Je kunt tegen allerlei problemen aanlopen als je over het internet surft of een website probeert te bezoeken. Een van de meest voorkomende is de DNS_PROBE_STARTED foutmelding.

Hoewel de fout zeer hinderlijk kan zijn, is dit Domain Name Server (DNS) probleem niet iets om over in paniek te raken. Je kunt een paar relatief gemakkelijke, snelle en ongecompliceerde oplossingen toepassen om het probleem op te lossen om zo weer snel te kunnen surfen.

In dit bericht leggen we uit wat de DNS_PROBE_STARTED fout betekent en wat de veel voorkomende oorzaken zijn. Daarna lopen we met je door zes methodes die je kunt gebruiken om het op te lossen. Laten we er eens induiken!

Bekijk onze videohandleiding voor het oplossen van de DNS_PROBE_STARTED fout

Wat de DNS_PROBE_STARTED foutmelding betekent

De DNS_PROBE_STARTED foutmelding wijst meestal op een probleem met je DNS of netwerk. Meestal betekent het dat je computer niet in staat was verbinding te maken met een DNS server:

De DNS_PROBE_STARTED foutmelding
De DNS_PROBE_STARTED foutmelding

DNS, soms het telefoonboek van het internet genoemd, is het systeem dat mensen met websites laat verbinden door gemakkelijk te onthouden domeinnamen te gebruiken in plaats van moeilijk te onthouden IP adressen. Het zet bijvoorbeeld een IP adres als 104.18.42.131 om in een sitenaam als www.kinsta.com.

Een DNS probe is een diagnostische tool voor netwerken die gebruikt wordt om de bereikbaarheid van een gegeven hostnaam of IP adres te testen. Een DNS probe kan ook de prestaties van een DNS server testen door te meten hoeveel tijd de server nodig heeft om een gegeven hostnaam op te lossen.

Er zijn verschillende soorten DNS gerelateerde fouten die kunnen optreden. Andere voorbeelden zijn:

DNS_PROBE_STARTED is een foutmelding die aangeeft dat de DNS sonde niet gestart is. Dit kan door verschillende factoren gebeuren. Hoewel DNS_PROBE_STARTED in Chrome het meest voorkomt, kan het ook in andere browsers voorkomen, waaronder Microsoft Edge en Android browsers.

Veel voorkomende oorzaken van het DNS_PROBE_STARTED bericht

Er zijn een paar veel voorkomende oorzaken van de DNS_PROBE_STARTED melding. Ten eerste kan je DNS server plat liggen. Dit probleem treedt meestal op door een verkeerde configuratie van je DNS of netwerkinstellingen.

Het kan ook toegeschreven worden aan een probleem met je netwerkadapter of router. Als je antivirus of firewallsoftware geïnstalleerd hebt, kan die DNS verzoeken blokkeren, wat tot deze foutmelding leidt.

Zo verhelp je de DNS_PROBE_STARTED fout (6 methoden)

Nu we meer over deze fout begrijpen, gaan we in op hoe je hem kunt oplossen. Hieronder staan zes methoden die je kunt gebruiken om de DNS_PROBE_STARTED fout te verhelpen.

Let op dat we voor de volgende handleiding Windows/Chrome gebruiken omdat je deze fout daar het meest waarschijnlijk zult tegenkomen. Als je echter een Mac toestel of een andere browser gebruikt, kun je dezelfde stappen volgen door de commando’s te vervangen door de OS/browser equivalenten.

1. Verander je IPv4/IPv6 DNS adres

De eerste oplossing die je kunt proberen is het veranderen van je IPv4/IPv6 DNS adres. Zonder in details te treden hebben deze internetprotocollen kleine technische verschillen. Hoewel IPv6 de nieuwste versie is, is IPv4 nog steeds de meest populaire.

Om te beginnen ga je naar je configuratiescherm en klik je op Network & Internet > Network and Sharing Center. Kies uit het menu links Change adapter settings:

De optie om adapterinstellingen te veranderen in Windows
De optie om adapterinstellingen te veranderen in Windows

Dit opent het venster Network Connections. Klik met de rechtermuisknop op je netwerk en kies dan Properties:

De eigenschappen van een netwerkverbinding in Windows.
De eigenschappen van een netwerkverbinding in Windows

In het venster dat opent, klik je in de lijst op Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) en kies dan weer Properties:

Het venster met Wi-Fi-eigenschappen
Het venster met Wi-Fi-eigenschappen

Klik op Use the following IP addresses. Je kunt “8.8.8.8” invoeren voor de Preferred DNS server en “8.8.4.4” voor de Alternate DNS server:

De eigenschappen van het Internet Protocol Versie 4
De eigenschappen van het Internet Protocol Versie 4

Als je klaar bent, klik je op de OK knop om je veranderingen op te slaan. Sluit alle vensters en probeer dan de website opnieuw te openen om te zien of de fout nog aanwezig is. Als het probleem niet verholpen is, kun je verder gaan met de volgende mogelijke oplossing.

2. Vernieuw je DNS

DNS caching houdt in dat je OS/browser je recent bezochte IP adressen in een database opslaat. Een verouderde database kan echter leiden tot netwerkverbindingsproblemen, zoals de DNS_PROBE_STARTED fout.

