Blijft iets je de hele tijd vertellen dat je je browsercache moet legen? Niet vreemd, want het is een belangrijke stap bij het oplossen van problemen met een website. Maar wat betekent het eigenlijk om de browsercache te legen, en hoe doe je dit in jouw specifieke browser?

Zo leeg je de cache

Wanneer je een website bezoekt, slaat je browser bepaalde informatie van die website op in je harde schijf, in wat de “browsercache” genoemd wordt. Meestal is dit heel handig, aangezien dit het browsen op internet aanzienlijk sneller maakt doordat je niet steeds hetzelfde bestand opnieuw hoeft te downloaden, wanneer je bijvoorbeeld de verschillende pagina’s van een website bezoekt.

Zo zal het logo van een website bijvoorbeeld steeds hetzelfde zijn, dus dan is het handig als dit logo opgeslagen wordt in je browsercache, in plaats van dit telkens opnieuw te moeten downloaden wanneer je naar een nieuwe pagina gaat. Maar soms kan de cache ook problemen veroorzaken bij het browsen. Wanneer dat gebeurt moet je de browsercache legen.

In dit artikel zullen we je eerst een korte introductie geven van wanneer je de browsercache mogelijk moet legen. Vervolgens zullen we je laten zien hoe je de browsercache voor de meeste grote browsers kan legen. Wil je meteen door naar “hoe” zonder de uitleg, klik dan op de voor jou relevante link hieronder. En anders beginnen we gewoon bij het begin.

Waarom moet je de browsercache legen?

Meestal zal je niet eens merken dat browsercaching uitgevoerd wordt. Dit gebeurt namelijk allemaal op de achtergrond en zal meestal geen negatief effect hebben op het browsen. Maar heel soms gaat er iets fout.

Zo kan het zijn dat je iets op je website hebt veranderd, maar dat je dit niet kan zien omdat je browser nog de gecachete versie van het bestand gebruikt. Of de cache bevat een fout en zorgt er zelfs voor dat de webpagina helemaal niet goed werkt.

Daarom is een goede eerste stap bij het tegenkomen van een probleem op je eigen site (of die van iemand anders), het legen van je browsercache. Dit lost het probleem niet altijd op, maar het is wel altijd een goede eerste stap, voordat je op zoek gaat naar een lastigere oorzaak.

Het zal je verbazen hoe vaak een “enorm” probleem op je website simpelweg veroorzaakt wordt door een probleem met de cache, die meteen opgelost is zodra je je browsercache geleegd hebt.

Zo dwing je een refresh van één pagina af

Voordat je meteen je hele browsercache leegt, kan je iets proberen dat een “force refresh” heet. Normaliter, wanneer je een pagina ververst, gebruikt je browser alsnog de gecachete versie van de pagina, in plaats van alle bestanden opnieuw te downloaden. Maar je kan de cache ook omzeilen en een complete refresh afdwingen via enkele sneltoetsen:

• Windows en Linux browsers: CTRL + F5
  • Apple Safari: SHIFT Reload toolbar knop
  • Chrome en Firefox bij MacCMD + SHIFT R

Nogmaals, deze methode omzeilt de cache dus alleen voor de specifieke pagina waar je nu op zit. De rest van de browsercache blijft onaangeroerd. Daarom is dit een handige optie wanneer je problemen hebt met één enkele pagina. Maar wil je helemaal opnieuw beginnen (bijvoorbeeld op een hele website), dan kan je beter je hele browsercache legen.

Zo leeg je de browsercache in Google Chrome

Om de cache voor Google Chrome te legen begin je door op de drie puntjes rechtsboven in je browser te klikken. Vervolgens klik je op More Tools en selecteer je Clear browsing data… in het submenu:

Google Chrome clear browsing data menu
Google Chrome clear browsing data menu

In plaats daarvan kan je ook op de sneltoetsen CTRL + SHIFT + DEL drukken. Chrome zal dan een nieuw tabblad openen met een pop-up met de titel Clear Browsing Data. Let erop dat alleen het vakje Cached images and files is aangevinkt. Anders zou je mogelijk je hele geschiedenis verwijderen, inclusief opgeslagen wachtwoorden, cookies en meer.

Legen van de browsercache in Google Chrome
Legen van de browsercache in Google Chrome

Je kan ook de periode bovenin aanpassen, alhoewel de standaard van 4 week vaak ideaal is. Vervolgens klik je op Clear browsing data om je cache te legen. En dat is het al, je Chrome browsercache is nu leeg.

Het legen van je browsercache is ook de oplossing voor de foutmelding ERR_SPDY_PROTOCOL_ERROR.

