Google Chrome is een van de populairste en meest gebruikte browsers ter wereld. Toch kun je bij het gebruik ervan tegen problemen aanlopen, waarvan sommige je de toegang tot websites verhinderen. Een daarvan is de fout ERR_ADDRESS_UNREACHABLE.

Het goede nieuws is dat je deze fout snel en gemakkelijk kunt oplossen. Het kan zo simpel zijn als het opnieuw opstarten van je router of het wissen van de browsercache. Soms is het nodig om je DNS instellingen te veranderen.

In de handleiding van vandaag laten we je kennismaken met de fout ERR_ADDRESS_UNREACHABLE en leggen we uit waarom je deze fout ziet. Daarna doorlopen we een paar verschillende methoden om deze foutmelding op te lossen. Laten we beginnen!

Een inleiding tot de ERR_ADDRESS_UNREACHABLE foutmelding

Google Chrome is een van de populairste browsers, en daar is een goede reden voor. Het is over het algemeen gemakkelijk om met Chrome over het internet te navigeren, en je kunt je surfervaring verbeteren met Chrome extensies.

Deze browser is echter niet immuun voor problemen. Als je een website probeert te laden, kun je de foutmelding “ERR_ADDRESS_UNREACHABLE” tegenkomen, die er als volgt uitziet:

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE in Google Chrome
ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Er zijn een paar redenen waarom je deze Chrome foutmelding kunt zien. Of het adres van de website is onbereikbaar omdat het eigenlijk niet bestaat, of er kunnen tijdelijke problemen zijn waardoor de browser de site niet kan bereiken. In de volgende paragraaf gaan we dieper in op de veel voorkomende oorzaken van deze foutmelding.

De meest voorkomende oorzaken van de ERR_ADDRESS_UNREACHABLE foutmelding

Voordat we het hebben over de veelvoorkomende oorzaken van deze Chrome foutmelding, laten we kort behandelen hoe het Domain Name System (DNS) werkt. Eenvoudig gezegd helpt dit systeem je browser bij het “opzoeken” van website adressen door verbinding te maken met hun servers. Het zet een domeinnaam, zoals “www.kinsta.com” om in een IP adres dat overeenkomt met een specifieke server:

Hoe een DNS server werkt.
Hoe een DNS server werkt. (Bron: Seobility)

Dit proces gebeurt vrijwel onmiddellijk, zodat je gewoon een domeinnaam kunt intypen en binnen enkele seconden de content van een website kunt zien. Dit geldt vooral als je een site eerder hebt bezocht, omdat je browser zijn vorige “lookups” opslaat in een DNS cache.

Als er echter corrupte gegevens in de DNS of browsercache zitten, kan dat de fout ERR_ADDRESS_UNREACHABLE veroorzaken. Een andere mogelijkheid is dat Chrome extensies voorkomen dat je browser verbinding maakt met de site.

Je router kan ook in een foute toestand verkeren, waardoor je browser de webpagina niet kan laden. Bovendien kan een proxyserver de verbinding verstoren en de Chrome fout veroorzaken.

Later in dit artikel zullen we elk van deze oorzaken verder toelichten. We vertellen je ook hoe je het probleem kunt oplossen!

Zo los je de ERR_ADDRESS_UNREACHABLE fout op (8 methoden)

Gelukkig zijn er een paar troubleshootingmethoden die je kunnen helpen deze Chrome fout op te lossen. Laten we beginnen met het opnieuw opstarten van je router.

1. Herstart je router

Soms kan je router vastlopen in een foute toestand die het bericht ERR_ADDRESS_UNREACHABLE veroorzaakt. Daarom is het de moeite waard om eerst je router opnieuw op te starten om te zien of die het probleem veroorzaakt of dat je troubleshootingmethoden rond je browser moet gebruiken.

Koppel je router gewoon minstens 30 seconden los van de stroombron. Zet hem dan weer aan en wacht tot je computer weer verbinding maakt met het internet.

Herlaad tenslotte de pagina om te zien of die de foutmelding triggert. Als dat zo is, moet je doorgaan naar de volgende stap in het oplossen van problemen.

2. Probeer Mozilla Firefox te gebruiken

Je zult ook willen bepalen of de fout specifiek is voor Google Chrome. Je kunt dit doen door over te schakelen op een andere browser, zoals Mozilla Firefox. Wij raden Firefox aan omdat het zijn eigen netwerkstack gebruikt, dus het zou niet door dezelfde problemen als Chrome getroffen moeten worden.

Open gewoon een Firefox browservenster en probeer de webpagina te laden. Als het werkt, weet je dat Chrome het probleem is, en kun je doorgaan met de andere stappen om het probleem in die browser op te lossen. In de tussentijd kun je Firefox blijven gebruiken.

