cPanel is een populair dashboard waarmee je je webhostingserver kan beheren middels een mensvriendelijke, webgebaseerde interface. Het is vooral populair bij gedeelde hosts, waar het de standaardoplossing is die betaalbare hostingproviders aanbieden. Zonder cPanel heb je technische kennis nodig om je websites/server te beheren, maar met cPanel kan je wijzigingen aanbrengen met behulp van een grafische interface en is geen technische kennis vereist.

Hoewel cPanel razendpopulair is, gebruikt niet elke host cPanel om klanten te helpen met het beheer van hun websites. Kinsta gebruikt bijvoorbeeld een eigen aangepast hostingdashboard.

Bekijk hier de gratis demo van ons MyKinsta dashboard!

Hoe toegang te krijgen tot je cPanel dashboard

Ervan uitgaande dat je host cPanel gebruikt, zou je host je in de welkomste-mails ergens een link moeten geven met toegang tot cPanel. Mocht je de link niet kunnen vinden, dan is hier een snelkoppeling die je elk moment toegang geeft tot het cPanel-dashboard:

Je kan bijvoorbeeld toegang krijgen tot cPanel door hiernaartoe te gaan:

Zodra je dat adres bezoekt, wordt je gevraagd in te loggen met je cPanel-gebruikersnaam en -wachtwoord:

cPanel login pagina

cPanel login pagina

Hoe krijg je je cPanel gebruikersnaam en wachtwoord

Je zou je cPanel-gebruikersnaam en -wachtwoord van je hostingprovider moeten hebben ontvangen, meestal in de set welkomste-mails die je direct na aanmelding hebt ontvangen.

Als je je gebruikersnaam en wachtwoord niet kan vinden, dan raden we aan om contact op te nemen met de support van je host en om hulp te vragen, omdat het proces van het opvragen van deze informatie per host kan verschillen.

Hoe ziet het cPanel dashboard eruit?

Er is geen standaard ‘look’ voor het dashboard van cPanel omdat er niet alleen veel verschillende cPanel-kernthema’s bestaan, maar er zijn daarnaast veel hosts die hun eigen thema hebben ontwikkeld.

Dat gezegd hebbende, de meeste cPanel-dashboards zouden er ongeveer zo uit moeten zien:

Het hoofddashboard van cPanel

Het hoofddashboard van cPanel

In het middelste gedeelte zie je verschillende links waarmee je de verschillende aspecten van je hostingaccount kan beheren. In de rechter zijbalk vind je de basisinformatie over je server.

Een korte cPanel tutorial – 5 nuttige dingen die je met cPanel kan doen

Met cPanel kan je veel meer doen dan alleen deze vijf dingen. Maar om te voorkomen dat dit artikel tot een compleet boek transformeert, bespreken we alleen de vijf meest voorkomende dingen die je met cPanel kan (en zou moeten) doen.

Hoe WordPress met cPanel te installeren

De meeste hosts geven je in het cPanel-dashboard tot een zogenaamde ‘autoinstaller’. Hiermee kan je met slechts een aantal muisklikken WordPress – en nog heel veel andere software – installeren.

Van alle gebruiksvriendelijke autoinstallers is Softaculous waarschijnlijk de populairste, ook al is het mogelijk dat jouw host een andere oplossing gebruikt.

Om WordPress via cPanel te installeren hoef je eigenlijk alleen maar naar de sectie van de autoinstaller te gaan en op de WordPress-knop te klikken:

Hoe WordPress met cPanel te installeren

Hoe WordPress met cPanel te installeren

Volg daarna de eenvoudige wizard om WordPress te installeren:

De installatiewizard van WordPress cPanel

De installatiewizard van WordPress cPanel

Een nieuw e-mailaccount toevoegen met cPanel

cPanel maakt het je makkelijk om een e-mailadres aan te maken met jouw unieke domeinnaam.

