Zit je WordPress website vast in de onderhoudsmodus? Geen probleem, dat kan gebeuren. Elke CMS heeft zijn eigen rare fratsen en dit is er een van WordPress. In dit artikel geven we je een snelle methode waarmee je handmatig je WordPress website uit de onderhoudsmodus kan halen. We behandelen het volgende:

Zit je WordPress-site vast in onderhoudsmodus? Geen probleem! Dit is hoe je het oplost. 👍Click to Tweet

Waarom zit je WordPress-installatie vast in onderhoudsmodus?

Als onderdeel van een automatisch updatesysteem heeft WordPress een ingebouwde onderhoudsmodus die geactiveerd wordt als je software, thema’s of plug-ins updatet vanuit het WordPress dashboard. Wanneer je een update uitvoert, krijg je het volgende bericht te zien:

Voorbeeld WordPress onderhoudsmodus

Voorbeeld WordPress onderhoudsmodus

In het algemeen duurt de overgang van ‘onderhoudsmodus’ naar ‘werkende website’ maar een paar seconden en zal je überhaupt niet eens doorhebben dat je website in onderhoudsmodus zat.

Toch gaan er soms dingen mis. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

Als gevolg zie je dit hardnekkige bericht als je je site wil bezoeken:

Voorbeeld van WordPress in onderhoudsmodus

Voorbeeld van WordPress in onderhoudsmodus

Mocht je dit bericht zien, dan is er een makkelijke oplossing.

Hoe haal je WordPress uit de onderhoudsmodus

WordPress zet zichzelf in onderhoudsmodus door middel van het aanmaken van een bestand. Dit bestand heet “.maintenance” en bevindt zich in de hoofdmap (root folder) van je WordPress website. Dit is dezelfde map die ook het volgende bevat:

Als je je WordPress website uit de onderhoudsmodus wilt halen, dan moet je verbinding maken via FTP en vervolgens het bestand (“.maintenance”) verwijderen. Als je hosting via Kinsta loopt, dan kan je het artikel lezen waarin we uitleggen hoe je verbinding maakt met je website via SFTP. Zodra je verbinding hebt gemaakt met je website via FTP, lokaliseer je het bestand genaamd “.maintenance” in de hoofdmap en verwijder je deze:

Verwijder het .maintenance bestand uit de hoofdmap

Verwijder het .maintenance bestand uit de hoofdmap

Als je dit bestand verwijderd hebt, dan zou je website weer normaal moeten functioneren. Het is daarnaast aan te raden om de cache van je WordPress website te legen. Als je een klant van Kinsta bent, dan kan je de cache legen vanuit je MyKinsta dashboard of vanuit de adminwerkbalk van je WordPress dashboard (als je daar toegang tot hebt).

Ervan uitgaande dat de foutmelding niet door een compatibiliteitsprobleem veroorzaakt werd, kan je nu de update opnieuw uitvoeren om ervoor te zorgen dat je website loopt op de meest recente versie.

Hoe kan je voorkomen dat WordPress vastzit in de onderhoudsmodus?

Hoewel het probleem relatief simpel op te lossen is, zijn er toch een aantal stappen die je kan nemen om de kans te verkleinen dat je website weer in onderhoudsmodus terechtkomt.

1. Zorg dat plug-ins/thema’s compatibel zijn

Zorg ervoor dat je plug-ins/thema’s compatibel zijn met de versie van je WordPress website. Via je WordPress dashboard kan je zien of je plug-ins compatibel zijn met de versie van je WordPress website.

Make sure plugins/themes are compatible with your version of WordPress before updating. You can check confirmed compatibility right from your WordPress dashboard:

WordPress plugin compatibiliteit

WordPress plugin compatibiliteit

2. Niet al je plug-ins tegelijk updaten

Probeer ervoor te zorgen dat je niet teveel updates tegelijkertijd uitvoert. Door updates uit te voeren zodra deze beschikbaar zijn, in plaats van te wachten en ze allemaal tegelijk uit te voeren, kan je het aantal updates, dat WordPress tegelijkertijd moet uitvoeren, minimaliseren.

Als u uw site in goede staat wilt houden, lees dan zeker onze uitgebreide gids over WordPress-onderhoud.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten