Je kan een website niet bezoeken zonder eerst een Domain Name Server (DNS) te bezoeken. Tijdens dat proces zou je het bericht ‘DNS server not responding’ tegen kunnen komen. Dit betekent dat de gedecentraliseerde naamsystemen die verantwoordelijk zijn voor het vertalen van hostnames naar IP adressen niet gereageerd hebben.

Er zijn verschillende oorzaken voor dergelijke DNS fouten. Gelukkig hebben de meeste hiervan eenvoudige oplossingen. Het is zelfs vaak een kwestie van even je computer opnieuw opstarten, of een andere webbrowser gebruiken.

In dit artikel leggen we uit wat de foutmelding “DNS server not responding” betekent, en wat veel voorkomende oorzaken zijn. Daarna zullen we enkele oplossingen uitleggen, zowel voor Windows als macOS.

Aan de slag!

Wat betekent “DNS Server not responding”?

Een DNS is een naamsysteem dat alfanumerieke domeinnamen (oftewel ‘hostnames’) ontvangt en ze in numerieke IP adressen omzet. DNS servers werken dus eigenlijk als een soort vertalers.

Wanneer je een webadres intypt in je browser, wordt dit doorgestuurd naar een DNS server vanaf je router, waar het wordt omgezet en teruggestuurd als het juiste IP adres. Maar als de DNS server niet de goede oplossing kan vinden, kan het resulteren in het bericht dat de DNS server geen antwoord meer geeft.

“DNS server not responding” betekent daardoor dat je browser geen verbinding kon maken met het adres op het internet. Vaak worden DNS fouten veroorzaakt door problemen aan de kant van de gebruiker, bijvoorbeeld bij de netwerk- of internetverbinding, verkeerde DNS-instellingen, of een verouderde browser. Ze kunnen ook ontstaan doordat een server tijdelijk offline is waardoor de DNS niet beschikbaar is.

Het is dus goed mogelijk dat je het probleem op kunt lossen door van webbrowser te wisselen. In andere gevallen kan het nodig zijn om al je verbindingen te verbreken, van DNS server te veranderen, of de DNS cache te legen.

Zo los je de foutmelding “DNS server not responding” op in Windows en macOS (11 manieren)

Nu je weet wat de fout betekent en wat mogelijke oorzaken zijn, kunnen we aan de slag met mogelijke oplossingen. We kijken naar elf mogelijke manieren die de fout “DNS server not responding” op kunnen lossen op Windows of Mac apparaten.

1. Gebruik een andere browser

De eerste stap om dit probleem op te lossen is door je DNS verbindingen te testen. De oplossing kan simpelweg het veranderen of updaten van je webbrowser zijn.

Hoe schakel ik over op een andere browser?

Om dit te doen, ga je online vanaf een andere browser dan normaal. Gebruik je dus standaard bijvoorbeeld Safari of Google Chrome, ga dan eens naar dezelfde website vanaf Mozilla Firefox of Microsoft Edge.

Als je op een andere browser wel naar de website kan gaan, moet je waarschijnlijk je standaardbrowser updaten, of opnieuw installeren. Maar zie je ook op een andere browser nog steeds de melding “DNS server not responding”, dan weet je dat je browser niet de oorzaak van het probleem is.

2. Verbinding maken met een ander apparaat

Als je browser niet het probleem is, dan is misschien je huidige apparaat dat wel. Daarom kan het interessant zijn om verbinding te maken met een tweede apparaat en toegang te krijgen tot de site die je niet kunt zien.

Hoe maak ik verbinding met een ander apparaat?

Pak je telefoon en probeer via hetzelfde netwerk als voorheen toegang te krijgen tot de site waar je problemen mee hebt.

Krijg je nog steeds de foutmelding ” DNS Server Not Responding”? Dan kan dit erop wijzen dat je router hier het probleem is.

Ben je er niet zo zeker van? Maak verbinding met de site via je mobiele data. Als het werkt, heb je het antwoord dat het probleem in feite aan jouw kant ligt en niet aan de kant van de site.

3. Start je computer in de veilige modus

Als je besturingssysteem niet goed werkt, kan dat een “DNS server not responding” foutmelding opleveren. Daarom kan je proberen om Windows te starten in de veilige modus, om te zien of dat het probleem oplost.

Door dit te doen gebruik je minder bestanden en resources voor het draaien van Windows, en kan in het algemeen een handige manier zijn om problemen op te lossen.

Hoe start ik mijn computer op in de veilige modus?