Om te beginnen, klik op Email Accounts binnen de sectie Email:

Een nieuw e-mailaccount aanmaken met cPanel

Een nieuw e-mailaccount aanmaken met cPanel

Voer vervolgens het gewenste adres in voor jouw e-mailaccount samen met een wachtwoord en klik op Create Account:

Een e-mailadres kiezen

Een e-mailadres kiezen

Vervolgens kan je rechtstreeks vanuit cPanel je webmail account openen of een nieuw e-mailaccount opzetten die je kan laten werken met een zelfstandige e-mailclient.

Een nieuw domein/subdomein toevoegen met cPanel

Met cPanel kan je twee soorten domeinen aanmaken:

Je kan beide typen domeinen vinden in de sectie Domains:

Een nieuw domein/subdomein toevoegen met cPanel

Een nieuw domein/subdomein toevoegen met cPanel

Bestanden uploaden en beheren met cPanel

Hoewel je je bestanden kan uploaden en beheren met FTP, biedt cPanel ook een webgebaseerde interface die je met het beheren van bestanden helpt, genaamd File Manager.

Om toegang de krijgen, moet je de optie File Manager vinden in de sectie Files:

Toegang krijgen tot de cPanel File Manager

Toegang krijgen tot de cPanel File Manager

Als je op de knop klikt, krijg je een nieuwe interface te zien waar je:

De interface van cPanel File Manager

De interface van cPanel File Manager

Een back-up van je site maken met cPanel

Zolang je site niet te groot is (sommige hosts leggen een limiet op), kan je altijd handmatig een back-up van je site maken vanuit je cPanel-dashboard.

Downtime en WordPress problemen? Kinsta is de hosting oplossing speciaal ontworpen om jou tijd te besparen! Bekijk onze kenmerken

Om te beginnen, zoek naar Backup of Backup Wizard in de sectie Files (de Backup Wizard is iets gebruiksvriendelijker, dus als je deze kan vinden, raden we die aan):

Een back-up van je site maken met cPanel

Een back-up van je site maken met cPanel

Volg vervolgens de wizard om je back-up te voltooien

De cPanel Backup Wizard-interface

De cPanel Backup Wizard-interface

Probeer het zelf met deze cPanel-demo

Wil je in een veilige omgeving kennismaken met cPanel? Zo ja, bekijk dan eens de officiële cPanel-demo.

Deze demo biedt een 100% werkende cPanel-interface waar je kan oefenen. Het enige dat je mist is een autoinstaller waarmee je WordPress kan installeren.

Omdat deze demo niet aan een live hostingaccount is gekoppeld, kan je gerust met alle opties van cPanel spelen, zonder risico te lopen dat je iets sloopt.

Zijn er alternatieven voor cPanel?

Wat betreft totaaloplossingen voor hostingbeheer is cPanel vrijwel de industriestandaard.

Er zijn echter veel moderne hosts, vooral in de sector van de beheerde WordPress-hosting, die kiezen voor op maat gemaakte dashboards als alternatief voor cPanel. Dit is bijvoorbeeld hoe het op maat gemaakte dashboard van Kinsta eruit ziet:

Het MyKinsta dashboard, een alternatieve benadering van cPanel.

Het MyKinsta dashboard, een alternatieve benadering van cPanel.

Het MyKinsta dashboard bevat veel features die cPanel niet heeft, zoals:

Als je meer wil weten over ons MyKinsta dashboard, bekijk dan zeker onze gratis demo.

Wat is cPanel? Het is waar je je site beheert

Laten we het artikel afronden met een kort overzicht van wat cPanel is en waar het je mee kan helpen:

cPanel is een gebruiksvriendelijk dashboard waarmee je je hostingaccount en server kan beheren. Veel hosts, vooral gedeelde hosts, leveren cPanel aan hun klanten. Vanuit cPanel kan je een aantal belangrijke acties uitvoeren, zoals:

En uiteraard zijn er nog veel meer dingen te doen die we hier niet hebben kunnen behandelen.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten