Wanneer je de XAMPP lokale ontwikkelomgeving gebruikt voor een WordPress website, zul je af en toe problemen tegenkomen. Eén van de problemen die het meest voorkomen, wanneer je je database probeert te openen, is de “error 403”, ook wel bekend als de “XAMPP access forbidden error”.

Kort gezegd betekent de XAMPP foutmelding 403 dat je niet de noodzakelijke rechten hebt om de database te openen of te bewerken. In dit artikel zullen we het hebben over wat XAMPP is, waarom je de foutmelding ziet, en hoe je dit kan oplossen, zowel op Windows als macOS apparaten. Laten we snel beginnen!

Een introductie over XAMPP

XAMPP is een omgeving om lokaal te ontwikkelen. Door XAMPP te installeren, heb je ook meteen alle software die je nodig hebt om lokale WordPress websites te hosten en uit te voeren.

De XAMPP startpagina
De XAMPP startpagina

Zoals je wellicht weet heeft WordPress diverse systeemvereisten, en XAMPP voldoet aan allemaal. De softwarestack die je kan installeren op je computer via XAMPP bevat onder meer:

• Apache: Dit is de serversoftware die je nodig hebt om websites te hosten en te draaien op je computer.
  • MariaDB: Dit is de databasesoftware waardoor WordPress een plek heeft om informatie op te slaan, en weer kan ophalen wanneer nodig.
  • PHP: WordPress is met de programmeertaal PHP gebouwd, dus het is van essentieel belang om deze software op je server te hebben.
  • Perl: Alhoewel WordPress de programmeertaal Perl niet zelf gebruikt, krijg je dit als onderdeel van de softwarestack die XAMPP voor je samenstelt.

Je bent vast wel eens een error 403 tegengekomen bij het surfen op internet. Deze foutcode betekent dat je niet de noodzakelijke rechten hebt om een bepaald bestand of bepaalde pagina te openen:

Een normale 403 foutmelding van Google Chrome
Een normale 403 foutmelding van Google Chrome

Maar binnen de context van het gebruik van XAMPP voor een lokale WordPress website, heeft de error 403 een andere betekenis. Als je een bericht ziet met “Access forbidden!“, heeft dit meestal met de XAMPP database te maken.

Een overzicht van de XAMPP error 403

Over het algemeen verschijnt de XAMPP error 403 wanneer je de lokale database via je browser probeert te openen. In normale gevallen kan je dat doen door het adres http://localhost/phpmyadmin in te typen in je webbrowser.

Een phpMyAdmin paneel
Een phpMyAdmin paneel

Wanneer je niet de benodigde rechten hebt om de database te openen, krijg je de error 403 te zien, met de volgende tekst:

“New XAMPP security concept: Access to the requested directory is only available from the local network. This setting can be configured in the file httpd-xampp.conf.”

Voor een foutmelding is dit vrij informatief, aangezien je precies kan lezen wat je moet doen om het probleem op te lossen. Maar voordat we meteen aan de slag gaan, is het belangrijk om te weten dat de 403 foutmelding meestal verschijnt wanneer er conflicterende poorconfiguraties binnen XAMPP zijn.

Meestal is de makkelijkste manier om dit probleem te omzeilen precies de instructies van de foutmelding uitvoeren. In dit geval betekent dat het bestand httpd-xampp.conf aanpassen.

Zo los je de error 403 in XAMPP op (in Windows en macOS)

XAMPP is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. In onderstaande stukken zullen we hoe je de XAMPP error 403 kan oplossen binnen zowel Windows als macOS. Gebruik je een Linux distributie, dan kan je de macOS instructies volgen.

Zo los je de XAMPP error 403 op in Windows

Om te beginnen start je XAMPP, en vervolgens alle services die je website gebruikt. Wanneer je een WordPress website hebt, is dat dus Apache en MySQL.

Het XAMPP Control Panel
Het XAMPP Control Panel

Zodra beide diensten draaien, kan je op de knop Config klikken, naast de rij Apache, en vervolgens de optie Apache (httpd-xampp.conf)  selecteren:

Openen van het httpd-xampp.conf bestand
Openen van het httpd-xampp.conf bestand

Nu zal het bestand httpd-xampp.conf openen via je standaard tekstverwerker. Met dit bestand open kan je de zoekfunctie gebruiken om “phpMyAdmin” te vinden. Je zou een stukje code moeten zien dat er zo uitziet:

Het bestand httpd-xampp
Het bestand httpd-xampp

Nadat je dit gevonden hebt, kan je het stuk tekst “Require local” verwijderen en vervangen door “Require all granted”:

Het bestand httpd-xampp.conf bewerken zodat de toegang tot je database niet geblokkeerd wordt
Het bestand httpd-xampp.conf bewerken zodat de toegang tot je database niet geblokkeerd wordt

Sla de bewerkingen op in http-xampp.conf en sluit het bestand. Vervolgens kan je de Apache en MySQL services opnieuw starten vanuit het XAMPP instellingenscherm. Zodra de services weer draaien, kan je opnieuw je database proberen te openen door weer naar localhost/phpmyadmin  te gaan in je browser.

Zo los je de XAMPP error 403 op in macOS

Het oplossen van de XAMPP error 403 binnen macOS vereist min of meer dezelfde stappen als bij Windows apparaten. Maar het openen van het httpd-xampp.conf bestand is iets anders, doordat het instellingenscherm van XAMPP er binnen macOS iets anders uitziet:

XAMPP Control Panel binnen macOS
XAMPP Control Panel binnen macOS

Ondanks het verschil in stijl, is het openen van het benodigde bestand nog altijd vrij eenvoudig. Dit zijn de vijf stappen:

1. Ga naar het tabblad Volumes in het instellingenscherm van XAMPP.
  2. Selecteer de optie Mount bovenaan het scherm.
  3. Klik op Explore naast Mount zodra dit klikbaar wordt.
  4. In het scherm dat nu opent, ga je naar etc/extra.
  5. Open het bestand http-xampp.conf.

Wanneer dit bestand geopend is, kan je zoeken op “phpmyadmin”. Het stukje code dat je zoekt ziet er zo uit:

Alias /phpmyadmin "C:/xampp/phpMyAdmin/"
<Directory "C:/xampp/phpMyAdmin">
AllowOverride AuthConfig
Require local
ErrorDocument 403 /error/XAMPP_FORBIDDEN.html.var
</Directory>

Vervolgens kan je het stuk “Require local” vervangen door “Require all granted”, en sla de veranderingen op. Nu ga je terug naar het XAMPP instellingenscherm, ga weer naar het tabblad “Services” en klik op Restart All. Nadat alle XAMPP services weer draaien, zou je nu zonder problemen de database moeten kunnen openen.

Samenvatting

Het kunnen openen van de database van je website is van kritiek belang, of je nou een live server gebruikt of een lokale developmentomgeving zoals XAMPP. Alhoewel de XAMPP error 403 vervelend kan zijn, is het eenvoudig op te lossen, of je nou Windows, macOS of Linux gebruikt.

Het enige dat je hoeft te doen is het XAMPP httpd-xampp.conf bestand aan te passen, zodat iedereen toegang heeft tot phpMyAdmin. De error 403 zou nu meteen weg moeten zijn.

Wil je toegang tot een lokale WordPress developmentomgeving die makkelijk te gebruiken is, met eenvoudige probleemoplossing, dan raden we je aan om DevKinsta eens te proberen. DevKinsta is gratis beschikbaar, onafhankelijk van of je Kinsta klant bent of niet, en je kan het gebruiken om zoveel lokale WordPress website lokaal op te zetten als je wil.