3. Voer de Windows App Troubleshooter uit

Als je Google Chrome gebruikt op een Windows apparaat, is het ook de moeite waard om de Windows App Troubleshooter uit te voeren. Deze tool kan problemen met applicaties, zoals de Chrome browser, opsporen en je vertellen hoe je ze kunt oplossen.

Om de probleemoplosser te openen, ga je op je apparaat naar Settings > System. Navigeer vervolgens naar Troubleshoot > Other troubleshooters en scroll naar beneden naar Windows Store Apps:

Toegang krijgen tot de Windows App Troubleshooter
Windows App Troubleshooter

Klik op Run en laat de troubleshootingtool een paar seconden zijn werk doen. Je ziet dan of meer informatie over het probleem of een bericht dat “Troubleshooting couldn’t identify the problem:”

Zo gebruik je de Windows App Troubleshooter
Zo gebruik je de Windows App Troubleshooter

Als de troubleshooter geen problemen met Google Chrome identificeert, is het tijd om door te gaan naar de volgende methode in onze tutorial.

4. Wis de browsercache van Chrome

De cache van de browser slaat gegevens op over de websites die je bezoekt. Hierdoor kan de browser bij volgende bezoeken pagina’s sneller laden en de gebruikerservaring verbeteren.

Soms raken de gegevens in de cache echter verouderd of beschadigd. Dat kan leiden tot browserfouten zoals ERR_ADDRESS_UNREACHABLE. Daarom is het de moeite waard om de browsercache te wissen voordat je overgaat tot complexere troubleshootingmethoden.

Als je Chrome gebruikt op je desktop of laptop, klik dan op de drie puntjes in de rechterbovenhoek, gevolgd door More tools > Clear browsing data:

Browsergegevens wissen in Google Chrome
Browsergegevens wissen in Google Chrome

Zorg ervoor dat je in het popupvenster Cached images and files selecteert. Je krijgt ook de optie om je browsegeschiedenis en opgeslagen cookies te wissen, maar dat is voor deze troubleshootingmethode niet nodig. Klik ten slotte op Clear data:

Gecachete afbeeldingen en bestanden wissen
Gecachete afbeeldingen en bestanden wissen

Als je echter ERR_ADDRESS_UNREACHABLE ziet op Android toestellen, is deze methode iets anders. Ten eerste moet je de Google Chrome app op je smartphone starten.

Om vervolgens ERR_ADDRESS_UNREACHABLE op je telefoon op te lossen, tik je op More > Settings:

Toegang krijgen tot Chrome mobiele instellingen
Chrome mobiele instellingen

Selecteer vervolgens Privacy and security > Clear browsing data:

browsegegevens wissen in Google Chrome mobiel
browsegegevens wissen in Google Chrome mobiel

Kies ten slotte Cached images and files, gevolgd door Clear data. Als je nog steeds het bericht ERR_ADDRESS_UNREACHABLE ziet, moet je de volgende methode proberen.

5. Schakel Chrome extensies uit

Het installeren van Chrome extensies is een goede manier om nieuwe functionaliteit aan de browser toe te voegen, zoals een grammaticacontrole of een advertentieblokker. Deze externe software kan echter bugs bevatten die conflicten of foutmeldingen veroorzaken.

Daarom raden we aan al je Chrome extensies uit te schakelen om te zien of een ervan de fout ERR_ADDRESS_UNREACHABLE veroorzaakt. Je kunt dit doen door op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van je browservenster te klikken en More tools > Extensions te selecteren:

Toegang tot het Chrome extensies menu
Chrome extensies menu

Je zou nu een lijst van al je Chrome extensies moeten zien. Schakel ze uit door op de knop ernaast te klikken. Je kunt ook op Delete drukken om een tool helemaal te verwijderen:

Zo schakel je Chrome extensies uit
Google Chrome extensies uitschakelen

We raden aan om extensies uit te schakelen en weer in te schakelen totdat je degene vindt die de ERR_ADDRESS_UNREACHABLE fout veroorzaakt. Daarna kun je op zoek gaan naar een alternatief dat geen problemen veroorzaakt in de browser.

6. Wis de DNS cache en verander de DNS instellingen

Zoals we eerder vermeldden, slaat de DNS cache informatie op over alle DNS “lookups” die je apparaat heeft uitgevoerd. Door dit te doen kan de browser sneller verbinding maken met een website.

Als de DNS cache echter corrupte gegevens bevat, kan het de methode ERR_ADDRESS_UNREACHABLE activeren. In dat geval is het de moeite waard om de DNS cache op je apparaat te flushen, Dan wordt je browser gedwongen de website opnieuw op te zoeken als je hem de volgende keer laadt.

Omdat dit een browserkwestie is, raden we aan de DNS cache in Google Chrome te wissen. Je kunt dit doen door het volgende adres in je zoekbalk te typen:

chrome://net-internals/#dns

Selecteer nu Clear host cache:

De DNS cache flushen in Google Chrome
De DNS cache flushen in Google Chrome

Als dat het probleem niet oplost, is het ook de moeite waard om je DNS instellingen te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld het Google Public DNS IP adres gebruiken, omdat de servers daarvan betrouwbaar zijn en ook snelle prestaties bieden.

Om de DNS instellingen op een Windows apparaat te wijzigen, ga je naar Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Center. Selecteer vervolgens in het linkermenu Change adapter settings:

Adapterinstellingen wijzigen in Windows.
Adapterinstellingen wijzigen in Windows.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op je netwerk en selecteer Properties in het dropdownmenu:

Toegang tot de properties van een netwerk in Windows
Toegang tot de properties van een netwerk in Windows

Kies Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), gevolgd door Properties:

Toegang tot de IPv4 properties in Windows
IPv4 properties in Windows

Selecteer de knop naast Use the following DNS server addresses. Voer dan “8.8.8.8” in in het vak Preferred DNS server om de Google Public DNS te kiezen. Voer naast Alternate DNS server “8.8.4.4” in:

De DNS instellingen in Windows wijzigen
DNS instellingen in Windows

Druk tenslotte op OK.

Je kunt de DNS instellingen in macOS ook wijzigen door op het appelpictogram te klikken en naar  System preferences > Network te gaan. Selecteer je netwerk, gevolgd door Advanced DNS. Kies het + pictogram en vul de DNS adressen in de bijbehorende vakjes in. Druk tenslotte op OK om je wijzigingen op te slaan.

7. Schakel de proxyserver uit

Een proxyserver fungeert als tussenpersoon tussen een server en een gebruiker (jij dus!). Hij ontvangt en verwerkt verzoeken van de browser en beschermt de gegevens op de server. Aan jouw kant kan het gebruik van een proxy je IP adres verbergen en je online activiteiten afschermen voor nieuwsgierige ogen.

In sommige gevallen kan een proxyserver voorkomen dat je verbinding maakt met een website. Het kan zelfs de fout ERR_ADDRESS_UNREACHABLE veroorzaken. Daarom is het de moeite waard om de proxyserver uit te schakelen en te kijken of dit het probleem verhelpt.

Je kunt dit doen door te klikken op de drie puntjes in het Chrome browservenster, gevolgd door Settings > System > Open your computer’s proxy settings:

Proxy instellingen in Google Chrome
Proxy instellingen in Google Chrome

Zorg er in Windows voor dat het schakelaartje naast Automatically detect settings is uitgeschakeld en dat Use a proxy server ook op Off staat:

Schakel in Windows de proxyserver uit.
Schakel in Windows de proxyserver uit.

Als je een Mac gebruikt, brengt het volgen van de stappen in Google Chrome je naar het tabblad Proxies. Zorg ervoor dat alle vakjes naast de protocollen in de lijst zijn uitgevinkt en druk dan op OK.

8. Neem contact op met je hostingprovider

Als je de ERR_ADDRESS_UNREACHABLE melding ziet op je eigen website en geen van de andere troubleshootingmethoden heeft gewerkt, dan raden we je aan contact op te nemen met je hostingprovider. Ze zouden een ticketsysteem, live chatondersteuning of zelfs een telefoonnummer moeten hebben waar je contact mee kunt opnemen:

Zo krijg je toegang tot Kinsta ondersteuning via het MyKinsta dashboard
Kinsta ondersteuning via het MyKinsta dashboard

Dit soort situaties benadrukt het belang van het kiezen van een hostingprovider met hoogwaardige technische ondersteuning. Idealiter kun je je host 24/7 bereiken, en hebben ze een toegewijd team dat je binnen een paar uur antwoord geeft.

Het kan ook de moeite waard zijn om over te stappen naar een managed WordPress hosting provider als je die nog niet gebruikt. Bij Kinsta bieden we 24/7 live ondersteuning, rechtstreeks vanuit je MyKinsta dashboard. Bovendien heb je toegang tot troubleshootinghandleidingen in onze documentatie en kennisbank.

Samenvatting

Browsen op het internet is meestal een stressvrije ervaring. Maar zelfs als je een betrouwbare browser als Google Chrome gebruikt, kun je fouten krijgen zoals ERR_ADDRESS_UNREACHABLE.

Als dit je overkomt, raden we je aan je router opnieuw op te starten en een andere browser te proberen. Als deze eenvoudige troubleshootingstappen niet werken, wil je je Chrome extensies uitschakelen en de browsercache wissen. Tot slot is het ook de moeite waard om je DNS cache te wissen, je DNS nstellingen te wijzigen en de proxyserver uit te schakelen.

Als je voortdurend tegen fouten aanloopt terwijl je je eigen website gebruikt, is het misschien tijd om over te stappen op een nieuwe webhost. Bij Kinsta zijn onze managed hostingabonnementen ontworpen om je site snel en soepel te laten draaien. Bovendien bieden we toegewijde technische ondersteuning als je problemen tegenkomt. Bekijk vandaag nog de hostingpakketten van Kinsta!