Als het gaat om het ontwikkelen van WordPress binnen een lokale omgeving, dan is XAMPP een populaire en betrouwbare tool. Maar dat betekent nog niet meteen dat je nooit foutmeldingen zult zien. Eén van de foutmelding die je tegen kan komen is de HTTP error 404 “The Requested Resource Is Not Found”.

Wanneer je dit probleem tegenkomt, zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Deze oplossingen zijn niet erg ingewikkeld, en kan je vrij snel uitvoeren. Met een klein beetje geduld ben je dan zo weer aan het werk. In dit artikel leggen we uit wat de foutmelding “The Requested Resource Is Not Found” in XAMPP betekent. Vervolgens delen we vijf tips die je kunnen helpen om het probleem op te lossen en weer aan de slag te gaan.

Wat de XAMPP HTTP fout “The Requested Resource Is Not Found” betekent

Een 404 error is één van de vele HTTP statuscodes die van een server naar een client verstuurd kunnen worden. In het algemeen betekent een 404-fout dat de browser een verzoek heeft verstuurd voor iets dat niet op de server gevonden kan worden.

De HTTP 404 error
De HTTP 404 error

Soms is het lastig om de oorzaak van een 404 fout te vinden, aangezien er verschillende mogelijke oorzaken zijn. Denk aan onder meer:

• Het domein bestaat niet meer.
  • De gevraagde resource is verwijderd of verplaatst naar een andere URL.
  • De URL is niet goed ingevoerd in de browser.

Je bent deze situaties vast al wel eens tegengekomen bij het online browsen. Maar je kan de 404 fouten ook tegenkomen wanneer je op de localhost werkt met XAMPP. In dat geval zal de melding iets zeggen als error 404 “The Object Is Not Found”.

Zo los je de XAMPP HTTP 404 fout “The Requested Resource Is Not Found” op (5 tips)

Nu je weet waar deze specifieke XAMPP fout over gaat, kunnen we het gaan oplossen aan de hand van de volgende vijf tips.

1. Controleer dat je de URL goed getypt hebt

Voordat je iets anders probeert, is het altijd slim om nog eens te controleren dat je geen typfouten in de URL hebt zitten. Zo is een fout die vaak gemaakt wordt het intypen van XAMPP wanneer dat niet nodig is.

Een voorbeeld van een typfout in de localhost URL.
Een voorbeeld van een typfout in de localhost URL.

Typfouten zijn regelmatig de oorzaak van deze fout, maar natuurlijk ook erg makkelijk te corrigeren. Wanneer je echt 100% zeker weet dat je de goede URL gebruikt, maar nog steeds de foutmelding krijgt, zijn er een paar andere oplossingen.

2. Controleer je .htaccess bestand

Het ontbreken van een .htaccess bestand kan ook de 404 fout veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te controleren dat het bestand bestaat en op de juiste plek staat, zeker wanneer je inderdaad de melding “the object is not found” krijgt.

Om het bestand te vinden ga je naar de XAMPP map op je computer. In deze map zit een andere map, met de naam htdocs. In deze map heb je meestal WordPress geïnstalleerd bij het opzetten van je website. Hier zou je ook het .htaccess bestand moeten vinden:

Het .htaccess bestand.
Het .htaccess bestand.

Gebruik je macOS, dan is het bestand ook in de htdocs map te vinden. Maar je komt daar dan terecht via Applications > Xampp > xamppfiles > htdocs.

Bestaat het bestand niet, dan moet je een nieuwe aanmaken. Dit doe je door een tekstverwerker te openen en het bestand “.htaccess” te noemen. De benodigde code hangt wat af van je precieze situatie, maar moet er ongeveer zo uit zien:

# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
RewriteBase /
RewriteRule ^index.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress

Sla het bestand op in de map voor je website. Zelfs wanneer er geen duidelijk probleem is met je .htaccess bestand, kan het vervangen ervan alsnog de fout oplossen.

3. Deactiveer en verwijder nieuwe plugins

Wanneer je plugins installeert kunnen ze je code of database wijzigen, wat in een 404 fout kan resulteren. Begin met je nieuwste plugins, en deactiveer of verwijder ze om te zien of dat helpt.

Plugins kunnen gedeactiveerd worden vanaf het admin dashboard van je lokale website. Dit doe je door in het menu aan de linkerkant op Plugins > Installed Plugins te klikken. Om een plugin te deactiveren klik je op de link Deactivate onder de naam van de plugin:

Deactiveren van een WordPress plugin.
Deactiveren van een WordPress plugin.

Wanneer je een plugin helemaal wil verwijderen, kan je dat ook op dezelfde plek doen. Allereerst deactiveer je de plugin, en vervolgens klik je op de rode Delete link onder de naam van de plugin:

De mogelijkheid om een plugin te verwijderen na het deactiveren.
De mogelijkheid om een plugin te verwijderen na het deactiveren.

Zelfs wanneer je recentelijk geen nieuwe plugins hebt geïnstalleerd, kan dit de moeite van het proberen waard zijn, aangezien ook updates van plugins soms problemen kunnen veroorzaken. Je kan ook al je plugins in één keer deactiveren door de map plugins een andere naam te vinden binnen de map van je website.

4. Controleer je database op veranderingen

Even if you uninstall a problematic plugin, the changes it made to your site may continue to cause issues. If you suspect this is the case, you may want to check your local site’s database for changes.

Om de database te openen, ga je naar http://localhost/phpmyadmin in je browser. Je kan ook via de instellingen van XAMPP op de knop Admin naast MySQL klikken om phpMyAdmin te openen.

Je kan phpMyAdmin openen via de instellingen van XAMPP.
Je kan phpMyAdmin openen via de instellingen van XAMPP.

Vervolgens klik je op het tabblad Databases bovenaan. Zoek de database van je website in de lijst om de tabellen in de database te bekijken:

De standaard WordPress database tables.
De standaard WordPress database tables.

Vervolgens kan je de database doornemen en kijken of er iets tussen zit wat er niet hoort. Sommige plugins zullen complete tabellen toevoegen aan je database. Om een onnodige tabel te verwijderen, klik je op de Drop link aan de rechterkant.

Verwijderen van tabellen uit een WordPress database.
Verwijderen van tabellen uit een WordPress database.

De meeste plugins zullen wijzigingen doorvoeren in de wp_options tabel, dus kijk eens goed wat daarin staat. Controleer ook de tabellen van de WordPress kern. Alhoewel plugins deze niet zouden moeten bewerken, kan het wel gebeuren, zeker bij een problematische plugin.

Weet je niet zeker hoe je database of tabellen eruit horen te zien, dan kan je een nieuwe WordPress website aanmaken. Vervolgens vergelijk je de nieuwe database met je huidige database.

5. Controleer de instellingen van Apache

Wanneer je moeite hebt bij het openen van een PHP bestand, kan het zijn dat je Apache configuratie verkeerd is. Specifiek kan er een conflict zijn met de poort die Apache probeert te gebruiken.

Apache gebruikt standaard poort 80, maar als iets anders dezelfde poort gebruikt moet je dat wellicht veranderen. Om een lege poort te vinden klik je op Netstat in de XAMPP instellingen:

Een lijst met ports in Netstat.
Een lijst met ports in Netstat.

Als poort 80 inderdaad al wordt gebruikt, of je deze gewoon liever open laat staan, dan kan je hier een lege poort kiezen. Wij gebruiken “8080” in dit voorbeeld, maar je kan ook iets anders kiezen.

Vervolgens moet je het httpd.conf bestand aanpassen. Deze is te vinden op C:\xampp\apache\config  als je Windows gebruikt.

De locatie van het httpd bestand in Windows.
De locatie van het httpd bestand in Windows.

Gebruik je macOS, dan is het bestand te vinden in de map /etc/apache2. Je kan deze plek vinden via de Go to Folder optie in Finder.

Nadat je het bestand gevonden hebt kan je het openen in een tekstverwerker naar keuze. Er zijn twee regels die je nu moet bewerken:

Listen 80
ServerName localhost:80

Veranderen het Listen poortnummer naar 8080 en ServerName naar localhost:8080. Nu kan je het bestand opslaan en afsluiten.

Nu kan je de Apache server opnieuw starten en de localhost:8080 (of andere port) proberen te openen via je browser. Lukt dat niet, dan moet je het http-ssl.conf bestand aanpassen. Windows gebruikers vinden dit bestand in xampp\apache\conf\extra.

De httpd-ssl file locatie in Windows.
De httpd-ssl file locatie in Windows.

Bij macOS zou je dit bestand moeten kunnen vinden door weer /etc/apache2 in te typen bij de Go to Folder functie van Finder.

Zodra je het bestand gevonden hebt, open je deze in een tekstverwerker. Er zijn drie regels die je moet wijzigen:

Listen 443
<VirtualHost _default_:443>
ServerName localhost:443

Zoek deze drie regels en verander de waarden in “8080”. Na het opslaan van het bestand start je de Apache server opnieuw. Nu zou je localhost:8080 moeten kunnen openen in een browser.

Samenvatting

De foutmelding “requested resource is not found” kan je werk in XAMPP aanzienlijk vertragen. Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem. Gelukkig is de oplossing meestal niet zo ingewikkeld.

In dit artikel hebben we een paar manieren laten zien om de 404 fout op te lossen. Je kan beginnen door te controleren dat je de URL goed hebt getypt. Met een beetje mazzel kan je dan meteen weer door.

Vond je dit een fijne tutorial, dan zal je onze ondersteuning geweldig vinden. Alle hostingpakketten van Kinsta zijn inclusief 24/7 ondersteuning van onze ervaren WordPress developers en engineers. Bekijk onze pakketten meteen om meer te lezen!