Een sterk en efficiënt framework is belangrijk voor webdevelopment. Laravel is daarbij een elegant en krachtig PHP framework voor webapplicaties dat het ontwikkelingsproces vereenvoudigt en tegelijkertijd een reeks belangrijke features en functionaliteiten biedt.

Maar als het framework nieuw voor je is of je weet nog niet hoe je het moet gebruiken, dan kan het allemaal wat veel lijken. Maar maak je geen zorgen! Deze gids helpt je om in een mum van tijd aan de slag te gaan met Laravel.

Dit artikel leidt je door het installatieproces van Laravel op Windows, macOS en Linux besturingssystemen.

Maar laten we het eerst hebben over wat Laravel is, waarom het nuttig is en wie er het meeste uit kan halen.

Wat is Laravel?

Laravel website.
Laravel website.

Laravel is een krachtig en elegant PHP webapplicatie framework dat de ontwikkeling van webapplicaties stroomlijnt door middel van een MVC (Model-View-Controller) architectuur. Laravel is gemaakt door Taylor Otwell en heeft een immense populariteit verworven door zijn eenvoud en gebruiksgemak, waardoor het een populaire keuze is geworden voor webdevelopers van over de hele wereld.

Belangrijkste features en functionaliteiten

Een paar van de belangrijkste features en functionaliteiten van Laravel zijn:

Eloquente ORM voor database-interacties

Laravel’s Object-Relational Mapping (ORM) zorgt voor soepele en intuïtieve interacties met je database, waardoor het eenvoudig is om CRUD (Create, Read, Update, Delete) bewerkingen uit te voeren en relaties tussen tabellen te beheren.

Blade templating engine

Blade is de eenvoudige maar krachtige templating engine van Laravel, waarmee je eenvoudig dynamische en herbruikbare HTML templates kunt maken. Met zijn beknopte syntaxis maakt Blade het gemakkelijk om de logica van je applicatie te scheiden van de presentatie.

Artisan command-line tool

Laravel’s Artisan command-line tool biedt een reeks handige commando’s voor veelvoorkomende taken, zoals het genereren van controllers, migraties en meer. Dit versnelt het ontwikkelproces en helpt je om een schone, georganiseerde codebase te onderhouden.

Ingebouwde ondersteuning voor taakplanning en authenticatie

Laravel biedt ingebouwde ondersteuning voor het plannen van taken, waardoor je eenvoudig taken kunt automatiseren zoals het versturen van e-mails of het opschonen van oude gegevens. Daarnaast vereenvoudigt het authenticatiesysteem van Laravel het proces om veilige gebruikersauthenticatie toe te voegen aan je webapplicaties.

Dit is allemaal geweldig om te weten, maar wie kan er nu precies het beste gebruik maken van Laravel? Laten we dat eens onderzoeken.

Door wie wordt Laravel gebruikt?

Laravel is een populaire keuze onder verschillende soorten gebruikers, die elk verschillende voordelen vinden in het gebruik van dit krachtige PHP framework. Enkele van de belangrijkste gebruikersgroepen zijn:

• Startups: Voor startups biedt Laravel een snel ontwikkelingsproces, dat helpt om hun ideeën snel en efficiënt tot leven te brengen. De ingebouwde tools en bibliotheken van het framework besparen kostbare tijd en resources tijdens de eerste fasen van een project.
  • Gevestigde bedrijven: De schaalbaarheid en onderhoudbaarheid van Laravel maken het een aantrekkelijke keuze voor gevestigde bedrijven die hun webapplicaties willen bouwen of upgraden. De sterke ondersteuning van het framework door de community zorgt ervoor dat bedrijven op Laravel kunnen vertrouwen voor langetermijnprojecten.
  • PHP webdevelopers: Developers waarderen de elegante syntaxis en het gebruiksgemak van Laravel, die het ontwikkelingsproces van webapplicaties stroomlijnen. De features van Laravel maken efficiënt en effectief coderen mogelijk.
  • Backend engineers: Voor backend engineers maken de krachtige functies van Laravel, waaronder de ondersteuning voor taakplanning, authenticatie en de Artisan command-line tool, het een essentieel gereedschap in hun toolkit. Laravel stelt backend engineers in staat om met gemak robuuste en veilige webapplicaties te maken.

Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die Laravel gebruiken in hun projecten:

Bankrate

Bankrate is een toonaangevend bedrijf voor financiële diensten dat Laravel gebruikt om zijn online applicaties te bouwen en te onderhouden. Het framework helpt Bankrate complexe gegevensstructuren te beheren en ontwikkelingscycli te versnellen.

The New York Times

The New York Times gebruikt Laravel voor zijn interne webapplicaties, waardoor het bedrijf complexe webapplicaties snel en effectief kan bouwen en onderhouden.

St Jude Children’s Research Hostpial

St Jude Children’s Research Hospital gebruikt Laravel voor zijn online donatieplatform en andere webapplicaties. Het framework helpt het ziekenhuis bij het efficiënt beheren van grote hoeveelheden gegevens en het waarborgen van veilige gebruikersauthenticatie.

Geocodio

Geocodio is een geocoderingsservice die adressen converteert naar lengte- en breedtecoördinaten en omgekeerd. Laravel voedt de webapplicatie van Geocodio, waardoor het zijn klanten een betrouwbare en efficiënte geocoderingsservice kan bieden.

October CMS

October CMS is een gratis, open-source content management systeem (CMS) dat is gebouwd bovenop Laravel. Door gebruik te maken van de kracht en flexibiliteit van het Laravel framework, biedt October CMS een gebruiksvriendelijke en aanpasbare oplossing voor het beheren van website content.

Zoals je kunt zien, is Laravel een krachtig framework dat wordt gebruikt door bedrijven van alle groottes, van starters tot grote ondernemingen. Maar misschien ben je nog steeds niet zeker van de voordelen die dit framework biedt aan developers. Laten we dat nu onderzoeken.

Voordelen van het gebruik van Laravel

Laravel biedt een aantal voordelen die het een populaire keuze maken onder webdevelopers:

Snel ontwikkelingsproces

Laravel biedt intuïtieve syntaxis, ingebouwde tools en uitgebreide documentatie, waardoor developers snel en efficiënt webapplicaties kunnen maken, waardoor de ontwikkelingstijd aanzienlijk wordt verkort.

Makkelijk leesbare en onderhoudbare code

Laravel bevordert schone en goed gestructureerde code, waardoor deze gemakkelijker te lezen en te onderhouden is. Dit is vooral gunstig als je in een team werkt of aan grote projecten werkt, omdat het helpt om consistentie en kwaliteit van de code te garanderen.

Sterke community en ondersteuning

Laravel heeft een grote en actieve gemeenschap van developers die bijdragen aan de groei en ondersteuning bieden via forums, blogs en sociale media. Dit maakt het gemakkelijk om hulp en bronnen te vinden wanneer dat nodig is.

Ingebouwde tools en bibliotheken

Laravel wordt geleverd met veel ingebouwde tools en bibliotheken, zoals Eloquent ORM, Blade templating engine en Artisan command-line tool, die het ontwikkelproces vereenvoudigen en de behoefte aan externe dependencies verminderen.

Je weet nu inmiddels wel dat je Laravel wilt gebruiken, maar wat moet je weten voordat je ermee aan de slag gaat? Daar gaan we het nu over hebben.

Vereisten Laravel

Voordat je in Laravel duikt, zijn er een paar dingen waar je bekend mee moet zijn:

• Basiskennis van PHP programmeren
  • Begrip van het MVC (Model-View-Controller) architectuurpatroon
  • Bekendheid met de opdrachtregel/terminal
  • Ervaring met HTML, CSS en JavaScript (optioneel maar nuttig)

Systeemvereisten

Zorg ervoor dat je systeem aan de volgende eisen voldoet:

• Ondersteunde besturingssystemen: Windows, macOS, Linux
  • Hardwarevereisten: Minimaal (afhankelijk van PHP en Composer)
  • PHP installatie: Vereist voordat je Laravel installeert
  • Composer installatie: Vereist voor Laravel installatie

Versies

Houd bij het kiezen van een versie van Laravel rekening met het volgende:

• Stabiele vs. nieuwste versies: Kies op basis van de behoeften van het project. Stabiele versies bieden betrouwbaarheid, terwijl de nieuwste versies nieuwe features en verbeteringen kunnen bevatten.
  • Het belang van het controleren van compatibiliteit: Zorg voor een soepele integratie met andere bibliotheken en PHP versies door te controleren of de door jou gekozen versie van Laravel compatibel is met de dependencies van je project.

Laravel installeren

Als je eenmaal bekend bent met Laravel en de systeemvereisten, kun je beginnen met de installatie. Het installatieproces is rechttoe rechtaan en bestaat uit eenvoudige stappen, maar ze verschillen wel per besturingssysteem.

Volg hieronder de instructies voor jouw specifieke besturingssysteem.

Laravel installeren op Windows

Volg deze gedetailleerde stappen om Laravel op Windows te installeren:

1. Installeer XAMPP (om PHP en MySQL te installeren)
  2. Installeer Composer
  3. Controleer de Composer installatie
  4. Installeer Laravel met Composer
  5. Controleer de Laravel installatie
  6. Start de server
  7. Start het project in je browser

1. Installeer XAMPP

XAMPP is een gratis en open-source webserver solutionstack die PHP, MySQL en Apache bevat. Volg deze stappen om XAMPP op Windows te installeren:

De XAMPP downloadpagina voor Windows.
De XAMPP downloadpagina voor Windows.

Ga naar de downloadpagina van XAMPP en download het juiste installatieprogramma voor jouw Windows versie.

Voer het installatieprogramma uit en volg de instructies op het scherm. Tijdens het installatieproces kun je kiezen welke componenten je wilt installeren. Zorg ervoor dat je PHP en MySQL selecteert.

Start na de installatie het XAMPP Control Panel en start de Apache en MySQL services.

2. Installeer Composer

Composer is een hulpprogramma voor het beheer van dependencies voor PHP dat nodig is om Laravel te installeren. Volg deze stappen om Composer op Windows te installeren:

Bezoek de Composer downloadpagina en download het Composer-Setup.exe bestand.

Composer voor Windows downloadpagina.
Composer voor Windows downloadpagina.

Voer het Composer-Setup.exe bestand uit en volg de instructies op het scherm.

Je wordt ook gevraagd om de installatiemodus te selecteren. Kies Install for all users (recommended).

Zorg ervoor dat je de juiste PHP executable selecteert tijdens het installatieproces (meestal te vinden in de XAMPP installatiemap onder xampp/php/php.exe).

Klik op Next om de instructies op het scherm te doorlopen en klik dan op Install.

Klik op Finish als de installatie is voltooid.

3. Controleer de Composer installatie

Om te controleren of Composer correct is geïnstalleerd, open je de opdrachtprompt en voer je de volgende opdracht uit:

composer --version

Als de installatie succesvol was, zou je de Composer versie moeten zien.

4. Installeer Laravel met Composer

Je kunt Composer, dat nu is geïnstalleerd, gebruiken om Laravel globaal op je systeem te installeren. Open hiervoor de opdrachtprompt en voer het gegeven commando uit:

composer create-project laravel/laravel app-name

Hiermee worden automatisch alle relevante Laravel bestanden gedownload om een nieuw project te maken.

5. Controleer de Laravel installatie

Om te controleren of Laravel correct is geïnstalleerd, open je de opdrachtprompt en voer je het volgende commando uit:

laravel --version

Na een succesvolle installatie kun je de Laravel versie zien.

