Wanneer je je website updatet, kan het voorkomen dat je de fout “No update required. Your WordPress database is already up-to-date!” ziet. Sterker nog, je kan zelfs worden uitgesloten van het beheerdersdashboard.

Maar maak je geen zorgen. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de door jou gebruikte cachingplugin en kan vaak makkelijk worden opgelost.

In dit artikel geven we meer informatie over de foutmelding “No update required. Your WordPress database is already up-to-date!” en bespreken we meerdere manieren om het probleem op te lossen, zodat je weer toegang krijgt tot je site.

De oorzaak van de foutmelding “Database is already up-to-date”

Zoals we al eerder vermeldden, wordt het probleem veroorzaakt door een cachingplugin. Het is echter wel iets ingewikkelder dan dat, vooral omdat het niet altijd zal gebeuren. Als we iets specifieker zijn, dan kan je stellen dat het een probleem is met objectcaching.

De foutmelding "database is already up-to-date" in WordPress.
De foutmelding “database is already up-to-date” in WordPress.

Objectcaching is een type caching waarbij de resultaten van de databasequery’s van een webpagina in de cache worden opgeslagen nadat de resultaten zijn geladen. Op die manier kan, elke keer als de pagina opnieuw wordt aangevraagd (bij de database), deze worden geleverd vanuit de cache.

Hiermee voorkom je dat de database steeds dezelfde query’s moet afhandelen wanneer een pagina wordt geladen, bespaar je op serverresources en versnel je de paginalaadtijden.

Bekijk voor meer informatie Objectcaching voor zeer dynamische sites.

Populaire programma’s die objectcaching mogelijk maken zijn Memcached en Redis. Ook zijn er WordPress plugins die objectcaching bieden, zoals W3 Total Cache. Ook deze plugins kunnen de onderliggende oorzaak zijn van de foutmelding “Database is already up-to-date”.

De fout treedt namelijk op wanneer het bestand, dat aangeeft dat WordPress up-to-date is, in de cache wordt opgeslagen. Wanneer een nieuwe update beschikbaar is, wordt het bestand gecontroleerd en – aangezien er nog steeds staat dat WordPress up-to-date is – zie je een foutmelding omdat WordPress al denkt dat het is bijgewerkt.

Zo los je de foutmelding “Database is already up-to-date” op (6 manieren)

Nu je weet waarom de foutmelding “database is already up-to-date” optreedt, is je vraag natuurlijk: hoe los je het op? Er zijn verschillende manieren om het probleem op te lossen. Je kan ze allemaal proberen totdat je een oplossing hebt gevonden die werkt.

De cache van je server en WordPress site legen

Het wissen van de cache van je site kan het probleem mogelijk verhelpen, omdat je hiermee ook het gecachte bestand verwijdert dat zegt dat je WordPress database al up-to-date is. Als dit niet werkt, probeer dan de cache van je server te legen.

Hoe je precies de cache leegt, hangt helemaal af van welke hosting of plugin je gebruikt. Raadpleeg dus de betreffende documentatie over hoe je dit moet doen of klop aan bij je host.

Houd er rekening mee dat het wissen van de cache van je site en/of je server tijdelijke prestatieproblemen zal veroorzaken. Gelukkig lost dit probleem zich vanzelf weer op wanneer de pagina’s van je site opnieuw in de cache worden gezet.

Zo leeg je de cache van je WordPress site bij Kinsta

Als je je site host bij Kinsta en je hebt die vervelende foutmelding “database is already up-to-date”, dan zijn er twee verschillende manieren waarop je de cache van je site kan legen: via het beheerdersdashboard van je site of in MyKinsta.

Om de cache van je site te legen via je WordPress beheerdersdashboard, moet je allereerst ingelogd zijn op je site. Klik vervolgens op de knop Clear Cache in de beheerderswerkbalk die je in de rechterbovenhoek van de pagina vindt.

Zo wis je de cache van je site
Zo wis je de cache van je site

Ook kan je in het menu op Kinsta Cache klikken om de aangepaste instellingen te openen. Hier kan je bijvoorbeeld specifieke URL’s kiezen die je wil legen.

Zo leeg je de cache van je WordPress site in MyKinsta

Stap 1

Om de cache van je site te wissen via MyKinsta, log je in, ga je naar Websites en klik je in de lijst op de site waarvan je de cache wil legen.

Je site vinden in MyKinsta
Je site vinden in MyKinsta
Stap 2

Klik vervolgens in het tabblad Tools op de knop Cache legen. Standaard staat caching ingeschakeld voor live omgevingen.

Cache legen in MyKinsta
Cache legen in MyKinsta

De cache legen met behulp van WP-CLI

Je kan ook WP-CLI gebruiken om de cache te legen, als je host dit ondersteunt (de meeste doen dit).

