Het installeren van WordPress plugins lijkt voor sommigen misschien een eitje, maar we willen toch de verschillende manieren uitleggen waarop je dit kan doen. Er zijn bijvoorbeeld eenvoudige manieren voor beginners, en meer gevorderde manieren voor mensen met al wat meer ervaring, zoals WordPress developers.

Vandaag gaan we kijken naar drie verschillende manieren waarop je WordPress plugins kan installeren op je website. Dit kan namelijk door te zoeken vanuit je WordPress dashboard, handmatig een plugin uploaden via SFTP, en het installeren van een plugin via WP-CLI. In de volgende voorbeelden gebruiken we de populaire gratis Yoast SEO plugin, die momenteel op meer dan 1 miljoen WordPress website geïnstalleerd is.

1. Zo installeer je WordPress plugins via het dashboard

Het installeren van een WordPress plugin vanuit je dashboard is één van de makkelijkste manieren om een plugin snel te installeren. Je begint door in het plugins deel van je WordPress dashboard te klikken op “Nieuwe toevoegen”. Je kan vervolgens zoeken op de gewenste plugin. In ons voorbeeld typen we dan dus Yoast SEO in. Je kan ook bladeren door de uitgelichte, populairste en aanbevolen plugins. Vervolgens klik je op “Nu installeren”.

Toevoegen van een plugin via het WordPress dashboard
Toevoegen van een plugin via het WordPress dashboard

Klik vervolgens op “Activeren”.

Activeren van een WordPress plugin
Activeren van een WordPress plugin

En klaar alweer! Je plugin is nu geïnstalleerd en geactiveerd, en dus klaar voor gebruik. De meeste plugins, zeker de grotere, hebben een menu met opties dat aan de linkerkant in je WordPress dashboard verschijnt na het activeren. Bij de Yoast SEO plugin hebben we nu bijvoorbeeld een “SEO” menu, waarin we de instellingen van de plugin verder kunnen bepalen.

WordPress plugin instellingen
WordPress plugin instellingen

2. Zo installeer je WordPress plugins via SFTP

De tweede manieren waarop je WordPress plugins kan installeren, is de handmatige route via SFTP (secure FTP). In dit voorbeeld gebruiken we de gratis FileZilla FTP client om de Yoast SEO plugin te uploaden naar onze WordPress website. Je kan onze tutorial lezen over verbinding maken via SFTP. Afhankelijk van je host zullen de precieze instructies iets wisselen. Je kan altijd de documentatie van je hostingprovider lezen over hoe je verbinding via SFTP kan maken.

De eerste stap is in ieder geval de WordPress repository openen en handmatig de gewenste plugin downloaden. Je kan ook hier zoeken op de plugin en erop klikken.

WordPress repository plugin zoeken
WordPress repository plugin zoeken

Klik vervolgens op de knop “Download Version xx”. Hiermee download je een .zip bestand met de nieuwste versie van de plugin naar je computer.

Handmatig downloaden van een plugin.
Handmatig downloaden van een plugin.

Vervolgens kan je de plugin uitpakken (je kan de plugin ook uitpakken via SSH).

Uitpakken van WordPress plugin
Uitpakken van WordPress plugin

Vervolgens upload je de plugin via je FTP client naar de map /public/wp-content/plugins. Opmerking: Je moet de map met de pluginnaam hiervoor gebruiken, binnen de map met alle bestanden van de plugin. Binnen de map wordpress.seo.3.5 zit bijvoorbeeld nog een map wordpress seo. Dat is de map die je wil uploaden.

Installeren van een WordPress plugin via SFTP
Installeren van een WordPress plugin via SFTP

Om de plugin te activeren ga je dan naar “Geïnstalleerde plugins” in het deel plugins binnen je WordPress dashboard, waar je op “Activeren” klikt onder de plugin die je net via SFTP hebt verstuurd.

Activeren van plugin via SFTP
Activeren van plugin via SFTP

3. Een WordPress plugin via WP-CLI installeren

De derde en laatste manier is het uploaden van een plugin naar WordPress via WP-CLI, een command line tool voor het beheren van WordPress. Je kan een uitgebreide uitleg over deze tool vinden in ons artikel over WP-CLI om de tool te installeren. Nadat je WP-CLI hebt geïnstalleerd voer je de volgende opdrachten uit om een plugin te installeren. Maar eerst moet je natuurlijk wel de naam weten. De naam van de plugin die je voor WP-CLi gebruikt is hetzelfde als de naam van de map op WordPress of Git. In dit voorbeeld is dat dus “wordpress-seo”.

WP-CLI installeren van een plugin
WP-CLI installeren van een plugin

In de opdrachtregel voeren we dus het volgende in:

wp plugin install wordpress-seo
wp plugin install
wp plugin install

Daarna de volgende opdracht voor het activeren:

wp plugin activate wordpress-seo
wp plugin activate
wp plugin activate

En klaar alweer! Zoals je kan zien is WP-CLI erg snel, en vraagt weinig bewerkingen, waardoor het een erg handige manier kan zijn als je meerdere WordPress installaties en plugins moet beheren. Lees ook de officiële WP-CLI documentatie over andere opdrachten en voorbeelden.