Het opsporen en repareren van problemen met de WordPress-database is iets waar elke website-eigenaar wel eens tegenaan loopt.

Als er een foutmelding verschijnt die zegt dat je geen verbinding kan maken met je database of dat sommige bestanden beschadigd zijn, dan is de kans groot dat je een probleem hebt met je WordPress-database.

Maar hoe repareer je de WordPress-database?

In dit artikel laten we je zien hoe je problemen met je WordPress-database kan diagnosticeren en hoe je ze kan oplossen. Ook leren we je hoe je problemen met de WordPress-database kan voorkomen, zodat zich in de toekomst niet opnieuw zullen voordoen.

Bekijk onze videogids over hoe je WordPress database en PHP fouten oplost:

Hoe weet je of je WordPress-database gerepareerd moet worden?

Als WordPress-gebruiker ben je ongetwijfeld tegen wel eens tegen WordPress-foutmeldingen en -problemen aangelopen. Het is bijna onmogelijk om een website te runnen zonder af en toe tegen problemen aan te lopen. Maar hoe weet je of de database het probleem is?

Hier zijn een aantal aanwijzingen die op een probleem met je database wijzen:

De foutmelding “Error establishing a database connection” is waarschijnlijk een van de meest voorkomende foutmeldingen die je tegenkomt op je WordPress-site. Deze is bijna net zo angstaanjagend als de zogenaamde White Screen of Death, oftewel het Witte Scherm des Doods, die je krijgt als er zich problemen met je code voordoen.

Error establishing database connection
Error establishing database connection

Gelukkig is de oplossing eenvoudig.

Laten we eens kijken naar de oorzaken van databaseproblemen, voordat we ons gaan richten op de manieren waarop je het probleem mogelijk kan oplossen.

6 veelvoorkomende redenen waarom je database moet worden gerepareerd

Hier zijn een aantal van de meest voorkomende oorzaken van databaseproblemen. Bij sommige zie je een specifieke foutmelding, bij andere krijg je een meer algemene foutmelding te zien.

Laten we snel kijken naar de meest voorkomende scenario’s, waarna we je uit gaan leggen hoe je je WordPress-database repareert.

1. Onjuiste inloggegevens database

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van waarom er geen verbinding gemaakt kan worden met de database. Gelukkig is deze ook het makkelijkst op te lossen.

Om het probleem op te lossen moet je een kleine wijziging aanbrengen aan je wp-config.php-bestand of een plugin gebruiken om het op te lossen, als je niet zelf met code in de weer wilt. Dit is hoe je de database-inloggegevens kan checken in MyKinsta.

2. Verbindingsproblemen

Een van de oorzaken van dat er geen toegang kan worden gemaakt met de database is dat er geen verbinding gemaakt kan worden met je server. Als je gebruik maakt van goedkope hosting, dan kan het zijn dat je server traag is of niet reageert. Een goede hostingprovider geeft je uptime-garantie, waardoor je bij zulke providers deze oorzaak eigenlijk al uit kan sluiten.

Maar het is de moeite waard om bij je hostingprovider te controleren of er problemen zijn met de server.

3. PHP-geheugenlimiet overschreden

Dit is een foutmelding die ik vaak voorbij zie komen bij het uploaden van media naar een site.

Dit betekent dat je de geheugenlimiet, die je voor je site hebt ingesteld, hebt overschreden. Dit probleem oplossen is een kwestie van code bewerken, enkele instellingen wijzigen bij je hostingprovider of een plugin gebruiken.

4. Beschadigde databasetabellen

Als je databasetabellen zijn beschadigd, dan moet je je database opschonen. Als je inloggegevens correct zijn, er geen problemen zijn met de verbinding en je je PHP-geheugenlimiet niet hebt overschreven, dan is een corrupte database de volgende mogelijke dader.

Je kan corrupte databasetabellen in phpMyAdmin repareren (we laten zien hoe).

5. Corrupte bestanden

Als je bestanden in je WordPress-installatie hebt die beschadigd zijn geraakt, dan kan dit voor problemen zorgen in je database. Dit kan komen door een probleem met een plugin waarvan de bestanden beschadigd zijn of met een bewerking die een van je ontwikkelaars heeft aangebracht (hier vind je een artikel waar je de beste WordPress-ontwikkelaars kan vinden).

