Het gebruik van een open-source platform als WordPress heeft voor- en nadelen. Het is flexibel en oneindig schaalbaar, maar het vereist ook dat je vertrouwd bent met een bepaalde hoeveelheid technisch werk. Dit is vooral relevant als het gaat om het oplossen van problemen en het oplossen van fouten die vaak optreden als je het platform gebruikt.

Soms krijg je een foutmelding dat je de “PHP geheugenlimiet” van je site hebt bereikt Dit kan in het begin verwarrend zijn, vooral omdat je niet weet wat het probleem veroorzaakt of hoe je het kunt oplossen.

Gelukkig is dit probleem een van de eenvoudigste om op te lossen en zou het zelfs voor relatief nieuwe WordPress gebruikers haalbaar moeten zijn.

In dit artikel uit onze Kennisbank leggen we uit wat een geheugenlimietfout in WordPress is, bespreken we waarom het kan optreden op je WordPress site en doorlopen we een aantal opties om het op te lossen.

Laten we aan de slag gaan!

Wat is de WordPress geheugenlimietfout?

WordPress is een behoorlijk stabiel platform, maar zeker niet immuun voor fouten. Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen, zoals het beruchte ‘White Screen of Death‘ of een site die vastzit in de ‘onderhoudsmodus’.

Het goede nieuws is dat de meeste WordPress fouten niet moeilijk op te lossen en te verhelpen zijn. Toch kunnen ze intimiderend zijn voor nieuwkomers, vooral omdat ze weinig informatie bieden over wat er mis is gegaan en hoe je het probleem kunt oplossen.

Dit brengt ons bij een van de meest voorkomende problemen – de WordPress geheugenlimietfout. Deze kan ook bekend staan als een ‘PHP memory limit error’ en verschijnt meestal als een enkele regel tekst op een lege pagina, zoals deze:

fatal error: allowed memory size of 67108864 bytes exhausted

De fout kan in een aantal verschillende omstandigheden optreden. De kans is echter het grootst dat de fout optreedt wanneer je specifieke acties uitvoert op je site, zoals:

Net als alles heeft je website een bepaalde hoeveelheid geheugen nodig om alle gegevens op te slaan. Denk hierbij aan je database en bestanden, al je content, code die is toegevoegd door plugins en thema’s, en meer.

Dit geheugen wordt geleverd door je hostingserver. Wanneer je een hostingpakket aanschaft, krijgt je site een bepaalde hoeveelheid bronnen toegewezen, waaronder het geheugen dat wordt gebruikt om je site op te slaan en vlot te laten functioneren voor bezoekers.

Als je site groter wordt of je complexere plugins en scripts gaat gebruiken, kun je uiteindelijk tegen je geheugenlimiet aanlopen. Als het om WordPress gaat, betekent dit dat je een PHP geheugenlimietfout te zien krijgt en dat je de actie die je probeerde uit te voeren niet kunt voltooien.

Zo los je de WordPress geheugenlimietfout op (2 methodes)

In tegenstelling tot veel voorkomende fouten is de WordPress geheugenlimiet fout eenvoudig op te lossen. Het heeft een heel duidelijke oorzaak, dus je hoeft niet met veel vallen en opstaan uit te zoeken hoe je het kunt oplossen.

In plaats daarvan zijn er eigenlijk maar twee manieren om verder te gaan als je een PHP geheugenlimiet hebt bereikt op je website. Je kunt de hoeveelheid geheugen die aan je site is toegewezen verhogen, of je kunt kiezen voor een hostingpakket dat meer ruimte biedt. Laten we eens kijken wanneer en hoe je een van deze methoden zou willen gebruiken.

Optie 1: Gebruik WordPress hosting van hoge kwaliteit

Elk type hosting biedt een specifieke hoeveelheid bronnen/resources. Na verloop van tijd kunnen die resources echter onvoldoende worden voor je website.

Bij sommige webhosts kun je de geheugenlimiet van WordPress niet wijzigen. Dit kan te maken hebben met het soort abonnement waarvoor je bent aangemeld of omdat de webhost zijn gebruikers niet dat soort toegang geeft.

Als je WordPress hosting van goede kwaliteit gebruikt, is de kans groot dat je deze fout nooit zult tegenkomen. Dit komt omdat elke fatsoenlijke webhost meer dan genoeg PHP geheugen zal toewijzen om je WordPress website goed te laten werken.

Afhankelijk van je omstandigheden kan de beste oplossing voor deze fout zijn om over te stappen naar een WordPress specifieke webhost. Je kunt ook je hostingpakket upgraden, maar alleen na overleg met support.

Voor degenen die zijn begonnen met een gedeeld hostingpakket, is het misschien tijd om te upgraden naar een Virtual Private Server (VPS) of cloudhosting, die beide meer ruimte en resources bieden. Het is ook de moeite waard om te zoeken naar een flexibel abonnement, waarbij je gemakkelijk de hoeveelheid resources die aan je site worden toegewezen kunt verhogen als dat nodig is.

