MAMP is een handige tool waarmee gebruikers dynamische websites kunnen ontwikkelen binnen een lokale omgeving. Hierdoor kan je WordPress of andere websitebestanden installeren en testen op je computer, zonder een host of server nodig te hebben voor je site. Maar zoals bij de meeste tools, zul je wel af en toe fouten tegenkomen.

Wanneer je de phpMyAdmin functie van je MAMP installatie niet kan openen, kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Door enkele van de meest voorkomende oorzaken te bekijken, zou je eventuele problemen snel moeten kunnen analyseren en oplossen, waardoor de MAMP phpMyAdmin functie zo weer werkt.

In dit artikel kijken we naar drie verschillende maar gerelateerde fouten, bekijken hoe die kunnen ontstaan, en laten zien hoe je ze kan oplossen. Aan de slag dus!

Wat de MAMP “phpMyAdmin Not Working” fout is (en waardoor dit ontstaat)

De MAMP stack bestaat uit een besturingssysteem, webserver, database managementsysteem en scripttaal. Dit zijn essentiële onderdelen van een development omgeving, en bieden gebruikers de mogelijkheid om dynamische websites te ontwikkelen en testen, maar ook om Content Management Systems (CMS) zoals WordPress of Drupal te ontwikkelen en testen.

MAMP is een afkorting voor de gebruikte onderdelen, namelijk MacOS, Apache, MySql of MariaDB, en PHP, Perl of Python, al kunnen gebruikers altijd alternatieve onderdelen kiezen tijdens de installatie. De phpMyAdmin tool in je MAMP installatie biedt gebruikers de mogelijkheid om de database te openen en te beheren via zowel MySQL als MariaDB.

Een phpMyAdmin fout levert een lege pagina op wanneer je de phpMyAdmin tool selecteert vanaf de MAMP homepage in je webbrowser. Het kan er ook voor zorgen dat je de tool überhaupt niet kan selecteren, door de link in het phpMyAdmin menu te deactiveren.

Wanneer je een probleem tegenkomt in phpMyAdmin, kan je een foutmelding te zien krijgen met informatie over de oorzaak. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Wanneer je een niet-specifieke foutmelding krijgt en ook geen andere informatie over wat er misgaat, kan je onderstaande stappen doorlopen om de oorzaak proberen te achterhalen en te corrigeren.

De fout dat MAMP phpMyAdmin niet werkt oplossen

Er zijn enkele veelvoorkomende oorzaken waardoor je een phpMyAdmin fout tegenkomt in MAMP. In de volgende drie paragrafen zullen we de verschillende variaties van deze foutmelding bekijken, en je verschillende oplossingen laten zien.

Database verbindingsfout

Een database verbindingsfout betekent dat je phpMyAdmin tool geen verbinding kan maken met de MySQL database. Dit komt meestal doordat het MAMP phpMyAdmin configuratiebestand de verkeerde instellingen bevat. Dit kan ontstaan wanneer je MAMP opnieuw installeert op je computer, of MAMP installeert op een nieuwe computer zonder de standaardinstellingen te veranderen.

De fout is te zien wanneer je naar het menu Tools gaat op de MAMP startpagina. De phpMyAdmin menuoptie zal een melding “MySQL server not running” tonen:

Een foutmelding in het phpMyAdmin menu.
Een foutmelding in het phpMyAdmin menu.

Om dit te corrigeren, moet je de instellingen controleren en eventuele fouten in je MAMP phpMyAdmin configuratiebestand oplossen.

Stap 1 – Zoek het configuratiebestand

Wanneer je MAMP installatie uitgevoerd wordt, moet je eerst alle actieve servers stoppen en de toepassing afsluiten.

Het phpMyAdmin configuratiebestand bevindt zich in je MAMP toepassing, en maakt het mogelijk dat de tool verbinding maakt met de database. Het config.inc.php bestand bevat instellingen die (als het goed is) overeenkomen met de instellingen van je database:

Het config.inc.php bestand in MAMP.
Het config.inc.php bestand in MAMP.

In Windows kan je dit bestand vinden in C:/MAMP/bin/phpMyAdmin/. Mac gebruikers kunnen het bestand vinden in de map /Applications/MAMP/bin/phpMyAdmin/.

Stap 2: Corrigeer de instellingen in het configuratiebestand

Nadat je het bestand config.inc.php hebt geopend, moet je de volgende instellingen voor je database opzoeken:

• DB_NAME
  • DB_USER
  • DB_PASSWORD
  • DB_HOST

Vervolgens vergelijk je deze instellingen met de instellingen van je MySQL database. Corrigeer eventuele fouten en sla het config.inc.php bestand op:

Corrigeren van fouten in het config.inc.php bestand.
Corrigeren van fouten in het config.inc.php bestand.

Om te zien of de fout nu opgelost is, open je MAMP, start je de server, en probeer je de phpMyAdmin tool in de MAMP hoofdmenu opnieuw te openen. (Wanneer MAMP niet start, moet je dat eerst oplossen).

Je zou nu phpMyAdmin moeten kunnen selecteren om de tool gewoon uit te voeren. Zo niet, sluit MAMP dan af, ga terug naar het bestand config.inc.php, en zoek de poortinstellingen:

Veranderen van de poortinstellingen van MAMP.
Veranderen van de poortinstellingen van MAMP.