Stap 1

Maak verbinding met je site via SSH. Hoe je precies verbinding maakt met SSH, verschilt per host. Ook kan je de artikelen Zo maak je via SSH verbinding met je server en Dit is hoe je met SSH verbinding maakt bij Kinsta lezen voor meer informatie over hoe je dit moet doen.

Stap 2

Voer vervolgens onderstaand commando in, maar zorg ervoor dat “pad/naar/je-site” bijwerkt met het daadwerkelijk pad naar je website:

cd ~/path/to/your-site

Stap 3

Leeg nu de cache van je site door het volgende in te voeren:

wp cache flush

Zorg er ook voor dat je onze uitgebreide gids leest over de 26 handigste SSH commando’s voor WordPress gebruikers.

De cache legen met behulp van SSH

Als je WP-CLI niet wil gebruiken, dan kan je de cache van je site ook legen met SSH. Het commando dat je moet gebruiken, hangt af van het soort objectcaching dat je systeem gebruikt.

Stap 1

Nadat je verbinding hebt gemaakt met je server via SSH (met een client of via het dashboard van je host, zoals MyKinsta), dan kun je de volgende opdracht gebruiken als je Redis hebt geïnstalleerd:

redis-cli flushall async

Als je je site host bij Kinsta, dan is er een Redis add-on die je kan gebruiken.

Of, als je Memcached hebt geïnstalleerd, kan je het onderstaande commando gebruiken om het proces te starten:

telnet localhost 11211

Houd er rekening mee dat je mogelijk “localhost 11211” moet bijwerken als je die poort niet gebruikt.

Ook is het goed om te weten dat Memcached niet wordt ondersteund als je je site host bij Kinsta. Zoals we al zeiden, kan je in plaats daarvan de Redis addon gebruiken.

Stap 2

Als je Memcached gebruikt, zijn er nog een aantal stappen. Voeg als eerst het volgende commando toe:

flush_all

Stap 3

De laatste stap is om de SSH client te sluiten, dat je kan doen met onderstaand voorbeeld:

quit

Het bestand object-cache.php hernoemen

Als je tevergeefs hebt geprobeerd je site en de cache van de server te legen, kan je proberen het bestand object-cache.php te hernoemen.

Deze truc is met name handig als je de cache van je site niet kan legen, omdat je door de foutmelding “Database is already up-to-date” het WordPress beheerdersdashboard niet kan bereiken.

Als je je in een dergelijke situatie bevindt, dan zou je na het hernoemen van het bestand weer toegang tot je site moeten krijgen.

Stap 1

De eerste stap is om bij het bestand object-cache.php te komen, zodat je de foutmelding “database is already up-to-date” kan oplossen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen: SSH, SFTP of via het dashboard van je host.

Als je je site bij Kinsta host, dan kan je de SSH en SFTP inloggegevens vinden door in te loggen op MyKinsta. Klik vervolgens in het menu op Websites, klik in de lijst op je site en ga naar het tabblad Info.

Dit zijn de gegevens die je nodig hebt van deze pagina (of als je je site ergens anders host):

• IP adres
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord
  • Poort
Inloggegevens in MyKinsta
Inloggegevens in MyKinsta

Stap 2

Gebruik de SFTP inloggegevens die je zojuist hebt genoteerd om in te loggen op je server. Dit kan je doen met een FTP client als FileZilla, zoals je in onderstaand voorbeeld kan zien. Voeg je gegevens toe aan de bovenin het venster en klik op Quick Connect.

FTP client
Voer de SFTP inloggegevens van je server in binnen je FTP client.

Stap 3

Als het goed is, zie je nu berichten verschijnen in het gebied onder de inlogvelden.

Zodra je het bericht “Connected to” ziet, gevolgd door het IP adres van je server en “Directory listing of ‘/’ successful,”, dan weet je dat je verbonden bent en aan de slag kan gaan.

Ga naar de map /wp-content/ van je site en zoek daar het bestand object-cache.php.

Zoek het bestand binnen je site.
Zoek het bestand binnen je site.

Stap 4

Geef het bestand een andere naam, bijvoorbeeld door er “-oud” aan toe te voegen. Op die manier is het makkelijker om het bestand voor eventuele herstelwerkzaamheden te vinden.

Klik in FileZilla op het bestand. Klik er vervolgens met de rechtermuisknop op en selecteer Rename in het menu dat nu verschijnt. Als je de verborgen bestanden niet kan zien, volg dan deze tutorial om dit op te lossen.

Hernoem het objectcachebestand.
Hernoem het objectcachebestand.

Typ de gewenste naam en druk op de Return of Enter toets van je toetsenbord.

Stap 5

Ga naar je site en log in. Leeg vervolgens het cachegeheugen van je site met de door jou gebruikte cachingplugin. Als je je site bij Kinsta host, profiteer dan van onze “Cache legen” tool in MyKinsta.