We laten je verderop zien welke opties je hebt voor het repareren van corrupte bestanden.

6. Je site of database is gehackt

We noemen deze met opzet als laatste, omdat het waarschijnlijk is dat deze optie je angst inblaast: je WordPress-site of -database is mogelijk gehackt. Als je database echter problemen ondervindt vanwege de hack, is repareren niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Je kan hulp vragen van je hostingprovider (Kinsta assisteert je bij elke mogelijke hack) of je kan het zelf oplossen.

Nu is het tijd om met de reparatiewerkzaamheden te beginnen!

Hoe de WordPress-database te repareren

Je kent nu de veelvoorkomende oorzaken van databaseproblemen, dus je stelt jezelf nu waarschijnlijk de vraag: allemaal mooi en aardig, maar hoe repareer ik mijn database?

De extra stappen hangen van de aard van het probleem. Laten we eerst de eenvoudigste stappen doorlopen die de meest voorkomende problemen oplossen.

Als je al weet wat de oorzaak is van de problemen met je database, skip dan gerust naar het relevante gedeelte binnen deze sectie.

Begin door een back-up te maken

Welke stap je ook neemt om je database te repareren, het begint altijd met het maken van een back-up van je site.

Gebruik een back-upplugin of ga naar de interface van je hostingprovider en maak daar een handmatige back-up. Kinsta maakt elke dag automatisch een back-up van je WordPress-sites, maar je kan ze ook handmatig maken of desgewenst de frequentie verhogen.

Een database-logbestand gebruiken om een diagnose te stellen van WordPress-databasefouten

De eerste stap is om je foutenlogboeken te bekijken en te identificeren wat het probleem is. Je hebt hier drie opties:

Dit is hoe gemakkelijk je toegang krijgt tot de Logboek-viewer in MyKinsta:

Logboek-viewer in MyKinsta
Logboek-viewer in MyKinsta

De logboeken vertellen je wat er op je site is gebeurd en welke fouten zijn opgetreden. Je kan deze gebruiken om het probleem met de databaseverbinding te diagnosticeren.

Zodra dat gelukt is, kan je de bijbehorende oplossing uitvoeren. Mocht het je niet lukken, dan raden we je aan om de oplossingen een voor een te doorlopen. We beginnen met de eenvoudigste en meest voorkomende oplossing.

Hoe je de inloggegevens van je WordPress-database bewerkt

De meest voorkomende oorzaak van het tot stand brengen van een databaseverbinding zijn onjuiste inloggegevens.

Maak eerst een back-up aan van het wp-config.php-bestand en open het originele bestand vervolgens om deze te wijzigen. Het nemen van een back-up is essentieel voor het geval je een fout maakt die de zaken alleen maar verslechtert.

Je kan het bestand wp-config.php vinden in de hoofdmap van je WordPress-installatie. Toegang kan je krijgen door via SFTP verbinding te maken met je site.

Het bestand bevat vier stukjes met informatie. Als een van deze stukjes foutieve informatie bevat, dan kan je site geen verbinding maken met je database. Dit zijn:

• Naam database.
  • De gebruikersnaam van de MySQL-database.
  • Het wachtwoord van de MySQL-database.
  • Hostname MySQL.

In je wp-config-bestand, zien deze vier stukjes er als volgt uit:

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //

/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'xxxxxx');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'xxxxxx');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'xxxxxx');

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'xxxxxx');

Om de juiste inloggegevens van je database te vinden, moet je het beheerdersscherm van je hostingprovider checken of de e-mail zoeken die je kreeg toen je het hostingaccount instelde.

Als je klant bij Kinsta bent, dan is het eenvoudiger en kan je makkelijk de database-inloggegevens vinden in MyKinsta. Ga hiervoor naar Websites en selecteer vervolgens de site waarmee je wil werken. Ga daarna naar de sectie Toegang database om de gegevens van je database te zien.

Toegang database in MyKinsta
Toegang database in MyKinsta

Ook kan je de database-inloggegevens vinden in phpMyAdmin. Dit is van toepassing wanneer je hostingprovider cPanel gebruikt voor sitemanagement.

Zodra je de database-inloggegevens hebt bijgewerkt, sla je het “nieuwe” wp-config.php-bestand op, sluit je deze af en probeer je je site opnieuw te bezoeken.

Als je nog steeds geen toegang hebt tot de database, lees dan verder voor meer oplossingen.

Hoe je WP_ALLOW_REPAIR gebruikt om de WordPress-database te repareren

De volgende optie is om WordPress de instructie te geven om problemen met de database op te lossen. Dit kan je doen door een regel toe te voegen aan je wp-config.php-bestand.

Open het bestand en zoek deze regel:

/* That's all, stop editing! Happy blogging. */

Boven deze regel voeg je het volgende toe:

define ('WP_ALLOW_REPAIR', 'true');

Sla nu je wp-config.php-bestand op en sluit deze af.

Nogmaals, zorg ervoor dat je eerst een back-up maakt van je wp-config.php-bestand, voor het geval er iets misgaat.

De volgende stap is om de databaseherstelpagina te bezoeken. Je kan deze vinden op http://jouwsite.nl/wp-admin/maint/repair.php. Vervang jouwsite.nl met het domein van je website.

Hiermee ga je naar de databaseherstelpagina:

Databaseherstelpagina
Databaseherstelpagina

Je hebt hier twee opties:

• De database repareren
  • De database repareren en optimaliseren

Als je ervoor kiest om de database ook te optimaliseren, dan doorloopt WordPress je databasetabellen en optimaliseert deze om je site efficiënter te laten werken.

Klik op een van de twee knoppen en wacht tot WordPress je database heeft gerepareerd. Je site zou nu correct moeten werken.

Vergeet niet om de code te verwijderen uit het wp-config.php-bestand als je klaar bent.

Maar wat als ook dit niet werkt? De volgende stap is om naar phpMyAdmin te gaan en je database daar te repareren.

Hoe je de WordPress-database repareert in phpMyAdmin

Dus je hebt bovenstaande opties geprobeerd en je kan nog steeds geen verbinding maken met je database? Laten we het proberen te fiksen via phpMyAdmin.

Als je liever niet rechtstreeks aan je database sleutelt, dan kan je ervoor kiezen om een plugin te gebruiken. Een aantal plugins die je kan gebruiken om de WordPress-database te repareren, vermelden we verderop in dit artikel.

Je kan inloggen bij phpMyAdmin via de beheerderspagina van je hostingprovider. In MyKinsta kan je dit doen door naar Websites te gaan, de site in kwestie te selecteren en daarna op de link phpMyAdmin openen te klikken.

Toegang tot phpMyAdmin in MyKinsta
Toegang tot phpMyAdmin in MyKinsta

Zodra je bent ingelogd in phpMyAdmin, klik je in de lijst met databases op de database die je wil repareren. De tabellen in je database verschijnen nu aan de rechterkant:

Databasetabellen in phpMyAdmin
Databasetabellen in phpMyAdmin

Scrol naar beneden en vink de optie Check All aan. Selecteer in de box With selected vervolgens Repair table.

De database repareren in phpMyAdmin
De database repareren in phpMyAdmin

Het systeem doorloopt vervolgens de databasetabellen en voert reparaties uit.

Maar wat als geen van bovenstaande opties het probleem heeft opgelost – of je liever op een andere manier het probleem aan wil pakken? Laten we in dat geval een andere methode proberen.

De WordPress-database repareren via WP-CLI

Als je de command line gebruikt om toegang te krijgen tot je WordPress-installatie, dan kan je WP-CLI gebruiken om de database te repareren.

Om dit te doen, gebruik je de opdracht wp_db_repair. Dit kan de snelste manier zijn om de database te repareren.

Hoe je de geheugenlimiet van PHP verhoogt

Als je vermoedt dat je geen verbinding met de database kan maken, omdat je de PHP-geheugenlimiet hebt overschreden, dan kan je deze stappen volgen om deze limiet te verhogen.

Zoek in het bestand wp-config.php deze regel:

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );

Het gedeelte met 256M heeft betrekking op hoeveel geheugen je tot je beschikking hebt. Als dit een laag getal is, bewerk het dan om het hoger te maken. 256M is normaal gesproken voldoende voor een WordPress-site. Het is mogelijk dat er in jouw bestand een ander getal staat, omdat dit de huidige geheugenlimiet is voor jouw site. In sommige gevallen staat er überhaupt geen regel.

