Alle klanten van Kinsta kunnen eenvoudig de PHP-versie van elke afzonderlijke WordPress-website updaten of veranderen via het MyKinsta dashboard. Momenteel ondersteunen we PHP 8.0, 8.1, 8.2 en 8.3 voor sites die op Kinsta worden gehost.

Wij raden PHP 8.1 of de laatste versie 8.2 aan, aangezien het veel sneller, efficiënter en veiliger is dan zijn voorgangers. Het kan zelfs wel drie keer zo snel zijn in bepaalde configuraties, zoals te zien is in onze PHP-benchmark rapporten.

Zoals je wellicht al hebt gehoord, is PHP overgegaan naar een enigszins te voorspellen release-schema. Elke nieuwe versie wordt 2 jaar lang actief onderhouden, en krijgt dan nog een extra jaar lang de belangrijkste veiligheidsupdates. Om er zeker van te zijn dat je WordPress-website zo snel en veilig mogelijk zijn, hebben wij hetzelfde schema overgenomen, wat betekent dat we PHP-versies die niet langer ondersteund worden, verwijderen als ze aan hun end-of-life aankomen. (EOL)

Niet alleen nemen we de officiële planning van PHP over, maar vanaf 2020 zal op het Kinsta-platform de end-of-life van de oudste versies van PHP altijd op 1 november vallen. Dit stelt jou en je team in staat om iedereen te upgraden vóór de feestdagen (Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas, Kerstmis, etc.).

Waarom moet je de PHP versie van je WordPress site bijwerken?

De twee belangrijkste redenen zijn veiligheid en snelheid.

Net als dat je WordPress zelf update om ervoor te zorgen dat je beschermd bent tegen kwetsbaarheden, zou je hetzelfde met PHP moeten doen. Daarnaast helpt het upgraden van PHP je website aanzienlijk sneller te maken. PHP 7.0 was al een enorme sprong voorwaarts – de prestaties waren meer dan twee keer zo goed vergeleken met versie 5.6. Met elke versie hebben we toenemende prestatieverbeteringen gezien ten opzichte van de vorige versie.

Voor meer details, bekijk vooral even ons artikel over ondersteunde PHP-versies.

Weet je niet zeker welke versie van PHP je momenteel gebruikt? Dit kun je checken in het MyKinsta dashboard onder het “Tools” menu. Als je WordPress 5.0 of hoger gebruikt kun je je PHP-versie ook vinden onder de “Site Health” tool.

WordPress site health tool PHP versie
WordPress site health tool PHP versie

Wat als mijn website kapot gaat?

Problemen die ontstaan door het updaten van PHP-versies komen meestal doordat de code op je website oude functies gebruikt die niet langer ondersteund worden in de nieuwe versies van PHP. De boosdoener is dan waarschijnlijk een plugin of een actief thema. Onze gids hieronder bevat stapsgewijze instructies hoe je dit probleem kunt oplossen.

Zo update je veilig de PHP versies van WordPress (stappen)

Vandaag zullen we de stappen doornemen voor hoe je het beste je WordPress-website kunt testen voor compatibiliteit voordat je je PHP-versie update. Voor de meeste mensen zal dit geen enkele uitval tot gevolg hebben en ook weinig werk kosten.

Voor anderen kan het mogelijk nodig zijn om meer te testen, problemen op te lossen, en misschien zelfs een WordPress-ontwikkelaar in te huren om ervoor te zorgen dat alles weer compatible is.

Als je simpelweg direct je PHP-versie wilt updaten op je operationele WordPress omgeving, kun je meteen doorgaan naar stap 5. Maar we raden je ten zeerste aan om alle stappen te volgen om ervoor te zorgen dat alles naar behoren blijft werken.

Zeker wanneer je momenteel een veel oudere versie zoals PHP 7.4 gebruikt.

1. Creëer een test-website
  2. Verander de PHP engine
  3. Test de website, de plugins en het thema
  4. Push de test naar de operationelegeving
  5. PHP updaten op live site

Stap 1 – Creëer een testwebsite

Het allereerste dat je moet doen is het creëren van een testwebsite. Deze is afgescheiden van je operationele omgeving zodat je nieuwe PHP-versies kunt testen zonder je live website te laten crashen.

In het MyKinsta dashboard, klik je op Websites in het linkermenu. Hier zie je een lijst van je websites. Klik op degene waaraan je een testomgeving wil toevoegen (de site waarop je de PHP versies wil bijwerken). Klik op de omgevingsselector naast de sitenaam en selecteer Staging in het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op de knop Testomgeving maken.

Een WordPress staging omgeving aanmaken in MyKinsta.
Een WordPress staging omgeving aanmaken in MyKinsta.

Zorg dat je ook gekeken hebt naar onze belangrijke opmerkingen met betrekking tot testomgevingen. Als je bijvoorbeeld een CDN van derden gebruikt, is het wellicht noodzakelijk dat je die eerst uitschakelt zodat je website correct laadt.

Dit is omdat je testwebsite een andere URL gebruikt. Caching is ook uitgeschakeld tijdens het testen, dus hou dit in je achterhoofd bij het testen van de prestaties.

