Alle klanten van Kinsta kunnen eenvoudig de PHP-versie van elke afzonderlijke WordPress-website updaten of veranderen via het MyKinsta dashboard. Wij raden van harte PHP 7.3 of de laatste versie 7.4 aan, aangezien het veel sneller, efficiënter en veiliger is dan zijn voorgangers. Het kan zelfs wel drie keer zo snel zijn in bepaalde configuraties, zoals te zien is in onze PHP-benchmark rapporten.

Zoals je wellicht al hebt gehoord, is PHP overgegaan naar een enigszins te voorspellen release-schema. Elke nieuwe versie wordt 2 jaar lang actief onderhouden, en krijgt dan nog een extra jaar lang de belangrijkste veiligheidsupdates. Om er zeker van te zijn dat je WordPress-website zo snel en veilig mogelijk zijn, hebben wij hetzelfde schema overgenomen, wat betekent dat we PHP-versies die niet langer ondersteund worden, verwijderen als ze aan hun end-of-life aankomen. (EOL)

Niet alleen nemen we de officiële planning van PHP over, maar vanaf 2020 zal op het Kinsta-platform de end-of-life van de oudste versies van PHP altijd op 1 november vallen. Dit stelt jou en je team in staat om iedereen te upgraden vóór de feestdagen (Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas, Kerstmis, etc.).

Waarom zou je je PHP-versie updaten?

De twee belangrijkste redenen zijn veiligheid en snelheid.

Net als dat je WordPress zelf update om ervoor te zorgen dat je beschermd bent tegen kwetsbaarheden, zou je hetzelfde met PHP moeten doen. Daarnaast helpt het upgraden van PHP je website aanzienlijk sneller te maken. PHP 7.0 was al een enorme sprong voorwaarts – de prestaties waren meer dan twee keer zo goed vergeleken met versie 5.6. Bij versie 7.3 zien we nog eens zo’n 20-25% verbetering ten opzichte van 7.0. Ook 7.4 laat prestatieverbeteringen zien ten opzichte van PHP 7.3.

Voor meer details, bekijk vooral even ons artikel over ondersteunde PHP-versies.

Weet je niet zeker welke versie van PHP je momenteel gebruikt? Dit kun je checken in het MyKinsta dashboard onder het “Tools” menu. Als je WordPress 5.0 of hoger gebruikt kun je je PHP-versie ook vinden onder de “Site Health” tool.

WordPress site health tool PHP versie

WordPress site health tool PHP versie

Wat als mijn website kapot gaat?

Problemen die ontstaan door het updaten van PHP-versies komen meestal doordat de code op je website oude functies gebruikt die niet langer ondersteund worden in de nieuwe versies van PHP. De boosdoener is dan waarschijnlijk een plug-in of een actief thema. Onze gids hieronder bevat stapsgewijze instructies hoe je dit probleem kunt oplossen.

PHP Upgrade Timelines

Op 1 oktober 2019 hebben we voor Kinsta-klanten de mogelijkheid uitgeschakeld om voor hun live site over te schakelen naar PHP 5.6, 7.0 en 7.1. Je kan nog binnen live omgevingen switchen tussen PHP 7.2, of 7.3, maar niet terug naar PHP 5.6, 7.0 of 7.1.

Sites die PHP 5.6, 7.0 of 7.1 gebruiken zullen automatisch worden geüpgraded naar PHP 7.2 vanaf 9 december 2019.

We bieden alvast onze verontschuldigingen aan voor enig ongemak dat hierdoor ontstaat. We zijn toegewijd aan onze missie op de snelste en meest veilige omgeving op de markt te bieden en dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat alle websites technologieën gebruiken die actief veiligheidsupdates krijgen.

Hoe je veilig je PHP-versie kunt updaten (stapsgewijs)

Vandaag zullen we de stappen doornemen voor hoe je het beste je WordPress-website kunt testen voor compatibiliteit voordat je je PHP-versie update. Voor de meeste mensen zal dit geen enkele uitval tot gevolg hebben en ook weinig werk kosten. Voor anderen kan het mogelijk nodig zijn om meer te testen, problemen op te lossen, en misschien zelfs een WordPress-ontwikkelaar in te huren om ervoor te zorgen dat alles weer compatible is.

Als je simpelweg direct je PHP-versie wilt updaten op je operationele omgeving, kun je meteen doorgaan naar stap 2. Maar we raden je ten zeerste aan om alle stappen te volgen om ervoor te zorgen dat alles naar behoren blijft werken. Zeker wanneer je momenteel een veel oudere versie zoals PHP 5.6 gebruikt.

1. Creëer een test-website
  2. Verander de PHP engine
  3. Test de website, de plug-ins en het thema
  4. Push de test naar de operationelegeving

Stap 1 – Creëer een testwebsite

Het allereerste dat je moet doen is het creëren van een testwebsite. Deze is afgescheiden van je operationele omgeving zodat je nieuwe PHP-versies kunt testen zonder je live website te laten crashen.

In het MyKinsta dashboard, klik je op “Websites” in het linkermenu. Hier zie je een lijst van je websites. Klik op diegene waarvoor je een testversie wilt aanmaken (de site waarvan je de PHP versie wilt updaten). Klik op “Testomgeving” in het drop-downmenu bovenaan rechts, en klik vervolgens op de knop “Een testomgeving aanmaken”.

Creëer een test-website voor WordPress

Creëer een test-website voor WordPress

Zorg dat je ook gekeken hebt naar onze belangrijke opmerkingen met betrekking tot testomgevingen. Als je bijvoorbeeld een CDN van derden gebruikt, is het wellicht noodzakelijk dat je die eerst uitschakelt zodat je website correct laadt. Dit is omdat je testwebsite een andere URL gebruikt. Caching is ook uitgeschakeld tijdens het testen, dus hou dit in je achterhoofd bij het testen van de prestaties.

Stap 2 – Update/verander de PHP-versie

Om de PHP-versie van je WordPress-website te updaten, ga je naar “Websites” en selecteer je de website waarvoor je de PHP-versie wilt wijzigen. Daarna klik je op het “Tools” tabblad. Onder “PHP Engine” klik je op het drop-downmenu en selecteer je de gewenste PHP-versie.

Als je eerst een nieuwe PHP-versie wilt testen, dubbelcheck dan dat je je testomgeving hebt geselecteerd, niet je live omgeving. We raden aan je website eerst te testen met PHP 7.4. Als je website problemen heeft kun je altijd nog terug naar een oudere versie zoals PHP 7.2.

Change to PHP 7.4

Veranderen naar PHP 7.4

Als je de PHP-versie selecteert, krijg je een dialoogvenster te zien. Klik op de knop  “PHP-versie wijzigen” om je keuze te bevestigen.

De bevestiging om je PHP-versie te veranderen

De bevestiging om je PHP-versie te veranderen

Dit kan zo’n 3 minuten duren. Aan het einde van dit proces word je PHP-engine opnieuw gestart wat in een paar seconden downtime kan resulteren – maar dat is alleen voor je WordPress back-end. De bezoekers van je website ervaren geen enkele downtime.

Terwijl de PHP-versie aangepast wordt kun je de pagina verlaten, maar sommige acties zoals cache-beheer zullen niet beschikbaar zijn totdat je nieuwe engine actief is. Je krijgt een melding in het dashboard zodra de verandering is doorgevoerd.

(Leessuggestie: Het wijzigen van de PHP-versie van je site kan helpen met het oplossen van de foutmelding “The site is experiencing technical difficulties.” in WordPress.)

Stap 3 – Test je website, plug-ins en thema

Je zou nu een werkende test-website moeten hebben op basis van de laatste versie van PHP (of de versie waar je naartoe over wilt gaan). Het eerste wat je moet doen is eenvoudigweg browsen en rondklikken op je WordPress-website om te kijken of je iets ziet dat kapot is.

Als er iets niet compatible is, zoals een plug-in of je thema, zul je wellicht een 500 fout of een white screen of death zien op je website. In dat geval is de makkelijkste manier om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt het uitschakelen van alle externe plug-ins, en ze één voor één weer inschakelen. Onthoud dat je op een testwebsite zit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je iets kapot maakt.

In je WordPress-dashboard, onder “Plugins”, selecteer je al je plug-ins. Vervolgens selecteer je “Deactivateren” in het drop-downmenu en klik je op “Toepassen.”

Hoe je al je WordPress plug-ins in één keer uitschakelt vanaf het dashboard

Hoe je al je WordPress plug-ins in één keer uitschakelt vanaf het dashboard

Je kunt ze vervolgens één voor één weer inschakelen, waarna je elke keer je WordPress-website bezoekt. Dit helpt om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt. Heb je geen toegang tot je WordPress-dashboard vanwege een foutmelding? Geen zorgen, bekijk hier hoe je plug-ins kunt uitschakelen via FTP.

Precies dezelfde tests kun je gebruiken voor je WordPress-thema. Je kunt tijdelijk teruggaan naar het standaard WordPress-thema, zoals het Twenty Nineteen thema

Bekijk logbestanden in MyKinsta

Wellicht heb je inmiddels gevonden welke plug-in of thema het probleem veroorzaakt, maar weet je nog niet waarom? Dit is waar je WordPress foutlogs handig zijn. Klik simpelweg op één van je WordPress-websites en klik aan de rechterkant op “Logs.” Je kunt de bestanden error.log, kinsta-cache-perf.log, en access.log bekijken. Standaard laten deze alleen de laatste 1000 regels zien. Je kunt de schuifbalk gebruiken om de laatste 20.000 regels te zien.

Belangrijk: De MyKinsta logs tool laat helaas geen debug-informatie zien. Als je debug-informatie nodig hebt, kun je WP_DEBUG inschakelen, we laten hieronder zien hoe.

