FileZilla is een populaire SFTP client voor het transferen van bestanden tussen je server en je computer.

Soms moet je “verborgen” of “onzichtbare” bestanden of mappen, die beginnen met een punt (bijvoorbeeld .htaccess of .maintenance) transferen. Als je problemen hebt met het zoeken naar verborgen bestanden op je server met FileZilla, moet je het programma wellicht configureren om verborgen bestanden te tonen.

In dit artikel laten we je zien hoe je dat kunt doen.

Verborgen bestanden tonen in FileZilla

Klik, voordat je verbinding maakt met je server, op het tabblad “Server” in de menubalk van FileZilla en klik in het dropdown menu op Force showing hidden files. Door deze optie aan te vinken dwing je FileZilla om verborgen bestanden en mappen te tonen.

FileZilla configureren om verborgen bestanden te tonen.
FileZilla configureren om verborgen bestanden te tonen.

Maak vervolgens verbinding met je server via SFTP. Als je site wordt gehost op Kinsta, kun je je SFTP gegevens vinden in het MyKinsta dashboard.

Je zou nu verborgen bestanden op je server moeten kunnen zien. In de schermafbeelding hieronder staan twee verborgen bestanden in onze ~/public map – .hiddenfile en .htaccess.

Verborgen bestanden in FileZilla.
Verborgen bestanden in FileZilla.

Het kunnen zien van verborgen bestanden op je server is erg belangrijk voor het oplossen van problemen met WordPress. Als je site bijvoorbeeld vastzit in de onderhoudsmodus, kun je controleren of er een .maintenance bestand in de root van je site staat dat verwijderd kan worden.

Evenzo kun je voor sites die de Apache webserver gebruiken, als je weet hoe je verborgen bestanden kunt inschakelen, ook wijzigingen aanbrengen in je .htaccess bestand zonder dat je de hulp van het ondersteuningsteam van je host hoeft in te roepen. Zoals je ziet is het configureren van FileZilla om verborgen bestanden te tonen een snel en eenvoudig proces!