Taco is Community Manager bij Yoast en werkt daar sinds 2013. Bij Yoast is Taco begonnen als junior developer, groeide door naar customer support, waarna hij manager werd van het globale support team. In 2020 nam hij de uitdaging aan om als Community Manager verder te gaan.

Taco is vanaf het begin zeer actief in de WordPress community, hij helpt mee met organiseren van de WP Meetup Nijmegen en is een onderdeel van het NL vertaalteam voor WordPress. Je kan Taco vinden op Twitter.

Wat is je achtergrond en hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met WordPress?

Het begon allemaal op donderdag 31 oktober 1985 toen ik geboren werd in het … Ok, da’s misschien iets te ver terug. Maar nog geen 11 jaar later verzamelde ik elke URL die ik kon vinden in reclamefoldertjes en kranten om in de bibliotheek websites te bezoeken via Netscape Navigator. Niet omdat ik de producten nodig had, maar omdat ik het concept ‘website bezoeken’ gewoon ontzettend gaaf vond.

Niet veel later bood diezelfde bibliotheek een boek aan over het schrijven van HTML. Vrij snel daarna bouwde ik mijn eerste website, vol heftige kleurtjes, marquee en natuurlijk met tabellen voor de opmaak. Het onderwerp weet ik niet meer precies, en helaas heb ik de code ook niet bewaard.

En toen kwam PHP3 uit. Ineens kon ik formuliertjes maken en allerlei gave dynamische dingen doen op websites. En hoewel ik niet bepaald een natuurtalent was vond ik het wel leuk om ermee bezig te zijn. Gewoon, om te spelen. Dat leidde uiteindelijk in 2005 tot de bouw van een online planningsysteem voor een bedrijf, mijn hoogtepunt op programmeergebied.

In datzelfde jaar startte ik met mijn studie Kunstmatige Intelligentie, waar ik diverse programmeervakken heb gevolgd, maar webdevelopment nooit aan bod kwam. Dat kwam dus op een laag pitje te staan.

Uiteindelijk besloot ik in 2011 om te stoppen met mijn opleiding KI, met een propedeuse op zak, maar zonder bachelor. Wiskunde 2 bleek een brug te ver. Maar ja, wat moet je dan gaan doen? Ik koos ervoor om te gaan werken bij glasvezelprovider XMS, eerst in de servicewinkels en daarna op de helpdesk. Omdat geen opleiding afronden me geen optie leek besloot ik daarnaast een deeltijdopleiding informatica te gaan doen aan de HAN. Want als je niets kan, dan kan je altijd nog programmeur worden, toch? 😉

Dat viel tegen. Niet alleen moet je dus echt iets kunnen om programmeur te worden, ik stak mijn tijd en energie ook liever in mijn werk dan in mijn studie. Toch is die studie essentieel voor mijn verhaal. Daar leerde ik namelijk Gaya Kessler kennen, een medestudent. In een project dat ik samen met hem en een medestudent deed haalde hij ons over WordPress te gebruiken. And so it begun…. En toen hij een maand of wat later een tweet van @yoast retweette begon het verhaal pas echt.

“Hire for talent, train for skill”, zei Joost van Yoast in de vacature. Nou, dat ik geen skills had wist ik al, maar talent.. wie weet. Het bedrijf klonk in ieder geval te leuk om niet te reageren op de vacature, dus beloofde ik taart mee te brengen als ze me uitnodigden voor een gesprek. Dus kwam ik met twee taarten in de hand op gesprek, een week later.

Terugkijkend wist en kon ik echt helemaal niets. Ik kende WordPress nauwelijks, had nog nooit van de Yoast SEO plugin gehoord en was een absolute junior junior developer. Recipe for disaster? Dat zou je denken hè? Maar goed, in augustus 2013 begon ik dus bij Yoast. En op 5 oktober was ik als “de nieuwe developer van Yoast” op WordCamp Europe in Leiden.

Geloof me, het is ronduit bizar om een wereldje in te stappen waar echt IEDEREEN het bedrijf waarvoor je werkt kent. En ik? Ik zat net 8 weken bij Yoast en wist nog steeds niet zo veel.

Maar dat weerhield de WordPress community op WCEU er niet van om me met open armen te ontvangen. Zoals Jeremy Felt het op de avond van 6 oktober tegen me zei; “All you have to do to belong here is to show up”.

En hier ben ik. Nog steeds.

Wat zouden onze lezers moeten weten over alles wat jij vandaag de dag zoal met WordPress doet?

Het belangrijkste wat jullie lezers moeten weten is, denk ik, dat “werken met WordPress” heel divers kan zijn. Omdat ik nauw betrokken ben bij de klantenservice van Yoast ben ik een dagelijkse gebruiker van WordPress. Yoast.com draait namelijk op WordPress en WooCommerce. Daarnaast kom ik natuurlijk regelmatig op de sites van onze klanten, zowel aan de voor- als aan de achterkant.

Daarnaast ben ik ook beheerder van de websites van twee verenigingen waar ik bij zit. Maar eerlijk gezegd is dat, sinds WordPress auto-updates heeft voor plugins, bijzonder weinig werk. Er gaat gewoon niet zo vaak iets stuk.

Naast het werken met WordPress probeer ik ook nog regelmatig aan WordPress te werken. Nog steeds niet als developer, want daar ligt mijn talent dus echt niet. Nee, ik vind andere zaken veel interessanter. Een van de eerste projecten waar ik, dankzij Remkus de Vries, aan ben gaan bijdragen is het vertalen van WordPress naar het Nederlands. Sinds ik een gezin heb, en met name de 2 kindjes, is het aantal avonduurtjes dat daar in gaat zitten helaas wel flink afgenomen. Gelukkig heb ik de mazzel dat ik af en toe wat tijd van Yoast mag gebruiken hiervoor.

Een ander team waar ik actief in ben is het community team van WordPress. Dit team houdt zich bezig met de mensen rondom de software. En dan met name alles rondom de WordPress-meetups (korte bijeenkomsten van WordPress-liefhebbers) en WordCamps (conferenties over/rondom WordPress). Op dit moment ben ik daar trouwens met een heel gaaf project bezig. We willen het bijdragen aan WordPress toegankelijker maken, door een betere “contributor onboarding”.

Dus als je daar ideeën over hebt; laat ze me vooral weten!

Welke uitdagingen ben je tegengekomen om te komen waar je nu bent op professioneel vlak?

Hah! Nou, ik begon dus als developer bij Yoast. Bleek ik dat dus helemaal niet leuk te vinden, en ik was er nog rete-slecht in ook. Da’s best een uitdaging. Gelukkig word je dan bij Yoast niet de laan uit geschopt, maar wordt samen gekeken waar je talenten dan wel liggen. En daar bleken die paar jaar oefenen met klantenservice bij XMS goed van pas te komen, want ik kon me gaan focussen op de klantenservice bij Yoast. Dat deden Joost en Thijs er namelijk een beetje bij destijds.

En ik had dus die deeltijdstudie informatica. Wat. Een. Hel. Elke week sleurde ik me op de donderdagmiddag naar Arnhem om toch maar weer te proberen om die studiepuntjes bij elkaar te sprokkelen voor een bachelordiploma. Maar weer was mijn werk zo ongelofelijk veel leuker dan de opleiding dat het gewoon niet werkte. Ik heb echt lang aan lopen modderen voordat ik eindelijk de keuze durfde te maken om 100% voor Yoast te gaan en de studie niet af te maken. Maar toen ik die knoop eindelijk had doorgehakt was dat een bevrijding zeg, niet normaal.

Gelukkig is er binnen Yoast heel veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en opleiding. Het niet behalen van een HBO/WO-diploma was namelijk toch wel iets dat me lang heeft achtervolgd. Met het afronden van een Post-HBO-opleiding Hoger Management bij ICM afgelopen jaar is dat nu weg.

Als iemand ooit nog vraagt naar papieren kan ik in ieder geval laten zien op welk niveau ik kan werken. Of daar nog ooit iemand naar gaat vragen? Neuh, ik denk het ook niet. Maar het zeurstemmetje in mijn hoofd is daardoor wel weg nu. En dat is heerlijk.