Zo leeg je de browsercache in Mozilla Firefox

Om de browsercache te legen bij Mozilla Firefox, klik je eerst op het Hamburger icoon rechtsboven en selecteer je History:

Mozilla Firefox history menu
Mozilla Firefox history menu

In het volgende menu selecteer je Clear Recent History…

Mozilla Firefox clear recent history
Mozilla Firefox clear recent history

Je kan dit menu ook openen via de sneltoetsen: CTRL + SHIFT + DEL. Firefox opent dan een nieuwe pop-up. In het dropdown-menu Time range to clear selecteer je Everything. Vervolgens moet je alleen het vakje Cache aanvinken, anders verwijder je ook belangrijke browsingdata. Daarna klik je op Clear now om je cache te legen:

Legen van de browsercache in Mozilla Firefox
Legen van de browsercache in Mozilla Firefox

Klaar alweer! Je Firefox browsercache is nu leeg.

Spend less time with troubleshooting and more time growing your business with our simplified website management. Try Kinsta for Free.

Zo leeg je de browsercache in Safari

Om de browsercache in Safari te legen, heb je twee opties. Wanneer je het geen probleem vindt om je hele browsergeschiedenis te verwijderen, dus ook je cookies en bezochte pagina’s, dan kan je eenvoudigweg klikken op Safari → Clear History:

Clear history in Safari
Clear history in Safari

Let op, ook hier verwijder je zowat alles uit je browser. Naast je browsercache wordt dan ook alle geschiedenis, cookies en dergelijke verwijderd. Om alleen de browsercache in Safari te legen, moet je het Develop menu activeren door naar Preferences → Advanced te gaan en het vakje Show Develop Menu in Menu Bar aan te vinken:

Show developer menu in Safari
Show developer menu in Safari

Vervolgens kan je naar Develop → Empty Caches gaan om de browsercache van Safari te legen:

Legen van de browsercache in Safari
Legen van de browsercache in Safari

Zo leeg je de browsercache in Internet Explorer

Om de browsercache te legen bij Internet Explorer, begin je door op het Gear icoon rechtsboven te klikken voor het Tools menu. Vervolgens zoek je Safety en selecteer je in het submenu Delete Browsing History…:

Internet Explorer delete browsing history
Internet Explorer delete browsing history

Je kan dit menu ook openen via de sneltoetsen: CTRL + SHIFT + DEL. Internet Explorer opent dan een nieuwe pop-up. Zorg ervoor dat je alleen het vakje Temporary Internet files and website files aanvinkt, anders raak je ook andere belangrijke informatie kwijt. Vervolgens klik je onderaan op Delete:

Legen van de browsercache in Internet Explorer
Legen van de browsercache in Internet Explorer

En voila, je Internet Explorer browsercache is leeg!

Zo leeg je de browsercache in Microsoft Edge

Om de cache voor Microsoft Edge te legen begin je door op de drie puntjes rechtsboven in je browser te klikken.

Microsoft Edge instellingen
Microsoft Edge instellingen

Scrol naar beneden en klik op Choose what to clear.

Choose what to clear in Microsoft Edge
Choose what to clear in Microsoft Edge

Zorg ervoor dat je alleen het vakje Cached data and files aanvinkt, anders raak je ook andere belangrijke informatie kwijt. Je kan dit menu ook openen via de sneltoetsen: CTRL + SHIFT + DEL. Vervolgens klik je onderaan op Clear.

Legen van de browsercache in Microsoft Edge
Legen van de browsercache in Microsoft Edge

Zo leeg je de browsercache in Opera

Om de browsercache te legen in Opera klik je op het Opera icoon linksboven, open More Tools, en selecteer Clear browsing data in het submenu:

Opera clear browsing data
Opera clear browsing data

In de meeste gevallen moet je Obliterate the following items from:  op minstens de laatste 4 weken zetten. Zorg er volgens weer voor dat je alleen het vakje Cached images and files aanvinkt en klik op Clear browsing data:

Legen van de browsercache in Opera
Legen van de browsercache in Opera

Je Opera browsercache is nu leeg.

Bespaar tijd en kosten en maximaliseer siteprestaties met:

• Directe hulp van WordPress-hostingexperts, 24/7.
  • Cloudflare Enterprise integration.
  • Globaal bereik met 29 datacenters verspreid over de wereld.
  • Optimalisatie met onze ingebouwde Application Performance Monitoring.

Dat alles en nog veel meer, in één pakket zonder langlopende contracten, met migraties en een 30 dagen geld-terug-garantie. Bekijk onze pakketten of neem contact op met sales om het pakket te vinden dat bij je past.