Wanneer er iets mis is met je WordPress-site, zul je meestal een HTTP-statuscode tegenkomen.

Deze worden in de HTTP-header aan de browser geleverd en helpen je bij het oplossen van het probleem. Sommige statuscodes waar je waarschijnlijk bekend mee bent zijn de ‘404 Not Found’-foutmelding of de 301-omleiding voor SEO-doeleinden.

Vandaag zullen we een minder gebruikelijke statuscode bespreken, en dat is de ‘501 Not Implemented‘ (niet geïmplementeerd) foutmelding. Volg de onderstaande stappen en aanbevelingen om het probleem op te lossen.

Wat is de foutmelding HTTP 501 Not Implemented?

De Internet Engineering Task Force (IETF) definieert de 501 Not Implemented als:

De 501 (Not Implemented) statuscode geeft aan dat de server de functionaliteit die nodig is om aan het verzoek te voldoen, niet ondersteunt. Dit is het juiste antwoord wanneer de server de aanvraagmethode niet herkent en deze voor geen enkele bron kan ondersteunen.

Een 501 respons kan standaard in de cache worden opgeslagen; dat wil zeggen, tenzij anders aangegeven door de methodedefinitie of expliciete cache controls.

De ‘501 Niet geïmplementeerd’-foutmelding geeft aan dat de server de functionaliteit niet ondersteunt die vereist is om het verzoek uit te voeren. Dit is wat je terugkrijgt als de server de verzoekmethode niet herkent en geen van de middelen in staat is om ondersteuning te bieden (RFC7231, sectie 6.6.2). Een 501-antwoord is standaard cachebaar.

Vanwege de verschillende browsers, webservers en besturingssystemen kan een ‘501 niet geïmplementeerd’-foutmelding zich op verschillende manieren voordoen. Ze hebben echter allemaal dezelfde betekenis. Hieronder staan slechts een paar van de vele verschillende variaties die je op internet zou kunnen tegenkomen:

• “501 Not Implemented”
  • “Error 501”
  • “HTTP 501”
  • “HTTP Error 501 Not implemented”
  • “The server either does not recognize the request method, or it lacks the ability to fulfil the request.”
‘501 Not implemented’-foutmelding in de browser
‘501 Not implemented’-foutmelding in de browser

Bekijk onze videogids over de 501-fout

De impact van 501-foutmeldingen op SEO

In tegenstelling tot 503-foutmeldingen, die worden gebruikt voor de onderhoudsmodus om Google laten weten dat ze op een later tijdstip moeten terugkomen, kan een 501-foutmelding een negatieve impact hebben op SEO als deze niet meteen wordt opgelost. Als uw site slechts 10 minuten down is en er wordt vaak gecrawld, krijgt de crawler de pagina gewoon uit de cache. Google heeft misschien niet eens een kans om het opnieuw te crawlen voordat het een back-up maakt. In dit scenario is alles helemaal in orde.

Als de site echter een langere periode niet beschikbaar is, bijvoorbeeld voor meer dan zes uur, kan Google de 501-foutmelding zien als een probleem op siteniveau dat moet worden verholpen. Dit kan je webranking beïnvloeden. Als je je zorgen maakt over herhaaldelijke 501-foutmeldingen, moet je erachter komen wat ze veroorzaakt. Sommige van de onderstaande oplossingen kunnen helpen.

Een ‘501 Niet geïmplementeerd’-foutmelding verhelpen

Een ‘501 Niet geïmplementeerd’-foutmelding is bijna altijd een probleem met de webserver. Er zijn een paar stappen die ondernomen kunnen worden om het mogelijk op te lossen, maar meestal moet bij dit soort foutmeldingen contact opgenomen worden met de hostingprovider om het op te lossen.

1. Probeer te pagina te verversen

Een van de gemakkelijkste dingen die als eerste geprobeerd moeten worden bij het tegenkomen van een 501-foutmelding, is om simpelweg een minuutje te wachten en de pagina opnieuw te laden (sneltoets: F5 of Ctrl + F5). Het kan zijn dat de host of server het probleem zal oplossen. Terwijl je wacht, kun je ook snel een andere browser proberen om uit te sluiten dat het aan je browser ligt.

