Logs kunnen goed helpen bij het bepalen van de oorzaak van problemen om vervolgens de problemen te kunnen oplossen op je WordPress website. Het openen van de foutlogs en toegangslogs van WordPress is vrij eenvoudig. Volg daarvoor de stappen hieronder.

De WordPress toegangslogs en foutlogs bekijken

Er zijn enkele verschillende manieren om je toegangslogs en errorlogs bij WordPress te bekijken, zoals direct via je MyKinsta dashboard, of door de originele logbestanden te downloaden.

Optie 1 – MyKinsta dashboard

Je hebt toegang tot je logs in het MyKinsta dashboard. Dit is een snelle manier om snel iets te debuggen zonder je FTP client of command line te hoeven opstarten.

Klik gewoon in een van je WordPress sites en klik in het linkermenu op Logs. Je kunt je error.log, kinsta-cache-perf.log en access.log bestanden bekijken door je voorkeur te selecteren in het dropdown menu.

error.log bestand

error.log bestand in MyKinsta Log viewer.
error.log bestand in MyKinsta Log viewer.

kinsta-cache-perf.log bestand

kinsta-cache-perf.log bestand in MyKinsta Log viewer.
kinsta-cache-perf.log bestand in MyKinsta Log viewer.

access.log bestand

access.log bestand in MyKinsta Log viewer.
access.log bestand in MyKinsta Log viewer.

Optie 2 – Bekijk de originele toegangslogs en errorlogs op WordPress via FTP

De tweede manier om je logboeken te zien is door de ruwe logbestanden te downloaden. Eerst zul je daarvoor verbinding moeten maken met je website via SFTP. In de root-map zal je dan een submap “logs” zien staan.

wordpress error logs folder sftp

Binnen die map kan je de bestanden met toegangslogs, WordPress errorlogs, en je Kinsta cache-log vinden.

• access.log
  • error.log
  • kinsta-cache-perf.log

logs wordpress

Gzip (.gz) backups worden automatisch aangemaakt voor oudere log-archieven. Je kan de codex bekijken voor extra informatie over het oplossen van problemen in WordPress.

Option 3 – De Debugging Modus in MyKinsta inschakelen

Voor Kinsta gebruikers kan de WordPress debug modus direct in het MyKinsta dashboard worden ingeschakeld. Navigeer simpelweg naar het tabblad Extra en klik op de knop Inschakelen onder WordPress debugging.

WordPress debugmodus inschakelen in MyKinsta.
WordPress debugmodus inschakelen in MyKinsta.

Optie 4 – Errorlogs inschakelen via het wp-config.php bestand

Een laatste mogelijkheid om de WordPress errorlogs te bekijken is door ze in te schakelen via het wp-config.php bestand. Allereerst moet je daarvoor ook verbinding maken met je website via SFTP. Daarna download je jouw wp-config.php bestand zodat je het kunt bewerken. Opmerking: Maak van dit bestand altijd eerst een backup voordat je iets aanpast!

Download het wp-config.php bestand
Download het wp-config.php bestand

Zoek de regel waar staat /* That's all, stop editing! Happy blogging. */ en net voor die regel, voeg de volgende regels in (zoals ook hieronder te zien):

define( 'WP_DEBUG', true );
WP_DEBUG
WP_DEBUG

Als de bovenstaande code al in je wp-config.php bestand staat, maar op “false” staat, verander dat dan simpelweg naar “true”. Hierdoor schakel je de debugmodus in. Opmerking: Je zult daarna ook waarschuwingen en fouten zien in je WordPress admin, als ze bestaan.

Je kan de debug-log vervolgens alle fouten op laten slaan in een bestand, door de volgende code toe te voegen na de regel met WP_DEBUG (zoals hieronder te zien):

define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
WP_DEBUG_LOG
WP_DEBUG_LOG

Sla de wijzigingen op en upload het aangepaste bestand naar je server. De fouten zullen nu gelogd worden in het bestand debug.log binnen de map /wp-content/. Als je dit bestand momenteel niet ziet, kan je het ook zelf aanmaken.

Belangrijk: Als je WP_DEBUG ingeschakeld hebt binnen de Kinsta omgeving, zullen alle fouten naar het bestand debug.log gestuurd worden, en gaat er niks naar het bestand error.log in het MyKinsta dashboard.