6. Start de server

Nu je nieuwe app project is gemaakt, moet je een server starten. Om dit te doen, typ je het volgende in:

cd app-name
php artisan serve

7. Voer het project uit in je browser

Nu de server is opgestart, zou je via je webbrowser toegang moeten hebben tot je app project. Open hiervoor je browser en ga naar het volgende: https://localhost:8000

Hiermee kun je beginnen met het ontwikkelen van webapplicaties met Laravel op je Windows machine.

Laravel installeren op macOS

Om Laravel op macOS te installeren, volg je deze gedetailleerde stappen:

1. Installeer Homebrew
  2. Installeer Node.js en npm
  3. Installeer PHP
  4. Installeer Composer
  5. Controleer PHP en Composer installaties
  6. Installeer Laravel met Composer
  7. Controleer de Laravel installatie
  8. Maak een nieuw project
  9. Start de Laravel server

1. Installeer Homebrew

Homebrew website.
Homebrew website.

Homebrew is een pakketbeheerder voor macOS die de installatie van software vereenvoudigt. Om Homebrew te installeren, open je de Terminal en voer je het volgende commando uit:

/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"

Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

2. Installeer Node.js en npm

Installeer vervolgens Node.js en npm (Node.js package manager) met Homebrew. Typ in de Terminal het volgende commando:

brew install node

Dit commando installeert zowel Node.js als npm op je systeem.

3. PHP installeren

Nu Homebrew is geïnstalleerd, kun je het gebruiken om PHP te installeren. Voer het volgende commando uit in de Terminal:

brew install php

Wacht tot de installatie is voltooid.

4. Installeer Composer

Composer website.
Composer website.

Composer is een driver voor het beheer van dependencies voor PHP dat nodig is om Laravel te installeren. Om Composer op macOS te installeren, voer je de volgende commando’s uit in de Terminal:

curl -sS https://getcomposer.org/installer | php sudo mv composer.phar /usr/local/bin/composer

5. Verifieer de PHP en Composer installaties

Om te controleren of PHP en Composer correct zijn geïnstalleerd, open je de Terminal en voer je de volgende commando’s uit:

php --version composer --version

Als de installaties succesvol waren, zou je de PHP  en Composer versies moeten zien.

6. Installeer Laravel met Composer

Nu je Composer hebt geïnstalleerd, kun je het gebruiken om Laravel te installeren. Open de Terminal en voer het volgende commando uit om Laravel globaal op je systeem te installeren:

composer global require laravel/installer

Wacht tot het installatieproces is voltooid.

7. Verifieer de Laravel installatie

Om te controleren of Laravel correct is geïnstalleerd, open je de Terminal en voer je het volgende commando uit:

laravel --version

Je weet dat de installatie geslaagd is als je de versie van Laravel ziet weergegeven.

8. Maak een nieuw project aan

Om een nieuw Laravel project te maken, gebruik je het volgende commando in de Terminal:

composer create-project --prefer-dist laravel/laravel app-name

Vervang app-name door de gewenste naam voor je project. Dit commando maakt een nieuwe map aan met de opgegeven naam en installeert het Laravel framework daarin.

Navigeer vervolgens naar de nieuw aangemaakte projectmap:

cd app-name

Vergeet niet om app-name te vervangen door de naam die je hebt gebruikt voor je project.

9. Start de Laravel server

Om de lokale ontwikkelingsserver te starten, voer je het volgende commando uit in de projectmap:

php artisan serve

Dit commando start een lokale ontwikkelserver op poort 8000. Je kunt toegang krijgen tot je Laravel applicatie door je webbrowser te openen en te navigeren naar:

http://127.0.0.1:8000

Je zou nu de standaard Laravel welkomstpagina moeten zien, die aangeeft dat je applicatie succesvol draait. Je kunt beginnen met het bouwen van je Laravel applicatie en de wijzigingen live bekijken op de lokale ontwikkelserver.

