding tot XAMPP

XAMPP is een gratis PHP ontwikkelomgeving die je kan gebruiken voor Windows, macOS of Linux. Het is een verzameling software waarmee je websites lokaal kan hosten door de functies van een live server na te bootsen

De XAMPP website.
De XAMPP website.

Met XAMPP kan je met gebruik van een enkele bundel alle software installeren die nodig is om WordPress lokaal te runnen, in plaats van dat je elk element afzonderlijk moet instellen. Ontwikkelomgevingen verschillen in welke software ze bundelen.

Bij XAMPP zijn de verschillende componenten:

• Apache: Waarschijnlijk de meest populaire webserver-software ter wereld, en stelt je in staat om sites te hosten.
  • MariaDB: Deze open source databasesoftware maakt het mogelijk om databases te beheren.
  • PHP: WordPress is gebouwd op PHP, wat betekent dat je een PHP installatie nodig hebt om dit Content Management System (CMS) te draaien.
  • Perl: Hoewel WordPress de programmeertaal Perl niet gebruikt, is het standaard onderdeel van de XAMPP stack.

Naast het opzetten van de software die nodig is om WordPress te runnen, geeft XAMPP je ook nog een eenvoudig controlepaneel:

Het XAMPP controlepaneel.
Het XAMPP controlepaneel.

Hiermee kan je van elk van de componenten van XAMPP de logs bekijken. Het bevat een overzichtslog die alles laat zien van wat er zich afspeelt op de achtergrond van je omgeving.

Echter zorgt het gebruik van een lokale ontwikkelomgeving er niet voor dat je server geen foutmeldingen kan genereren. In sommige gevallen kunnen er fouten ontstaan binnen de softwarecomponenten, zoals de XAMPP foutmelding “MySQL Shutdown Unexpectedly”.

Wat de XAMPP foutmelding “MySQL Shutdown Unexpectedly” betekent

Zoals de naam van de foutmelding al doet vermoeden, krijg je deze fout te zien als de MySQL software in je omgeving plots wordt afgesloten of niet meer functioneert:

De XAMPP foutmelding "MySQL shutdown unexpectedly".
De XAMPP foutmelding “MySQL shutdown unexpectedly”.

We zeggen “unexpectedly”, oftewel onverwacht, omdat je op elk moment de MySQL databasesoftware handmatig uit kan schakelen. Dit gebeurt ook als je je server opnieuw opstart.

Maar als de software wordt uitgeschakeld, kan je website geen verbinding meer maken met de bijbehorende database. Met andere woorden, WordPress werkt niet meer.

Zoals je kan zien in bovenstaande afbeelding kan zien, geeft XAMPP je advies om het probleem “MySQL shutdown unexpectedly” op te lossen vanuit hun event logs. In de volgende sectie gaan we uitgebreider in op de verschillende manieren waarop je dit probleem op kan lossen.

Zo los je de XAMPP foutmelding “MySQL Shutdown Unexpectedly” op (3 methodes)

Normaal gesproken is het niet moeilijk om de fout “MySQL shutdown unexpectedly” op te lossen. Hieronder bespreken we drie oplossingen, waarbij we beginnen met de makkelijkste.

1. XAMPP uitvoeren met beheerdersrechten

Vaak geeft XAMPP foutmeldingen wanneer je de software zonder beheerdersrechten (adminrechten) uitvoert. Dit komt omdat sommige componenten niet goed kunnen functioneren wanneer ze weinig rechten hebben.

Als je niet zeker weet of dit ook het geval is voor jouw setup, dan raden we aan om XAMPP helemaal te sluiten, en deze vervolgens opnieuw te starten als beheerder. Om dit in Windows te doen, ga je naar de map waarin je XAMPP is geïnstalleerd en zoek je het bestand xampp-control. Klik met de rechtermuisknop op dat bestand en selecteer Run as administrator:

XAMPP uitvoeren met beheerdersrechten.
XAMPP uitvoeren met beheerdersrechten.

Als je macOS gebruiker bent, klik je met de rechtermuisknop op de map en selecteer je Get Info. In het pop-upvenster dat nu opent, navigeer je naar de sectie Sharing & Permissions en klik je op het hangslotpictogram om je beheerderswachtwoord in te voeren. Verander de Read & Write rechten naar Everyone.

Zodra XAMPP en alle componenten draaien, zou MySQL moeten werken. Dit betekent dat je database toegankelijk is.

2. De back-up van je database herstellen

Als het opnieuw opstarten met beheerdersrechten het probleem met je database niet oplost, dan is de volgende stap om de back-up te herstellen. XAMPP maakt automatisch back-ups aan van de software van je omgeving, die je kan vinden binnen de map waarin je het hebt geïnstalleerd.

Standaard kan je de MySQL back-upbestanden van XAMPP vinden onder Local Disk > XAMPP > MySQL. Binnen deze map vind je verschillende mappen, waaronder data en back-up:

XAMPP’s MySQL map.
XAMPP’s MySQL map.

De data map bevat alle bestanden die je database gebruikt. De back-up map bevat een enkele recente kopie van je MySQL.

Voordat je je back-upbestanden herstelt, zorg dat je je XAMPP controlepaneel gebruikt om de MySQL software te stoppen. Je kan dit doen door te klikken op de Stop knop aan de rechterkant van de MySQL optie binnen het hoofdmenu:

Het XAMPP controlepaneel gebruiken.
Het XAMPP controlepaneel gebruiken.

Using the XAMPP control panel.Zodra je MySQL hebt gestopt, keer je terug naar je XAMPP map. Om de MySQLQ back-up te herstellen, verander je de naam van de data map naar iets anders, zoals data-oud. Verander vervolgens de naam van de back-up map in data. Dat was het!

Om het zekere voor het onzekere te nemen, raden we aan om de data-oud map in elk geval tijdelijk te bewaren, om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. Je kan nu terug gaan naar de XAMPP controlepaneel om MySQL opnieuw te starten. Alles zou het nu goed moeten doen.

3. Verander je MySQL poort

Een van de meest voorkomende oorzaken van de XAMPP foutmelding “MySQL shutdown unexpectedly” is dat andere software de poort gebruikt die MySQL gebruikt. Standaard zou dit 3306 moeten zijn. Om het zeker te weten kan je de Netstat module van de XAMPP’s controlepaneel gebruiken, boven de Shell tool:

De Netstat tool van XAMPP gebruiken.
De Netstat tool van XAMPP gebruiken.

Netstat is een opdrachtregel-tool die actieve verbindingen binnen je netwerk laat zien, inclusief de poorten die ze gebruiken. Zodra je Netstat hebt opgestart, kan je zien welke poort elke tool in je stack gebruikt, inclusief MySQL.

Actieve verbindingen controleren met Netstat.
Actieve verbindingen controleren met Netstat.

Als een conflict met die poort de shutdown veroorzaakt, dan helpt het herstellen van een back-up of het uitvoeren van MySQL met beheerdersrechten niet. De enige manier om het probleem op te lossen is door de poort te veranderen die MySQL gebruikt. Dankzij Netstat kan je zien wat die poort is en welke andere in gebruik zijn.

Om dit te doen moet je de software eerst stoppen, met hetzelfde proces die we in de vorige sectie behandelden.  Klik vervolgens op de Config knop naast MySQL binnen het hoofdmenu van XAMPP en selecteer de optie my.ini:

Het configbestand van MySQL openen.
Het configbestand van MySQL openen.

Het my.ini bestand bevat de configuratie-instellingen van MySQL. Nadat je erop hebt geklikt, zal XAMPP de bestanden openen met jouw standaard tekstverwerker. Zodra deze is geopend, zoek je naar de regel met daarin Port, die het poortnummer specificeert die MySQL gebruikt.

Hier kan je dat poortnummer wijzigen naar een andere optie, en een waarvan je weet dat andere programma’s deze niet gebruiken. In de meeste gevallen raden we 3307 aan, die beschikbaar zou moeten zijn. Sla je wijzigingen op en sluit het my.ini bestand af.

Je kan nu het XAMPP controlepaneel gebruiken om MySQL opnieuw te starten. Nu zou je database weer als vanouds moeten werken. Als, om welke reden dan ook, XAMPP geen verbinding kan maken met je database met behulp van de nieuwe door jou ingestelde poort, dan laat het programma je dit weten via de logs van het controlepaneel. In dat geval kan je nog een andere poort proberen.

Samenvatting

Als je XAMPP gebruikt om lokaal WordPress uit te voeren, dan is de kans aanwezig dat je af en toe tegen foutmeldingen aanloopt met de configuratie van je server. Een van de meest voorkomende problemen is dat MySQL ineens wordt uitgeschakeld.

Het goede nieuws is dat er drie methodes zijn die je kan langsgaan wanneer dit gebeurt:

1. XAMPP uitvoeren met beheerdersrechten.
  2. De back-up van je database herstellen.
  3. Je MySQL poort wijzigen.

Als je iets hebt gehad aan deze XAMPP tutorial, zorg dan dat je eens kijkt naar DevKinsta. DevKinsta is onze gratis lokale developmenttool waarmee je snel WordPress sites kan opzetten met aanpasbare PHP instellingen, ondersteuning voor HTTPS, ingebouwd e-mail- en databasebeheer, en meer. DevKinsta bevat ook een volledige integratie met MyKinsta, maar je hoeft geen klant bij Kinsta te zijn om DevKinsta te integreren in je workflow.