Taeke Reijenga is de CEO van Level Level. Een Rotterdamse WordPress agency. Taeke is een actief lid van de WordPress gemeenschap, helpt met het organiseren van WordCamps en bied ruimte aan de WPMeetup 010 in het kantoor van Level Level.

Je kan Taeke hier vinden: Linkedin, Twitter.

Wat is je achtergrond en hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met WordPress?

Ik heb ooit, in een ver verleden, International Hospitality Management gestudeerd in Leeuwarden en Ecotourism in Portsmouth (UK). Na het succesvol afronden van beide opleidingen bleek de interesse voor mijn hobby sterker dan de drang om daadwerkelijk aan de slag te gaan met mijn diploma’s. Ik ben in die tijd daarom op freelance basis aan de slag gegaan met het ontwikkelen van websites. Ik heb mezelf HTML en CSS geleerd door de code die Dreamweaver genereerde door te spitten. Dit heb ik gedaan tot ik min of meer door had hoe ik dit zelf kon doen zonder een programma als Dreamweaver te gebruiken.

In 2006 ben ik samen met een oude schoolvriend officieel van start gegaan met een bedrijf dat nu uitgegroeid is tot het huidige Level Level. Al snel kwamen we erachter dat we meer nodig hadden dan een beetje HTML en CSS om een project echt aan een klant over te dragen. Na vergelijkend warenonderzoek kwamen we uit bij WordPress waar we mee aan de slag zijn gegaan rond versie 2.0. En wat een gouden greep bleek dat te zijn! 🙂 Vandaag de dag zijn we met een team van 30 en werken we als full service WordPress agency aan de meest toffe, en vaak edge case, WordPress projecten. Privacy, performance, security, seo en webtoegankelijkheid vormen de basis van elk van deze projecten.

Eerder dit jaar hebben we daarnaast vanuit Level Level The A11Y Collective gelanceerd, een e-learning platform met de focus op Web Accessibility. Het idee daarachter is vrij simpel: als je het vraagt, beaamt iedereen dat online toegankelijkheid belangrijk is, maar daarbij wordt ook opgemerkt dat het soms best lastig is om te bepalen waar je nou moet starten en hoe je dit exact voor elkaar krijgt. Met die insteek hebben we video cursussen ontwikkeld gericht op de kennis en skills (allerlei niveaus) die product owners, project managers, designers, developers, marketeers en copywriters nodig hebben om aan de toegankelijkheid van hun web projecten te werken. Het is supergaaf om te zien dat de registraties voor de cursussen van over de hele wereld komen.

Wat zouden onze lezers moeten weten over alles wat jij vandaag de dag zoal met WordPress doet?

Met mijn bedrijf Level Level zetten we WordPress in voor grootschalige en complexe maatwerk projecten. Van een complexe WooCommerce applicatie waarmee we zaagmachines in fabrieken aansturen tot een dashboard voor ondernemers bij een Nederlandse Verzekeraar, van een interactieve kaart voor een grote Nederlandse gemeente tot nieuwssites zoals HP/de Tijd en Business Insider. En niet te vergeten e-learning platformen, zoals The A11Y Collective. WordPress wordt nog zo vaak weggezet als dat blogje gebaseerd op spaghetti code dat er een vorm van bewijsdrang bij me is ontstaan om te laten zien dat we op basis van WordPress onwijs toffe projecten kunnen ontwikkelen.

Welke uitdagingen ben je tegengekomen om te komen waar je nu bent op professioneel vlak?

Poeh, heb je even? Ik ben nu bijna 15 jaar aan het ondernemen dus ik ben ondertussen al heel wat uitdagingen tegengekomen. Maar als ik er zo over nadenk dan is ‘loslaten’ misschien wel mijn grootste uitdaging geweest (en nog steeds). Wanneer je bedrijf op een gegeven moment een bepaalde omvang aanneemt kan je niet meer alles zelf doen. Dat moet je ook niet willen. Maar ik ben wel een perfectionist en heb eigenlijk altijd wel een mening en dat maakt het loslaten van bepaalde dingen niet altijd even makkelijk. Toch gaat dit wel steeds beter. Daarbij helpt het om een team te hebben waar je echt op kunt bouwen.

Heeft jou iets verrast naarmate je bekender werd met en in de WordPress wereld?

Ik vind het heel erg mooi om te zien hoe WordPress, een stukje software, mensen verbindt. Het maakt niet uit of je nou de onderkant van de markt bedient met het ontwikkelen van websites voor €500 of juist focust op de bovenkant van de markt waar je er rustig 200 keer meer voor kan vragen: WordPress en de WordPress community verbindt mensen zoals ik dat nog nergens anders heb gezien. Er is een vorm van gemeenschapsgevoel waarbij niemand bang is om bepaalde vraagstukken met elkaar te delen en er maar heel beperkt een gevoel van concurrentie heerst.

Hoe ziet jouw toekomst in de WordPress wereld er uit?

Met Level Level hebben we een gezond bedrijf neergezet waar de groei nog lang niet uit is. Dus voorlopig loop ik nog wel even rond in het WordPress wereldje. En zoals ik eerder al vertelde, hebben we recent vanuit Level Level The A11Y Collective gelanceerd. Het bedenken en het met een team uitwerken van zo’n platform vind ik enorm leuk. Ik kan me goed voorstellen dat er meer van dat soort plannetjes, die op de één of andere manier het WordPress ecosysteem raken, uitgewerkt gaan worden.

Wat zoek jij in een WordPress host?

Ik vind het heel erg belangrijk dat een host meedenkt met bureau en eindgebruiker. Klanten van het kastje naar de muur sturen is zooo 1999. Helaas zie ik dat nog te vaak gebeuren. Daarnaast vind ik een supportteam dat telefonisch of direct via chat bereikbaar is essentieel om snel te kunnen schakelen.

Wat vind je leuk om te doen wanneer je niet op je laptop werkt?

Ik ben een foodie. Ik ga graag uit eten en kook graag. Al een aantal jaar bak ik wekelijks wel een paar verse broden, waar mensen die me op Instagram volgen inmiddels wel een beetje klaar mee zijn denk ik 🙂 Ik vind het fascinerend dat je met drie simpele ingrediënten de meest smaakvolle en mooie broden kunt maken. Daarnaast sta ik een paar keer per week op de yogamat en vind ik het enorm leuk om met mijn drone mooie plaatjes vanuit de lucht te schieten.

Wie zouden wij volgens jou ook moeten interviewen en waarom?

Er schiet me één naam direct te binnen en dat is Joeke-Remkus de Vries. Een vreselijk toffe kerel die ik enorm hoog heb zitten. Als ik denk aan de Nederlandse WordPress Community dan denk ik aan Remkus.

Marcel Bootsman Kinsta

Marketing Manager Dutch Market voor Kinsta.