Bekijk de ruwe logbestanden via SFTP

Je kunt de volledig onbewerkte logbestanden zien in /logs/ via SFTP.

WordPress map met logbestanden via SFTP

WordPress map met logbestanden via SFTP

Volg je logbestanden via SSH

Via SSH kun je je logbestanden volgen terwijl je met je site experimenteert. Dit betekent in feite dat je je logbestanden live kunt bekijken tijdens het testen. Alle hostingpakketten van Kinsta bevatten toegang tot SSH.

Laat de laatste 500 regels zien

Downtime en WordPress problemen? Kinsta is de hosting oplossing speciaal ontworpen om jou tijd te besparen! Bekijk onze kenmerken
tail -n 500 /www/sitename/logs/error.log

Bekijk het bestand live

Zie hoe je logbestand live wordt bijgewerkt.

tail -f /www/sitename/logs/error.log

Voor mensen met SSH-toegang, kan ook WP-CLI een waardevolle tool zijn.

Debug logging inschakelen bij WordPress

Als je geen SSH-toegang hebt, kun je altijd debug logging inschakelen bij WordPress. Eerst zul je verbinding moeten maken met je website via SFTP. Daarna download je jouw wp-config.php bestand zodat je het kunt bewerken.

Download het wp-config.php bestand

Download het wp-config.php bestand

Zoek de regel waar staat /*That's all, stop editing! Happy blogging. */ en net voor die regel, voeg de volgende regels in (zoals ook hieronder te zien):

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
Debug logging inschakelen bij WordPress

Debug logging inschakelen bij WordPress

Als de bovenstaande code al in je wp-config.php bestand staat, maar op “false” staat, verander dat dan simpelweg naar “true”. Dit activeert de debug-mode en laat alles zien in je /wp-content/debug.log bestand. Je zult daarna ook waarschuwingen en fouten zien in je WordPress admin, als ze bestaan.

Belangrijk: Vergeet dit niet weer uit te zetten als je klaar bent, aangezien deze bestanden snel heel groot kunnen worden.

Weet je niet goed waar je naar moet zoeken?

Er zijn duizenden plug-ins en thema’s, dus het is helaas onmogelijk voor ons om alle mogelijke foutmeldingen hier weer te geven. Over het algemeen komen fouten doordat code (functies, syntax, etc) niet compatibel is met de PHP-versie die je gebruikt. Maar hier is een voorbeeld van wat je tegen zou kunnen komen.

500: Fatal error: Uncaught Error: A semicolon (';') is expected here. in /www/sitename/public/wp-content/plugins/bbpress-shortcodes/bbpress-shortcodes.php:177

Zoals je hierboven kunt zien, is het vrij eenvoudig om erachter te komen dat de bbPress Shortcodes plug-in het probleem veroorzaakt.

In het slechtst mogelijke geval kan het zijn dat je een compatibiliteitsprobleem hebt met één of twee plug-ins. In dat geval raden wij het volgende aan:

1. Update al je plug-ins en thema’s als je dat nog niet gedaan had.
  2. Neem contact op met de ontwikkelaar van de plug-in of het thema en vraag ze om ondersteuning voor PHP 7.4 (of de versie die je gebruikt). Dit is één van de voornaamste redenen dat we je een bericht doen vóór de uitfaseringsdatum!
  3. Zoek een alternatieve plug-in die dezelfde functies levert en wél compatibel is met de PHP-versie.
  4. Huur een WordPress ontwikkelaar in om het probleem op te lossen.
  5. Verander je PHP-engine naar een oudere versie en kijk of de plug-in of het thema dan wel werkt. Zo ja, dan kun je een oudere versie van PHP gebruiken tot de ontwikkelaars hun code updaten. We raden dit echter niet aan omdat PHP 7.4 sneller is en langer ondersteund blijft. Maar als er iets is dat je echt per sé nodig hebt en het alleen op PHP 7.2 werkt, dan kan dit je enige oplossing zijn.

Stap 4 – Push de test naar live

Als je eenmaal klaar bent met het testen van je website met de nieuwe PHP versie, kun je twee dingen doen: óf de test naar live pushen, of meteen de nodige veranderingen doen op de operationele website en dan de PHP versie updaten op je live website. Voor sommigen van jullie kan het zijn dat je vrij uitgebreide veranderingen moet doorvoeren in de testfase voordat de site vlekkeloos draait onder de nieuwe PHP-versie. In dat geval bespaart het gebruiken van de push-to-live-feature je een hoop tijd.

Je doet dit door te checken dat je inderdaad je testomgeving hebt geselecteerd. Vervolgens klik je de “De testomgeving naar live pushen” knop.

Push WordPress testomgeving naar live

Push WordPress testomgeving naar live

Voel je vrij om 24/7 contact op te nemen met ons ondersteuningsteam over problemen met het updaten van de PHP-versie van je WordPress-website.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten