WordPress wordt vaak geprezen als een beginnersvriendelijk platform en om deze reden is het een populaire keuze bij veel startende website-eigenaren. Je kunt enorm ver komen met WordPress zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Tegelijkertijd, als je het maximale uit het platform wilt halen, loont het om te begrijpen hoe enkele van de meest essentiële elementen werken. Als je WordPress al een tijdje hebt gebruikt, is het dus een goed idee om te leren hoe de WordPress-databases werken.

De database van je site is erg belangrijk, omdat deze alle informatie opslaat die nodig is om je site soepel te laten werken. Enige basiskennis hierin zal je helpen het platform dat je gebruikt beter te begrijpen, bepaalde taken efficiënter uit te voeren en problemen op te lossen.

In dit artikel gaan we het hebben over wat een WordPress-database is en hoe deze werkt. Bovendien zullen we kijken hoe we de jouwe kunnen vinden en beheren. Laten we aan de slag gaan!

Inleiding in Databases

Het concept van een “database” is niet uniek voor WordPress. Simpel gezegd is een database een georganiseerde verzameling van gegevens. Deze gegevens worden elektronisch opgeslagen, meestal op een computersysteem en zijn naar believen toegankelijk. Databases kunnen elke grootte en complexiteit hebben.

Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze een set informatie opslaan op een manier die gemakkelijk toegankelijk is. De gegevens die erin staan, zoals records of bestanden, zijn meestal georganiseerd in rijen, kolommen en tabellen. Bovendien zijn databases dynamisch. Je kunt de informatie in een database toevoegen, verwijderen en wijzigen, zolang je er toegang toe hebt.

Databases hebben normaal gesproken een aantal beveiligingsmaatregelen om onbevoegde gebruikers buiten te houden, omdat de gegevens die ze bevatten gevoelig van aard kunnen zijn.

Waarom WordPress een Database Vereist

Je beseft het misschien niet, maar je WordPress-website is veel complexer dan het lijkt. Er gebeurt van alles achter de schermen om het goed te laten werken, zelfs als je site vrij klein is. Een WordPress-website bestaat namelijk uit veel verschillende soorten gegevens.

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, wordt al deze informatie opgeslagen in een gecentraliseerde WordPress-database. Deze database maakt het correct uitvoeren van jouw site mogelijk en zorgt ook dat wijzigingen die jij of jouw bezoekers aanbrengen, worden opgeslagen. Sommige van de gegevens die zijn opgeslagen in je WordPress-database omvatten:

Met andere woorden, zowat alles wat jouw site vormgeeft, bevindt zich in de database. Alleen al om deze reden is het de moeite waard om de basisbeginselen te leren over de werking van de database.

Hoe Jouw WordPress-database Werkt

Wanneer je een nieuwe WordPress-website installeert, wordt er in het installatieproces een database aangemaakt. Over het algemeen gebeurt dit automatisch. Je kunt echter ook handmatig een database maken of zelfs een bestaande database gebruiken samen met een nieuwe website.

Hoe dan ook, je database wordt bijna altijd opgeslagen op de server van je hostingprovider. Dit wordt soms een “database-host” genoemd. Wanneer iemand je site bezoekt, stuurt zijn browser een verzoek naar de server van je site. De server verzendt vervolgens de gegevens die nodig zijn om de site weer te geven en correct te laten werken. Het is ook vermeldenswaard dat een database zijn eigen set software nodig heeft om te kunnen functioneren.

WordPress maakt gebruik van een databasebeheersysteem genaamd MySQL, wat opensource software is. Daarom wordt de database van je site soms “MySQL-database” genoemd. Met MySQL kan de database informatie opslaan en je daar toegang toe geven. Wanneer gegevens moeten worden opgeslagen, gewijzigd of verwijderd, stuurt WordPress een “query” van MySQL naar de database. Dit betekent eenvoudigweg dat instructies worden verzonden over welke gegevens moeten worden betrokken en wat ermee moet worden gedaan.

Hier volgt een voorbeeld van een vrij eenvoudige MySQL-query:

DELETE FROM wp_comments WHERE wp_comments.comment_approved = 'spam';

Op deze regel geeft de database aan dat alle gegevens moeten worden bekeken die betrekking hebben op opmerkingen van gebruikers. Het vindt elke reactie die je als spam hebt gemarkeerd en verwijdert ze. Veel database-gerelateerde zoekopdrachten worden automatisch uitgevoerd.

Je kunt echter ook rechtstreeks toegang krijgen tot je database en dit soort opdrachten handmatig uitvoeren, of een databasebeheerder gebruiken om het proces te vereenvoudigen. Hiermee kun je bepaalde taken sneller uitvoeren dan ze via het dashboard te verrichten en kun je dingen doen die je anders niet zou kunnen (zoals het wijzigen van de gebruikersnaam van je account).

We zullen het zo meteen hebben over hoe je je WordPress-database kunt vinden en openen. Laten we echter eerst nader kijken naar wat voor soort tabellen de database bevat.

Hoe Jouw WordPress-database Informatie Organiseert

Eerder hebben we terloops gezegd dat de informatie in een database op een bepaalde manier is georganiseerd. Om de enorme hoeveelheid informatie snel en gemakkelijk toegankelijk te maken, is deze georganiseerd in een reeks “databasetabellen”. Kortom, een databasetabel is als een map in een archiefkast en bevat een specifieke gegevenscategorie. Vergelijkbaar met je archiefsysteem thuis, waar je waarschijnlijk een map hebt voor facturen en een andere voor ontvangsten, heeft je WordPress-database een tabel voor opmerkingen, een andere voor berichten, enzovoort. Concreet zal een gloednieuwe WordPress-database de volgende tabellen bevatten:

• wp_commentmeta
  • wp_comments
  • wp_links
  • wp_options
  • wp_postmeta
  • wp_posts
  • wp_terms
  • wp_termmeta
  • wp_term_relationships
  • wp_term_taxonomy
  • wp_usermeta
  • wp_users

Zoals je kunt zien, geven de namen van deze tabellen je een duidelijk idee van waar elk van hen verantwoordelijk voor is. Bovendien bevat elke tabel verschillende kolommen en velden die nog specifiekere soorten informatie bevatten. De tabel wp_comments bevat bijvoorbeeld gegevens met betrekking tot opmerkingen die op je pagina’s en berichten zijn achtergelaten. Het is verder onderverdeeld in de volgende kolommen:

• comment_ID
  • comment_post_ID
  • comment_author
  • comment_author_email
  • comment_author_url
  • comment_author_IP
  • comment_date
  • comment_date_gmt
  • comment_content
  • comment_karma
  • comment_approved
  • comment_agent
  • comment_type
  • comment_parent
  • user_id

Dit betekent in wezen dat de database veel informatie opslaat over elke specifieke opmerking. Denk aan de unieke ID van de reactie, de post waar deze zich bevindt, details over de auteur en meer. Als je spamreacties wilt verwijderen, zoals in ons eerdere voorbeeld, moet je precies deze databasetabel bewerken met behulp van een MySQL-query.

Je WordPress-database Openen en Gebruiken (in 2 Stappen)

In de meeste gevallen is je database zelfvoorzienend. Je hoeft er niet aan te komen om inhoud te kunnen maken en je site te runnen. Tegelijkertijd zijn er tal van situaties waarin het handig is om te weten hoe je je database kunt vinden en deze te begrijpen. Enkele van de mogelijke redenen om in je WordPress-database te kruipen:

• Voor leerdoeleinden, om beter te begrijpen hoe je site is gestructureerd.
  • Om taken uit te voeren die niet via het WordPress-dashboard kunnen worden afgehandeld.
  • Als onderdeel van het probleemoplossingsproces voor enkele veelvoorkomende WordPress-fouten.

Een ander veel voorkomend probleem met je database kan met de volgende gids worden opgelost: Hoe je de foutmelding “MySQL Server Has Gone Away” oplost in WordPress.

Laten we met dit in gedachten bekijken hoe je je WordPress-database kunt beheren.

Stap 1: Log je in Bij phpMyAdmin

Omdat je database is opgeslagen op de server van je site, krijg je via je hostingprovider toegang tot de database. Dit betekent dat het inlogproces enigszins afhankelijk is van waar je hosting is. In de meeste gevallen moet je echter een interface gebruiken met de naam phpMyAdmin.

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je een recente back-up van je website hebt voordat je aan je database zit. Het is gemakkelijk om onbedoelde wijzigingen in je database aan te brengen die moeilijk zijn terug te draaien en mogelijk je site kunnen vernielen. Als je een back-up hebt, kun je je site eenvoudig terugzetten naar de vorige status, mocht je een fout hebben gemaakt.

Vervolgens dien je phpMyAdmin in je hostingaccount vinden. Vaak betekent dit eerst toegang krijgen tot cPanel en vervolgens naar phpMyAdmin zoeken. Het proces kan er echter anders uitzien als je webhost zijn eigen beheersysteem gebruikt. Hier bij Kinsta bieden we gebruikers bijvoorbeeld een aangepast hostingpaneel: het MyKinsta-dashboard.

Als je site bij ons wordt gehost, ga je naar je dashboard, selecteer je de site die je wilt beheren en scroll je omlaag naar het gedeelte Toegang database. Je ziet een link met het label phpMyAdmin openen:

MyKinsta-dashboard

MyKinsta-dashboard

Je krijgt een inlogscherm te zien, waar je de gebruikersnaam en het wachtwoord van de database kunt invoeren die worden vermeld in het gedeelte Toegang database van je dashboard. Dit opent de phpMyAdmin-manager.

Stap 2: Open je Database en Begin met het Aanbrengen van Wijzigingen

Op welke manier je het ook opent, phpMyAdmin heeft altijd hetzelfde uiterlijk:

phpMyAdmin-manager

phpMyAdmin-manager

Op het tabblad Databases bovenaan het scherm zie je een volledige lijst. Er zouden er een paar gerelateerd moeten zijn aan phpMyAdmin zelf, en eentje die naar je website is vernoemd. Klik op deze en je ziet de database:

MySQL-database

MySQL-database

Zoals je ziet, bevat dit de lijst met databasetabellen die we eerder hebben besproken. Je hebt toegang tot elk van de kolommen en velden die het bevat:

MySQL-database wp_options

MySQL-database wp_options

Vanaf hier kun je de verschillende opties gebruiken om gegevens te zoeken, toe te voegen, te wijzigen en te verwijderen. Laten we als voorbeeld eens kijken hoe je de gebruikersnaam van je WordPress-account kunt wijzigen. Dit is iets wat je niet via het dashboard kunt doen, maar dat eenvoudig te doen is via je database.

Om dit te doen, selecteer je de tabel wp_users en klik je op Edit naast de gebruikersnaam die je wilt wijzigen:

Bewerk je gebruikersnaam via de database

Bewerk je gebruikersnaam via de database

Voeg vervolgens je nieuwe gebruikersnaam toe aan het veld Value onder user_login:

Update je gebruikersnaam rechtstreeks in de WordPress-database

Update je gebruikersnaam rechtstreeks in de WordPress-database

Selecteer Go om je wijzigingen te voltooien. Hiermee wordt de gebruikersnaam van je account automatisch bijgewerkt. Veel andere database-gerelateerde taken zijn net zo eenvoudig; het enige dat je hoeft te doen is het juiste stuk gegevens vinden en wijzigen. Vergeet echter niet om hier heel voorzichtig mee om te gaan. Het beste is om vooraf te weten welke taak je probeert uit te voeren en om te zoeken naar een gids of zelfstudie die je laat zien waar je de gegevens kunt vinden die je nodig hebt (en wat je ermee moet doen).

Info

Alle pakketten van Kinsta bevatten wekelijkse automatische optimalisatie van de MySQL-database voor betere databaseperformance. Bekijk onze pakketten voor meer info.

Je WordPress-site werkt niet zonder een database. En dankzij deze beginnershandleiding weet je precies wat deze is en waarom deze zo belangrijk is voor je site! 🗣💪 Click to Tweet

Samenvatting

Als je geen webontwikkelaar bent, dan zal je waarschijnlijk niet snel overwegen om zelf met de WordPress-database aan de slag te gaan. Het is echter een leerzame taak, omdat het je in staat stelt om allerlei wijzigingen aan je website aan te brengen. Bovendien wordt de toegang tot je database en het beheer ervan door de meeste hosts eenvoudig voor je gemaakt.

Je WordPress-database bevat alle informatie die nodig is om je site uit te voeren, inclusief de inhoud, gebruikersgegevens, instellingen en meer. Deze informatie is georganiseerd in tabellen, kolommen en velden, die je naar believen kunt wijzigen. Je kunt toegang krijgen tot je database door te navigeren naar phpMyAdmin in je hostingpaneel. Vergeet niet eerst een back-up van je site te maken en wees zeer voorzichtig bij het aanbrengen van wijzigingen.

keer gedeeld