Je kan deze zodanig veranderen zodat ze overeenkomen met de Port Settings van je MAMP installatie, en dan opnieuw testen of de foutmelding nu weg is.

Kan je geen verbinding maken met de database, lees dan eens ons artikel fixing MAMP “Error Establishing a Database Connection”.

Lege phpMyAdmin pagina

Wanneer je de phpMyAdmin tool selecteert op de MAMP startpagina en alleen een lege pagina ziet (of de indexpagina van MAMP), kan dat erop wijzen dat er een probleem is met een recente update van MAMP.

Om deze fout te corrigeren, kan je phpMyAdmin terugzetten naar de vorige versie. Er zijn twee manieren om dit probleem op te lossen.

Stap 1: Geef de map een nieuwe naam

Je kan dit probleem allereerst oplossen door de phpMyAdmin map een nieuwe naam te geven. Dit doe je door eerst de MAMP toepassingen te sluiten, en vervolgens de phpMyAdmin map te vinden, binnen de locatie met supportbestanden.

Windows gebruikers vinden dit onder C:\Users\Public\Documents\Appsolute\MAMP\phpMyAdmin, en Mac gebruikers bij /Library/Application Support/appsolute/MAMP PRO/phpMyAdmin:

Openen van de phpMyAdmin map.
Openen van de phpMyAdmin map.

Noem de phpMyAdmin map nu “phpMyAdmin_bak”. Open MAMP nu weer, herstart je servers, en ga naar phpMyAdmin om de tool te openen.

Stap 2: Installeer de nieuwste stabiele versie van phpMyAdmin

Als het veranderen van de naam van de phpMyAdmin map de fout niet opgelost heeft, kan je teruggaan naar de laatste stabiele versie van je MAMP installatie. Mocht je de map inderdaad een nieuwe naam hebben gegeven, moet je dit eerst weer terugveranderen naar “phpMyAdmin”.

Vervolgens download je de laatste stabiele versie van phpMyAdmin. Pak de download uit en plaats dit in de map\appsolute\MAMP. Je hebt nu twee phpMyAdmin mappen: de originele en de voorgaande versie die je net hebt gedownload. Deze tweede variant heeft een naam in de trend van “phpMyAdmin-x.x.x-all-languages”, waar “x.x.x” dan het versienummer is van de release:

De versie downloadpagina voor phpMyAdmin.
De versie downloadpagina voor phpMyAdmin.

Je zal nu de configuratie instellingen in je nieuwe phpMyAdmin map moeten updaten. Voordat je dit doet is het slim om even een kopie te maken van het config.inc.php bestand in de originele map.

Na het maken van deze back-up in je originele phpMyAdmin map, kopieer je het php.inc.config bestand en plak je het in de map phpMyAdmin-x.x.x-all-languages die je net hebt toegevoegd. Wanneer je computer vraagt of je de bestanden wilt overschrijven, bevestig je dat.

Vervolgens noem je de oude, originele map bijvoorbeeld “phpMyAdminOriginal” en de nieuwe map gewoon “phpMyAdmin”. Daarna open je weer de MAMP toepassing, herstart je de servers, en ga je weer naar de phpMyAdmin tool op de MAMP startpagina.

PHP versie incompatibiliteitsfout

Je kan ook een foutmelding krijgen met de melden dat phpMyAdmin een bepaalde PHP versie nodig heeft. Dit kan ontstaan wanneer je een verouderde versie van PHP gebruikt, of een nieuwe update niet compatibel is met je versie van MAMP. In dat geval moet je de PHP versie van je MAMP toepassing wijzigingen.

In MAMP Pro kan je dat eenvoudig veranderen via de instellingen. Schrijf hiervoor eerst ergens de vereiste versie op van de foutmelding. Deze eis wordt meestal als een bepaald bereik van PHP versies aangegeven, waar je dan zelf in kan kiezen.

Vervolgens ga je binnen MAMP Pro naar Preferences en kies je het tabblad PHP. In het dropdownmenu verander je de PHP versie naar een variant binnen het bereik van de foutmelding.

Daarna ga je weer naar de MAMP startpagina en ververs je de browser. Selecteer Tools in het menu om te controleren dat de fout nu opgelost is.

Samenvatting

Een phpMyAdmin fout in MAMP zorgt ervoor dat je geen toepassingen hebt tot de database van je website via de phpMyAdmin tool. Deze tool kan in verschillende manieren weergegeven worden: een lege pagina, een niet-actieve menu-optie, of een verbindingsfout.

In dit artikel hebben we het over drie veelvoorkomende phpMyAdmin fouten, en hoe je die kan oplossen:

• Database verbindingsfout
  • Lege phpMyAdmin pagina
  • Incompatibiliteit met PHP versie

Bij Kinsta bieden we verschillende applicatiehosting, databasehosting en managed WordPress hostingmogelijkheden die op jouw specifieke wensen kunnen worden aangepast. Met de ondersteuning van onze WordPress experts en toegang tot krachtige tools voor websitebeheer, helpt Kinsta je bij het maken en beheren van de website die je altijd al wou!