Stap 2 – Update PHP versies van WordPress

Om de PHP-versie van je WordPress-website te updaten, ga je naar Websites en selecteer je de website waarvoor je de PHP-versie wilt wijzigen. Daarna klik je op het “Tools” tabblad. Onder “PHP Engine” klik je op het drop-downmenu en selecteer je de gewenste PHP-versie in het vervolgkeuzemenu.

Als je eerst een nieuwe PHP-versie wilt testen, dubbelcheck dan dat je je WordPress testomgeving hebt geselecteerd, niet je live omgeving. We raden aan je website eerst te testen met PHP 8.0. Als je website problemen heeft kun je altijd contact opnemen met ons Kinsta support team.

PHP versie wijzigingen in MyKinsta
PHP versie wijzigingen in MyKinsta

Als je de PHP-versie selecteert, krijg je een dialoogvenster te zien. Klik op de knop  “PHP-versie wijzigen” om je keuze te bevestigen.

Wijziging van PHP versieschakelaar.
Wijziging van PHP versieschakelaar.

Dit kan zo’n 3 minuten duren. Aan het einde van dit proces word je PHP-engine opnieuw gestart wat in een paar seconden downtime kan resulteren – maar dat is alleen voor je WordPress back-end. De bezoekers van je website ervaren geen enkele downtime.

Terwijl de PHP-versie aangepast wordt kun je de pagina verlaten, maar sommige acties zoals cache-beheer zullen niet beschikbaar zijn totdat je nieuwe engine actief is. Je krijgt een melding in het dashboard zodra de verandering is doorgevoerd.

(Leessuggestie: Het wijzigen van de PHP-versie van je site kan helpen met het oplossen van de foutmelding “The site is experiencing technical difficulties.” in WordPress.)

Stap 3 – Test je website, plugins en thema

Je zou nu een werkende test-website moeten hebben op basis van de laatste versie van PHP (of de versie waar je naartoe over wilt gaan). Het eerste wat je moet doen is eenvoudigweg browsen en rondklikken op je WordPress-website om te kijken of je iets ziet dat kapot is.

Als er iets niet compatible is, zoals een plugin of je thema, zul je wellicht een 500 fout (501, 502, 503, 504, enz.) of een white screen of death zien op je website. In dat geval is de makkelijkste manier om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt het uitschakelen van alle externe plugins, en ze één voor één weer inschakelen. Onthoud dat je op een testwebsite zit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je iets kapot maakt.

In je WordPress-dashboard, onder “Plugins“, selecteer je al je plugins. Vervolgens selecteer je “Deactivateren” in het drop-downmenu en klik je op “Toepassen.”

Hoe je al je WordPress plugins in één keer uitschakelt vanaf het dashboard
Hoe je al je WordPress plugins in één keer uitschakelt vanaf het dashboard

Je kunt ze vervolgens één voor één weer inschakelen, waarna je elke keer je WordPress-website bezoekt. Dit helpt om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt. Heb je geen toegang tot je WordPress-dashboard vanwege een foutmelding? Geen zorgen, bekijk hier hoe je plugins kunt uitschakelen via FTP.

Precies dezelfde tests kun je gebruiken voor je WordPress-thema. Je kunt tijdelijk teruggaan naar het standaard WordPress-thema, zoals het Twenty Nineteen thema

Bekijk logbestanden in MyKinsta

Wellicht heb je inmiddels gevonden welke plugin of thema het probleem veroorzaakt, maar weet je nog niet waarom? Dit is waar je WordPress foutlogs handig zijn. Klik simpelweg op één van je WordPress-websites en klik aan de rechterkant op “Logs.”

Je kunt de bestanden error.log, kinsta-cache-perf.log, en access.log bekijken. Standaard laten deze alleen de laatste 1000 regels zien. Je kunt de schuifbalk gebruiken om de laatste 20.000 regels te zien.

PHP foutmeldingen bekijken in MyKinsta.
PHP foutmeldingen bekijken in MyKinsta.

Belangrijk: De MyKinsta logs tool laat helaas geen debug-informatie zien. Als je debug-informatie nodig hebt, kun je WP_DEBUG inschakelen, we laten hieronder zien hoe.

Bekijk de ruwe logbestanden via SFTP

Je kunt de volledig onbewerkte logbestanden zien in /logs/ via SFTP.

WordPress map met logbestanden via SFTP
WordPress map met logbestanden via SFTP

Volg je logbestanden via SSH

Via SSH kun je je logbestanden volgen terwijl je met je site experimenteert. Dit betekent in feite dat je je logbestanden live kunt bekijken tijdens het testen. Alle hostingpakketten van Kinsta bevatten toegang tot SSH.

Laat de laatste 500 regels zien

tail -n 500 /www/sitename/logs/error.log

Bekijk het bestand live

Zie hoe je logbestand live wordt bijgewerkt.

tail -f /www/sitename/logs/error.log

Voor mensen met SSH-toegang, kan ook WP-CLI een waardevolle tool zijn.

Debuggingmodus inschakelen in MyKinsta

Kinsta gebruikers kunnen de WordPress debuggingsmodus rechtstreeks vanuit het MyKinsta dashboard inschakelen. Navigeer naar Websites > Tools > WordPress debugging en klik op de knop “Activeren“. Hiermee krijg je de PHP fouten en meldingen te zien zonder dat je de debuggingmodus via SSL of SFTP hoeft in te schakelen.

Debuggingmodus ingeschakeld in MyKinsta.
Debuggingmodus ingeschakeld in MyKinsta.

Onze zelfherstellende PHP-feature herstart de PHP engine automatisch als deze problemen tegenkomt. Als je om welke reden dan ook PHP handmatig moet opstarten, kan je dit doen op de Tools pagina van je site door op PHP herstarten te klikken.

PHP opnieuw starten in MyKinsta-dashboard
PHP opnieuw starten in MyKinsta-dashboard

Debug logging inschakelen bij WordPress

Als je geen SSH of MyKinsta toegang hebt, kan je altijd nog in WordPress debug logging inschakelen. Eerst zul je verbinding moeten maken met je website via SFTP. Eerst zul je verbinding moeten maken met je website via SFTP. Daarna download je jouw wp-config.php bestand zodat je het kunt bewerken.

Download het wp-config.php bestand
Download het wp-config.php bestand

Zoek de regel waar staat /*That's all, stop editing! Happy blogging. */ en net voor die regel, voeg de volgende regels in (zoals ook hieronder te zien):

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
Debug logging inschakelen bij WordPress
Debug logging inschakelen bij WordPress

Als de bovenstaande code al in je wp-config.php bestand staat, maar op “false” staat, verander dat dan simpelweg naar “true”. Dit activeert de debug-mode en laat alles zien in je /wp-content/debug.log bestand. Je zult daarna ook waarschuwingen en fouten zien in je WordPress admin, als ze bestaan.

Belangrijk: Vergeet dit niet weer uit te zetten als je klaar bent, aangezien deze bestanden snel heel groot kunnen worden.

Weet je niet goed waar je naar moet zoeken?

Er zijn duizenden plugins en thema’s, dus het is helaas onmogelijk voor ons om alle mogelijke foutmeldingen hier weer te geven. Over het algemeen komen fouten doordat code (functies, syntax, etc) niet compatibel is met de PHP-versie die je gebruikt. Maar hier is een voorbeeld van wat je tegen zou kunnen komen.

500: Fatal error: Uncaught Error: A semicolon (';') is expected here. in /www/sitename/public/wp-content/plugins/bbpress-shortcodes/bbpress-shortcodes.php:177

Zoals je hierboven kunt zien, is het vrij eenvoudig om erachter te komen dat de bbPress Shortcodes plugin het probleem veroorzaakt.

In het slechtst mogelijke geval kan het zijn dat je een compatibiliteitsprobleem hebt met één of twee plugins. In dat geval raden wij het volgende aan:

1. Update al je plugins en thema’s als je dat nog niet gedaan had.
  2. Neem contact op met de ontwikkelaar van de plugin of het thema en vraag ze om ondersteuning voor PHP 7.4 (of de versie die je gebruikt). Dit is één van de voornaamste redenen dat we je een bericht doen vóór de uitfaseringsdatum!
  3. Zoek een alternatieve plugin die dezelfde functies levert en wél compatibel is met de PHP-versie.
  4. Huur een WordPress ontwikkelaar in om het probleem op te lossen.
  5. Verander je PHP-engine naar een oudere versie en kijk of de plugin of het thema dan wel werkt. Zo ja, dan kun je een oudere versie van PHP gebruiken tot de ontwikkelaars hun code updaten. We raden dit echter niet aan omdat PHP 8.0 sneller is en langer ondersteund blijft. Maar als er iets is dat je echt per sé nodig hebt en het alleen op PHP 7.4 werkt, dan kan dit je enige oplossing zijn.

Stap 4 – Push de test naar live

Als u klaar bent met het testen van je site met PHP en je wijzigingen in je plugins of thema’s moet aanbrengen, kan je de testomgeving live pushen of dezelfde wijzigingen aanbrengen in de live site die je op de testomgeving hebt aangebracht.

Voor sommigen van jullie kan het zijn dat je vrij uitgebreide veranderingen moet doorvoeren in de testfase voordat de site vlekkeloos draait onder de nieuwe PHP-versie. In dat geval bespaart het gebruiken van de push-to-live-feature je een hoop tijd.

Je doet dit door te checken dat je inderdaad je testomgeving hebt geselecteerd. Vervolgens klik je de “De testomgeving naar live pushen” knop.

De WordPress staging omgeving live pushen.
De WordPress staging omgeving live pushen.

Voel je vrij om 24/7 contact op te nemen met ons ondersteuningsteam over problemen met het updaten van de PHP-versie van je WordPress-website.

Stap 5 – PHP updaten op je live site

Nu PHP klaar is om te worden bijgewerkt, kan je de PHP versie op je live site wijzigen, net zoals je deed in stap 2 hierboven (Tools > PHP engine > Wijzigen > selecteer je gewenste PHP versie).