Waar ik verder regelmatig tegenaan loop is dat ik meer dingen leuk vind dan waar ik tijd voor heb om te doen. Ik zou zonder moeite 80 uur per week met Yoast en WordPress bezig kunnen zijn zonder me een seconde te vervelen. Maar dat is dus een bijzonder slecht idee als je ook graag een goede vader bent en daarnaast nog wat andere hobbies hebt. Dat past gewoon niet.

Een andere uitdaging, of misschien is het eigenlijk wel meer een kans, waar ik tegenaan ben gelopen is de (snelle) groei van Yoast. Was ik in 2013 nog het nieuwste personeelslid (jaja, nummer 007 volgens de administratie), is dat vandaag de dag wel anders. We zijn nu met om- en nabij de 150 collega’s wereldwijd en hebben tientallen vacatures open staan. En da’s dus best wel een verandering. Soms een uitdaging, want dingen zijn gewoon geen dag hetzelfde, maar meestal is het vooral een kans. Ik heb namelijk fantastisch mee kunnen groeien met het bedrijf (qua functie, niet fysiek gelukkig).

Heeft jou iets verrast naarmate je bekender werd met en in de WordPress wereld?

Hoe meer ik weet en begrijp van hoe WordPress wordt gemaakt, hoe minder ik er van snap. In eerste instantie leek de WordPress-wereld een gigantische groep mensen die wereldwijd samenwerken onder leiding van Matt Mullenweg en Automattic om het meest gebruikte CMS ter wereld te bouwen. Nu, bijna 8 jaar later, zit ik wat verder in die bubbel en valt het me steeds vaker op hoe WEINIG mensen eigenlijk werken aan WordPress gegeven de populariteit. Vooral op het gebied van development is het een harde kern van slechts een handje vol mensen, enkele honderden.

Een paar jaar geleden heeft Matt Mullenweg, een van de co-founders van WordPress, iedereen uitgenodigd om mee te doen aan het ‘Five for the future’-project. Dat betekent dat je als persoon, bedrijf, ZZP’er of hobbyist 5% van je “resources” investeert in WordPress. Bijvoorbeeld 8 uur per fulltime medewerker per maand, of door een deel van je winst te gebruiken om WordPress-evenementen te sponsoren. Als iedereen die zijn geld verdient met of dankzij WordPress dat zou doen, dan zouden we over bijna oneindige resources beschikken. Op Five for the future (aka 5ftf) kan je trouwens zien welke bedrijven al hebben aangegeven dat ze hieraan meedoen.

Verdien jij je geld met of dankzij WordPress, dan nodig ik je van harte uit om je ook aan te melden voor Five for the future. Want we hebben echt nog heel veel handjes nodig om WordPress verder te laten groeien en de competitie met closed source CMS’en aan te blijven kunnen.

Wat me daarnaast ontzettend opvalt aan WordPress en de WordPress community is dat het niet alleen open source is, maar ook een heel open community. Iedereen is welkom. Ook als je geen rockstar developer, accessibility-expert of security-guru bent is er een plek voor jou. Wie je ook bent, wat je achtergrond ook is, wat je ook gelooft, of hoe je er ook uitziet.

Er is een plek voor je. Een plek om te leren, op WordCamps en Meetups. Een plek om bij te dragen aan het WordPress project. Een plek om anderen te helpen om beter te worden. Een plek om je te ontwikkelen als mens, als teamspeler, als expert, als mentor, als voorbeeld. Je bent welkom.

Het bekender worden in de WordPress community vind ik trouwens best een lastig onderwerp. Doordat Joost en Yoast al zo bekend waren in de community ging dat bij mij vanzelf. Ik heb daar eigenlijk niets voor hoeven doen. Zelf vind ik trouwens dat het met die bekendheid best wel meevalt. Af en toe lijken mijn collega’s wel te denken dat ik IEDEREEN ken, maar helaas is dat niet het geval.

Dus hebben we elkaar nog niet ontmoet, spreek me dan vooral even aan op een meetup of WordCamp. Voor elk event heb ik namelijk als hoofddoel nieuwe WordPress-vrienden te maken!

Hoe ziet jouw toekomst in de WordPress wereld er uit?

