De ERR_FILE_NOT_FOUND fout komt relatief vaak voor bij gebruik van de populaire Google Chrome browser. Het kan gebeuren terwijl je werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe extensie voor de browser of gewoon terwijl je ermee over het web navigeert. In beide gevallen betekent de foutmelding dat je op een resource stuit waar de browser geen toegang toe heeft.

In veel gevallen betekent dit niet dat de resource of het bestand er niet is. Als je weet hoe je de ERR_FILE_NOT_FOUND foutmelding kunt oplossen, kun je het bestand openen en verder werken aan je ontwikkelingsproject of verder gaan met surfen.

In dit artikel zullen we meer vertellen over wat de ERR_FILE_NOT_FOUND fout inhoudt en wat de oorzaken ervan zijn. We laten ook zien hoe je het probleem kunt oplossen en bespreken soortgelijke problemen die je kunt tegenkomen bij het gebruik van andere browsers.

Wat betekent ERR_FILE_NOT_FOUND?

ERR_FILE_NOT_FOUND is een HTTP foutmelding die je kunt tegenkomen bij het surfen op het web. Kort door de bocht betekent de fout dat de browser geen toegang heeft tot een bepaald(e) bestand of resource, en zo ziet het eruit:

Screenshot van de ERR_FILE_NOT_FOUND fout
De ERR_FILE_NOT_FOUND foutmelding

Zoals altijd is je eerste actie bij een HTTP fout het lezen van de beschrijving die je browser geeft (en controleren of de URL correct is).

In dit geval zegt Chrome dat het een bestand niet kan vinden dat mogelijk is verwijderd of verplaatst. Dat wil zeggen, je probeert toegang te krijgen tot een niet beschikbare resource.

Natuurlijk kun je hetzelfde probleem tegenkomen met een andere browser dan Chrome. De specifieke formulering van deze fout is echter uniek voor de Google Chrome browser.

Bovendien kunnen sommige elementen in Chrome deze foutmelding veroorzaken, zelfs als er geen probleem is met het bestand of de map die je probeert te openen. In de volgende paragraaf gaan we hier nader op in.

Wat veroorzaakt de ERR_FILE_NOT_FOUND fout?

De ERR_FILE_NOT_FOUND fout is enigszins uniek omdat hij meestal wordt veroorzaakt door problemen met Chrome zelf en niet door de server van je website, ondanks de melding die hij geeft.

De foutmelding geeft aan dat de browser een bepaald bestand niet kan vinden omdat het er niet meer is. Onze ervaring is echter dat de meest voorkomende oorzaken achter het ERR_FILE_NOT_FOUND probleem Chrome extensies zijn.

Soms kunnen extensies fouten veroorzaken bij de sites die je probeert te bezoeken. Soms interacteren de extensies onverwacht met specifieke websites, waardoor Chrome fouten laat zien.

Extensies kunnen, net als elk ander stuk software, bugs hebben. Bovendien kan het, als je meerdere extensies samen gebruikt, soms leiden tot compatibiliteitsproblemen. Evenzo kan het niet bijwerken van extensies leiden tot fouten zoals ERR_FILE_NOT_FOUND tijdens het gebruik van Chrome.

3 manieren om de fout ERR_FILE_NOT_FOUND op te lossen

Omdat extensies de voornaamste boosdoeners zijn achter de ERR_FILE_NOT_FOUND fout in Chrome, zul je met ze moeten werken om het probleem op te lossen. Laten we het hebben over hoe dat proces werkt.

1. Chrome extensies uitschakelen

Voor deze stap van het proces raden we aan om Chrome extensies één voor één uit te schakelen. Op die manier kun je precies vaststellen welke extensie achter de ERR_FILE_NOT_FOUND fout zit.

Om te beginnen open je het settingsmenu in Chrome door op het pictogram met de drie puntjes in de rechterhoek van het hoofdnavigatiemenu te klikken. Ga naar More Tools > Extensions. Chrome toont je alle beschikbare extensies voor je profiel, inclusief zowel actieve als inactieve opties:

Google Chrome extensies uitschakelen
Google Chrome extensies

Om een extensie uit te schakelen klik je op het schakelpictogram rechtsonder onder de beschrijving. Je moet dit proces herhalen voor elke actieve extensie. In deze screenshot is de extensie uitgeschakeld, vandaar het grijze schakelpictogram:

Zet het pictogram in de grijze modus om de extensie uit te schakelen
Een extensie uitschakelen in Google Chrome

Doorloop de actieve extensies één voor één. Probeer na het uitschakelen van elke extensie de pagina die de fout ERR_FILE_NOT_FOUND geeft te openen door deze geforceerd te herladen. Je kunt dit doen door de pagina open te houden en in Windows de toetsencombinatie Control + F5 te gebruiken.

Het geforceerd herladen van de pagina zorgt ervoor dat Chrome hem volledig herlaadt zonder een versie uit de cache te gebruiken. Als de fout blijft bestaan, betekent dat dat de extensie die je hebt uitgeschakeld niet de boosdoener was.

Ga door met het uitschakelen van extensies totdat je er een vindt die de fout doet verdwijnen. In dit stadium raden we aan de extensie tijdelijk uitgeschakeld te houden en dan te controleren of de melding blijft bestaan. Als er een update voor de extensie beschikbaar is, zul je die ook willen installeren voordat je het opnieuw probeert.

2. Hardnekkige extensies verwijderen uit de User Data map

Als je een specifieke Chrome extensie verwijdert, maar de fout blijft verschijnen, dan moet je controleren of de extensie bestanden heeft achtergelaten. Het is vrij gebruikelijk dat software bestanden op je computer bewaart, zelfs nadat je de installatie ongedaan hebt gemaakt.

Chrome slaat extensiebestanden op in de map Chrome > User Data > Default > Extensions in Windows, onder de map AppData van je lokale gebruiker.

Toegang tot die map kan lastig zijn omdat hij soms verborgen is. De eenvoudigste aanpak is om het Windows Run venster te openen door op de toetsen Windows + R te drukken. Zodra het venster opent, plak je er het volgende adres in:

%LOCALAPPDATA%GoogleChromeUser DataDefaultExtensions

Zo zou het venster eruit moeten zien nadat je dat adres hebt ingevoerd:

Het Run commando gebruiken in Windows
Run commando in Windows

Druk op de knop OK, en de map Chrome Extensions wordt geopend. Hier zie je hoe die eruit zou moeten zien:

De map met Google Chrome extensies in Windows
De map met Google Chrome extensies in Windows

Het is belangrijk op te merken dat je extensies niet op naam kunt herkennen. Elke map komt overeen met een extensie, en het is relatief eenvoudig om er een te vinden door elke map te openen en te zoeken naar de extensie pictogrammen of het manifest.json bestand.

Open het manifest.json bestand in elke map en controleer bovenaan het bestand de naam van de bijbehorende extensie:

Het manifest.json bestand voor een Chrome extensie bewerken
Het manifest.json bestand voor een Chrome extensie bewerken

Je moet vaststellen of er een map is die overeenkomt met extensies die je eerder hebt verwijderd. De eenvoudigste manier om dit te doen is door direct na het verwijderen van de software de map met extensies te openen en de mappen te sorteren op datum van wijziging.

De laatst gewijzigde map moet overeenkomen met de extensie die je onlangs hebt verwijderd. Als dat niet zo is, en je kunt geen overeenkomstige mappen vinden, dan betekent dat dat de extensie geen bestanden heeft achtergelaten. Als dat het geval is en de ERR_FILE_NOT_FOUND aanhoudt, moet je misschien Chrome resetten.

3. Chrome resetten

Als het uitschakelen van extensies het probleem niet verhelpt, kun je de reset optie van Chrome gebruiken om de browser terug te zetten naar de standaardinstellingen. Dit proces schakelt elke extensie uit en verwijdert alle tijdelijke gegevens, zoals cookies en cachebestanden.