Stap 6

Ga terug naar je FTP client en controleer of het bestand opnieuw is aangemaakt op je server.

Alle plugins uitschakelen

Als niets tot nu toe heeft gewerkt, probeer dan al je plugins uit te schakelen. Als je bijvoorbeeld twee cachingplugins tegelijkertijd gebruikt (voor twee soorten caching), dan kan het voorkomen dat deze de fout “Database is already up-to-date” veroorzaken. Het kan dan zijn er twee functies overlappen waardoor de fout is opgetreden.

Of misschien heb je over het hoofd gezien dat een plugin die je voor iets anders gebruikt, ook cachingfunctionaliteiten heeft.

Hoe dan ook, je kan SFTP gebruiken om al je plugins uit te schakelen, voor als je geen toegang meer hebt tot het beheerdersdashboard. Zo doe je dat.

Stap 1

Net als bij de vorige suggestie (het hernoemen van het bestand object-cache.php), open je je favoriete FTP client en maak je verbinding met je server.

Zoek de map /wp-content/plugins/ en geef het een andere naam. Net als bij het hernoemen van het bestand object-cache.php kan je de map met plugins noemen wat je wil, maar als je iets aan het einde toevoegt, dan kan je later verwarring voorkomen.

Stap 2

Log opnieuw in op het beheerdersdashboard om er zeker van te zijn dat je de fout “database is already up-to-date” niet meer ziet. Als je eenmaal binnen bent, hernoem dan de map met plugins naar de oorspronkelijke naam en vernieuw het beheerdersdashboard.

Stap 3

Leeg de cache van je site en server zoals hierboven beschreven. Ga vervolgens in het beheerdersdashboard van je site naar Plugins > Alle plugins.

Activeer elke plugin één voor één opnieuw totdat het probleem zich weer voordoet. Wanneer dit het geval is, heb je de plugin gevonden die het probleem veroorzaakt.

Activeer al je plugins.
Activeer al je plugins.

Stap 4

Verwijder de problematische plugin in het beheerdersdashboard (als je nog toegang hebt) door op de Verwijderen link te klikken onder de naam van de plugin.

Gebruik anders SFTP en geef de map met de plugin nogmaals een andere naam.

Verwijder de plugin die het probleem veroorzaakt.
Verwijder de plugin die het probleem veroorzaakt.

Stap 5

Zodra dat is gebeurd, hernoem je de map met de plugin nogmaals naar de oorspronkelijke naam. Vernieuw vervolgens je browser en verwijder de problematische plugin zoals we hierboven in stap vier beschreven.

Stap 6

Leeg de cache van je site en server voor de laatste keer. Op dit punt zou de foutmelding “database is already up-to-date” moeten zijn opgelost.

Laatste redmiddel: contact opnemen met host of server opnieuw starten

Als je hier bent aangekomen en je site doet het nog steeds niet, probeer dan je server opnieuw te starten. Maar voordat je dit doet, onthoud dan dat dit een absoluut laatste redmiddel is, omdat het betekent dat je site tijdelijk niet beschikbaar zal zijn.

Niemand zal je site kunnen bezoeken, dus als je je server opnieuw moet opstarten, probeer dit dan op een tijdstip te doen met de minste hoeveelheid verkeer.

Elke hostingprovider heeft weer andere stappen om een server opnieuw op te starten, dus raadpleeg hun documentatie voor meer informatie over hoe je dit moet doen.

Voordat je je server opnieuw start, moet je eerst contact opnemen met je host om te kijken of zij het probleem kunnen oplossen. Zorg ervoor dat je ze laat weten welke stappen je zelf al hebt ondernomen om de foutmelding “database is already up-to-date” op te lossen.

Contact opnemen met Kinsta support

Log in op MyKinsta en klik op het chatpictogram in de rechterbenedenhoek van de pagina.

Er verschijnt onmiddellijk een nieuwe chat:

Contact opnemen met Kinsta support
Contact opnemen met Kinsta support

Laat ons weten dat je de foutmelding “database is already up-to-date” bent tegengekomen en dat je graag wil dat iemand van ons deskundige team ernaar gaat kijken.

Samenvatting

De “No update required. Your WordPress database is already up-to-date!” foutmelding is enorm frustrerend, maar gelukkig is het achterliggende probleem niet ernstig.

Als je de cache van je site en server leegt, dan lost dit waarschijnlijk het “database is already up-to-date” probleem op. Zo niet, dan kan je het bestand object-cache.php hernoemen, je plugins uitschakelen of contact opnemen met je host voor hulp.

Als je WordPress site door Kinsta wordt gehost, neem dan gerust contact met ons op en onze WordPress experts helpen je graag.