Ik heb de leukste functie bij het tofste bedrijf in de WordPress-wereld. Ik hoop dat mijn toekomst vooral “meer van dit” brengt. Meer conferenties, meer (internationale) vrienden, meer bijdragen aan Open Source, meer groeien met Yoast, meer internet beter maken, meer mensen helpen om SEO te snappen via onze Yoast SEO Academy, meer klanten helpen, meer mensen onboarden als WordPress contributor en vooral meer genieten van alle mooie projecten en mensen!

Wat zoek jij in een WordPress host?

Een jaar geleden had ik deze vraag niet durven beantwoorden, denk ik. Inmiddels heb ik ervaring met een wat minder goede host (UNDERSTATEMENT) via een van de verenigingen waar ik bij zit en weet ik dus vrij goed wat ik niet wil. Daaruit volgt dan natuurlijk meteen ook wat ik wel wil.

Een host moet mij ontzorgen. Ik neem hosting af bij een partij omdat ik zelf de ballen verstand heb van het opzetten en beheren van een server. En het interesseert me ook niet. Ik wil het niet leren. Ik heb gewoon webruimte nodig die altijd online is en waar bezoekers van de site snel en veilig info vandaan kunnen halen. Ik wil dat ik eenvoudig dingen kan instellen en beheren. Mijn host moet er voor zorgen dat mijn e-mail terecht komt bij de ontvanger, en dat ik e-mail van anderen kan ontvangen.

Daarbij moet mijn host WordPress snappen. Niet alleen op technisch gebied, maar ook qua community. Mijn host moet snappen dat WordPress bestaat omdat mensen geven (tijd, geld) en nemen (gratis software). Bijvoorbeeld door bij te dragen aan WordPress via bijvoorbeeld Five for the future. Een relatief makkelijk voorbeeld voor hosts is om, net zoals Kinsta, bij te dragen aan het testen van WP via https://make.wordpress.org/hosting/test-results/.

Wat vind je leuk om te doen wanneer je niet op je laptop werkt?

Op mijn telefoon verder gaan waar ik gebleven was! He nee, da’s flauw natuurlijk. Al zit er wel een kern van waarheid in. Als mijn laptop dicht gaat ben ik vaak nog steeds met WordPress en de WP community bezig. Via twitter, via Facebook, op meetups of WordCamps. WordPress gaat voor mij vrijwel altijd door.

Ok, ZO erg is het nou ook weer niet. Ik heb namelijk twee schatjes van dochters (4 en 1 jaar oud) en een fantastische vrouw. En ik vind het heerlijk om tijd met hen door te brengen, nieuwe dingen te ontdekken samen of gewoon buiten te spelen.

Daarnaast probeer ik ook regelmatig bij MTCOB op de trialmotor of -fiets te staan. Ik ben waarschijnlijk de belabberdste rijder van de hele club, maar heb er de grootste lol in. Trial vereist gewoon 100% focus en dan dwing ik mijn hoofd dus om even alleen maar daarmee bezig te zijn.

In de tijd die overblijft probeer ik dan nog wat andere dingen te stoppen. Ik ben actief bij een EHBO-vereniging als hulpverlener, organiseer LANparties bij een andere club, organiseer de collecte van de Brandwondenstichting in een deel van Wijchen en eh.. nouja, ik kan dus gewoon niet zo goed stil zitten.

Wie zouden wij volgens jou ook moeten interviewen en waarom?

Ik ken ontzettend veel fantastische mensen in de WordPress community, zowel binnen als buiten Nederland die allemaal verhalen te vertellen hebben. Maar ik zou het nog leuker vinden om mensen die nieuw zijn binnen WordPress op dit podium te zetten.

Dus in plaats van een naam te noemen heb ik een opdracht voor jou Marcel, als marketing manager van Kinsta. Vraag op de volgende meetup waar je komt (online of fysiek) eens wie er voor het eerst bij een WordPress meetup is. Degene die als laatste zijn of haar hand opsteekt nomineer ik!

Als je nog vragen hebt, laat het me gerust weten. Dankjewel!

(Deze uitdaging neem ik aan Taco! – Marcel)

 

Photo credits: Photo taken by freelance developer Andrey Savchenko at WordCamp Nijmegen.

 

Marcel Bootsman Kinsta

Marketing Manager Dutch Market voor Kinsta.