Google Chrome is een van de populairste browsers ter wereld, en er zijn veel goede extensies beschikbaar die je online ervaring kunnen verrijken.

Extensies zijn handige hulpjes die bedoeld zijn om het browsen naadloos te laten verlopen, van extensies die grammatica controleren tot e-commerce tools die je kunnen helpen couponcodes te vinden. Soms voldoen de extensies die we downloaden en installeren echter niet aan onze verwachtingen, of we gebruiken ze gewoon niet meer.

Als dat gebeurt, moet je weten hoe je Chrome extensies kunt verwijderen, zodat ze je browser niet onderbreken of vertragen. In dit artikel bespreken we verschillende manieren waarop je extensies kunt uitschakelen of verwijderen uit Google Chrome en andere populaire browsers.

Waarom zou je een browserextensie verwijderen?

Als je een browserextensie voor Google Chrome downloadt, is dat met een bepaald doel. Je zoekt een uitbreiding op de ervaring die je hebt op ’s werelds populairste browser, en een goede extensie kan helpen je pijnpunt te verlichten en het downloadproces naadloos en plezierig te maken.

Maar de beste Chrome extensies op je browser downloaden is niet zoals een tatoeage laten zetten. Het is geen beslissing waar je de rest van je leven mee moet leven. Soms pakken extensies niet uit zoals we verwachten. En slechte of niet-ondersteunde extensies kunnen de browse-ervaring negatief beïnvloeden.

Voor we ingaan op hoe je Chrome extensies kunt verwijderen, volgen hier enkele veel voorkomende redenen waarom je een (of meer) van je browserextensies zou willen verwijderen.

Ze verstoren de browse-ervaring

We installeren extensies in Google Chrome omdat we geloven dat ze iets zijn dat de algemene browse-ervaring zal verbeteren, zoals een extensie voor e-mailproductiviteit. Maar soms kunnen de extensies die we kiezen precies het tegenovergestelde doen en die ervaring verstoren.

Hoe kan dit gebeuren?

Om te beginnen wil niemand te maken hebben met vervelende pop-ups. Ze kunnen de browse-ervaring verstoren en het casual scrollen op een website tot een irritante beproeving maken.

Een andere manier waarop slechte extensies je browse-ervaring kunnen verstoren is als ze te veel gebruikersgegevens verzamelen. Bedrijven willen vaak gegevens om door te verkopen, en veel internetgebruikers nemen maatregelen om hun informatie privé te houden. Als je ontdekt dat een browserextensie meer gegevens vraagt dan je prettig vindt, is het tijd om hem weg te doen.

Van sommige browserextensies is bekend dat ze kwaadaardige programma’s zoals malware maskeren, die je computer kunnen infecteren, crashes veroorzaken, en zelfs vitale informatie stelen, zoals bankwachtwoorden. Deze gevaarlijke extensies moeten verwijderd en gerapporteerd worden.

Sommige extensies gaan te ver met Chromemeldingen. Als je rustig probeert te browsen maar steeds melding na melding krijgt, moet je naar de instellingen van de extensie gaan en meldingen uitschakelen. Als dit niet werkt, of je bent om andere redenen ontevreden over de extensie, dan is het misschien tijd om hem te verwijderen.

Ze beïnvloeden de browserprestaties

Sommige extensies kunnen de prestaties van je browser negatief beïnvloeden. Als dit bij jou gebeurt, is dit een groot probleem dat onmiddellijk aangepakt moet worden.

Eén manier waarop een extensie de prestaties van je browser kan beïnvloeden is door te veel computergeheugen op te eten. Je computer heeft maar zoveel geheugen, en als dat allemaal opgebruikt is, zie je veel vertraging, bevriezing, en zelfs gedwongen herstarts voor kritieke platforms zoals WordPress. Daarom is het altijd een goed idee om te kijken naar de hoeveelheid ruimte die de extensie op je toestel inneemt. Dan kun je beslissen of je ruimte over hebt  voordat je je Mac of PC vertraagt.

Sommige browserextensies die niet goed gebouwd zijn kunnen de hele browsersessie onverwacht laten vastlopen. Dit is een groot probleem dat meteen aangepakt moet worden.

Zo schakel je Chrome extensies tijdelijk uit

Soms hoef je je Chrome extensies niet permanent te verwijderen; het kan zijn dat je ze alleen tijdelijk moet uitschakelen. Het kan zijn dat je de extensie nuttig vindt maar er een pauze van nodig hebt, of misschien zit hij je in de weg bij een specifieke taak die je moet afronden.

Gelukkig zijn er drie manieren om je Chrome extensies tijdelijk uit te schakelen. De eerste is om rechtstreeks via je Google Chrome browser te werken.

Chrome bevat een Extensions hub, waar je gemakkelijk toegang hebt tot alle extensies die momenteel geïnstalleerd zijn. Je komt er via het drie-stippen-menu rechtsboven in je browservenster of door chrome://extensions in te typen in de zoekbalk bovenaan.

Je kunt gemakkelijk naar de hub voor Chrome extensies
Je kunt gemakkelijk naar de hub voor Chrome extensies

Je zult zien dat onder elke extensie een paar opties staan. Je ziet een knop met het opschrift “Details”, een andere met het opschrift “Remove”, en rechts een schuifje met een stip erop. Op dit schuifje richten we ons in deze stap.

Met deze schuifregelaar kun je extensies tijdelijk uitschakelen
Met deze schuifregelaar kun je extensies tijdelijk uitschakelen

Als de schuifknop rechts staat en blauw is, is de betreffende extensie actief. Als hij links staat en wit is, is de extensie niet actief.

Klik eenvoudig op een actieve schuifregelaar om de extensie tijdelijk uit te schakelen. Er zit geen timer op deze feature, dus je moet hem weer fysiek activeren als je besluit dat hij nodig is.

De volgende manier om extensies tijdelijk uit te schakelen is door een andere extensie te gebruiken.

Met deze extensie kun je al je extensies tijdelijk uitschakelen
Met deze extensie kun je al je extensies tijdelijk uitschakelen

In de Chrome Web Store vind je een extensie met de naam “Disable Extensions and Apps” Met deze extensie kun je je extensies en apps uitschakelen en weer inschakelen met het toetsenbordcommando Ctrl + Shift + E.

Door dit te doen schakel je alle apps en extensies uit, met uitzondering van die je als “Whitelist” hebt bestempeld

Uitzonderingen op de Whitelist kun je maken in de extensie “Disable Extensions and Apps”

Je kunt dit ook bereiken door een eenvoudig Windows commando te gebruiken.

Kopieer eenvoudig het volgende commando:

“C:Program Files (x86)GoogleChromeApplicationchrome.exe” –disable-extensions.

Zodra het gekopieerd is, open je een Windows zoekvenster en plak je het erin. Druk daarna op Enter, en je bent klaar.

Zo verwijder je een Chrome extensie

Als je besluit dat het tijdelijk deactiveren simpelweg niet goed genoeg is, dan is tijd om te leren hoe je Chrome extensies kunt verwijderen. Chrome maakt dit proces snel en gemakkelijk, zolang je maar een paar eenvoudige stappen volgt. Het is bijvoorbeeld veel sneller en gemakkelijker dan proberen een Google review te verwijderen.

Klik eerst op de drie stippen in de rechter bovenhoek van je Chrome browser.

Het drie-stippen-menu in de Google Chrome browser
Het drie-stippen-menu in de Google Chrome browser

Als je hierop klikt opent zich een dropdown menu. Scroll naar beneden naar More Tools en ga er met je muis over. Dit opent een ander submenu aan de linkerkant.

Navigeer naar dat nieuwe menu en klik op de tabblad Extensions. Door dit te doen open je de Google Chrome Extensions Manager.

De Google Chrome Extensions Manager geeft een overzicht van al je extensies
De Google Chrome Extensions Manager geeft een overzicht van al je extensies

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, toont de Extensions manager al je geïnstalleerde extensies. In dit voorbeeld is een van de extensies gemarkeerd als zijnde in strijd met het beleid van de Google Chrome Web Store, dus dat is degene die we gaan verwijderen.

Onder elke extensie staan twee opties: “Details” of “Remove” Klik op Remove onder de extensie die je niet wilt.

De Remove knop helpt je van ongewenste Chrome extensies af te komen
De Remove knop helpt je van ongewenste Chrome extensies af te komen

Dit opent een bevestigingstabblad waarin je kunt bevestigen dat je de extensie wilt verwijderen. Je kunt hier zelfs misbruik melden als dat nodig is.

Bevestig dat je ongewenste extensies wilt verwijderen
Bevestig dat je ongewenste extensies wilt verwijderen

Als dat gedaan is, is de extensie er niet meer.

Je kunt Chrome extensies ook direct uit de werkbalk van de browser verwijderen. Zoek het pictogram van de extensie die je wilt verwijderen en klik er met de rechtermuisknop op als je een PC gebruikt, of houd Control ingedrukt en klik erop als je een Mac gebruikt.

Dit brengt een submenu te voorschijn. Eenmaal daar klik je op het tabblad dat zegt Remove from Chrome.

Je wordt dan om bevestiging gevraagd dat je de extensie wilt verwijderen. Bevestig dat dit je bedoeling is, en klik op Remove als het systeem daarom vraagt.

De werkbalkmethode die we net beschreven kan niet gebruikt worden om een extensie uit te schakelen, maar je kunt hem wel gebruiken om het extensiebeheer te openen en hem van daaruit uit te schakelen.

Hoe verwijder je al je Chrome extensies

Misschien wil je niet slechts een enkele extensie verwijderen. Misschien ben je helemaal klaar met Chrome extensies en wil je de lei helemaal schoonvegen. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je weet hoe je Chrome extensies kunt verwijderen als dat nodig is.

Er zijn twee verschillende methoden om dit aan te pakken. De eerste (en gemakkelijkste) is rechtstreeks via de Chrome browser zelf.

Dit proces zal veel lijken op de laatste stap in het eerder geschetste extensie verwijderingsproces, alleen met herhaalde stappen voor elke Chrome extensie op je lijst.

Ga eerst naar de Chrome extensies hub. Je kunt dit doen door chrome://extensions in je zoekbalk te typen of te klikken op het drie-stip menu rechtsboven, dan More Tools, en tenslotte Extensions.

Als je eenmaal in de Extensions hub bent, kun je beginnen met al je extensies uit te schakelen, een voor een. Onder elke extensie zie je de knoppen “Details” en “Remove”, samen met de schuifknop waarmee je extensies kunt uitschakelen zonder ze te verwijderen.

Klik op “Remove” om van je extensies af te komen

Er is geen optie om alle extensies tegelijk uit te schakelen, dus je zult op elke dienst op Remove moeten klikken. Dit is echter niet zo tijdrovend als het klinkt. Klik gewoon op Remove voor elke extensie en bevestig dat je hem uit je Chrome browser wilt verwijderen.

Als je een Windows gebruiker bent, kun je een veel gecompliceerder proces gebruiken om je Chrome extensies handmatig te verwijderen.

Zoek eerst de standaard mappenlocatie voor je besturingssysteem. Typ het volgende in een Windows zoekopdracht:

C:UsersusernameAppDataLocalGoogleChromeUser DataDefault.

Zorg ervoor dat je je eigenlijke gebruikersnaam vervangt waar “Username” staat

Als je eenmaal in de standaardmap bent, staat er een map met het opschrift “Extensions” Als je die opent, staan er mappen voor elke extensie die je geïnstalleerd hebt; de namen van deze mappen kunnen er echter uitzien als een lange, warrige puinhoop.

Als je een van deze mappen opent verschijnt er een submap met het versienummer van je extensie. Als je die submap opent, staat daar de naam van de extensie die je bekijkt. Je kunt dan uit deze map terugkeren naar die met de lange, rommelige namen. Verwijder die mappen gewoon en herstart Chrome. De extensie zal verdwenen zijn.

Zo vind en verwijder je verborgen Chrome extensies

Met het verwijderen van een Chrome extensie is de klus niet altijd geklaard. Er kunnen nog verborgen extensies en bestanden op je toestel zitten, die ruimte innemen. Er is echter een manier waarop je die extensies helemaal van je harde schijf kunt verwijderen. Dit proces ziet er een beetje anders uit, afhankelijk van je besturingssysteem.

Verborgen Chrome extensies verwijderen in Windows

Als het tijd is om verborgen extensies van je Windows systeem te verwijderen, moet je eerst naar de installatieplaats van Chrome gaan. Doorgaans is deze gemarkeerd als:

C:UsersusernameAppDataLocalGoogleChromeUserDataDefault.

Open de map gemarkeerd Extensions om een lijst van je extensies te vinden. Verwijder dan, zoals in de vorige paragraaf beschreven, gewoon de map van de extensies die je niet wilt, en herstart je browser. Hierdoor wordt de wijziging van kracht.

Verborgen Chrome extensies verwijderen op een Mac

Als je een Mac gebruikt, kun je de installatieplaats van je extensies vinden door te gaan naar:

~/Library/ApplicationSupport/Google/Chrome/Default/Extensions.

Als je in Chrome op verschillende Google accounts bent ingelogd, zullen er voor elke gebruikersnaam verschillende mappen zijn. De mappen daarin zullen allemaal lange namen van 32 tekens hebben.

Open Chrome opnieuw en ga terug naar je Extensions hub door chrome://extensions/ in te typen of op de drie puntjes rechtsboven te klikken, More Tools te kiezen en op Extensions te klikken.

Als je in de hub bent, klik je op het tabblad met Developer Mode.

Je Extensions hub heeft een ontwikkelaarsmodus
Je Extensions hub heeft een ontwikkelaarsmodus

Als de ontwikkelaarsmodus ingeschakeld is, ziet die er ongeveer zo uit:

Chrome's extensies ontwikkelaarsmodus ingeschakeld
Chrome’s extensies ontwikkelaarsmodus ingeschakeld

De ontwikkelaarsmodus toont je de 32-karakter identifiers voor elke extensie. Ga terug naar je harde schijfmap, zoek met behulp van deze informatie de juiste extensie en verwijder hem van je systeem.

Zo verwijder je extensies in andere browsers

Extensies zijn niet exclusief voor Google Chrome. Andere toonaangevende browsers, waaronder Microsoft Edge, Firefox, Safari, en Opera, hebben extensies die gemakkelijk beheerd en verwijderd kunnen worden. We behandelen deze Google Chrome alternatieven in deze sectie, en leggen uit hoe je van hun ongewenste extensies af kunt komen.

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de standaardbrowser die op alle Windows PC’s geïnstalleerd wordt. Het is de grotere en meer geëvolueerde broer van Internet Explorer (die ooit vooral gebruikt werd voor het downloaden van Google Chrome).

Als je extensies uit Microsoft Edge wilt verwijderen, begin je met het selecteren en vasthouden van het pictogram van de extensie die je wilt verwijderen. Deze pictogrammen staan rechts van de adresbalk bovenaan je browser – vergelijkbaar met waar ze in Google Chrome staan.

Zodra je dit gedaan hebt, kies je Remove from Microsoft Edge om het verwijderingsproces te starten. Het systeem zal je om bevestiging vragen. Bevestig dat je dit wilt doen, en kies de optie die Remove zegt.

Je kunt ook extensies rechts van de adresbalk van de browser selecteren en het veld More Actions kiezen dat door drie stippen naast de extensie gemarkeerd wordt.

Kies de geboden optie Remove from Microsoft Edge, en bevestig je keuze door Remove te kiezen.

Firefox

Firefox is een veilige browser met extensies die even gemakkelijk verwijderd kunnen worden als het wissen van een browsercache. Dit proces neemt maar een paar stappen in beslag.

Om ongewenste Firefox extensies te verwijderen, moet je eerst op de “hamburger” menuknop klikken – die met de drie horizontale lijnen die op een hamburger lijken.

Het hamburgermenu in Firefox staat rechts bovenaan
Het hamburgermenu in Firefox staat rechts bovenaan

Kies in het dropdownmenu Add-ons. Je krijgt dan meer opties te zien. Klik op de keuze gemarkeerd Extensions.

Dit opent je Firefox extensies lijst. Als je deze extensies wilt verwijderen, klik je op het menu met de drie puntjes ernaast. Dit opent weer een ander submenu waar je gevraagd wordt de optie te kiezen die gemarkeerd is met Remove.

Safari

Safari is de webbrowser die op alle Mac computers en Apple producten voorgeïnstalleerd is.

Je kunt je ontdoen van Safari extensies door bovenaan de pagina in de tab Safari te gaan.

Het Safari menu staat bovenaan de pagina
Het Safari menu staat bovenaan de pagina

Kies daar het dropdownmenu item getiteld Preferences. Klik daarna op de optie met het label Extensions. Dit opent een lijst van je Safari extensies.

Kies de extensie die je kwijt wilt en klik dan op Uninstall.

Opera

Als je de Opera browser gebruikt, kun je een aantal extensies instellen die je tijdens het browsen van pas komen. Als je echter van extensies af wilt die je niet meer gebruikt, is dat een vrij snel en eenvoudig proces.

Klik eerst op de optie gemarkeerd met View in de menubalk van Opera. Als je dat gedaan hebt, selecteer je Show Extensions.

Dit opent een lijst van je Opera extensies, ongeveer zoals Google’s Extensions hub. Merk op dat elke extensie op deze lijst een X in de rechterhoek van zijn vakje heeft. Je kunt de extensie verwijderen door eenvoudig op die X te klikken.

Opera vraagt je dan te bevestigen dat je de extensie wilt verwijderen. Bevestig je beslissing, en de extensie verdwijnt uit je browser.

Als je je Opera extensies niet kwijt wilt, kun je ervoor kiezen ze uit te schakelen. Hierdoor blijft de extensie op je toestel geïnstalleerd, maar is hij slapend en niet operationeel.

Samenvatting

Extensies kunnen een nuttig deel van de browse-ervaring zijn, maar als ze hun nut verliezen, moet je ze verwijderen om plaats te maken voor andere, nuttigere extensies.

In deze handleiding hebben we je alles geleerd over waarom je extensies zou verwijderen, hoe je extensies uitschakelt en uit Chrome verwijdert, hoe je verborgen extensies verwijdert, en hoe je extensies uit andere populaire webbrowsers verwijdert.

Als je weet hoe je Chrome extensies verwijdert, kun je je meer concentreren op kritieke functies, zoals het beheren van je WordPress website. Als je managed hostingdiensten voor je WordPress site nodig hebt, staat het team van Kinsta klaar om je te helpen het beste te maken van je (nu) schone en overzichtelijke computer, zodat je je kunt concentreren op het runnen van de best mogelijke website voor je bedrijf. Plan vandaag nog een demo met ons.