Iets anders dat je kunt proberen is de website-URL intoetsen op downforeveryoneorjustme.com. Deze website zal je vertellen of de site down is of dat het gaat om een probleem aan jouw kant.

downforeveryoneorjustme
downforeveryoneorjustme

2. De cache van je browser legen

Wanneer je dergelijke problemen tegenkomt, kan het handig zijn om de cache van uw browser te wissen. Hieronder vindt je instructies over hoe je dit moet doen in de verschillende browsers:

3. Proxy-instellingen uitschakelen

Dit is uitzonderlijk, maar soms zie je een 501-foutmelding als je een proxydienst gebruikt. Het kan ook zijn dat er een is ingesteld zonder dat je het wist. Volg deze handleidingen over hoe je deze uitschakelt of controleert dat er geen proxy-instellingen zijn ingeschakeld:

Proxy-instellingen uitschakelen in Google Chrome
Proxy-instellingen uitschakelen in Google Chrome

4. Contact opnemen met je hostingprovider

In tegenstelling tot sommige andere HTTP-statuscodes waar je het vaak zelf kunt oplossen, worden 501-foutmelding bijna altijd veroorzaakt door een probleem op de webserver. Ze worden meestal niet veroorzaakt door een probleem met een foutieve plugin of de cache. Daarom raden we aan om contact op te nemen met jouw host als het probleem zich niet binnen enkele minuten uit zichzelf oplost. Je kunt ook de statuspagina van jouw host bekijken.

Typische oorzaken van dergelijke serverfouten kunnen zijn:

• Een server-update heeft ervoor gezorgd dat de server niet meer goed reageert op de browser.
  • Er is een probleem met de configuratie van NGINX die door een technicus moet worden opgelost.
  • De server waartoe je toegang probeert te krijgen, kan overbelast raken en kan daarom de aanvraag niet goed afhandelen.
  • Het kan ook een factureringsprobleem zijn. Als je je hostingrekeningen niet hebt betaald, kan je site mogelijk de standaard 501-status hebben voordat het account helemaal wordt verwijderd, om je zo nog een kans geven om het probleem op te lossen.

Bij Kinsta kan een 501-foutmelding ook te wijten zijn aan het feit dat je site in de testomgeving is gestopt. Onder het ‘Info’-tabblad van uw site vindt je de optie “Start staging environment”.

Start staging environment
Start staging environment

Als je om welke reden dan ook nog steeds problemen zijn, kun je simpelweg een supportticket openen, en dan zorgen wij ervoor dat ze onmiddellijk worden verholpen.

Verstuur een supportticket
Verstuur een supportticket

Als je je zorgen maakt dat dit in de toekomst op je site kan gebeuren, kun je ook een hulpprogramma zoals updown.io gebruiken om dit in de gaten te houden, en je onmiddellijk op de hoogte te stellen wanneer dit zich voordoet. Het verzendt periodieke HTTP-HEAD-verzoeken naar de URL naar keuze. Je kunt gewoon je homepage gebruiken. Met deze tool kun je controlefrequenties instellen van:

• 15 seconde
  • 30 seconde
  • 1 minuut
  • 2 minuten
  • 5 minuten
  • 10 minuten

Het zal je een e-mail sturen wanneer de site uitvalt. Hieronder is een voorbeeld van zo’n e-mail.

E-mailnotificatie van een 501-foutmelding
E-mailnotificatie van een 501-foutmelding

Dit kan met name van pas komen als je op een gedeelde host werkt, die de neiging heeft om hun servers overvol te laten raken. Dit kan je een bewijs geven van hoe vaak de site daadwerkelijk down gaat (zelfs midden in de nacht). Daarom raden wij altijd aan om met een applicatie-, database- en managed WordPress host zoals Kinsta in zee te gaan. Zorg ervoor dat je onze post bekijkt die de top 9-redenen uiteenzet om te kiezen voor beheerde WordPress-hosting.

Als u uw site in goede staat wilt houden, lees dan zeker onze uitgebreide gids over WordPress-onderhoud.