Een van de grootste problemen met Secure Sockets Layer (SSL) fouten is dat ze gebruikers de toegang tot je website kunnen ontzeggen. Veel browsers kiezen voor voorzichtigheid en waarschuwen of blokkeren bezoekers als ze een probleem met je SSL certificaat ontdekken. Als je daarom de fout ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT ziet, betekent dit dat niemand je content kan zien.

Deze fout verschijnt meestal als er configuratieproblemen zijn met het SSL certificaat. Het goede nieuws is dat deze SSL fout vrij eenvoudig op te lossen is. Sommige webhosts doen het zelfs voor je.

In dit artikel zullen we het hebben over de ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT fout en de oorzaken ervan. Daarna laten we je meerdere manieren zien om het op te lossen. Laten we aan de slag gaan!

Wat is de ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT fout?

Als eigenaar van een website weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om een SSL certificaat te hebben. Het Secure Sockets Layer protocol versleutelt gegevens op je site, wat de informatie van je gebruikers beschermt tegen kwaadwillenden. Deze veiligheidsmaatregel is vooral belangrijk als je gebruikersgegevens verzamelt via formulieren of betalingsgegevens in je webwinkel.

De fout ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT verschijnt als je browser een SSL certificaat niet herkent. In tegenstelling tot sommige andere SSL gerelateerde fouten geeft deze melding aan dat je website “niet beschikbaar” is, in plaats van gebruikers te waarschuwen:

De fout 'ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT' voorkomt dat gebruikers je website bezoeken
ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT

Zolang deze fout blijft bestaan, kunnen gebruikers je website niet bezoeken. Bovendien wijst het op een onderliggend probleem met het SSL certificaat van je site.

Het herstellen van de SSL configuratie van je site is essentieel voor de veiligheid. Het kan je bezoekers geruststellen door hun gegevens veilig te houden. Bovendien toont een werkend SSL certificaat aan dat je website echt is en geen phishingpoging.

Tegenwoordig is er geen excuus meer om geen werkend SSL certificaat op je website te hebben, want het is vrij eenvoudig in te stellen (sommige webhosts doen het zelfs voor je!). Bovendien is het hebben van een SSL certificaat een van de rankingsignalen die door zoekmachines in aanmerking worden genomen. Daarom kan het je online zichtbaarheid vergroten en meer bezoekers naar je website trekken.

Veel voorkomende oorzaken van de ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT fout

Er is enige mate van dubbelzinnigheid als het gaat om ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT. In verreweg de meeste gevallen verschijnt deze fout onder een van de volgende omstandigheden:

1. Je gebruikt een ongeldig SSL certificaat.
  2. Er is een probleem met de configuratie van je certificaat.
  3. Je website is niet ingesteld om over HTTPS te laden.

Er zijn veel andere, meer specifieke SSL fouten, waaronder SSL Handshake Failed, ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR, en NET::ERR_CERT_DATE_INVALID. Ook deze foutmeldingen wijzen op problemen met een SSL certificaat.

Soms worden deze SSL fouten veroorzaakt door eenvoudige cachingproblemen, en je kunt ze oplossen door de browsercache te wissen. Andere veel voorkomende boosdoeners zijn browserextensies. Daarom kan het uitschakelen van extensies je vaak helpen bij het oplossen van het probleem.

De ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT fout kan echter meerdere mogelijke oorzaken hebben. Helaas zijn ze geen van alle zo eenvoudig te verhelpen als het wissen van de cache of het uitschakelen van extensies. Dat betekent dat het oplossen van de fout zich vooral richt op het uitsluiten van elke mogelijke oorzaak.

Zo los je de ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT fout op (4 methoden)

De ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT foutmelding verschijnt wanneer er een geldigheids- of configuratieprobleem is met het certificaat van je site. Met dat in gedachten zou je eerst moeten controleren of je een geldig certificaat gebruikt. Laten we eens kijken hoe je dat doet!

1. Zorg ervoor dat je een geldig SSL certificaat hebt

Een SSL certificaat werkt alleen als het afkomstig is van een geldige autoriteit. Iedereen kan zelf een certificaat ondertekenen en op een website installeren. Als je certificaat echter niet van een vertrouwde externe partij komt, zie je de fout ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT.

Certificaatautoriteiten zijn schaars. Het proces om een geaccrediteerde autoriteit te worden gaat gepaard met strenge beveiligings- en operationele eisen. Organisaties moeten strenge validatieprocedures doorlopen, waaronder beveiligingsaudits en achtergrondcontroles.

Al deze beveiliging is nodig omdat SSL certificaten gebaseerd zijn op vertrouwen, en de industrie is streng gereguleerd. Enkele van de populairste certificaatautoriteiten op de markt zijn Comodo, DigiCert, GlobalSign, GoDaddy, Let’s Encrypt en Cloudflare.

Kinsta gebruikt bijvoorbeeld Cloudflare SSL certificaten:

Cloudflare biedt SSL certificaten met al zijn applicatieservice abonnementen
Cloudflare biedt SSL certificaten aan

Als je een vertrouwde certificaatautoriteit hebt gebruikt voor je SSL certificaat of er een hebt gekregen via je webhost, kun je de volgende troubleshootingmethode overslaan. Als je echter niet zeker weet of je een geldig certificaat gebruikt, is het de moeite waard om er een van een vertrouwde autoriteit opnieuw uit te geven en te installeren.

In sommige gevallen weet je niet zeker of je website een geldig certificaat gebruikt. De volgende paragraaf laat zien hoe je dat kunt bepalen.

2. Controleer je SSL configuratie op fouten

Er zijn veel tools die je kunt gebruiken om je SSL certificaat en configuratie te controleren op fouten. Een van onze favoriete voorbeelden is de Qualys SSL Server Test. Met deze tool kun je een domeinnaam invoeren, kijken of het een SSL certificaat heeft, en een volledig rapport krijgen van de configuratie ervan:

Met de Qualys SSL Server Test kun je je SSL certificaat controleren op fouten
Qualys SSL Server Test

Het rapport bevat ook informatie over eventuele fouten die de SSL Server Test onderweg vindt. Als het certificaat bijvoorbeeld afkomstig is van een geldige autoriteit, dan laat het rapport dit zien:

Een Qualys SSL Server Testrapport met een perfecte score
Qualys SSL Server Test rapport

Je kunt ook zien wie het certificaat heeft uitgegeven door naar het Issuer gedeelte van het rapport te gaan. Als de uitgever geen geldige autoriteit is, krijg je geen “A”, en laat het rapport je weten dat je een nieuw certificaat moet installeren.

Het rapport bevat ook informatie over de geldigheidsdata van het certificaat, of het is ingetrokken, en of het wordt vertrouwd door de belangrijkste browsers en besturingssystemen (OS). Elk geldig SSL certificaat zou een volledig positief rapport moeten krijgen van de SSL Server Test.

3. Configureer je website om te laden via HTTPS

Als je eenmaal een SSL certificaat hebt geïnstalleerd, moet je je website zo instellen dat hij via HTTPS wordt geladen. Anders krijg je SSL fouten zoals ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT.

Als je Kinsta gebruikt, is dit proces eenvoudig. Op het MyKinsta dashboard kun je HTTPS forceren voor specifieke websites door naar het tabblad Tools te gaan. Hier vind je een optie genaamd HTTPS forceren. Als je op Inschakelen klikt, begint het automatisch alle verbindingen om te leiden via HTTPS:

Met MyKinsta kun je je site dwingen om via HTTPS te laden vanaf je hostingdashboard
MyKinsta dashboard

Als je Kinsta niet gebruikt, is het proces wat ingewikkelder om ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME op Nginx servers op te lossen. Je kunt je Nginx server configureren om HTTP om te leiden naar HTTPS door het Nginx config bestand aan te passen en er de volgende code aan toe te voegen:

server {

listen 80;

server_name domain.com www.domain.com;

return 301 https://domain.com$request_uri;

}

Houd er rekening mee dat je de domein placeholder moet vervangen door de URL van je site. Voor Apache is het proces vergelijkbaar, maar in plaats daarvan moet je het .htaccess bestand bewerken. Voeg gewoon deze code toe:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTPS} off

RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Ten slotte, als je WordPress gebruikt, heb je toegang tot enkele plugins waarmee je je site kunt dwingen over HTTPS te laden. Deze plugins kunnen echter problemen veroorzaken met je serverconfiguratie. Als je webhost geen optie biedt om je site te dwingen over HTTPS te laden, kun je het beste de configuratie van de server direct veranderen.

4. Neem contact op met je hostingprovider voor hulp

Als je een geldig certificaat gebruikt zonder configuratiefouten en je site is geconfigureerd om via HTTPS te laden, zouden er geen problemen moeten zijn. Als je echter nog steeds tegen de fout ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT aanloopt, is het tijd om contact op te nemen met je webhost.

Je webhost moet kunnen vaststellen of er een onderliggend probleem is met je certificaat en het zo nodig opnieuw installeren. Afhankelijk van je host kunnen ze automatisch certificaten van vertrouwde instanties uitgeven, wat het risico op SSL gerelateerde fouten minimaliseert.

Als je contact opneemt met je webhost, zorg er dan voor dat je hem vertelt over de eerdere stappen die je hebt genomen om het probleem op te lossen. Dit zou het voor hen gemakkelijker moeten maken om de oorzaak van de SSL fout te achterhalen.

Samenvatting

SSL fouten kunnen zeer problematisch zijn, omdat ze vaak de toegang tot je site helemaal blokkeren. Met sommige browsers kun je SSL fouten omzeilen, terwijl andere je vertellen dat de website niet beschikbaar is. De ERR_SSL_UNRECOGNIZED_NAME_ALERT fout behoort tot de laatste categorie.

Als je deze fout tegenkomt, is er een probleem met de configuratie of geldigheid van je SSL certificaat. Je moet eerst controleren of je een geldig SSL certificaat hebt en of de configuratie ervan correct is. Vervolgens raden we je aan ervoor te zorgen dat je website is geconfigureerd om via HTTPS te laden. Als je de fout nog steeds ziet, is het tijd om contact op te nemen met je webhost voor hulp.

Alle Kinsta abonnementen worden geleverd met automatische SSL certificaten. Wij stellen Cloudflare certificaten voor je in, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over SSL fouten. Bovendien, als je tegen SSL problemen aanloopt op je website, kun je te allen tijde contact opnemen met onze WordPress specialisten. Bekijk onze abonnementen vandaag nog!