Laravel installeren op Linux

Volg deze gedetailleerde stappen om Laravel op Linux te installeren:

1. Installeer Apache webserver
  2. Installeer PHP
  3. Installeer MariaDB
  4. Installeer Composer
  5. Controleer PHP, MariaDB en Composer installaties
  6. Installeer Laravel met Composer
  7. Start de Laravel server

Volg deze gedetailleerde stappen om Laravel op Linux te installeren:

1. Installeer Apache webserver

Apache Web Server website.
Apache Web Server website.

Werk eerst je pakketindex bij en installeer Apache door de volgende commando’s in de Terminal uit te voeren:

sudo apt update sudo apt install apache2

Schakel na de installatie de Apache service in en start deze:

sudo systemctl enable apache2 sudo systemctl start apache2

2. Installeer PHP

Gebruik het volgende commando in de Terminal om PHP te installeren:

sudo apt install php libapache2-mod-php php-mbstring php-xmlrpc php-soap php-gd php-xml php-cli php-zip php-bcmath php-tokenizer php-json php-pear

3. Installeer MariaDB

MariaDB website.
MariaDB website.

MariaDB is een open-source relationeel databasebeheersysteem. Installeer het door het volgende commando uit te voeren:

sudo apt install mariadb-server

Beveilig na de installatie je MariaDB-installatie door uit te voeren:

sudo mysql_secure_installation

Volg de instructies op het scherm om een rootwachtwoord en andere beveiligingsinstellingen in te stellen.

4. Installeer Composer

Composer is een driver voor het beheer van dependencies voor PHP. Download en installeer Composer door de volgende commando’s in de Terminal uit te voeren:

curl -sS https://getcomposer.org/installer | php
sudo mv composer.phar
sudo chmod +x /usr/local/bin/composer

5. Controleer PHP, MariaDB en Composer installaties

Controleer of PHP, MariaDB en Composer correct zijn geïnstalleerd door hun versies te controleren met de volgende commando’s:

php -v mysql --version composer -V

6. Installeer Laravel met Composer

Installeer nu Laravel door het volgende commando in de Terminal uit te voeren:

composer create-project --prefer-dist laravel/laravel app-name

Vervang app-name hierboven door wat je maar wilt.

Ga dan naar de nieuw aangemaakte projectmap:

cd app-naam

7. Start de Laravel server

Om de ontwikkelingsserver voor het project te starten, ga je naar de projectmap en voer je het opgegeven commando uit.

php artisan serve

Om toegang te krijgen tot je Laravel applicatie, voer je dit commando uit om een lokale ontwikkelserver te starten op poort 8000. Open vervolgens je webbrowser en navigeer naar:

http://127.0.0.1:8000

Als alles goed is ingesteld, kun je de standaard Laravel welkomstpagina zien die bevestigt dat je applicatie is geïnstalleerd. Nu is Laravel geïnstalleerd op je Linuxsysteem!

Samenvatting

In dit artikel hebben we het installatieproces van Laravel op Windows, macOS en Linux behandeld. Nu je Laravel met succes hebt geïnstalleerd op het door jou gekozen besturingssysteem, ben je klaar om te beginnen met het bouwen van krachtige en elegante webapplicaties met dit populaire PHP framework.

Naarmate je je in Laravel verdiept, moet je zeker de rijkdom aan bronnen verkennen die beschikbaar zijn om je te helpen leren en het meeste uit deze krachtige tool te halen. De Laravel community staat bekend om zijn sterke ondersteuning en uitgebreide documentatie, dus aarzel niet om contact op te nemen als je hulp nodig hebt.

Als het aankomt op het deployen van je Laravel applicaties, overweeg dan om Kinsta Applicatie Hosting te gebruiken. Kinsta biedt een hostingoplossing die is geoptimaliseerd voor Laravel, die zowel sterk als schaalbaar is. Dit zorgt ervoor dat je applicaties soepel en veilig draaien. Je kunt je Laravel projecten effectief beheren met behulp van Kinsta’s geavanceerde features en ondersteuning van wereldklasse.

Veel succes met je Laravel reis!