PHP is een open-source, server-side script- en programmeertaal die voornamelijk wordt gebruikt voor webdevelopment. Het grootste deel van de WordPress software is geschreven in PHP, waardoor PHP een zeer belangrijke taal is voor de WordPress community. Sommigen beweren graag dat PHP als programmeertaal dood is, maar dat is niet waar.

Er zijn verschillende versies van PHP die je op je server kunt installeren, waarbij de nieuwere PHP 8.0, 8.1 en 8.2 aanzienlijke prestatieverbeteringen bieden ten opzichte van de vorige versies. Deze prestatieverbeteringen, plus verbeterde beveiliging, zijn de reden waarom Kinsta altijd de meest recente versies van PHP aanbiedt.

In dit artikel leggen we uit wat “server-side” betekent en hoe PHP werkt. Daarna gaan we in op enkele manieren waarop PHP specifiek van toepassing is op WordPress en WordPress sites.

Hoe werkt PHP?

In de korte definitie hierboven heb je geleerd dat PHP een server-side taal is. Maar wat betekent “server-side” eigenlijk? Server-side betekent dat alle verwerking op je webserver gebeurt voordat er iets naar de browser van je bezoeker gaat.

Hier is een voorbeeld. Stel dat iemand je WordPress site bezoekt. Voordat er bestanden naar die bezoeker worden gestuurd, zal je server eerst de PHP code uitvoeren die in de WordPress core zit en eventuele thema’s/plugins die je op je site hebt geïnstalleerd.

Vervolgens, zodra je server de code heeft verwerkt, levert hij de uitvoer van al die PHP (dat is de HTML code die de browser van een bezoeker daadwerkelijk ontvangt).

Het eindresultaat is dat, in tegenstelling tot HTML, de bezoekers van je website nooit de PHP code zien die je WordPress site aandrijft. Ze zien alleen de reeds verwerkte code die je server aan hun browser levert.

PHP 5 vs PHP 7 en PHP 8

Volgens W3Techs wordt PHP gebruikt door 77,4% van alle websites die een server-side programmeertaal gebruiken, met ASP.NET op de tweede plaats met iets meer dan 7% marktaandeel.

Net als andere programmeertalen zijn er verschillende versies van PHP die je kunt gebruiken. PHP 5, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3 en 7.4 zijn oudere versies van PHP die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Dit betekent dat ze geen actieve ondersteuning meer krijgen en geen (of binnenkort geen) beveiligingsondersteuning meer ontvangen.

PHP 8.0, 8.1 en 8.2 bieden aanzienlijke prestatie- en beveiligingsverbeteringen. Bij Kinsta ondersteunen we de volgende PHP versies met onze aangepaste zelfherstellende configuratie:

Je kunt zelfs PHP versies met één klik wijzigen. Je hoeft alleen maar in te loggen op je MyKinsta dashboard en de relevante WordPress website te selecteren.

Ga dan naar Tools en scroll naar beneden naar PHP engine:

PHP versie wijzigen in MyKinsta dashboard
PHP versie wijzigen in MyKinsta dashboard

Hier gebruik je eenvoudig het vervolgkeuzemenu Wijzigen om over te schakelen naar een andere PHP versie.

Hoe wordt PHP gebruikt in WordPress?

Als je de nieuwste versie van WordPress downloadt van WordPress.org, kun je het ZIP bestand openen om te zien dat de meeste core bestanden van WordPress PHP zijn:

WordPress PHP bestanden
WordPress PHP bestanden

Elk thema dat je installeert bevat een heleboel PHP bestanden (de schermafbeelding hieronder is het standaardthema Twenty Twenty-One):

WordPress Twenty-One PHP bestanden
WordPress Twenty-One PHP bestanden

En alle plugins die je installeert zijn – je raadt het al – ook voornamelijk PHP:

PHP bestanden in een WordPress plugin
PHP bestanden in een WordPress plugin

Naast het gebruik van PHP voor de core bestanden, bevat WordPress ook een enorm aantal functies, haken, klassen en methoden die jij, of developers, kunnen gebruiken om de functionaliteit van WordPress op allerlei handige manieren uit te breiden.

Een van de bekendste functies is bijvoorbeeld the_content();. Hoewel dit kleine fragment er onschuldig genoeg uitziet, is het eigenlijk wat je thema gebruikt om de volledige inhoud van elk van je blogberichten weer te geven.

Ja – dat ene kleine stukje kan veranderen in een blogbericht van 10.000 woorden nadat je webserver klaar is met het verwerken van de PHP code. Deze functies, haken, klassen en methoden zijn een groot deel van wat WordPress zo flexibel maakt.

Een voorbeeld van hoe PHP werkt in een WordPress thema

Laten we wat verder gaan met een kort voorbeeld van het verbinden van de server-side kant van PHP met je WordPress site.

Als je teruggaat naar de screenshot van het Twenty Twenty-One thema:

PHP bestanden in het standaard Twenty Twenty-One thema
PHP bestanden in het standaard Twenty Twenty-One thema

Dan zie je dat er aparte PHP bestanden zijn voor dingen als “comments.php”, “footer.php”, “header.php”, enz.

Als je WordPress al gebruikt, moeten deze termen je bekend in de oren klinken. En ja, het is echt zo eenvoudig – elk van deze bestanden is verbonden met het gebied met dezelfde naam aan de front-end van je site.

Bijvoorbeeld:

• comments.php bepaalt hoe je commentaarsectie eruitziet en functioneert
  • footer.php bepaalt hoe de footer eruitziet en functioneert
  • header.php bepaalt hoe je header eruitziet en functioneert

Wanneer iemand je site bezoekt, neemt je webserver al die afzonderlijke PHP bestanden voor verschillende gebieden in je thema, voegt ze samen zoals gespecificeerd door je thema en levert de voltooide HTML uitvoer af aan de browser van je bezoeker.

Wat is een PHP framework?

Een PHP framework is een platform waarmee developers op PHP gebaseerde applicaties efficiënter kunnen maken. Het bestaat uit codebibliotheken die je helpen om veelgebruikte functies uit te voeren, zoals formuliervalidatie en het zuiveren van gegevens.

Dit is een veel sneller alternatief dan het schrijven van je eigen originele code. Snelheid en gemak zijn echter niet de enige redenen om het gebruik van een PHP framework te overwegen.

PHP frameworks bieden ook een gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot codeerpraktijken van hoge kwaliteit. Hier, in Symfony, kun je zien dat functies netjes zijn georganiseerd in verschillende mappen:

PHP framework directory voorbeeld
PHP framework directory

Daarnaast zorgen PHP frameworks ervoor dat je code makkelijk te volgen is en dat je je aan de DRY methode houdt (Don’t Repeat Yourself). Het resultaat is een strakkere codebase die gemakkelijk te onderhouden is. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het zelf onderhouden van het core framework.

Verder bieden PHP frameworks een eenvoudige manier om je op PHP gebaseerde applicaties veiliger te maken. Hoewel je nog steeds veilige code moet schrijven, kan een framework de kans op hacker-exploits verkleinen. Sommige frameworks bieden ook ingebouwde bescherming tegen data sanitization tegen veelvoorkomende PHP veiligheidsbedreigingen zoals SQL injecties en cross-site scripting.

De 3 beste PHP frameworks

Nu je wat meer weet over waarom je PHP frameworks moet gebruiken, zijn hier enkele van de beste opties om te overwegen.

1. Laravel

Laravel PHP framework
Laravel

Laravel biedt een schone architectuur en alles wat je nodig hebt om een webapplicatie te bouwen. Het biedt tal van functies, zoals gebruikersauthenticatie, bestandsopslag, databasemigratie en nog veel meer.

Het is daarnaast ook nog eens supergemakkelijk om aan de slag te gaan met Laravel. Je hoeft niet eens PHP, een webserver of andere software op je systeem te installeren. In plaats daarvan wordt het geleverd als een voorverpakte ontwikkelomgeving die licht, snel en veilig is.

2. Symfony

Symfony PHP framework
Symfony

Symfony werkt als een PHP framework en als een verzameling PHP componenten om websites te bouwen. Het is een van de meest flexibele opties, waarmee je precies die componenten kunt kiezen die je nodig hebt voor je project.

Bovendien ondersteunt Symfony tal van databases, waaronder Drizzle, MySQL en Oracle. Sterker nog, Symfony wordt commercieel ondersteund door Sensio Labs, dus je zult veel ondersteuning vinden (in tegenstelling tot andere PHP frameworks).

3. CodeIgniter

CodeIgniter PHP framework
CodeIgniter

CodeIgniter heeft een minimale configuratie nodig, zodat je het snel kunt installeren. Net als Symfony kun je de componenten toevoegen die je wilt. Daarom kun je gemakkelijk een lichte applicatie bouwen zonder bloat.

Bovendien is CodeIgniter een schaalbare oplossing die je helpt beschermen tegen beveiligingsrisico’s zoals cross-site scripting. Daarnaast vind je een aantal prestatiegerichte functies zoals caching om je apps te versnellen.

Hosting voor WordPress of op PHP gebaseerde apps

Om je website of applicatie aan de praat te krijgen, heb je een goede webhost nodig. Bij Kinsta bieden we talloze oplossingen, dus je vindt zeker een optie die past bij jouw project en budget.

Bovendien zijn al onze pakketten gebouwd op onze snelle, veilige infrastructuur. Je krijgt meteen toegang tot Edge Caching en ons geavanceerde Content Delivery Network (CDN) om je laadtijden te verbeteren.

Bovendien geven we je je eigen testsite, die ideaal is voor het uitvoeren van updates en het testen van wijzigingen voordat je ze naar je live site pusht. En het kan niet eenvoudiger om je wijzigingen naar live te pushen vanuit je eigen MyKinsta dashboard.

Als je een op Laravel gebaseerde applicatie bouwt, wil je misschien ons Laravel hostingpakket bekijken:

Kinsta Laravel hosting
Kinsta Laravel hosting

Met Kinsta Laravel hosting is het eenvoudig om je apps, databases, DNS en analytics te beheren vanaf je dashboard. Je kunt je dashboard ook koppelen aan GitHub, GitLab of Bitbucket.

Zodra je je je nieuwe hostingpakket hebt opgezet, kun je je applicatie beheren en features aan je app toevoegen/verwijderen via MyKinsta. In het gedeelte Tools kun je bijvoorbeeld PHP opnieuw opstarten en van PHP versie wisselen met slechts één klik.

Je kan zelfs je PHP versies eerst testen in een gratis testomgeving voor extra gemoedsrust. Het enige wat je hoeft te doen is het vervolgkeuzemenu Live bovenaan de interface gebruiken en Test kiezen:

Kinsta testomgeving
Kinsta testomgeving

Zodra je hebt vastgesteld dat je wijzigingen veilig zijn om uit te voeren op je live app, klik je op Push omgeving en selecteer je Push naar LIVE.

Moeten gewone gebruikers PHP kennen om WordPress te gebruiken?

Nee, verre van. Het mooie van WordPress is dat alle PHP al voor je geschreven is in de vorm van de WordPress core software, WordPress thema’s en WordPress plugins.

Gevorderde WordPress gebruikers kunnen PHP gebruiken om ingewikkelde aanpassingen te maken, maar gewone WordPress gebruikers hoeven zich nooit met PHP bezig te houden als ze dat niet willen.

Dat gezegd hebbende, er zijn zeker voordelen verbonden aan het leren van de basis van PHP. Zelfs het leren van de populairste WordPress PHP functies zal je helpen om snel een aantal eenvoudige maar belangrijke aanpassingen aan je WordPress site te maken. Bekijk zeker onze gids over het gebruik van de phpinfo() functie.

En als je je eigen WordPress thema’s en plugins wilt ontwikkelen, is het leren van PHP essentieel. Maar je kunt ook aan de slag met PHP frameworks om het ontwikkelproces te versnellen.