PHP is een open-source, server-side script- en programmeertaal die voornamelijk voor webontwikkeling wordt gebruikt. Het grootste deel van de kern van WordPress-software is in PHP geschreven, waardoor PHP een zeer belangrijke taal voor de WordPress-gemeenschap is. Sommigen zeggen graag dat PHP als programmeertaal dood is, maar dat is niet waar.

Er zijn verschillende versies van PHP die je op je server kunt installeren, waarbij de nieuwere PHP 7.3 aanzienlijke prestatieverbeteringen biedt. Die prestatieverbeteringen, plus verbeterde beveiliging, zijn de reden waarom Kinsta altijd de meest recente PHP-versies aanbiedt.

In dit artikel zullen we uitleggen wat “server-side” betekent en hoe PHP werkt. Vervolgens zullen we ingaan op enkele van de manieren waarop PHP specifiek op WordPress en WordPress-sites van toepassing is.

Hoe werkt PHP?

In de korte definitie hierboven heb je geleerd dat PHP een taal aan de serverzijde (server-side) is. Maar wat betekent “server-side” eigenlijk? Server-side betekent dat alle verwerking op je webserver plaatsvindt voordat er iets in de browser van je bezoeker wordt afgeleverd.

Hier is een voorbeeld. Stel dat iemand je WordPress site bezoekt. Voordat je bestanden naar die bezoeker verzendt, voert je server eerst de PHP-code in de WordPress kern in en voert alle thema’s/plug-ins uit die je op je site geïnstalleerd hebt.

Nadat je server de code heeft verwerkt, levert deze vervolgens de uitvoer van al die PHP af (dit is de HTML-code die de browser van een bezoeker daadwerkelijk ontvangt).

Het eindresultaat is dat, in tegenstelling tot HTML, de bezoekers van je website nooit de PHP-code zullen zien die je WordPress site aanstuurt. Ze zien alleen de reeds verwerkte code die je server aan hun browser levert.

PHP 5 versus PHP 7

Volgens W3Techs wordt PHP door meer dan 83% van alle websites die een server-side programmeertaal gebruiken gebruikt, waarbij ASP.NET op de tweede plaats komt met een marktaandeel van iets meer dan 13%.

Net als bij andere programmeertalen, zijn er verschillende versies van PHP die je kunt gebruiken. PHP 5 is een oudere versie van PHP die het einde van zijn levensduur nadert. PHP 5.6, de meest recente PHP 5-versie, ontvangt niet langer actieve ondersteuning en ontvangt vanaf 2019 geen beveiliging ondersteuning meer.

PHP 7, de nieuwste versie, biedt aanzienlijke beveiliging en prestatieverbeteringen. Momenteel ondersteunt Kinsta:

Je kunt zelfs met een enkele klik van PHP-versies veranderen.

Wijzig PHP-versie

Wijzig PHP-versie

En hoewel we PHP 5.6 aanbieden, raden we ten zeerste aan om minstens PHP 7 te gebruiken. PHP 5.6 kan in sommige gevallen nodig zijn waarin een WordPress plug-in van derden de achterstand in de code voor nieuwere PHP-versies nog aan het inhalen is. Dit gebeurt zelden, maar kan wel gebeuren. Als je een WordPress plug-in hebt die niet minimaal PHP 7 ondersteunt, dan raden we je aan om contact op te nemen met de ontwikkelaar en om een update te vragen.

Hoe wordt PHP in WordPress gebruikt?

Als je het nieuwste exemplaar van WordPress van WordPress.org gaat downloaden, dan kun je het ZIP-bestand openen om te zien dat de meeste opgenomen WordPress kernbestanden PHP zijn:

PHP-bestanden in de kern van WordPress software

PHP-bestanden in de kern van WordPress software

Evenzo bevat elk thema dat je installeert een aantal PHP-bestanden (de onderstaande schermafbeelding is het standaardthema van Twenty Seventeen):

Voorbeeld van PHP-bestanden in een WordPress thema

Voorbeeld van PHP-bestanden in een WordPress thema

En alle plug-ins die je installeert zullen – je raadt het al – ook voornamelijk PHP zijn:

Voorbeeld van PHP-bestanden in een WordPress plug-in

Voorbeeld van PHP-bestanden in een WordPress plug-in

Naast het gebruik van PHP voor de kernbestanden, bevat WordPress ook een groot aantal functies, hooks, klassen en methoden die jij of ontwikkelaars kunnen gebruiken om de functionaliteit van WordPress op talloze nuttige manieren uit te breiden.

Een van de meest bekende functies is bijvoorbeeld the_content ();. Hoewel dit kleine fragment onschuldig genoeg lijkt, is het eigenlijk wat je thema gebruikt om de volledige inhoud van elk van je blogberichten weer te geven.

Ja – dat ene kleine fragment kan een blogpost van 10.000 woorden worden, nadat je webserver de PHP-code verwerkt heeft. Deze functies, hooks, klassen en methoden maken een groot deel uit van wat WordPress flexibel maakt.

Een voorbeeld van hoe PHP in een WordPress thema werkt

Laten we een stapje verder gaan met een snel voorbeeld dat de server-side aard van PHP met je WordPress site verbindt.

Als je naar die foto van het thema Twenty Seventeen teruggaat:

Voorbeeld van PHP-bestanden in een WordPress-thema

Voorbeeld van PHP-bestanden in een WordPress-thema

Je zult zien dat er afzonderlijke PHP-bestanden voor dingen als “sidebar.php”, “header.php”, “comments.php”, enz zijn.

Als je WordPress al gebruikt, dan zullen deze termen je bekend voorkomen. En ja, het is echt zo eenvoudig – elk van die bestanden maakt verbinding met het gebied met dezelfde naam aan de voorkant van je site.

Bijvoorbeeld:

• sidebar.php bepaalt hoe je sidebar (zijbalk) eruitziet en werkt
  • header.php dicteert hoe je header (koptekst) eruit ziet en functioneert
  • comments.php dicteert hoe je commentaarsectie eruit ziet en werkt
  • enz.

Wanneer iemand je site bezoekt, dan neemt je webserver al die afzonderlijke PHP-bestanden van verschillende gebieden in je thema, zet ze samen zoals door je thema gespecificeerd is en levert de voltooide HTML-uitvoer aan de browser van je bezoeker.

Moeten gewone gebruikers PHP kennen om WordPress te gebruiken?

Nee! Niet eens een beetje. Het mooie van WordPress is dat alle PHP al in de vorm van de kern WordPress software, WordPress thema’s en WordPress plug-ins voor je geschreven is.

Hoewel geavanceerde WordPress gebruikers PHP kunnen gebruiken om ingewikkeldere aanpassingen te maken, hoeven casual WordPress gebruikers zich nooit met PHP bezig te houden als ze dat niet willen.

Dat gezegd hebbende, er zitten aan het leren van de basisprincipes van PHP absoluut voordelen. Zelfs als je alleen de meest populaire WordPress PHP-functies leert, dan kun je snel enkele eenvoudige, maar belangrijke aanpassingen aan je WordPress site maken.

En als je je eigen WordPress thema’s en plug-ins wilt ontwikkelen, dan is het essentieel om over PHP te leren.

Delen