Ga hiervoor naar het menu Chrome Settings en kies de optie Reset and clean up. Klik nu op Restore settings to their original defaults, en Chrome zal je vragen je beslissing te bevestigen:

Het popupvenster voor het opnieuw instellen van Google Chrome
Google Chrome opnieuw instellen

Let op dat het resetten van Chrome geen invloed heeft op je bladwijzers en opgeslagen wachtwoorden. Dit is slechts een tool om problemen op te lossen, en in de meeste gevallen zou de fout ERR_FILE_NOT_FOUND moeten verdwijnen na een volledige reset van Chrome.

Waar kan de ERR_FILE_NOT_FOUND fout nog meer optreden?

Omdat Chrome meestal ERR_FILE_NOT_FOUND laat zien als er problemen zijn met extensies, is er geen tegenhanger in de meeste andere browsers. Dat komt omdat andere browsers niet zo afhankelijk zijn van custom add-ons als Chrome.

Je kunt deze foutmelding zien op bepaalde locaties, waaronder:

• ERR_FILE_NOT_FOUND Android: Google Chrome heeft geen toegang tot de resource op je mobiele apparaat, dus het is de moeite waard om over te schakelen op een andere browser.
  • ERR_FILE_NOT_FOUND Outlook: Meestal zie je deze foutmelding als de browser geen toegang kan krijgen tot een PDF resource binnen de Outlook interface. We raden aan je Chrome extensies te onderzoeken.
  • ERR_FILE_NOT_FOUND Windows 10: Google Chrome kan geen resource retourneren in Windows 10, wat betekent dat je de stappen voor het oplossen van extensies moet volgen.
  • ERR_FILE_NOT_FOUND PDF preview: Je kunt een PDF preview niet bekijken, dus let op PDF-gerelateerde extensies.
  • ERR_FILE_NOT_FOUND JavaScript: Je browser kan geen query laden als je een HTML webpagina test. Controleer of je het pad voor de query correct hebt ingevoerd.

Hoewel het bericht ERR_FILE_NOT_FOUND uniek is voor Google Chrome, kan dit type fout in elke browser (zoals Microsoft Edge) opduiken. Het dichtstbijzijnde equivalent van ERR_FILE_NOT_FOUND in andere browsers is een 404 HTTP code.

Als je tegen problemen aanloopt terwijl je een andere browser gebruikt, hebben we een complete handleding over hoe je de 404 fout kunt oplossen, evenals de andere meest voorkomende HTTP fouten. Deze informatie is van onschatbare waarde als je veel online bent.

Kun je dit soort fouten voorkomen met een goede host?

ERR_FILE_NOT_FOUND is geen fout aan de kant van de server. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door problemen met je Chrome installatie, zoals problemen met de extensies die je gebruikt.

Dat betekent dat het veranderen van webhost geen invloed zou moeten hebben op het al dan niet tegenkomen van de ERR_FILE_NOT_FOUND fout. Toch kan het gebruik van een managed WordPress hostingprovider zoals Kinsta helpen om veel voorkomende HTTP fouten en andere problemen die eigen zijn aan WordPress te voorkomen.

Bovenop het gebruik van een goede host, raden we aan om vertrouwd te raken met de basisprincipes van WordPress troubleshooting. Op die manier, als je een fout met je website tegenkomt, ben je goed uitgerust om ermee om te gaan.

Samenvatting

De ERR_FILE_NOT_FOUND lijkt op error 404, maar is uniek voor Google Chrome. Meestal wordt de fout veroorzaakt door problemen met Chrome extensies. Dat betekent dat je problemen met je Chrome installatie moet oplossen.

Om de fout ERR_FILE_NOT_FOUND op te lossen, raden we aan te beginnen met het uitschakelen van je Chrome extensies. Daarna is het de moeite waard om alle gegevens te verwijderen die deze add-ons hebben achtergelaten. Tot slot, als al het andere faalt, is het tijd om Chrome volledig terug te zetten naar de standaardinstellingen.

In zee gaan met een webhost van hoge kwaliteit betekent dat je toegang hebt tot klantenondersteuning en troubleshooting wanneer je die nodig hebt. Bekijk onze Kinsta abonnementen voor meer informatie over de voordelen van managed WordPress hosting!