Als je een hostingpakket hebt waarmee het niet mogelijk is om meer geheugen toe te voegen, dan is het misschien nodig om je abonnement te upgraden. Eventueel kan je overwegen om over te schakelen naar een provider die je van meer geheugen voorziet.

Hoe je de WordPress-database repareert met behulp van plugins

Als je liever niet rechtstreeks knoeit met de database en dus liever niet een van bovenstaande opties wil uitvoeren, dan kan je een plugin gebruiken om de database te repareren. Dit werkt alleen als je beheerderstoegang hebt tot je site.

Plugins waarmee je de database kan repareren, zijn onder andere:

Hoe je de WordPress-database optimaliseert

Zodra je de problemen met je database hebt opgelost (of voordat ze zich überhaupt voordeden), is het een goed idee om stappen te ondernemen om problemen in de toekomst te voorkomen. Hier zijn een aantal tips om je te helpen met het beheer van je WordPress-database en deze te beschermen tegen toekomstige problemen.

Kinsta’s automatische database-optimalisatie

Bij Kinsta voeren we automatische wekelijkse database-optimalisaties uit voor alle WordPress-sites van onze klanten. Dat betekent dat je veel minder snel problemen tegenkomt als je je site bij Kinsta host.

Database-optimalisatieplugins

Als jouw hostingprovider je database niet voor je optimaliseert, dan kan je een plugin gebruiken om dit te doen. Plugins die dit doen zijn onder andere:

Nogmaals: ben je klant bij Kinsta, dan heb deze plugins voor database-optimalisatie niet nodig. Sterker nog, deze plugins verstoren ons geautomatiseerde optimalisatieproces.

Voeg MySQL Index toe aan de WordPress-tabel wp_options

Door de MySQL Index toe te voegen aan je wp_options-tabel (of deze uit die tabel te verwijderen) kan de database-verbinding worden versneld. Gebruik de tips in deze handleiding om erachter te komen welke optie je site sneller laat werken.

Best practices voor databasebeheer en -beveiliging

De best practices voor het beheer van je database lijken op die van goed WordPress-websitebeheer:

• Maak regelmatig back-ups: Als je je database op een later moment nogmaals moet repareren, dan maken regelmatig geautomatiseerde back-ups dit een stuk makkelijker (en geven je bovendien gemoedsrust). Gebruik een back-upplugin of, als je een klant van Kinsta ben, leun relaxt achterover in de wetenschap dat wij elke dag een back-up van je site maken zonder dat je daar ook maar iets voor hoeft te doen.
  • Zorg ervoor dat je database altijd is geoptimaliseerd en soepel loopt. Doe dit middels een database-optimalisatieplugin of door het kiezen van een hostingprovider die dit voor je doet.
  • Geef nooit je databasewachtwoord, tenzij je de ontvanger vertrouwt. Het is ongebruikelijk om een databasewachtwoord nodig te hebben om op een site te werken, dus vraag gerust waarom.
  • Als je wel iemand toegang hebt gegeven tot je database, verander de inloggegevens nadat ze klaar zijn met hun werk en werk vervolgens het bestand wp-config.php
  • Gebruik uitsluitend veilige wachtwoorden voor je WordPress-admin, je hostingaccount en je FTP/SFTP-toegang. Gebruik bij voorkeur SFTP (en niet FTP) wanneer je verbinding maakt via een openbaar WIFI-netwerk.
  • Als je een plugin hebt geschreven die tabellen of records toevoegt aan de database, zorg dan dat je deze verwijdert wanneer je de plugin verwijdert. Ruim de database op na het verwijderen van plugins die hun eigen tabellen hebben toegevoegd.
  • Neem maatregelen om je site te beveiligen en deze te beschermen tegen hacks.

Samenvatting

Het kan enorm frustrerend zijn om tegen problemen met je WordPress-database aan te lopen. Maar als je bovenstaande stappen volgt, dan is de kans groot dat je het probleem kan oplossen en snel weer toegang krijgt.

Zorg er ook voor dat je de richtlijnen opvolgt om databaseproblemen in de toekomst te voorkomen, zodat je je database hopelijk niet voor een tweede keer hoeft te repareren.