Hier bij Kinsta bieden we managed WordPress hosting op basis van het Google Cloud Platform:

Kinsta's managed WordPress hostingpakketten en prijzen
Kinsta’s managed WordPress hostingpakketten

Het is niet alleen snel en veilig, maar al onze pakketten worden geleverd met hoge PHP geheugenlimieten. Als je ooit geheugengerelateerde problemen ondervindt bij Kinsta, kun je contact opnemen met ons supportteam en zullen we je helpen het probleem op te lossen.

We bieden zelfs gratis migraties aan vanuit veel andere WordPress webhosts. Dit betekent dat je je site kunt laten verhuizen naar een nieuw onderkomen en de WordPress geheugenlimietfout snel kunt verhelpen.

Optie 2: Verhoog de WordPress geheugenlimiet

Als je op dit moment niet van WordPress webhost kunt veranderen, is de volgende beste oplossing om te proberen de PHP geheugenlimiet handmatig te verhogen. Hoe ver je de limiet kunt verhogen hangt af van je hostingprovider en hostingabonnement. Onze ervaring is dat het niet ongebruikelijk is dat je site een kleinere hoeveelheid geheugen gebruikt dan er daadwerkelijk beschikbaar is.

Om de geheugenlimiet van je site te verhogen moet je direct inloggen op je site via Secure File Transfer Protocol (SFTP). Als je dit nog nooit hebt gedaan, moet je eerst een SFTP client installeren – een programma waarmee je verbinding kunt maken met de bestanden op de server van je site.

We raden je FileZilla aan, wat gratis is en relatief eenvoudig om mee te beginnen:

De FileZilla homepage
De FileZilla FTP client

Vervolgens kun je deze handleiding volgen om FileZilla in te stellen en te gebruiken om verbinding te maken. Je hebt de SFTP referenties van je site nodig, die je meestal kunt vinden in je hostingaccount.

Zodra je FileZilla hebt ingesteld en verbinding hebt gemaakt, zou je een scherm moeten zien dat lijkt op het volgende:

Verbinden met een WordPress site via FileZilla
FileZilla succesvol verbonden

In het kwadrant rechtsboven zie je een lijst met mappen die de bestanden van je site bevatten. Zoek naar de ‘root’ map van je site, die vaak vernoemd is naar het domein van je site of public_html of www heet. Open deze map en zoek naar een bestand met de naam wp-config.php:

wp-config.php bestand in WordPress
wp-config.php bestand in WordPress

Dit file bestand slaat bepaalde informatie op over de database van je site  ensettings. de instellingen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niets te veranderen behalve de specifieke regel code die we gaan bekijken. Het is zelfs een goed idee om een backup van je site te maken voordat je verder gaat, voor het geval je per ongeluk iets belangrijks verwijdert of verandert.

Zodra je een backup hebt gemaakt, open dan je wp-config.php file. Het zou er ongeveer zo uit moeten zien:

Voorbeeld van wp-config.php bestand
Voorbeeld van wp-config.php bestand

Zoek dan file in het bestand naar de volgende regel:

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );

Let op dat het getal in jouw bestand anders kan zijn, omdat het de huidige geheugenlimiet van je site weergeeft. Het kan ook zijn dat je deze regel helemaal niet vindt.

Als je de regel wel kunt vinden, verhoog dan het getal dat het aangeeft. In de meeste gevallen zou 256 MB voldoende moeten zijn. Als je de regel niet kunt vinden, kun je deze plakken vlak voor het gedeelte van het bestand waar staat: “That’s all, stop editing! Happy blogging.”

Sla de wijzigingen op in je wp-config.php bestand en sluit FileZilla. Open je site en probeer de actie te herhalen die je probeerde toen je voor het eerst de WordPress geheugenlimietfout tegenkwam. Als de fout niet meer verschijnt, heb je het probleem opgelost.

Als je de fout nog steeds tegenkomt, kun je proberen je wp-config.php bestand te openen en de geheugenlimiet verder te verhogen. Als je dit echter een paar keer probeert en het werkt niet, dan heb je misschien de maximale limiet bereikt die is toegestaan door je hostingprovider. In dat geval kun je overwegen om te migreren naar een nieuwe webhost.

Samenvatting

Het kan frustrerend zijn om een foutmelding op je WordPress site tegen te komen, vooral als deze je niet veel informatie geeft. Gelukkig is de WordPress geheugenlimietfout meegaander dan de meeste andere fouten. Het laat je precies weten wat het probleem is en van daaruit is de weg naar de oplossing eenvoudig te vinden.

Je hebt twee opties als je te maken hebt met een probleem rond je PHP geheugenlimiet:

1. Gebruik WordPress hosting van hoge kwaliteit.
  2. Verhoog de geheugenlimiet van WordPress.

Als je nog vragen hebt over hoe om te gaan met deze specifieke fout, of als je meer wilt weten over onze gratis migraties, neem dan contact met ons op en ons klantenserviceteam helpt je graag verder!