Om je Windows 10 computer in de veilige modus te starten, druk je eerst op de Windows knop, en vervolgens hou je je muis boven de Power knop:

De aan/uit-knop in Windows
De aan/uit-knop in Windows

Daarna, terwijl je Shift ingedrukt houdt, selecteer je Restart:

De Windows Restart optie
De Windows Restart optie

In het venster dat je nu ziet klik je op Troubleshoot > Advanced. Onder Advanced options, selecteer je nu Start-Up Settings, en dan Restart. Vervolgens zul je meer opties zien. Je kan nu op 4 of 5 drukken voor respectievelijk Enable Safe Mode of Enable Safe Mode with Networking. Je computer herstart nu in de veilige modus.

Als je Windows 7 of eerder gebruikt, start je de computer op in de veilige modus door naar Power > Restart te gaan. Terwijl de computer herstart druk je vervolgens op F8.

Het proces is ongeveer hetzelfde voor macOS apparaten.

Terwijl de machine herstart, houd je Shift ingedrukt. Zodra het Apple logo verschijnt kan je het loslaten. Je computer start nu in de veilige modus.

Nu je computer in de veilige modus staat, kan je opnieuw proberen de website te bezoeken. Als er nu geen probleem is met de netwerkverbinding, is de oorzaak van het probleem waarschijnlijk externe software, denk bijvoorbeeld aan een antivirusprogramma.

4. Schakel tijdelijk je antivirussoftware en firewall uit

Als het wisselen van browsers de fout “DNS server not responding” niet oplost, is de volgende stap het deactiveren van je firewall. Antivirusprogramma’s en firewalls zijn van vitaal belang voor het beschermen van je apparaten, maar ze kunnen soms problemen veroorzaken met de netwerkverbindingen.

Hoe schakel ik mijn antivirussoftware en firewall tijdelijk uit?

Gebruikers van Windows kunnen dit doen door naar hun instellingen te gaan en vervolgens naar Update & Security > Windows Security > Virus & Threat Protection > Manage Settings.

Mac gebruikers vinden deze optie onder System Preferences > Security & Privacy > Firewall.

Nadat je firewall uitgeschakeld is, probeer je opnieuw naar de website te gaan. Als het probleem nu opgelost is, kan je overwegen een ander antivirus te nemen, of de instellingen van je huidige software te veranderen. Wat je ook doet, vergeet niet je firewall weer te activeren nadat je klaar bent.

5. Schakel secundaire verbindingen uit

Werkte het uitschakelen van je antivirussoftware of firewall niet, dan is een andere mogelijke oplossing het uitschakelen van alle secundaire verbindingen op je apparaat. Je moet er daarbij voor zorgen dat de enige netwerkverbinding je huidige verbinding met internet is.

Hoe schakel ik secundaire verbindingen uit?

Om dit in Windows te doen, typ je “Network connections” in bij de zoekbalk in je taakbalk. Vervolgens klik je op View network connections:

Windows netwerkverbindingen
Windows netwerkverbindingen

Dit brengt je op de pagina Network Connections. Alle verbindingen je momenteel niet gebruikt zullen een rood kruis (X) hebben. Rechtsklik daarop en selecteer Disable:

Uitschakelen van secundaire verbindingen in Windows
Uitschakelen van secundaire verbindingen in Windows

Herhaal dit voor de andere niet-actieve verbindingen. Wanneer je dat gedaan hebt, herstart je je browser en ga je opnieuw naar de website.

Gebruik je macOS, dan doe je dit door op het Apple icoon te klikken, en vervolgens naar System Preferences > Network te gaan. Je verbindingen worden aan de linkerkant getoond.

macOS netwerk instellingen
macOS netwerk instellingen

Om een verbinding te verbreken of verwijderen, selecteer je deze en klik je op onderaan het venster.

6. Schakel de Peer-to-peer functie van Windows uit

Als je Windows gebruikt en het uitschakelen van je firewall en secundaire verbindingen de fout “DNS Server Not Responding” niet heeft opgelost, is er nog een optie die je kan proberen: de Peer-to-peer (P2P) functie. Let op: je vindt deze functie alleen in Windows 10.

Deze functie helpt bij het besparen op het gebruik van de bandbreedte tijdens het downloaden. Het komt erop neer dat je een Windows update eenmalig downloadt, en vervolgens vanaf die computer de nieuwe versie verspreid naar andere computers binnen je lokale netwerk.

Helaas kan het soms de DNS processen verstoren. Het is daarom de moeite waard om te kijken of het uitzetten van deze functie de foutmelding oplost.

Hoe schakel ik de Windows Peer-to-Peer feature uit?

Om dit te doen, klik je op het  Windows icoon, Vervolgens op Settings (tandwieltje) > Update & Security:

De Update & Security in de instellingen van Windows
De Update & Security in de instellingen van Windows

In het venster dat je nu ziet aan de linkerkant, selecteer je Delivery Optimization:

Het Windows Delivery Optimization menu
Het Windows Delivery Optimization menu

Naast de optie ‘Allow downloads from other PCs’, zet je de schakelaar uit om de functie uit te schakelen:

De schakelaar voor de Windows P2P feature
De schakelaar voor de Windows P2P feature

Wanneer je dat gedaan hebt, herstart je je browser en ga je opnieuw naar de website. Als het nog steeds niet werkt: geen zorgen. We hebben nog meer mogelijke oplossingen.

7. Herstart je router

De volgende stap is het herstarten van je router. Door dit te doen leeg je de cache van je router, en dat kan de oplossing zijn voor de foutmelding “DNS Server Not Responding”.

Hoe start ik mijn router opnieuw op?

De meeste modems hebben een aan/uit-knop waardoor je ze makkelijk kan uitzetten. Na een minuutje wachten zet je het modem weer aan, en wacht je tot er weer een verbinding is. Is dat gelukt, kijk dan of je nu weer naar de website kan vanaf de browser.

Let erop dat het soms niet genoeg is om je router alleen te herstarten. Soms moet deze helemaal resetten door de stekker van de router uit het stopcontact te halen, tenminste 30 seconden te wachten, en dan pas de stekker er weer in te doen en aan te zetten.

8. Installeer bijgewerkte drivers voor netwerkadapter op je computer

Een andere reden dat je de foutmelding “DNS Server Not Responding” ziet, kan zijn dat je huidige driver voor de Windows netwerkadapter verouderd is. In dat geval kan het updaten van je adapter een goede oplossing zijn.

Hoe installeer ik bijgewerkte netwerkadapterstuurprogramma’s?

Er zijn verschillende manier om de driver van je netwerkadapter te updaten. Allereerst kan je dit handmatig doen, maar daarvoor moet je wel een beetje handig zijn met drivers. In plaats daarvan kan je ook een automatische tool gebruiken, zoals Driver Easy of Snappy Driver Installer (SDI):

De Snappy Driver Installer website
De Snappy Driver Installer website

Deze tools kunnen allebei automatisch je systeem herkennen en de juiste drivers vinden. We raden je aan om één van deze tools te gebruiken, omdat het voorkomt dat je per ongeluk de verkeerde driver installeert en/of downloadt.

Nadat je SDI hebt gedownload en de nieuwste drivers hebt geïnstalleerd, start je je computer opnieuw op. Maak weer verbinding met internet en kijk of het probleem is opgelost.

9. Leeg je DNS cache en reset je IP

Heb je inmiddels je browser, antivirussoftware en router kunnen afstrepen als oorzaken, dan is het tijd om naar de DNS instellingen zelf te gaan kijken. Net als bij de cache van de router, kan het zijn dat de DNS cache geleegd moet worden voordat je een verbinding met internet kan maken. Of wellicht moet je IP gereset worden.

Hoe spoel ik de DNS Cache door en stel ik mijn IP opnieuw in?

Gebruik je Windows, typ dan “cmd” in bij de zoekbalk in de taakbalk en selecteer de Command Prompt:

De Command Prompt in het Windows menu
De Command Prompt in het Windows menu

In het venster dat nu opent typ je (zonder aanhalingstekens) “ipconfig/flushdns” en druk je op Enter:

De Command Prompt in Windows na het legen van de DNS cache
De Command Prompt in Windows na het legen van de DNS cache

Wanneer dat klaar is, zal je een melding zien dat de DNS cache met succes geleegd is. Herhaal dit proces met de volgende opdrachten:

ipconfig /registerdns
ipconfig /release
ipconfig /renew

Gebruik je een Mac, dan kan je de DNS cache legen door de Terminal te openen (druk op Command + Spatiebalk en typ “Terminal” in bij Spotlight). Binnen het Terminal venster, typ je het volgende in:

dscacheutil -flushcache

Druk op Enter. Hier zul je geen melding zien dat het gelukt is, zoals bij Windows. Maar door deze opdracht te geven zal je de DNS cache legen. Voor meer informatie hierover kan je onze gedetailleerde uitleg vinden over hoe leeg je de DNS cache in Windows, Mac en Chrome.

10. Schakel IPv6 uit

IPv6 is het nieuwste Internet Protocol waarmee verkeer tussen netwerken en internet beheerd wordt. Helaas kan het ook de oorzaak van de foutmelding “DNS Server Not Responding” zijn.

Daarom kan je proberen om IPv6 uit te zetten op je computer.

Hoe schakel ik IPv6 uit?

Om dit in Windows te doen, open je het configuratiescherm van je Network Connections en klik je met de rechtermuisknop op je huidige verbinding. In het uitklapmenu kies je Properties:

Het menu Properties binnen de netwerkverbindingen van Windows
Het menu Properties binnen de netwerkverbindingen van Windows

Onder het tabblad Networking in het venster dat nu opent, scrol je naar beneden tot je Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) ziet:

ipv6 windows
Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) in Windows Network Connections

Als dit geselecteerd is, zet je het vinkje uit en klik je op OK. Herstart je browser en probeer opnieuw verbinding te maken met internet.

Om IPv6 uit te zetten in macOS, zul je eerst moeten uitvogelen wat voor netwerkinterface je gebruikt. Dit doe je door de Terminal te openen en de volgende opdracht te geven:

networksetup -listallnetworkservices

Als je IPv6 uit wil zetten voor een draadloze verbinding, gebruik je de volgende opdracht:

networksetup -setv6off Wi-Fi

Voor een Ethernet verbinding gebruik je:

networksetup -setv6off Ethernet

Vervolgens druk je op Enter en herstart je de browser om te zien of het probleem opgelost is.

11. Verander de standaard DNS Server op je Windows computer

Een andere oplossing voor de fout “DNS Server Not Responding” binnen Windows is het veranderen van je standaard DNS server. Om dit te doen in Windows 7, 8 of 10, ga je eerst naar de eigenschappen van je netwerkverbinding.

Hoe verander ik de standaard DNS server?

Begin door op de Windows knop te klikken linksonder bij de taakbalk. In het zoekveld typ je “Network connections” in, en vervolgens selecteer je View network connections in het menu dat je ziet:

Het venster View Network Connections in het Windows menu
Het venster View Network Connections in het Windows menu

Vervolgens kies je de internetadapter die je momenteel gebruikt (WLAN voor een draadloze verbinding of LAN voor een bekabelde Ethernetverbinding). Rechtsklik op de internetadapter, en vervolgens op Properties:

Het Network Connection Properties menu in Windows
Het Network Connection Properties menu in Windows

In het venster dat nu verschijnt kies je Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) en klik je op de knop Properties:

Het venster Wi-Fi Properties in Windows
Het venster Wi-Fi Properties in Windows

Om handmatig een ander DNS server adres toe te wijzen, klik je op Use the following DNS server addresses en typ je een adres van een alternatieve server in:

Het venster DNS Server Addresses in Windows
Het venster DNS Server Addresses in Windows

Zo kan je bijvoorbeeld de DNS server van Google gebruiken, namelijk “8.8.8.8” onder Preferred DNS server. Daarna voeg je “8.8.4.4” toe onder Alternative DNS server en druk je op OK.

Als je macOS gebruikt, kan je deze instellingen vinden door op het Apple icoon te klikken, en daarna op System Preferences:

Het System Preferences menu in Mac
Het System Preferences menu in Mac

Vervolgens selecteer je Network. Kies je huidige netwerk en klik op de knop Advanced:

De knop Advanced in het Mac Network System venster
De knop Advanced in het Mac Network System venster

Onder het tabblad DNS klik je op (+) naast “IPv4 or IPv6 addresses”, en druk je op Enter:

Invoeren van nieuwe DNS informatie in macOS
Invoeren van nieuwe DNS informatie in macOS

Nadat je de nieuwe DNS informatie hebt ingevoerd, druk je op OK en vervolgens Apply. Herstart je webbrowser en ga naar de website. Het probleem “DNS Server Not Responding” zou nu opgelost moeten zijn.

Samenvatting

Het kan nogal frustrerend en zorgwekkend zijn als je de foutmelding “DNS Server Not Responding” ziet als je probeert naar een website te gaan. Deze foutmelding kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn de oplossingen meestal eenvoudig.

Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, zijn er 11 mogelijke oplossingen waarmee je de foutmelding “DNS Server Not Responding” kan oplossen in zowel Windows als macOS.

1. Gebruik een andere browser, en update je standaardbrowser indien nodig.
  2. Verbinding maken met een ander apparaat
  3. Start je computer in de veilige modus.
  4. Schakel tijdelijk je antivirussoftware en firewall uit.
  5. Schakel secundaire verbindingen uit.
  6. Schakel de Peer-to-peer functie van Windows uit.
  7. Herstart je router.
  8. Installeer bijgewerkte drivers voor de netwerkadapter op je computer.
  9. Leeg je DNS cache en reset je IP.
  10. Schakel IPv6 uit.
  11. Verander de standaard DNS Server op je computer.

Aanbevolen leessuggestie:
Zo los je de foutcode DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG op
Zo los je DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN op