cPanel is een populair dashboard waarmee je je webhostingserver kan beheren middels een mensvriendelijke, webgebaseerde interface. Het is vooral populair bij gedeelde hosts, waar het de standaardoplossing is die betaalbare hostingproviders aanbieden.

Zonder cPanel heb je technische kennis nodig om je websites/server te beheren, maar met cPanel kan je wijzigingen aanbrengen met behulp van een grafische interface en is geen technische kennis vereist.

Hoewel cPanel razendpopulair is, gebruikt niet elke host cPanel om klanten te helpen met het beheer van hun websites. Kinsta gebruikt bijvoorbeeld een eigen aangepast WordPress hostingdashboard.

Plan hier een demo van het Kinsta platform!

Hoe toegang te krijgen tot je cPanel dashboard

Ervan uitgaande dat je host cPanel gebruikt, zou je host je in de welkomste-mails ergens een link moeten geven met toegang tot cPanel. Mocht je de link niet kunnen vinden, dan is hier een snelkoppeling die je elk moment toegang geeft tot het cPanel-dashboard:

• Als de URL van je website begint met http, voeg dan :2082 toe aan het einde van je domein.
  • Als de URL van je site begint met https, voeg dan :2083 toe aan het einde van je domein.

Je kan bijvoorbeeld toegang krijgen tot cPanel door hiernaartoe te gaan:

• http://www.yoursite.com:2082
  • https://www.yoursite.com:2083

Zodra je dat adres bezoekt, wordt je gevraagd in te loggen met je cPanel-gebruikersnaam en -wachtwoord:

cPanel login pagina
cPanel login pagina

Hoe krijg je je cPanel gebruikersnaam en wachtwoord

Je zou je cPanel-gebruikersnaam en -wachtwoord van je hostingprovider moeten hebben ontvangen, meestal in de set welkomste-mails die je direct na aanmelding hebt ontvangen.

Als je je gebruikersnaam en wachtwoord niet kan vinden, dan raden we aan om contact op te nemen met de support van je host en om hulp te vragen, omdat het proces van het opvragen van deze informatie per host kan verschillen.

Hoe ziet het cPanel dashboard eruit?

Er is geen standaard ‘look’ voor het dashboard van cPanel omdat er niet alleen veel verschillende cPanel-kernthema’s bestaan, maar er zijn daarnaast veel hosts die hun eigen thema hebben ontwikkeld.

Dat gezegd hebbende, de meeste cPanel-dashboards zouden er ongeveer zo uit moeten zien:

Het hoofddashboard van cPanel
Het hoofddashboard van cPanel

In het middelste gedeelte zie je verschillende links waarmee je de verschillende aspecten van je hostingaccount kan beheren. In de rechter zijbalk vind je de basisinformatie over je server.

Een korte cPanel tutorial – 5 nuttige dingen die je met cPanel kan doen

Met cPanel kan je veel meer doen dan alleen deze vijf dingen. Maar om te voorkomen dat dit artikel tot een compleet boek transformeert, bespreken we alleen de vijf meest voorkomende dingen die je met cPanel kan (en zou moeten) doen.

Hoe WordPress met cPanel te installeren

De meeste hosts geven je in het cPanel-dashboard tot een zogenaamde ‘autoinstaller’. Hiermee kan je met slechts een aantal muisklikken WordPress – en nog heel veel andere software – installeren.

Van alle gebruiksvriendelijke autoinstallers is Softaculous waarschijnlijk de populairste, ook al is het mogelijk dat jouw host een andere oplossing gebruikt.

Om WordPress via cPanel te installeren hoef je eigenlijk alleen maar naar de sectie van de autoinstaller te gaan en op de WordPress-knop te klikken:

Hoe WordPress met cPanel te installeren
Hoe WordPress met cPanel te installeren

Volg daarna de eenvoudige wizard om WordPress te installeren:

De installatiewizard van WordPress cPanel
De installatiewizard van WordPress cPanel

Een nieuw e-mailaccount toevoegen met cPanel

cPanel maakt het je makkelijk om een e-mailadres aan te maken met jouw unieke domeinnaam.

Om te beginnen, klik op Email Accounts binnen de sectie Email:

Een nieuw e-mailaccount aanmaken met cPanel
Een nieuw e-mailaccount aanmaken met cPanel

Voer vervolgens het gewenste adres in voor jouw e-mailaccount samen met een wachtwoord en klik op Create Account:

Een e-mailadres kiezen
Een e-mailadres kiezen

Vervolgens kan je rechtstreeks vanuit cPanel je webmail account openen of een nieuw e-mailaccount opzetten die je kan laten werken met een zelfstandige e-mailclient.

Een nieuw domein/subdomein toevoegen met cPanel

Met cPanel kan je twee soorten domeinen aanmaken:

• Addon Domeinen – dit zijn volledig zelfstandige domeinnamen, zoals kinsta.com
  • Subdomeinen – deze worden aan je domeinnaam voorgevoegd, zoals blog.kinsta.com

Je kan beide typen domeinen vinden in de sectie Domains:

Een nieuw domein/subdomein toevoegen met cPanel
Een nieuw domein/subdomein toevoegen met cPanel

Bestanden uploaden en beheren met cPanel

Hoewel je je bestanden kan uploaden en beheren met FTP, biedt cPanel ook een webgebaseerde interface die je met het beheren van bestanden helpt, genaamd File Manager.

Om toegang de krijgen, moet je de optie File Manager vinden in de sectie Files:

Toegang krijgen tot de cPanel File Manager
Toegang krijgen tot de cPanel File Manager

Als je op de knop klikt, krijg je een nieuwe interface te zien waar je:

• Naar de verschillende locaties kan browsen met de folder-tree aan de linkerkant
  • Individuele bestanden kan beheren – in het midden van je scherm
  • Verschillende acties uitvoeren, waaronder het uploaden en bewerken van bestanden via de bovenste balk
De interface van cPanel File Manager
De interface van cPanel File Manager

Een back-up van je site maken met cPanel

Zolang je site niet te groot is (sommige hosts leggen een limiet op), kan je altijd handmatig een back-up van je site maken vanuit je cPanel-dashboard.

Om te beginnen, zoek naar Backup of Backup Wizard in de sectie Files (de Backup Wizard is iets gebruiksvriendelijker, dus als je deze kan vinden, raden we die aan):

Een back-up van je site maken met cPanel
Een back-up van je site maken met cPanel

Volg vervolgens de wizard om je back-up te voltooien

De cPanel Backup Wizard-interface
De cPanel Backup Wizard-interface

Probeer het zelf met deze cPanel-demo

Wil je in een veilige omgeving kennismaken met cPanel? Zo ja, bekijk dan eens de officiële cPanel-demo.

Deze demo biedt een 100% werkende cPanel-interface waar je kan oefenen. Het enige dat je mist is een autoinstaller waarmee je WordPress kan installeren.

Omdat deze demo niet aan een live hostingaccount is gekoppeld, kan je gerust met alle opties van cPanel spelen, zonder risico te lopen dat je iets sloopt.

Zijn er alternatieven voor cPanel?

Wat betreft totaaloplossingen voor hostingbeheer is cPanel vrijwel de industriestandaard.

Er zijn echter veel moderne hosts, vooral in de sector van de managed WordPress hosting, die kiezen voor op maat gemaakte dashboards als alternatief voor cPanel. Dit is bijvoorbeeld hoe het op maat gemaakte dashboard van Kinsta eruit ziet:

Het MyKinsta dashboard, een alternatieve benadering van cPanel.
Het MyKinsta dashboard, een alternatieve benadering van cPanel.

Het MyKinsta dashboard bevat veel features die cPanel niet heeft, zoals:

Wat is cPanel? Het is waar je je site beheert

Laten we het artikel afronden met een kort overzicht van wat cPanel is en waar het je mee kan helpen:

cPanel is een gebruiksvriendelijk dashboard waarmee je je hostingaccount en server kan beheren. Veel hosts, vooral gedeelde hosts, leveren cPanel aan hun klanten. Vanuit cPanel kan je een aantal belangrijke acties uitvoeren, zoals:

• WordPress installeren
  • Een nieuw e-mailaccount aanmaken
  • Een domein of subdomein toevoegen
  • Bestanden beheren of uploaden naar je server
  • Een back-up van je site maken

En uiteraard zijn er nog veel meer dingen te doen die we hier niet hebben kunnen behandelen.