Daarom is de volgende methode die je moet proberen om dit probleem op te lossen het flushen van je DNS cache om deze te verversen. Open de Opdrachtprompt. Druk hiervoor op de Windows toets + R, typ “cmd” in het vak Run, en druk op Enter:

Typ “cmd” in het Windows Run vak

Als je macOS gebruikt, kun je navigeren naar Tools > Terminal. Typ in het opdrachtprompt venster het volgende:

ipconfig /flushdns

Druk op je Enter toets. Dit zal eventuele onjuiste DNS vermeldingen uit de cache van je computer wissen. Voer daarna het volgende commando in:

ipconfig /renew

Dit vernieuwt het IP adres van je computer. Als laatste kun je invoeren:

ipconfig /registerdns

Druk op Enter om het commando uit te voeren. Dit registreert de DNS instellingen van je computer bij je Internet Service Provider (ISP). Je kunt “exit” intypen, en op Enter drukken om de opdrachtprompt te sluiten.

3. Wis je browsercache en cookies

Als je nog steeds de DNS_PROBE_STARTED foutmelding ziet, is het wissen van je cache en cookies de volgende methode die je kunt proberen. De precieze stappen voor dit proces zijn afhankelijk van je browser.

In Google Chrome bijvoorbeeld kun je de drie verticale stippen in de rechter bovenhoek kiezen en dan navigeren naar More tools > Clear browsing data:

Browsergegevens wissen in Chrome
Browsergegevens wissen in Chrome

In het venster dat opent, kun je onder Basic alle drie de opties kiezen. Klik dan op Clear data:

Venster met browsergegevens wissen
Venster met browsergegevens wissen

Je kunt soortgelijke stappen volgen als je een Mac toestel of een andere webbrowser gebruikt. Voor gedetailleerde aanwijzingen kun je onze gids raadplegen over hoe je de cache wist in alle belangrijke browsers.

4. Verwijder je netwerkdriver(s) en installeer ze opnieuw

Er kunnen veel problemen ontstaan door verouderde netwerkdrivers. Eén ervan is de DNS_PROBE_STARTED foutmelding.

Daarom kun je, als je de fout nog steeds ziet, proberen je netwerkstuurprogramma’s te verwijderen en dan opnieuw te installeren via je Apparaatbeheer. Druk in Windows op de Windows toets + R, typ dan “devmgmt.msc” in het vak Run en druk op Enter.

Klik in het venster Device Manager op om Network adapters uit te vouwen. Klik dan met de rechtermuisknop op je netwerkadapter en kies Uninstall device:

Deïnstalleer een netwerkadapterapparaat
Deïnstalleer een netwerkadapterapparaat.

Sluit het venster Device Manager en herstart je computer. Zodra je computer opnieuw gestart is, open je Apparaatbeheer weer en selecteer je netwerkadapter. Klik in de menubalk op Action > Scan for hardware changes:

De Windows Device Manager
De Windows Device Manager.

Dit zal je netwerkdriver(s) opnieuw installeren. Probeer nu de website opnieuw te laden.

5. Schakel antivirus en firewallsoftware uit

Antivirus en firewallprogramma’s zijn belangrijk omdat ze je kunnen beschermen tegen allerlei problemen, waaronder allerlei soorten malware.

Als je echter nog steeds problemen hebt met de DNS_PROBE_STARTED fout, kan het zijn dat je antivirussoftware DNS verzoeken blokkeert. Daarom kun je proberen die tijdelijk uit te schakelen om te zien of dat het probleem verhelpt.

Je kunt ook je firewall tijdelijk uitschakelen. Als alternatief kun je proberen de instellingen ervan aan te passen.

Om je firewallinstellingen te controleren, open je je configuratiescherm en typ je “control” in het zoekveld, gevolgd door je Enter toets. Kies System and Security, dan onder Windows Defender Firewall, kies Allow an app through Windows Firewall:

Windows systeem- en beveiligingsinstellingen
Windows systeem- en beveiligingsinstellingen

Klik in het volgende venster op Change settings:

Firewallinstellingen in Windows Defender
Firewallinstellingen in Windows Defender

Als je DNS client niet in de lijst staat, kun je hem toevoegen door op het plus(+) pictogram te klikken. Als je klaar bent, selecteer je de OK knop om je wijzigingen op te slaan.

6. Herstart je router/modem

De laatste truc die je kunt proberen is je router of modem opnieuw op te starten. Dit zal de verbinding tussen je computer en de DNS servers resetten.

Je kunt deze stap overslaan als je de melding DNS_PROBE_STARTED alleen in één browser ziet, zoals Chrome, maar niet in andere, zoals Edge. In dit scenario ligt het probleem waarschijnlijk aan je browserinstellingen en niet aan je netwerk of internetverbinding.

Nadat je je computer en router/modem hebt uitgezet, haal je ze uit het stopcontact(en) en wacht je een paar minuten. Zet dan je router/modem aan en, na nog een minuut of twee, je computer.

Samenvatting

Dealen met DNS problemen kan voor hoofdpijn zorgen, vooral als je niet weet wat het probleem veroorzaakt. Als je echter de fout DNS_PROBE_STARTED tegenkomt, kun je een handvol stappen voor probleemoplossing nemen om het op te lossen.

Zoals we in dit artikel besproken hebben, zijn er zes methoden die je kunt gebruiken om de DNS_PROBE_STARTED fout te verhelpen. Als de ene niet werkt, probeer dan de volgende. Je zou in staat moeten zijn om het probleem met succes op te lossen met een van de bovenstaande methoden.

Wil je overstappen op hosting die je kan helpen problemen met je website snel op te sporen, op te lossen en te verhelpen? Leer hoe onze Applicatie Hosting, Database Hosting en Managed WordPress pakketten, het gebruiksvriendelijke MyKinsta dashboard en Application Performance Monitoring (APM) tool kunnen helpen!